Producatorul rus de otel Evraz, la care cel mai mare actionar este miliardarul Roman Abramovici, a obtinut un imprumut de 425 de milioane de dolari de la mai multe banci europene, intr-un semn ca unele institutii financiare din regiune acorda inca finantare in Rusia.
Evraz, companie care este listata la bursa din Londra, a anuntat miercuri ca a convenit un imprumut pe termen de cinci ani cu bancile ING, Deutsche Bank, Nordea, Societe Generale si Raiffeisen, in pofida temerilor provocate de afacerile cu aceasta tara din cauza intensificarii sanctiunilor, relateaza Financial Times.
Escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza rolului Moscovei in criza din Ucraina si sanctiunile mai dure impuse unora dintre companiile rusesti de catre Statele Unite si Uniunea Europeana au provocat ingrijorare ca bancile si investitorii vor fi reticenti fata de relatiile cu orice companie din Rusia, chiar daca nu este supusa sanctiunilor.
Bancherii au avertizat ca este probabil ca imprumuturile catre companiile din Rusia sa scada semnificativ.
Imprumuturile bancilor americane si europene catre companiile din Rusia au scazut in urma anexarii Crimeei, in luna martie. Piata a crescut in lunile mai si iunie, pe fondul reducerii temporare a tensiunilor, conferind bancilor Sberbank, Gazprombank si Alfa-Bank oportunitatea de a atrage finantari.
Odata cu sanctiunile mai dure impuse direct companiilor Rosneft, Novatek, Gazprombank si VEB de catre Statele Unite, precum si... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 10:01
Marile banci europene si-ar putea reduce activele pana la sfarsitul lui 2013 cu pana la 3.800 miliarde dolari, reprezentand 10% din total, potrivit celui mai pesimist scenariu FMI in privinta politicilor anticriza la nivelul zonei euro.
Conform scenariului FMI, Europa de Est este cea mai vulnerabila regiune emergenta.
Fondul analizeaza, in raportul Global Financial Stability, trei scenarii pentru reducerea expunerii a 58 de mari banci in perioada septembrie 2011 - finele lui 2013, in functie de politicile adoptate de liderii zonei euro in privinta crizei.
Cea mai pesimista analiza, care ia in calcul politici de combatere a crizei mai putin eficiente decat cele actuale, estimeaza vanzari de active si reducerea creditarii insumand 3.800 de miliarde de dolari.
Intr-un scenariu bazat pe mentinerea politicilor actuale, considerat cel mai probabil de catre FMI, bancile ar fi nevoite sa-si reduca activele cu 2.600 de miliarde de dolari, echivaland cu 7% din active, in timp ce in cazul unor politici anticriza complete, care ar readuce stabilitatea in sectorul financiar, diminuarea expunerii s-ar ridica la 2.200 de miliarde de dolari, sau 6% din active.
Bancile europene au decis sa-si reduca activele in contextul crizei datoriilor, un motiv determinant fiind obiectivul mai dur de adecvare a capitalului impus de autoritatea bancara europeana. Institutiile de credit trebuie sa ajunga pana la mijlocul anului la o rata de adecvare a capitalului de 9%. Intrucat cotatiile... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:44
Banca Central Europeana a hotarat miercuri sa imprumute pentru trei ani o suma record ce va merge catre 800 de banci din Europa, insa aceasta masura nu va avea mare efect pentru bancile din Romania, in timp ce reactia piatei bursiere va fi temporara.
BCE a acordat miercuri 529,5 miliarde euro imprumut pe trei ani, intr-o a doua transa de bani destinati institutiilor financiare din Europa. In ciuda estimarilor analistilor, 800 de banci au apelat la fondurile BCE, cu aproape 300 mai multe decat in luna decembrie a 2011, cand a avut loc prima astfel de transa.
In 21 decembrie, Banca Centrala Europeana a decis sa ofere un imprumut de 450 miliarde euro, bani care au mers catre 523 de banci. Suma acordata atunci nu a ajuns in piete, cum se presupunea ci s-a intors fie catre BCE sub forma de depozite, fie catre titlurile de stat ale tarilor cu probleme, precum Italia, Spania, Irlanda si Grecia.
"A fost un succes, sa spunem asa, mai mare decat s-a sperat. Bancile au apelat masiv la aceasta facilitate si asta a avut doua efecte pe piata. Unul ca a usurat presiunea asupra bancilor si a doua ca a usurat presiunea asupra obligatiunilor suverane, asupra titlurilor de stat, dand posibilitatea unor tari precum Italia sa se imprumuta la niste dobanzi foarte foarte convenabile", Aurelian Dochia, analist financiar.
Reactia imediata a deciziei BCE - relaxarea pietelor
Masura luata de BCE in decembrie a adus o relaxare a pietelor si o relansare a vanzarii de obligatiuni... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:55
Retragerea bancilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finantare de 390 miliarde de dolari in Asia, majorand costurile obtinerii de fonduri si lovind cresterea economica.
Companiile din Asia erau obisnuite cu o lume unde finantarile in dolari erau ieftine si din abundenta. Bancile din regiune au suficiente depozite in moneda locala, dar trebuie sa se imprumute pentru fonduri in dolari.
Odata cu retragerea bancilor occidentale, institutiile de credit asiatice gasesc dificila acoperirea acestui deficit.
Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumutirile din afara sectorului bancar
Nu se cunoaste inca nivelul retragerilor din regiune. La sfarsitul lunii iunie, creditarea catre Asia, fara Japonia, se afla inca in crestere, la nivelul record de 1.450 de miliarde de dolari.
Bancile japoneze cu probleme au redus cu un sfert creditarea pentru Asia de Sud-Est intre 1995 si inceputul crizei financiare asiatice din 1997. Daca o retragere a bancilor europene ar avea loc in limite similare, ar viza aproximativ 390 de miliarde de dolari.
Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumuturile din afara sectorului bancar in Asia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Institutiile de credit europene sunt, insa, jucatori importanti pe piata interbancara asiatica.
Creditele in dolari depasesc depozitele si expun bancile la fluctuatii ale cursului
In frunte cu BBVA din Spania si grupurile franceze BNP Paribas, Credit Agricole si Societe... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 10:04
Bancile europene au reusit sa refinanteze prin noi emisiuni, in acest an, numai doua treimi din totalul de 654 de miliarde de dolari al obligatiunilor ajunse la scadenta, agravand astfel deficitul de finantare pentru institutiile de credit din Europa.
Bancile europene se afla in situatia de a nu-si putea rostogoli in intregime obligatiunile scadente pentru prima data in cel putin cinci ani, potrivit datelor compilate de firma Dealogic pentru Financial Times (FT).
Investitorii afirma ca au evitat sa cumpere obligatiuni ale bancilor europene din cauza incertitudinilor privind stabilitatea unor institutii de credit, soarta zonei euro si impactul unor noi reglementari financiare. Accesul dificil la fonduri a starnit temeri privind impactul asupra companiilor dependente de finantare bancara si asupra economiei pe ansamblu.
"O anumita reducere a indatorarii dupa criza finaciara este in mod clar necesara, dar cred ca bancile sunt puse intr-o situatie care va avea implicatii mai largi. Nu este vorba numai de riscul unei crize a creditelor in Europa, va avea efect si in Asia si SUA", afirma Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.
Datele Dealogic includ obligatiunile negarantate, dar cu prioritate la plata, care asigura mare parte a finantarilor bancare si exclud obligatiunile garantate prin credite si ipoteci, devenite tot mai populare in randul bancilor.
Anul urmator, bancile europene au de rascumparat obligatiuni in valoare de 720 de miliarde de dolari. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:35
Bursele europene au deschis in scadere, la minimele ultimelor sapte saptamani, actiunile miniere coborand puternic dupa date dezamagitoare din industria chineza, care au alimentat temerile privind cresterea economica globala la o zi dupa revizuirea in sens negativ a PIB-ului SUA in trimestrul trei.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,9% pana la ora 8:03 GMT (10:03 ora Romaniei), atingand cel mai redus nivel de la inceputul lunii octombrie.
Industria manufacturiera din China s-a contractat in noiembrie cu cel mai mare procent din ultimele 32 de luni, in principal din cauza scaderii volumului comenzilor noi, potrivit unui sondaj preliminar PMI. Datele au alimentat temerile ca economia chineza s-ar putea indrepta catre o "aterizare dura", impingand lumea mai aproape de o recesiune globala.
Datele privind cresterea economica a SUA din trimestrul al treilea au fost revizuite marti de la plus 2,5% la plus 2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut.
Actiunile miniere au coborat in medie cu 1,9%, China fiind cel mai mare consumator de metale din lume.
In Asia, indicele MSCI al burselor din afara Japoniei a coborat cu 2,2%. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 11:30
Standard & Poor's va prezenta in urmatoarele trei saptamani actualizari ale ratingurilor de credit pentru cele mai mari 30 de banci ale lumii si ar putea retrograda cateva nume mari in aceasta perioada, in contextul presiunilor tot mai mari de pe pietele financiare.
Printre bancile care ar putea fi retrogradate se numara Bank of America, Citigroup si Morgan Stanley, a declarat Baylor Lancaster, analist la CreditSights Inc, citat de Reuters.
Contactati de Reuters, reprezentantii celor trei institutii de credit au refuzat sa comenteze informatiile.
Unele banci europene ar putea fi de asemenea afectate.
S&P a modificat in sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind sectorul bancar si industria serviciilor de sanatate din mai multe tari, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda si Olanda.
Actualizarea ratingurilor celor mai mari banci se incadreaza in restructurarea metodologiei S&P pentru evaluarea situatiei financiare a celor 750 de gruprui bancare pe care le monitorizeaza.
Agentia, criticata dur pentru ca a atribuit ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al caror colaps a condus la criza financiara mondiala din 2008, lucreaza de peste un an la modificarea metodologiei.
Dupa ce problemele agentiei de rating au determinat compania-mama, grupul McGraw Hill, sa se divizeze, S&P incearca sa-si refaca portofoliul de produse si sa-si repare reputatia.
S&P a luat masuri pentru a pregati pietele pentru schimbarile planificate, insa prezentarea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 14:27
Bancile din Europa ar putea vinde active in valoare totala de pana la 3.000 de miliarde de euro pentru a-si consolida capitalul, lasand un gol in sectorul financiar pe care banci nipone, institutii de credit islamice si fonduri de pensii se inghesuie sa-l acopere.
Cele mai mari schimbari vor avea loc in domenii precum finantarea de proiecte, transporturi navale, aviatie si infrastructura, intrucat bancile isi reduc activele ponderate la risc si regandesc relatiile cu clientii.
Autoritatile de reglementare bancara din Europa au crescut presiunea asupra bancilor pentru imbunatatirea ratei de adecvare a capitalului. Bancile isi pot consolida capitalul prin obtinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor.
Astfel, o banca cu active de 250 de miliarde de euro care vrea sa-si creasca rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie sa obtina capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau sa vanda active de 50 de miliarde de euro. Avand in vedere preturile scazute ale actiunilor din aceasta perioada, exista putin interes pentru atragerea de capital prin vanzarea de titluri.
"Am putea inregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, in contextul vanzarii de active de catre banci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital.
Bancile din zona euro detin active de 6.000 de miliarde de dolari in afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari in SUA si 1.000 de miliarde in Europa de Est, potrivit analistilor bancii nipone Nomura.... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:04
Afectate de criza, bancile europene au inceput sa se retraga pe pietele din tarile de origine, situatie care aminteste de protectionismul care a maturat Europa in timpul marii depresiuni economice din anii '30 si da fiori statelor din Europa de Est, se arata intr-o analiza a The Guardian.
Commerzbank, a doua mare banca germana, va incepe sa refuze acordarea de credite in afara Germaniei si Poloniei.
"Trebuie sa ne concentram pe sprijinirea economiei germane, in timp ce alte banci se retrag", a aratat directorul financiar al Commerzbank, Eric Strutz.
Marti, Lloyds Banking Grup, o banca britanica oricum concentrata in mare masura pe piata autohtona, a admis ca si-a redus expunerea pe bancile din zona euro, in timp ce analistii Citi au avertizat ca presiunile politice si financiare vor forta bancile europene sa se retraga pe pietele nationale.
Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, s-a declarat ingrijorat ca Asia ar putea avea de suferit daca bancile europene s-ar confrunta cu noi presiuni intr-un scenariu descris de el drept o "mini criza a creditelor".
"Trebuie sa avem grija, sa monitorizam cu atentie riscul unei retrageri masive a creditului de catre banci europene din cauza evenimentelor de pe pietele de acasa", a aratat el.
BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci franceze, au anuntat ca isi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro.
Intre timp, grupul italian Banco Popolare a scos la vanzare operatiunile din Ungaria,... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:43