Grecia va rascumpara obligatiuni guvernamentale cu o valoare nominala de 31,9 miliarde de euro de la investitorii privati, intre care se afla si banci elene, intr-un program de care depinde furnizarea urmatoarei transe de imprumut de la creditorii internationali, transmite Bloomberg.
Statul elen va plati un pret mediu de 33,8% din valoarea nominala a obligatiunilor cu maturitate cuprinsa intre 2023 si 2042, se arata intr-un comunicat al Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice de la Atena.
Programul a inceput pe 3 decembrie si s-a incheiat marti.
Pentru rascumpararea tuturor obligatunilor inscrise in program, Grecia are nevoie de acordul creditorilor institutionali externi pentru cheltuirea a 11,29 miliarde de euro, peste imprumutul de 10 miliarde de euro de la fondul european de salvare prevazut pentru aceasta operatiune.
Grecia incearca sa reduca povara datoriei publice care risca sa puna in pericol planul de ajutor convenit cu UE si FMI.
Rascumpararea de obligatiuni face parte printr-un pachet de masuri menite sa reduca datoria publica la 124% din PIB pana in 2020, de la un nivel estimat de 190% din PIB in 2014.
"Programul de rascumparare a fost un succes. Rezultatul arata ca a fost indeplinita inca o conditie pentru furnizarea urmatoarei transe de ajutor", a declarat George Provopoulos, guvernatorul Bancii Greciei.
Rascumpararea de obligatiuni marcheaza o indepartare de la politica de promovare a austeritatii aplicata de la declansarea crizei,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 08:55
Mai multe banci europene au descoperit o noua cale de majorare a profitului si capitalului inainte de intrarea in vigoare a unor reglementari mai stricte in sectorul financiar, si anume rascumpararea de obligatiuni ale caror preturi au scazut sub valoarea nominala, relateaza Wall Street Journal.
In conditiile in care criza datoriilor din Europa a dus la scaderea valorii obligatiunilor pe termen lung emise de banci, unele dintre acestea profita de situatie si le rascumpara. Bancile pot inregistra diferenta de pret drept castig contabil si isi imbunatatesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.
Intre bancile care au recurs recent la aceasta solutie se numara Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander si Banco Comercial Portugues, partial pentru ca metodele traditionale de majorare a capitalului, cum ar fi vanzarea de divizii sau emisiunile de obligatiuni, sunt dificil de realizat.
Criza datoriilor a facut ca multe banci europene sa nu mai aiba practic acces la finantare privata, din cauza reticentei investitorilor.
Unii analisti considera insa ca prin astfel de manevre bancile isi taie accesul la liniile de finantare ieftina pe termen lung, necesare pentru finantarea imprumuturilor si operatiunilor. Bancile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana (BCE).
Valul de rascumparari de obligatiuni este ultima dovada a solutiilor rapide adoptate de banci pentru rezolvarea problemelor legate de... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:58
Bancile europene au reusit sa refinanteze prin noi emisiuni, in acest an, numai doua treimi din totalul de 654 de miliarde de dolari al obligatiunilor ajunse la scadenta, agravand astfel deficitul de finantare pentru institutiile de credit din Europa.
Bancile europene se afla in situatia de a nu-si putea rostogoli in intregime obligatiunile scadente pentru prima data in cel putin cinci ani, potrivit datelor compilate de firma Dealogic pentru Financial Times (FT).
Investitorii afirma ca au evitat sa cumpere obligatiuni ale bancilor europene din cauza incertitudinilor privind stabilitatea unor institutii de credit, soarta zonei euro si impactul unor noi reglementari financiare. Accesul dificil la fonduri a starnit temeri privind impactul asupra companiilor dependente de finantare bancara si asupra economiei pe ansamblu.
"O anumita reducere a indatorarii dupa criza finaciara este in mod clar necesara, dar cred ca bancile sunt puse intr-o situatie care va avea implicatii mai largi. Nu este vorba numai de riscul unei crize a creditelor in Europa, va avea efect si in Asia si SUA", afirma Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.
Datele Dealogic includ obligatiunile negarantate, dar cu prioritate la plata, care asigura mare parte a finantarilor bancare si exclud obligatiunile garantate prin credite si ipoteci, devenite tot mai populare in randul bancilor.
Anul urmator, bancile europene au de rascumparat obligatiuni in valoare de 720 de miliarde de dolari. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:35