Sucursalele bancilor franceze din sudul Europei si din tarile cu probleme vor primi mai putini bani de la institutiile-mama, acestea anuntand o reducere cu peste 140 miliarde de euro a finantarii in aceasta zona.
Pentru realizarea acestei schimbari, cele mai mari banci fraceze dupa active, BNP Paribas si Credit Agricole, incearca sa reduca dependenta diviziilor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia de finantarea bancilor-mama, scrie Bloomberg.
Dupa crearea monedei euro, bancile franceze au investit in cinci state aproximativ 36 miliarde de dolari. Retragerea lor reflecta incercarea institutiilor bancare de a se proteja de riscul unei iesiri a acestor state din zona euro.
Conform datelor detinut de Morgan Stanley, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale si Natixis furnizeaza aproximativ 150 de miliarde de euro din operatiunile din Franta pentru finantarea sucursalelor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda.
Analistii internationali sustin ca numeroase banci vor incepe sa isi doreasca sa reduca legatura cu sucursalele din aceste tari cu probleme.
Pana acum, din cauza expunerii in zonele instabile economic, actiunile bancilor la bursa pariziana au avut de suferit. In ultimele 12 luni, actiunile BNP Paribas au pierdut 43% din valoare, actiunile Credit Agricole 67%, actiunile Societe Generale au pierdut 57%, iar actiunile Natixis 43%.
Riscurile cu care se confrunta Credit Agricole in Grecia au legatura cu divizia sa, Emporiki Bank.... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 13:49
Retragerea bancilor din Romania, in contextul extinderii crizei datoriilor, a fost un subiect intens dezbatut. Conform majoritatii opiniilor, bancile vor ramane in tara, Agricultural Bank of Greece este prima care contrazice asigurarilor analistilor si specialistilor financiari.
Agricultural Bank of Greece a anuntat, joi, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania. Pachetul reprezinta 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania. Aceasta a fost prima banca, din 1989, deschisa cu investitori straini.
Pe 1 octombrie 1990, banca incepea afacerile pe piata locala, sub denumirea de Mindbank. In 2006, ATEbank a cumparat pachetul actionar din Mindbank si a rebranduit institutia bancara cu denumirea de ATEbank Romania.
Acum, aceasta a anuntat ca vrea sa incheie vanzarea pachetului de actiuni pana in prima parte a anului viitor. ATEbank este una dintre bancile care au picat testul de stres, desfasurat in luna iulie, in cadrul Uniunii Europene.
Cele 8 banci care au picat testul de stres, in luna iulie, sunt EFG Eurobank Ergasias SA, Agricultural Bank of Greece SA, Oesterreichische Volksbanken AG, Banco Pastor SA Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa, Unnim.
Calitatea activelor, un motiv pentru plecarea bancilor
Unul dintre motivele pentru care bancile incep sa ia in considerarea inchiderea operatiunilor de pe piata locala ar putea consta in calitatea slaba a activelor. Conform unui raport... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:15