Numarul filialelor institutiilor financiare din zona euro si UE a scazut si in 2013, precum si numarul de angajati, confirmand tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, a anuntat, vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), transmite AFP.
In cele 28 de state din Uniunea Europeana, numarul filialelor bancilor interne si institutiilor de creditare a scazut anul trecut la 198.744 de unitati, comparativ cu 217.699 in 2012. In zona euro, numarul filialelor bancilor a ajuns, in 2013, la 163.171, de la 171.792, in 2012.
'Indicatorii structurali arata ca, in majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinta descrescatoare in cazul numarului de filiale si de angajati ai institutiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori', se arata in comunicatul BCE.
In UE, numarul de angajati din sistemul bancar a scazut la 2,93 milioane in 2013, de la 3,027 milioane in 2012, in timp ce in zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate in industria bancara, fata de 2,113 milioane in 2013.
Activele totale ale bancilor interne si institutiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro in 2013, in scadere fata de 2.742 mii de miliarde de euro in 2012. In cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro in 2012.
BCE va prelua in noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro si pregateste implementarea testelor de... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:47
Marile banci europene ar putea avea un defciit de capital de 770 miliarde de euro daca ar fi evaluate obiectiv prin testele de stres, iar in unele cazuri ar fi necesar sprijinul financiar al statelor, arata un studiu realizat de doi profesor universitari din SUA si Germania.
Studiul, publicat inaintea unui test de stres la nivelul UE ale carui rezultate vor fi anuntate abia in noiembrie, a fost realizat de Viral Acharya, profesor la Universitatea din New York si consilier al Consiliului European pentru Risc Sistemic (o agentie de evaluare a riscului), si de Sascha Steffen, de la Scoala Europeana de Management si Tehnologie din Berlin.
Potrivit studiului, 109 banci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde de euro pentru a-si aduce capitalul la un nivel considerat sigur de catre Banca Angliei. Seful departamentului pentru stabilitate financiara al Bancii Angliei, Andrew Haldane, a declarat in 2012 ca marile banci trebuie sa ajunga la un nivel al capitalului de 7% din activele totale, pentru a se proteja de o noua criza.
Suma de 767 miliarde se refera insa doar la 109 banci care au publicat date financiare, dintr-un total de 128 care vor fi evaluate pana in noiembrie.
Cei doi profesori aua semnalat ca Belgia, Cipru, Franta si Germania sunt tarile in care bancile au deficite semnificative de capital.
Bancile au atras de la investitori si prin sprijinul statelor circa 500 de miliarde de euro de la inceputul crizei pentru a-si consolida situatia financiara... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 07:30
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat joi ca exista semne de intrebare cu privire la sanatatea bancilor europene, in conditiile in care Banca Central Europeana se pregateste sa deruleze in acest an o runda de teste de stres pentru a restabili increderea in bancile europene.
Intr-un articol publicat online de site-ul de expertiza economica Project Syndicate, Lagarde a apreciat ca Europa se afla la un moment de rascruce in care arata semne de revenire, dar cresterea este inegala si dezechilibrata iar somajul ramane la un nivel ridicat.
"Una din zonele de incertitudine pentru Europa este starea de sanatate a bancilor", a apreciat Christine Lagarde. "Viitoarele teste de stres si de revizuire a calitatii activelor pot restabili increderea si avansa integrarea financiara, cu conditia sa fie derulate bine", a adaugat directorul FMI.
Criza financiara mondiala si criza datoriilor din zona euro a pus presiuni pe sectorul bancar european, fiind necesare vaste recapitalizari in Irlanda, Grecia, Cipru si Spania. In 2014 Banca Central Europeana va prelua supervizarea principalelor banci din zona euro insa inainte de acest lucru vrea sa descopere orice posibile probleme in bilanturile bancilor.
La nivel global, Christine Lagarde a apreciat ca exista semnale de imbunatatire a situatiei economice, dupa ce zilele trecute anunta ca FMI isi va imbunatati estimarile privind evolutia economiei mondiale. "Mai raman inca multe de facut",... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 12:05
Prabusirea sectorului bancar cipriot ar putea genera pierderi anuale de 15 miliarde de euro din profitul celor mai mari banci europene, potrivit analistilor Barclays.
Pierderile impuse de creditorii externi deponentilor la primele doua mari banci din Cipru cu plasamente mai mari de 100.000 de euro, limita pana la care sunt garantate in Europa, pot determina retrageri masive de bani din bancile din intreaga Europa, noteaza Financial Times.
In opinia lui Simon Samuels, analist la Barclays Bank, bancile pot contrabalansa acest risc majorand ratele de dobanda pentru depozitele care depasesc pragul de 100.000 de euro, pentru a incuraja loialitatea clientilor.
Astfel, dobanda ar trebui sa creasca cu pana la 0,5% la bancile vulnerabile de la periferia zonei euro. Impactul negativ asupra profitabilitatii va fi de 8 miliarde de euro la nivelul sectorului bancar european, iar costuri in valoare de alte 7 miliarde de euro vor proveni din implementarea planului Uniunii Europene privind prefinantarea fondurilor de garantare a depozitelor.
Citeste mai multe despre Criza din Cipru ar putea lovi puternic bancile mari din Europa pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 11:28
Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17
Ministrii de Finante ai zonei euro s-au reunit luni, la Bruxelles, pentru prima data in acest an, pentru a decide in ce fel vor directiona fondurile de salvare destinate bancilor si a tine astfel sub control criza economica europeana.
Fondurile MES disponibile de fapt pentru recapitalizarea directa a bancilor ar putea fi mai mici de 100 de miliarde de euro, deoarece principala misiune a acestui mecanism este de a credita guvernele care nu se mai pot imprumuta pe piata de capital, a declarat un reprezentant al unui think-tank din Bruxelles.
Pe langa discutiile despre MES, agenda intalnirii mai cuprinde si o evaluare a situatiei economice din Spania, Grecia si Cipru.
Odata cu depasirea varfului crizei economice, membrii Eurogrup dezbat daca Mecanismul de Stabilitate European ar trebui sa preia inclusiv salvarile bancilor care au avut loc pana acum prin intermediul guvernelor nationale, transmite Bloomberg.
In plus, oficialii europeni trebuie sa decida si ce vor face cu asa numitele "active mostenite", pe care un functionar al UE le-a definit drept imprumuturi ce se regasesc deja in balanta unei banci si care ar putea cauza probleme pe viitor.
"Este vorba de fapt de semnalul dat (n.r. pietelor)", a afirmat reprezentantul think-tank-ului.
"Singurul lucru ce are intr-adevar impact asupra pietelor este cand se pronunta cuvantul 'nelimitat' de catre unul din decidenti, deci, pana la urma, nu se este vorba despre cat de mare ar trebui sa fie acest numar", a... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 09:17
Romanii nu vor ca institutiile financiare cu probleme din Uniunea Europeana sa fie salvate din banii contribuabililor, pe masura ce recapitalizarea bancilor pare sa devina sportul preferat al europenilor, tara dupa tara solicitand ajutorul oficialilor UE.
In urma cu cateva zile va intrebam pe dumneavoastra, cititorii Business24 daca sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor europene efectuata din banii contribuabililor, inclusiv ai romanilor prin intermediul contributiei tarii noastre la Uniunea Europeana.
Intr-o masura covarsitoare, cititorii Business24 si-au exprimat indignarea fata de folosirea banilor publici pentru salvarea unor banci care au dus o politica de creditare nesabuita si care acum se afla in incurcatura sau chiar in pericol de a se prabusi, amenintand sa ia dupa ele intreaga Europa.
58,19% dintre respondenti au raspuns "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor din banii contribuabililor?".
Aceasta opinie este in rand cu cea a analistilor economici locali care spun ca acest lucru nu ar trebui sa se intample. "In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru, bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici de imprumut pe care le-au dus in trecut, dar lucrurile sunt foarte complicate pentru ca bancile fac parte dintr-un sistem care este reglementat de zeci de ani, aproape un secol si asta face ca intre banci si stat sa existe niste obligatii reciproce puternice. Si din cauza asta, din punct de... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:59
Recapitalizarea bancilor aflate la un pas de marginea prapastiei este o practica cu care Uniunea Europeana, si nu numai, a obisnuit sistemul bancar. Cat este de corecta este "premierea" bancilor falimentare?
Potrivit economistilor contactati de Business24, desi recapitalizarea bancilor nu este o metoda corecta, pentru ca bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici, masura este inevitabila.
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca bancile, chiar si cele mai mici institutii financiar-bancare sunt ajutate de teama unui efect in lant care ar putea duce la prabusirea intregului sistem bancar.
"Exista asa numita teorie "too big to fail" adica bancile mari sunt considerate banci sistemice al caror esec sau faliment ar duce la prabusirea intregului sistem bancar. Experienta din 2008 pana in prezent pare sa indice ca temerile de genul acesta sunt justificate si acesta este motivul pentru care guvernele se grabesc sa salveze bancile pentru a evita contagiunea la nivelul intregului sistem bancar, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Recapitalizarea bancilor, inevitabila intr-un sistem care nu a mai fost reglementat de un secol
Potrivit acestuia, ajutorul acordat bancilor de catre state prin recapitalizare nu este o masura corecta care este insa "reglementata" de obligatiile reciproce interpuse de-a lungul timpului in relatia stat-banci.
"In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:00