Insolventele bancilor americane au provocat pagube in valoare de 165 miliarde de dolari, in ultimii 35 de ani, se arata intr-un raport oficial al SUA.
Aceasta suma a fost suportata de platitorii de taxe si a fost folosita pentru a salva institutiile financiare cu probleme.
Estimarile au fost realizate de Oficiul Guvernamental de Contabilitate din Statele Unite, care arata ca sunt necesare masuri de precautie.
"Criza financiara din 2007-2008 a demonstrat ca riscurile la adresa sigurantei si sanatatii sistemului bancar nu trebuie evaluate doar in functie de activitatea si performantele individuale ale institutiilor financiare. In schimb, autoritatile care reglementeaza ...citeste mai departe despre "Bancile, salvate de cei care platesc taxe: Costurile ajung la 165 de miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 10:28
Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat, luni, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy.
"Trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii", a declarat aceasta in primul interviu acordat dupa numirea sa la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara.
In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne, spune Nouy pentru Financial Times, citata de AFP si preluata de Agerpres.
Daniele Nouy, presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara
Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.
Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, urmeaza sa fie responsabila de supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu luna noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate de Daniele Nouy ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene,... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:27
Autoritatile financiare din SUA si Marea Britanie au convenit asupra unui plan comun care va determina procedura de faliment al celor mai mari banci din lume.
Planul a fost dezvoltat in baza analizei circumstantelor prabusirii in toamna lui 2008 a uneia dintre cele mai importante banci de investitii din SUA - Lehman Brothers, potrivit Financial Times.
"Procedura prevede ca pierderile majore in caz de faliment al unei institutii financiare, care are o valoare sistemica globala, sa fie suportate de creditorii si actionarii sai", mentioneaza autorii acestui articol din Financial Times, avand pozitii de conducere in departamentele financiare ale Statelor Unite ale Americii si Marii Britanii si care au fost implicati in negocierea proiectului respectiv.
Cu toate acestea, "autoritatile intentioneaza sa se asigure ca banca are capitaluri proprii suficiente pentru a-si indeplini obligatiile fata de contribuabili", mai subliniaza expertii.
Sub incidenta acestui program se afla 16 mari banci din SUA si Marea Britanie, a caror activitate pe piata financiara are un caracter global.
In cazul colapsului unei banci din aceasta categorie, managementul superior al institutiei va fi suspendat, dar cele mai importante directii ale institutiilor financiare vor primi sprijin si vor continua sa functioneze si filialele bancii respective cu o situatie stabila.
Planul elaborat ar implica interventia guvernului pentru stabilizarea situatiei in cazul in care colapsul bancii... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 14:55
RBS si Credit Agricole sunt primele banci care anunta pierderi masive datorate subscrierii obligatiunilor grecesti. Cine urmeaza?
Zilele trecute, un grup de banci si alti investitori in datoriile guvernamentale elene au cazut de acord sa schimbe obligatiunile in unele noi, care valoreaza mult mai putin si vin cu rate ale dobanzilor mai reduse. Drept urmare, pierderile industriei bancare cauzate de Grecia se ridica la peste 70%, relateaza Bloomberg.
Royal Bank of Scotland este cea mai mare institutie bancara detinuta de statul britanic si a doua cea mai mare banca dupa active din aceasta tara. Pierderile vin dupa subscrierea datoriilor elene si compensarea clientilor carora li s-au vandut asigurari eronate.
Tot in cursul zilei de joi, Credit Agricole, a treia cea mai mare banca din Franta, a anuntat pierderi de 3,06 miliarde de euro in ultimul trimestru al anului, dupa ce a finantat filiala din Grecia si a subscris investitiile.
Anunturile au fost urmate de cel al bancii belgiene-franceze Dexia, care a raportat pierderi nete de 11,6 miliarde de euro in 2011, conform mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
Recesiunea ii afecteaza grav chiar si pe magnati, multi dintre cei mai puternici oameni din lume riscand sa ajunga pe drumuri. Acesta este si cazul unui renumit antreprenor care era, pana nu demult, cea mai bogata persoana din Irlanda.
Sean Quinn a intrat in faliment, luni, dupa ce o banca i-a cerut returnarea datoriilor ce depasesc 2,1 miliarde de euro, conform mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:12
FGDB a recuperat 160 de milioane de lei de la bancile care au dat faliment in ultimii 12 ani, adica 31% din compensatiile platite celor care aveau depozite la aceste institutii, conform Mediafax.In ultimii 12 ani, de la primul faliment bancar romanesc care a intrat sub incidenta Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), au fost platite deponentilor compensatii in suma totala de 512,2 milioane de lei.
Pana la finele lunii iunie, FGDB a recuperat de la bancile in faliment 159,8 milioane lei.
Institutiile de credit care au intrat in faliment sunt Banca Albina (1999), Bankcoop (2000), Banca Internationala a Religiilor (2000), Banca Romana de Scont (2002), Banca Turco-Romana (2002), Banca Columna (2003) si Nova Bank (2006).
FGDB a recuperat integral creantele pe care le avea asupra a doua din cele sapte banci, respectiv Banca Romana de Scont si Nova Bank.
"In cursul ultimilor ani, posibilitatile de recuperare a creantelor si de valorificare a activelor bancilor intrate in faliment s-au redus din ce in ce mai mult, in portofoliul acestora regasindu-se active ori creante tot mai putine si de valori tot mai reduse sau greu de valorificat, situatie care confirma apropierea bancilor respective de faza finala a activitatii de lichidare", se arata intr-un raport al Fondului.
In prezent, FGDB desfasoara activitatea specifica aplicarii procedurii falimentului la Banca Romana de Scont si Banca Turco-Romana.
FGDB este singura institutie care garanteaza depozitele populatiei si... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:12
Sefii de state si de guverne ale tarilor din G20, care se reunesc joi la Seul, vor alcatui o lista cu 20 de banci, printre care Deutsche Bank, Citigroup si UBS, ale caror eventuale falimente ar putea avea repercursiuni asupra sistemului financiar mondial, potrivit Financial Times (FT), citat de AFP, precizeaza Mediafax.Membrii G20 vor cere autoritatilor nationale sa fie atente in special la companiile prevazute de aceasta lista.
Proiectul documentului, elaborat de Consiliul de Stabilitate Financiara, include bancile Deutsche Bank (Germania), Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley (SUA), Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered (Marea Britanie), RBC (Canada), Santander, BBVA (Spania), BNP Paribas, Societe Generale (Franta), Mitsubishi UFJ, Mizuho, Nomura, Sumitomo Mitsui (Japonia), ING (Olanda), Credit Suisse si UBS (Elvetia).
Unele din aceste companii ar putea fi retrase de pe lista finala, noteaza AFP.
Cu toate acestea, membrii G20 nu vor ajunge, probabil, la un acord in privinta coordonarii unui plan international de actiune pentru gestionarea falimentelor.
Ei vor alcatui, insa, o a doua lista, cu bancile cu importanta pentru economiile de origine, dar care comporta riscuri mai reduse pentru restul lumii.
"Liderii politici si autoritatile din domeniu au ajuns la concluzia ca o abordare globala armonizata a problemei bancilor falimentare este o provocare prea complexa", au declarat surse apropiate... mai mult
Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 14:19
Presedintele bancii centrale elvetiene, Philipp Hildebrand, considera ca marile banci cu importanta sistemica ar trebui lasate sa falimenteze, fara insa a pune in pericol economia, transmite AFP."O economie de piata ar trebui sa permita esecul unei companii cu dificultati financiare", a afirmat Hildebrand.In cazul falimentului unei banci mari, compania ar trebui sa poata asigura continuitatea activitatilor vitale pentru economie, in special fluxurile de plati, creditarea sau operatiunile de depozit, a adaugat el.Presedintele bancii centrale elvetiene considera, de asemenea, ca proiectele prin care se urmareste garantarea supravietiuirii marilor banci in caz de criza, in schimbul unor reglementari mai stricte pentru fondurile proprii, capital si gradul de indatorare, sunt avantajoase pe plan politic, insa nu vizeaza neaparat consolidarea sistemului financiar."Tentatiile anumitor oameni politici de a lansa initiative nationale, avantajoase pe plan politic, este mare, insa ele nu urmareasc neaparat intarirea sistemului financiar", a spus Hildebrand.
Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a propus crearea unei retele europene de fonduri pentru caz de faliment bancar, infiintate dupa regulile spatiului comunitar si alimentate prin taxe impuse bancilor.
Acest instrument preventiv ar trebui sa permita contracararea unor eventuale probleme cauzate de falimente bancare. mai mult
Vineri, 04 Iunie 2010, ora 13:29
Initierea procedurii falimentului unei institutii de credit va fi supusa aprobarii prealabile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), care va putea respinge solicitarea bancii respective daca apreciaza ca aceasta nu se afla in stare de insolventa, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.Modificarile legislative sunt prevazute si in memorandum-ul tehnic la acordul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI).
In cazul in care BNR va aprecia ca o institutie de credit nu se afla in stare de insolventa, poate decide instituirea administrarii speciale, in masura in care sunt indeplinite conditiile legale pentru instituirea acestei proceduri. Hotararea BNR de aprobare sau respingere a solicitarii va trebui motivata.
Ordonanta adoptata, miercuri, de Guvern prevede termene scurte, de 10 zile, pentru solicitarea de catre institutia de credit debitoare a aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale a Romaniei, pentru solutionarea cererii de catre BNR si pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului la tribunal.
Totodata, BNR poate transmite judecatorului-sindic si lichidatorului, pe tot parcursul procedurii falimentului, punctul sau de vedere sau informatiile pe care le considera relevante, ori de cate ori considera necesar. Potrivit actului normativ, va fi modificata si ordinea de prioritate la plata creantelor in caz de insolventa.
Astfel, datoriile pe care institutiile de credit aflate in insolventa le au fata de deponenti, in marja garantiei... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 19:25