Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa discute cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a solutiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care ii afecteaza pe fermierii ce deruleaza proiecte cu fonduri europene.
Constantin i-a comunicat ca beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri sa faca platile si sa solicitate dupa aceea rambursarile, din cauza problemelor cu care se confrunta piata de lichiditati.
"Vreau sa va rog impreuna cu ministrul de Finante sa aveti o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru ca inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru, de discutat eventual si cu Guvernatorul BNR, dar cu bancile comerciale o sa avem sanse mult mai mari; daca nu-i imprumuta pe fermieri, n-au cum sa faca lucrarile sau proiectele si, dupa aceea noi sa le decontam si e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o sedinta cu ministrii responsabili de gestionarea fondurilor europene si autoritatile de management.
Daniel Constantin a afirmat ca a avut mai multe intalniri cu conducerile bancilor si a spus ca "unele s-au flexibilizat, altele nu".
"Luam in calcul chiar si faptul de avea pe zona de plati directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeana, 1,3-1,4 miliarde de euro, sa avem o licitatie, sa castige o singura banca si sa se angajeze ca, pe partea de dezvoltare rurala va acorda credite pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:10
Ministerul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici explica, intr-un interviu acordat Business24, masurile pe care le are in vedere pentru fluidizarea sistemului de accesare a finantarii nerambursabile. Se iau in considerare inclusiv responsabilizarea bancilor in procesul de evaluare si angajarea unor experti din privat.
"Acum, din pacate, avem unul dintre cele mai stufoase sisteme pe fonduri europene din Europa. Vreau sa eliminam toate etapele inutile din intregul proces de absorbtie a fondurilor europene, adica din momentul in care este depus un proiect si pana cand ajung banii la beneficiar", a declarat Teodorovici.
Blocarea POSDRU si intarzierile de plata au "ucis" o parte din proiectele care depindeau de aceasta finantare, au inchis organizatii, iar angajatii si-au pierdut locurile de munca. A realizat Ministerul Fondurilor Europene un bilant al pierderilor din economie?
Ministerul Fondurilor Europene nu a realizat un astfel de studiu, dar este clar ca, din pacate, pentru multi beneficiari efectele au fost negative. Acest lucru s-a intamplat din cauza problemelor aparute in gestionarea fondurilor europene in perioada 2009-2011. In prezent, eforturile mele si ale Ministerului Fondurilor Europene, dar si toate resursele disponibile, se concentreaza in directia implementarii acelor masuri care vor duce la cresterea ratei de absorbtie.
Vom avea insa anumite estimari care vor cuantifica, intr-o oarecare masura, pagubele pe care le-a generat blocarea POS DRU... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:30
Ministerul Agriculturii a anuntat in ultima perioada mai multe masuri menite sa ajute micii fermieri din Romania din zona de semi-subzistenta si subzistenta, cu un acces limitat la creditare.
Principalele facilitati pregatite de minister vizeaza accesul la fonduri europene nerambursabile de pana la 50.000 de euro prin programul National de Dezvoltare Rurala pentru 1.000 de ferme, infiintarea unui fond de 300 de milioane de lei, pus la dispozitia bancilor, care sa acorde fermierilor credite in conditii mai favorabile pentru partea reprezentand contributia proprie, precum si garantarea imprumuturilor pentru cumpararea de terenuri agricole sau investitii in domeniul agricol.
Accentul este pus pe dezvoltarea fermelor de familie, avandu-se in vedere tranzitia de la ferma de semi-subzistenta, care producea pentru consumul propriu cu comercializarea doar a unei mici parti din productia obtinuta pe piata, la ferma comerciala.
Potrivit reprezentantilor sectorului agricol si industiei alimentare, masurile, care ar fi trebuit introduse cu multi ani in urma, au potentialul de a contribui la stimularea dezvoltarii satului romanesc, in primul rand, trecerea la forma comerciala necesitand mai mult timp.
Citeste mai multe despre Intoarcerea la sat - ce spun jucatorii din domeniu despre masurile Ministerului Agriculturii pe Ziare.com. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 09:25
Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".
Bani "nemunciti" din transferuri bancare
"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Practic, intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.
"Toate comisioanele bancare sunt cheltuieli neeligibile pe orice finantare europeana, iar valoarea acestora creste cu aceste comisioane. Practic, transfera o presiune mai mare asupra beneficiarului", a precizat Dragoi.
Potrivit lui, solutia pentru ca bancile sa nu mai fie beneficiari "colaterali" ai fondurilor europene ar putea veni de la Banca Nationala a Romaniei.
"BNR poate face un sistem diferentiat de dobanzi aplicate... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 13:47
Fermierii romani au primit pana in prezent aproape 111 milioane de euro din sprijinul financiar pe suprafata acordat din fonduri europene, aferent anului 2012, alte 425 de milioane de euro urmand sa intre in conturile fermierilor in aceasta saptamana, a anuntat luni Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"Vineri, 22 martie 2013, a inceput plata Schemei de plata unica regulara pe suprafata (SAPS) din Fondul European de Garantare pentru Agricultura. Astfel, s-a efectuat plata SAPS pentru un numar de 226.884 fermieri in valoare totala de 502,8 milioane lei, respectiv 110,8 milioane euro. Plata SAPS se va efectua si in saptamana 25 - 29 martie 2013, pentru un numar de 839.196 fermieri si o valoare totala de 1,93 miliarde de lei lei (425,03 milioane euro)", se arata in comunicatul APIA.
Potrivit APIA, pentru anul 2012 cuantumul alocat SAPS este de 119,66 euro/ha la care se aplica coeficientul de reducere liniara, iar platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 28 septembrie 2012 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro.
In perioada octombrie-decembrie 2012, APIA a efectuat plati reprezentand avansul aferent SAPS 2012 in valoare totala de 2,25 miliarde de lei (496,23 milioane euro) pentru un numar de 1.043.172 fermieri.
1,21 milioane de cereri depuse la APIA pentru 2012
Pachetul financiar aferent anului 2012 pentru... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 14:45
Autoritatile romane au discutii avansate cu Comisia Europeana pentru fonduri de un miliard de euro in vederea refacerii infrastructurii de irigatii, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la postul de televiziune Realitatea TV.
Suma de un miliard de euro a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din Romania.
Potrivit lui Constantin, aceste resurse financiare ar fi foarte dificil de disponibilizat din alta parte, cum ar fi bugetul de stat, pentru ca bugetul Ministerului Agriculturii, spre exemplu, se ridica in 2013 la un miliard de euro, din care 50% pentru co-finantari.
Studiul Bancii Mondiale arata ca Romania poate reface infrastructura de irigatii pentru circa 800.000 de hectare.
In prezent, Romania are o infrastructura de irigatii pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt irigate, deoarece fermierii considera costurile prea ridicate.
Autoritatile admit ca aceste costuri sunt mari, fiind determinate in special de consumul mare de energie al instalatiilor vechi de peste 40 de ani. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 18:23
Statul va infiinta un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) in acest an, agricultorii urmand astfel sa cofinanteze mai usor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
"In vederea stimularii dezvoltarii investitiilor cu finantare europeana, se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare a beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fondul se constituie din alocatii aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie, la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)", se arata in proiectul de act normativ.
Astfel, avand in vedere problemele cu care se confrunta beneficiarii programului in privinta asigurarii cofinantarii investitiilor, Guvernul considera necesara dezvoltarea unui instrument financiar care sa ajute agricultorii. Fondul de creditare este complementar sistemului de garantare a imprumuturilor pentru fermieri.
Fondul va fi alimentat in acest an cu 300 de milioane de lei de la buget. Banii vor fi accesati de catre banci, pe baza unor conventii incheiate cu Ministerul Agriculturii. Bancile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare si de plata a dobanzilor se stabilesc prin negociere intre beneficiar si banca.
Potrivit proiectului, accesul institutiilor de credit la resursele fondului se va face in baza unei licitatii si a unor... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 17:12
Ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli au totalizat peste 2,06 miliarde de lei in 2011, acestea fiind alocate in special pentru sustinerea sectorului zootehnic si a creditelor de investitii, precum si pentru motorina utilizata in agricultura, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Astfel, au fost acordate fonduri publice in valoare de 68,63 milioane lei unui numar de 773 de producatori agricoli, conform Legii creditului agricol pentru productie, respectiv bonificatia de 30% la volumul creditelor angajate de acestia in anul 2009 si rambursate bancilor finantatoare pana la 31 decembrie 2010, la termenele scadente prevazute in contractele de imprumut.
Destinatia creditelor contractate de producatorii agricoli, in valoare de 225,458 milioane de lei, a fost pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole (grau, orz, porumb, floarea soarelui, soia, culturi furajere, legume, cartof), intretinerea si recoltarea plantatiilor pomicole si viticole, achizitionarea puilor de pasare pentru carne si oua, purceilor pentru ingrasat, tineretului bovin, ovin si caprin pentru ingrasat, dar si pentru aprovizionarea, procesarea hranei si asigurarea de medicamente pentru animale.
De asemenea, 398 de milioane de lei au fost alocate ajutorului de stat acordat producatorilor agricoli pentru motorina achizitionata si utilizata in trimestrul III si IV din 2010, precum si in trimestrul I si II 2011, la... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 14:14
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, s-a intalnit vineri cu o delegatie a Fondului Monetar International (FMI), discutiile vizand, printre altele, situatia actuala a agriculturii din Romania si gradul de absorbtie a fondurilor europene destinate zonei rurale.
"Cu aceasta ocazie a fost prezentata situatia actuala a agriculturii din Romania, incluzand formele de sprijin acordate, tinandu-se cont de faptul ca este necesara o anumita sustinere din bugetul de stat care sa completeze ceea ce se acorda de la Uniunea Europeana. Totodata, s-a discutat despre Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), gradul de absorbtie a fondurilor europene destinate zonei rurale si relatia cu sistemul bancar", se arata intr-un comunicat transmis vineri de MADR.
La randul lor, membrii delegatiei FMI au apreciat contributia semnificativa pe care a avut-o agricultura, anul acesta, la cresterea economiei nationale si, in special, la cresterea exporturilor si la echilibrarea balantei comerciale.
"De asemenea, au declarat acestia, pe termen lung, orice sprijin acordat sectorului agricol va ajuta la dezvoltarea economica a Romaniei, pentru ca atat timp cat cresc veniturile agricultorilor, creste si puterea lor de cumparare si, prin urmare, consumul", se mai spune in comunicat.
In finalul intalnirii, reprezentantii FMI au adus in discutie situatia cadastrului in Romania si modalitatile prin care se poate mari gradul de absorbtie al fondurilor comunitare. Au... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 17:45