Aproape jumatate dintre cele mai mari banci europene s-ar putea sa fie fortate sa se retraga de pe anumite segmente de piata, in cazul in care planul de reformel structurale va fi aprobat de parlamentarii europeni.
Astfel, circa noua dintre cele mai importante 18 banci ar putea abandona unele segmente din piata, potrivit unui studiu realizat de PwC pentru Asociatia Pietelor Financiare din Europa, un grup de lobby bancar, scrie Financial Times.
Reforma structurala face parte din incercarea UE de a elimina riscurile de esuare a bancilor foarte mari. Aici sunt incluse masuri de reducere a investitiilor riscante facute de banci cu propriile fonduri, precum si asigurarea de competente pentru autoritatile de reglementare prin care sa poat elimina activitati comerciale riscante. Bancile fac presiuni asupra lui Lord Hill, comisarul financiar al UE, ca sa se renunte la aceste masuri.
Sustinatorii reformei bancare apreciaza ca sunt necesare masuri corective pentru a elimina subventiile implicite din partea contribuabililor pentru operatiunile bancare de investitii, dar si ca ar aduce crestere si concurenta in regiune.
Comisia Europeana a prezentat planul de reducere a complexitatii din marile banci in luna ianuarie, insa acesta a facut putine progrese in legislativul de la Bruxelles, mai ales ca Franta, Germania si Marea Britanie sunt retinute.
Marea Britanie sustine propriul sau sistem structural care restrange activitatile bancilor de retail in operatiunile de... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 16:56
Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, si-a exprimat increderea ca situatia bancilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia si Irlanda este buna si nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE), transmite Reuters.
Intr-un interviu aparut in publicatia germana 'Sueddeutsche Zeitung', seful ESM a afirmat ca cele cinci tari au beneficiat de cresterea exporturilor si revenirea pe crestere a economiei, dar este importanta continuarea reformelor.
'Bancile din statele care au primit asistenta financiara internationala sunt in stare destul de buna. Ma astept sa nu exista nici o surpriza de proportii in Spania, Portugalia si Cipru. La fel si in cazul Greciei si Irlandei', a declarat Klaus Regling.
Bancile cu rezultate foarte slabe vor fi inchise
Saptamana trecuta, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca bancile care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate in acest an de BCE vor fi inchise.
BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 130 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.
'Sunt foarte multumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, ca daca exista banci intr-o situatie proasta trebuie sa le inchidem', a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este si ministru de Finante... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:44
Tarile europene nu trebuie sa incetineasca reformele si sa recurga la stimularea economiei pentru a combate somajul ridicat din randul tinerilor, intrucat rezultatul nu va fi crearea de locuri de munca sustenabile, a declarat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind esecul Frantei de a-si respecta tintele de deficit bugetar, afirmand ca a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie in mentinerea credibilitatii eforturilor de consolidare bugetara din uniunea monetara.
"Somajul in randul tinerilor in unele tari este intr-adevar dramatic. Programele economice si de cheltuieli pe termen scurt, precum si o datorie mai mare pentru generatiile urmatoare nu creeaza locurile de munca sustenabile de care este nevoie urgent", a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scrie CNBC.
In contextul numarului ridicat de pesoane fara loc de munca din tari precum Spania si Italia, multi lideri politici europeni incep sa vada somajul drept o criza in sine si mai putin ca pe un aspect care se va rezolva odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Weidmann, care este si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, considera ca relaxarea eforturilor de reducere a indatorarii nu este o solutie, intrucat tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
"Doar companiile competitive si o structura economica sanatoasa pot oferi asa ceva. O pauza a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru ca avem reguli... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 10:25
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat, vineri, inaintea unei intalniri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca fondul European de Stabilitate Financiara ar trebui sa fie ultima varianta la care apeleaza bancile pentru a se salva. In cadrul intalnirii de astazi, Merkel si Sarkozy ar trebui sa gaseasca o modalitate de a intari bancile din regiune.Fondul European de Stabbilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro a fost creat pentru a ajuta bancile sa achizitioneze bonduri guvernamentale, ca parte din efortul Europei de a face fata crizei financiare, informeaza Reuters.Merkel a declarat ca, dupa discutiile cu presedintele olandez Mark Rutte, s-a ajuns la un consens. Astfel, daca e nevoie de recapitalizarea bancilor, asa cum pare acum, atunci va fi nevoie si de o ierarhie a metodelor pentru a creste capitalul fiecarei banci."Bancile trebuie sa incerce intai sa isi creasca singure capitalul, si daca eforturile nu dau rezultate, statul-membru ar trebui sa vina cu diferite solutii, asa cum am facut noi in 2008-2009, si abia atunci, daca tara nu poate face nimic pentru propriile banci, va putea fi utilizat Fondul European de Stabilitate Financiara", a explicat Merkel. Primirea unui astfel de ajutor ar presupune, desigur, ca tara in cauza sa accepte difeite conditii, inclusiv un program de reforma structurala, a adaugat cancelarul german, care spune ca masura va fi discutata la urmatorul summit. mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:15
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a atras atentia miercuri asupra faptului ca gravitatea crizei economice actuale ameninta aproape 20 de ani de reforme economice in tarile Europei de Est, relateaza AFP."Gravitatea crizei economice din Europa de Est ameninta aproape doua decenii de reforme economice", a avertizat BERD, care afirma ca lucreaza in legatura stransa cu alte organisme, ca sa ajute aceste tari sa isi depaseasca dificultatile.
"Problemele regiunii sunt strans legate de cele din restul Europei, iar solutia consta intr-o reactie coordonata a autoritatilor publice si a institutiilor financiare internationale", a declarat Thomas Mirow, fost secretar de stat german pentru finante, care a urmat anul trecut francezului Jean Lemierre la conducerea BERD.
BERD a reiterat, referitor la acest aspect, ca si-a multiplicat deja in ultimele luni interventiile in sectorul financiar din Europa de Est, venind mai ales in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), foarte fragile din cauza inaspririi creditarii.
Printre investitiile recente se numara pachete financiare pentru sectorul bancar din Georgia, pentru Raiffeisen Bank Aval din Ucraina si pentru Banca Transilvania, unul dintre principalele IMM-uri romanesti, precizeaza un comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
De la infiintarea sa din 1991, BERD sprijina statele din fostul bloc comunist al Europei de Est in tranzitia lor spre economia de piata. mai mult
Joi, 26 Februarie 2009, ora 10:11