Cresterea capitalui ca modalitate de incadrare in prevederile Acordului de la Basel reprezinta o preocupare centrala a bancilor, iar in Romania, situatia institutiilor de credit este ceva mai buna decat in cazul majoritatii bancilor europene.
Pentru ca o banca sa poate continua sa opereze conform normelor legale, trebuie sa detina un nivel minim al capitalului stabilit la 8% din totalul activelor ponderate functie de risc.
"Bancile din Romania au o adecvare a capitalui chiar ridicata (peste 14%) si sunt mai ales capitaluri proprii de calitate buna, fie ca participatie a actionarilor, fie ca si capital atras", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
In cazul in care o banca se afla sub 8%, pentru a se conforma normei Cooke, poate actiona prin una din urmatoarele trei cai: cresterea capitalului pana la nivelul adecvat care se poate face prin emisione suplimintera de actiuni, diminuarea activului in contextul micsorarii bilantului dar cu mentinerea constanta a fondurilor propri sau prin modificarea strcuturii activului in contextul unui bilant constant.
In ultimii trei ani, Banca Nationala a Romaniei a avut discutii cu actionarii bancilor, iar acolo unde a crezut ca este necesar, a cerut acestora sa vina cu capital suplimentar.
"Cifrele bilantiere pe care le avem confirma ca actionarii bancilor din Romania, care sunt in general actionari straini, au marit capitalurile proprii in ultima vreme, asa cum a cerut BNR", sustine analistul.... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 00:05
Mai multe banci europene au descoperit o noua cale de majorare a profitului si capitalului inainte de intrarea in vigoare a unor reglementari mai stricte in sectorul financiar, si anume rascumpararea de obligatiuni ale caror preturi au scazut sub valoarea nominala, relateaza Wall Street Journal.
In conditiile in care criza datoriilor din Europa a dus la scaderea valorii obligatiunilor pe termen lung emise de banci, unele dintre acestea profita de situatie si le rascumpara. Bancile pot inregistra diferenta de pret drept castig contabil si isi imbunatatesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.
Intre bancile care au recurs recent la aceasta solutie se numara Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander si Banco Comercial Portugues, partial pentru ca metodele traditionale de majorare a capitalului, cum ar fi vanzarea de divizii sau emisiunile de obligatiuni, sunt dificil de realizat.
Criza datoriilor a facut ca multe banci europene sa nu mai aiba practic acces la finantare privata, din cauza reticentei investitorilor.
Unii analisti considera insa ca prin astfel de manevre bancile isi taie accesul la liniile de finantare ieftina pe termen lung, necesare pentru finantarea imprumuturilor si operatiunilor. Bancile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana (BCE).
Valul de rascumparari de obligatiuni este ultima dovada a solutiilor rapide adoptate de banci pentru rezolvarea problemelor legate de... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:58
Italia ar putea aproba o lege care sa ajute bancile sa-si majoreze capitalul prin vanzarea de obligatiuni catre guvern, deoarece Banca Monte dei Paschi di Siena SpA se pregateste sa obtina cel putin un miliard de euro folosind titluri de valoare, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.
Ministrii ar putea adopta masura chiar astazi, la reuniunea guvernului de la Roma, au anuntat sursele. Legislatia va fi probabil similara cu cea adoptata in 2009 si care a permis bancilor sa emita asa numitele obligatiuni Tremonti, numite astfel dupa numele ministrului de finante din acea perioada, Giulio Tremonti.
Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, care face parte din bancile europene care trebuie sa-si majoreze capitalul conform noilor cerinte ale autoritatilor de reglementare, are un deficit de capital de 3,3 miliarde de euro, conform datelor EBA (Autoritatea Bancara Europeana). De asemenea, banca trebuie sa achite ajutorul de stat de 1,9 miliarde de euro primit in 2009.
"Masura guvernului este clar destinata sprijinirii Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Nu cred ca alte banci au nevoie de aceste obligatiuni pentru a-si majora capitalul", a explicat Angelo Drusiani, de la Banca Albertini Syz & C. in Milano.
Luni, Federico Ghizzoni, seful UniCredit, cea mai mare banca din Italia dupa active, a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.
"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:45
Bancile europene concediaza angajati intr-o maniera care aminteste de perioada care a urmat falimentului Lehman Brothers, determinand un analist sa remarce "o baie de sange" in randul bancherilor din regiune, din cauza crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg, informeaza Mediafax.
Marile banci europene au anuntat 40.000 de concedieri in ultima luna, reducand in acest an personalul intr-un ritm de sase ori mai abrupt decat rivalii din Statele Unite din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care afecteaza sever veniturile din tranzactii financiare.
UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat marti ca va elimina 3.500 de locuri de munca, majoritatea de la banca de investitii a grupului.
Grupul britanic HSBC a anuntat pe 1 august 30.000 de concedieri. Barclays da afara 3.000 de angajati, iar Royal Bank of Scotland elibereaza 2.000 de posturi.
Credit Suisse a anuntat pe 28 iulie 2.000 de concedieri.
Bancile europene concediaza in acest an angajati intr-un ritm de sase ori mai rapid decat cele americane, potrivit datelor Bloomberg, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor de stat catre Italia, Spania si Franta, care genereaza turbulente puternice pe pietele financiare si taie din veniturile diviziilor de trading ale grupurilor financiare, din afacerile pe subscrieri la emisiuni de actiuni si obligatiuni si pe segmentul de fuziuni si achizitii.
In plus, criza financiara mondiala care a izbucnit in 2008 a determinat... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 13:13