Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Grecia si-a asigurat pentru urmatorii trei ani finantare de aproximativ 85 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, iar bancile elene primesc urgent fonduri de zece miliarde de euro, pentru recapitalizare, a anuntat marti un oficial guvernamental elen, dupa negocieri maraton care au durat toata noaptea.
Valoarea pachetului de asistenta financiara era estimata la 86 miliarde de euro, dar nu a existat in timpul negocierilor o confirmare a sumei, transmite Reuters.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
Autoritatile elene nu au acceptat propunerea creditorilor internationali privind gestionarea problemei creditelor neperformante. Conform surselor, autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate.
Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de ...citeste mai departe despre "Bancile din Grecia, fonduri de zece miliarde de euro pentru recapitalizare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 14:58
Fondurile de circa 11 miliarde de euro acordate de membrii zonei euro pentru recapitalizarea bancilor din Grecia vor fi transferate catre un fond din regiune si vor putea fi utilizate numai cu acordul BCE, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, citat de Reuters.
Transferul este necesar pentru a evita utilizarea acestor bani pentru finantarea cheltuielor guvernamentale, potrivit lui Dijsselbloem.
Cele aproape 11 miliarde de euro sunt administrate in prezent de fondul din Grecia Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), banii fiind destinati exclusiv recapitalizarii bancilor elene, in situatia in care capitalul acestora va scadea sub un nivel adecvat. mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:26
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia este de 27,5 miliarde de euro, a anuntat recent Banca Greciei, dar suma ar putea ajunge la cel putin 29 miliarde de euro.
Piraeus Bank a anuntat ca nevoile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Si National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost,... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:17
Grecia va prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie perioada in care bancile elene trebuie sa publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua transa a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, si pentru a aproba legislatia necesara procesului.
In mod normal, bancile ar fi trebuit sa-si publice rezultatele financiare pentru primul semestru pana la sfarsitul lunii august, insa in acest an termenul a fost extins pana spre sfarsitul lunii septembrie. In urmatoarele saptamani, guvernul va aproba o noua prelungire, pana la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Pana la momentul respectiv, executivul spera sa rezolve problema bancilor sau sa incheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislatia necesara transferului de fonduri ar trebui aprobata luna aceasta.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, atat guvernul, cat si creditorii externi ai Greciei vor sa evite o solutie care ar duce la o nationalizare totala a institutiilor de credit. In schimb, sunt analizate stimulente care sa mentina caracterul privat al sistemului bancar, dar si modalitati de accesare a finantarii prin intermediul mecanismelor europene.
Cu cat este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cu atat este mai redusa contributia guvernului elen.
Viceguvernatorul Bancii Greciei, Yiannis Papadakis, a... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:12
Iesirile de fonduri din bancile elene s-au intensificat inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani, din cauza temerilor ca Grecia se apropie de abandonarea euro, au declarat doi bancheri citati de Bloomberg.
Retragerile zilnice de fonduri s-au apropiat in aceasta luna de nivelul superior al unui interval cuprins intre 100 de milioane de euro si 500 de milioane de euro, a spus unul dintre bancheri.
Un al doilea bancher a declarat ca retragerile ar fi depasit marti 700 de milioane de euro.
Un oficial al Bancii Greciei a refuzat sa comenteze.
Bancile elene se afla sub presiune dupa ce persoane fizice si companii au efectuat retrageri de circa 72 de miliarde de euro de la declansarea crizei datoriilor suverane, in octombrie 2009.
Institutiile financiare elene au acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, dar situatia se va schimba daca Grecia va iesi din zona euro.
Deponentii incearca sa isi protejeze banii din cauza temerilor ca Grecia ar putea adopta o noua moneda, care s-ar devaloriza imediat.
Iesirile de fonduri din bancile elene s-au accelerat dupa alegerile parlamentare de pe 6 mai, cand partidele care se opun programului de salvare convenit cu UE si FMI au castigat cele mai multe voturi, provocand incertitudine legata de viitorul Greciei in uniunea monetara. Partidele nu au reusit sa formeze un guvern, astfel ca pe 17 iunie vor avea loc noi alegeri.
La un ritm de 500 de milioane de euro pe zi,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 11:16
Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro catre cele mai mari patru banci grecesti, a anuntat ministerul Finantelor de la Atena, institutiile de credit redobandind astfel accesul la operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene (BCE).
Astfel, National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.
Injectia a fost efectuata prin obligatiuni emise de Fondul European de Stabilitate Financiara si a consolidat rezervele de capital aproape epuizate ale National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias si Piraeus Bank.
"Recapitalizarea punte a celor mai mari patru banci grecesti a fost finalizata prin transferul de fonduri de 18 miliarde euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiara. Injectia de capital reface rata de adecvare a capitalului a acestor banci si le asigura accesul la lichiditati de la Banca Centrala Europeana si Eurositem. Bancile dispun acum de suficiente resurse financiare pentru a sprijini economia reala", se arata intr-un comunicat transmis luni seara de ministerul elen al Finantelor.
Comunicatul confirma informatiile aparute luni pe surse in presa privind finalizarea recapitalizarii bancilor grecesti.
Fondul Elen de Stabilitate Financiara a fost infiintat in Grecia pentru a distribui catre banci fondurile destinate... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 10:01
Lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu peste 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.
Banca Centrala Europeana (BCE) reduce sustinerea pentru Grecia, intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.
Reprezentantii BCE nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Instabilitatea politica a alimentat temerile investitorilor si ale populatiei
Instabilitatea politica, dupa ce partidele nu s-au inteles pentru formarea unui nou guvern... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:25
Pierderile masive ale bancilor din Grecia, in urma recesiunii si a implicarii in restructurarea datoriei statului, sugereaza ca cele mai mari patru institutii de credit ale tarii, sau cel putin trei dintre acestea, se vor confrunta cu nationalizarea.
Principalele partide politice, creditorii internationali si marii bancheri vor o recapitalizare a sectorului bancar cu fonduri de stat si private pentru a minimaliza influenta statului in functionarea acestora.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat rezultate extrem de slabe pentru anul trecut, cu pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, 23 de miliarde de euro, au rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Lovitura a fost suficient de puternica pentru a lasa cele mai multe banci cu capital propriu negativ. Potrivit bancherilor, institutiilor de credit cu nivel negativ al capitalului nu le-ar fi fost permis sa opereze daca Fondul Elen de Stabilitate Financiara nu ar fi oferit asigurari ca va furniza pana la 18 de miliarde de euro in total pentru viitoarele majorari de capital.
Bancile considerate viabile de catre Banca Greciei vor trebui sa se recapitalizeze pana la inceputul toamnei, cu un nivel minim al ratei de adecvare a capitalului de 9%.
Al doilea pachet de sprijin financiar pentru... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:58