Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Ministrul elen de Finante Euclid Tsakalotos le-a spus grecilor, joi, ca pot sa isi aduca economiile inapoi in banci.
Intr-o interventie in Parlament, Tsakalotos a mai spus ca alegerile anticipate nu vor duce la instabilitate politica, asa cum s-a intamplat in vara lui 2012, scrie Kathimerini.
Criza ii impinge pe greci sa adopte o moneda neconventionala: 1.000 de bancomate vor fi instalate
"Aceste alegeri care, din cate aud, se vor desfasura, nu vor fi la fel precum cele din 2012. Acum exista un acord. E un parcurs de urmat, ...citeste mai departe despre "Ministrul elen de Finante le spune grecilor sa-si aduca economiile inapoi in banci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 17:44
Macedonia a ordonat, duminica, bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus "masuri preventive" pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente.
"Bancile din Macedonia trebuie sa-si retraga toate depozitele si imprumuturile din institutiile de creditare de pe teritoriul Greciei si de la sucursalele lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale a Macedoniei, transmite Reuters.
Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia
Aceasta declaratie este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena.
Limitarea iesirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzactii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja intre entitatile din Macedonia si din Grecia.
Bancile elene detin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din ...citeste mai departe despre "Primul stat care cere bancilor sa-si retraga banii din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 11:25
Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.
Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.
In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".
Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.
Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.
In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:53
Recapitalizarea directa a bancilor din Grecia prin Mecanismul european de stabilizare (MES) in locul imprumuturilor ar putea ajuta tara sa-si reduca tara cu 50 miliarde de euro, a declarat vineri la Bruxelles premierul elen Antonis Samaras.
Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca o parte din programul de sprijin in valoare de 130 de miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).
De asemenea, Antonis Samaras a salutat instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene, apreciind ca decizia liderilor UE reprezinta prima etapa a unei uniuni bancare depline in Europa. BCE isi va asuma rolul de supervizare a bancilor din 2014.
Este vorba despre bancile care au active de peste 30 de miliarde de euro sau reprezinta peste 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine (exceptand situatia in care activele lor sunt mai mici de 5 miliarde de euro), sau au beneficiat de un program european de ajutor.
Celelalte banci vor fi... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 14:30
Partidele de la guvernarea Greciei, Noua Democratie si Pasok, au datorii combinate de 232 de milioane de euro la bancile grecesti, iar posibilitatile de a le plati sunt minime. Situatia ridica semne de intrebare cu privire la un posibil conflict de interese in actiunile guvernului elen.
Sistemul politic din Grecia este construit pe baza finantarilor de stat, partidele primind fonduri in functie de numarul de voturi primite la alegerile anterioare.
Cele mai importante doua partide de la putere au contractat insa imprumuturi de 232 de milioane de la banci, precum banca de stat ATE si Piraeus Bank. Partidele au garantat aceste imprumuturi cu finantarea pe care urmau sa o primeasca din fondurile publice, relateaza Reuters.
Problema care apare este ca cele doua partide au avut o scadere semnificativa in numarul de sustinatori, ceea ce inseamna ca banii primiti anul viitor de la stat vor fi cu mult mai putin.
Pasok si Noua Democratie, pierderi majore de fonduri dupa ultimele alegeri
Grecia a finantat cu 21,7 milioane de euro Pasok pentru cei 43% de votanti din 2009, iar Noua Democratie a primit 16,9 milioane pentru 33% din voturile aceluiasi an.
La ultimele alegeri din acest an insa, Pasok a castigat doar 12% din voturi, iar Noua Democratie 29%. Ca urmare cele doua partide, dar mai ales Pasok, vor avea fondurile mult diminuate, iar capacitatea de a rambursa imprumuturile va fi mult diminuata.
Costas Tsimaras, reprezentantul Noua Democratie, a declarat ca... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 08:00
Angajatii bancilor din Grecia au organizat luni o greva impotriva consolidarii sectorului, dupa preluarea activelor viabile ale bancii de stat ATEbank de catre Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit a tarii, potrivit Financial Times.
Vanzarea a inca doua institutii de credit cu pierderi este iminenta: grupul francez Credit Agricole vrea sa renunte la subsidiara elena Emporiki Bank, in timp ce banca centrala analizeaza oferte pentru activele viabile ale bancii de stat Hellenic Postal Savings Bank.
Grecia se afla sub presiune din partea creditorilor internationali pentru a consolida sectorul bancar inaintea incheierii unui program de recapitalizare de 50 de miliarde de euro, parte a celui de-al doilea program de ajutor destinat statului, de 130 de miliarde de euro.
Cele mai mari patru institutii de credit ale tarii ar fi trebuit recapitalizate pana in iunie, dar procesul a fost intarziat din cauza a doua runde succesive de alegeri parlamentare anticipate.
Greva de luni a inchis mii de sucursale in toata Grecia.
"Suntem ingrijorati de reduceri de salarii, de pierderi de locuri de munca si de aranjamentele privind pensiile, in urma vanzarii bancilor. Protectia sociala este o problema cheie in aceasta perioada de criza", a declarat un oficial al sindicatului angajatilor din sectorul bancar OTOE.
Angajatii ATEbank se vor afla in greva si marti, potrivit unui anunt al sindicatului din care fac parte acestia. Chiar daca Piraeus a dat asigurari ca toti... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 20:14
Problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment, si un eventual faliment ar fi provocat un efect de domino asupra bancilor din Romania, a declarat, sambata, la Sinaia, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.
Potrivit acestuia, "un eventual faliment al unei banci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra bancilor din Romania care au capital grecesc".
"Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun", a afirmat reprezentantul BNR.
Cinteza a apreciat ca riscul producerii unui efect de domino exista inca, in cazul unui eventul faliment bancar in Grecia, dar a explicat ca a fost creata o plasa de siguranta.
"Exista acest risc, insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite", a adaugat directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.
Ordonanta reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit ti a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 15:04
Liderii din Uniunea Europeana si-au stabilit drept termen limita data de 23 octombrie pentru a veni cu un nou set de propuneri pentru rezolvarea crizei datoriilor, care ameninta sa trimita zona euro intr-o recesiune adanca.
Dupa luni intregi de esecuri, politicienii par sa fi acceptat, in sfarsit, ceea ce multi economisti spun de mult timp: faptul ca evitarea unei intrari in incapacitate de plata nu este fezabila, sustine economistul Paul De Grauwe.
"Toata lumea este de acord, azi, ca Guvernul elen nu va fi capabil sa-si plateasca datoriile. Asa ca ar fi mai bine sa recunoastem acest lucru si sa incepem procesul de restructurare, iar acceptarea unor pierderi de catre banci si alti detinatori de obligatiuni ar usura aceasta povara", a explicat De Grauwe, citat de MSNBC.
Pierderile la care se refera economistul inseamna sa accepte mai putin de 100 de centi la euro. Insa intrebarea principala este: cat de mari ar trebui sa fie aceste pierderi asumate, pentru a stabiliza bugetul Greciei?
Initial, s-a crezut ca s-a gasit o solutie in luna iulie, cand liderii europeni si detinatorii de obligatiuni au fost de acord cu un schimb volutar cu obligatiuni cu un termen de maturitate mai indelungat, ceea ce ar forta bancile sa suporte pierderi de 20 la suta. Speranta lor era ca, astfel, se va evita definitia legala a intrarii in incapacitate de plata.
Citeste mai multe despre Bancile, obligate sa suporte pierderi in Grecia? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 11:21