Compania americana Apple pregateste o noua emisiune de obligatiuni, iar o parte dintre acestea ar putea fi denominate in euro, o premiera pentru gigantul IT, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate situatiei.
Apple a mandatat bancile Deutsche Bank si Goldman Sachs sa organizeze o intalnire cu investitorii in cursul zilei de luni, plasamentul de titluri urmand sa fie lansat probabil saptamana viitoare, conform surselor citate, transmite Mediafax.
Analistii CreditSights estimau in aprilie ca Apple ar putea emite anul acesta obligatiuni in alta moneda decat dolarul american in valoare de pana la 5 miliarde dolari.
Companiile americane au accelerat in ultimele luni programele de vanzari de obligatiuni pe pietele din Europa, profitand de costurile in scadere. De la inceputul anului, firmele americane au vandut titluri in euro in valoare de 51,5 miliarde (64,5 miliarde dolari), cea mai mare suma din primele zece luni ale unui an din 2008, potrivit datelor Dealogic.
Precedentele emisiuni de obligatiuni ale Apple au avut valori considerabile, de 17 miliarde dolari, respectiv 12 miliarde dolari. Investitorii au subscris titluri in valoare totala de circa 100 miliarde de dolari la cele doua emisiuni, care au avut loc in 2012 si 2013.
Maturitatile au variat intre 3 si 30 de ani, dobanda platita de Apple fiind de 1,068% pentru titlurile pe 3 ani si de 4,483% pentru cele pe 30 de ani, putin peste randamentul oferit de Trezoreria SUA pentru... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 16:25
Romania a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB si UniCredit sa pregateasca o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citand surse bancare.
Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch, transmite Agerpres.
Analistii apreciaza ca obligatiunile Romaniei sunt partial protejate de cresterea increderii investitorilor in gradul de indatorare al tarii, mai scazut decat in multe alte state din UE. Estimarile Comisiei Europene arata ca, in acest an, nivelul datoriei Romaniei va fi de 40% din PIB, fata de 42% din PIB in Suedia, 75% din PIB in Germania, 80% din PIB in Ungaria si o medie de 96% din PIB in zona euro.
Guvernul roman intentioneaza sa vanda eurobonduri in valoare de un miliard de euro inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Bugetului, Darius Valcov, intr-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara ca vanzarea era programata la finele anului.
Potrivit analistilor, decizia autoritatilor de a urgenta planurile privind accesarea pietelor internationale a fost determinata de teama ca sentimentul investitorilor sa nu se deterioreze dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare.
'Riscurile aparute de pe urma alegerilor i-au determinat sa ia in considerare accelerarea procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 08:45
BCR va intermedia o emisiune de obligatiuni la Transelectrica (TEL), prin care compania vrea sa vanda titluri cu maturitate de cinci ani, imprumutand astfel circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro).
Actionarii au aprobat in AGA din 30 septembrie un plafon de 900 milioane lei (203,1 milioane de euro) pentru emisiuni de obligatiuni in perioada 2013-2017 atat in lei, cat si in valuta.
Tot atunci au fost decise si caracteristicile emisiunii inaugurale din cadrul plafonului.
Astfel, valoarea primei emisiuni va fi de 200 milioane lei, obligatiunile vor avea scadenta pe 5 ani, dobanda fixa, titlurile nu vor fi garantate, iar emisiunea va fi listata pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti.
Transelectrica a anuntat inca la sfarsitul lunii iunie ca intentioneaza sa lanseze in noiembrie o emisiune de obligatiuni prin care sa imprumute circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro) de la investitori institutionali, pentru refinantarea unor credite si pentru completarea necesarului de finantare a investitiilor.
Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei, iar statul controleaza prin Ministerul Finantelor Publice 58,69% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 7,11%. mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 13:40
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Banca Transilvania a atras 10,47 milioane euro in prima etapa a ofertei de vanzare de obligatiuni convertibile in actiuni si cu scadenta la sapte ani, o treime din suma pe care vrea sa o imprumute prin aceasta operatiune.
In prima etapa, derulata in perioada 9 aprilie - 8 mai, obligatiunile au fost oferite spre subscriere actionarilor, iar acestia au cumparat titluri de 10,4 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Banca Transilvania catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Titlurile ramase la finalul acestei etape, in valoare de 19,53 milioane euro, vor fi scoase la vanzare intr-o noua etapa, in intervalul 9 - 21 mai.
Pentru International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale si actionar al Bancii Transilvania, sunt alocate obligatiuni de aproape 19 milioane lei, iar pentru investitori calificati sunt disponibile titluri de aproape 590.000 de euro.
IFC a intrat in actionariatul Bancii Transilvania in anul 2009, cand a printr-o conversie a unor obligatiuni a ajuns sa detina 3,54% din actiuni.
Obligatiunile Bancii Transilvania vor avea o dobanda variabila, de 6,25 puncte procentuale peste rata EURIBOR la sase luni, situata in prezent la 0,303%.
Anterior acestei oferte de obligatiuni convertibile in actiuni, cea mai recenta astfel de emisiune a Bancii Transilvania a fost in 2005, cand institutia de credit a emis obligatiuni cu o maturitate de cinci ani prin care a atras 24,1 milioane dolari.
Cei mai mari actionari ai... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 11:42
Ministerul Finantelor Publice a mandatat mai multe banci de investitii sa organizeze o serie de intalniri cu investitorii din Europa si Statele Unite in vederea pregatirii unei emisiuni de obligatiuni denominate in dolari.
Bancile contractate de statul roman sunt Barclays, BNP Paribas, Citigroup si HSBC, potrivit unor surse bancare.
Intalnirile reprezentantilor Ministerului Finantelor cu investitorii vor avea loc incepand de luni.
Romania a atras anul trecut de pe pietele externe 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (aproximativ 1,7 miliarde euro).
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in februarie de pe piata interna 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei.
Licitatiile programate pentru prima luna din acest an aveau valori indicative de 4,6 miliarde lei, insa administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro imprumutati prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 12:29
Banca Transilvania (TLV) vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,406%.
Emisiunea de obligatiuni a fost aprobata de actionari in luna aprilie, iar conditiile generale ale emisunii au fost publicate recent pe site-ul bancii.
Consiliul de Administratie urmeaza sa stabileasca termenii finali ai emisiunii, iar pentru aceasta trebuie sa primeasca imputernicire de la actionari, intr-o AGA programata pentru 30 octombrie.
Potrivit conditiilor generale, dobanda ar urma sa fie platita semestrial, pe 15 ianuarie si pe 15 iulie, iar rambursarea se va face la scadenta.
"Perioada optiunii de conversie va incepe la 15 luni dupa emisiunea de obligatiuni si va expira la data care survine mai tarziu dintre (a) data de scadenta a obligatiunii; si (b) data finala de rambursare a obligatiunii. Pretul de conversie va fi determinat ca si pretul mediu ponderat cu volumul tranzactiilor pentru 90 zile de tranzactionare anterioare datei de conversie, luand in considerare operatiunile Bursei de Valori Bucuresti pe piata regulata, ajustate pentru orice operatiune de fractionare a actiunilor", se arata in conditiile generale.
Cea mai recenta emisiune de obligatiuni convertibile a Bancii Transilvania a fost in 2005, cand banca a emis obligatiuni cu o maturitate de cinci ani prin care... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 08:37
Investitorii straini au subscris o suma de 3,6 miliarde de euro pentru emisiunea de obligatiuni prin care Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe piata externa, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata in anul 2008 (cu scadenta in anul 2018 si cupon de 6,50%) si a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un randament in scadere fata de emisiunea initiala de la 6,69% la 5,10%.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse fiind de 3,6 miliarde de euro, demonstrand interesul extrem de mare al investitorilor pentru Romania.
Tranzactia a fost inermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si Unicredit.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat marti ca a fost incheiata "cu succes" o emisiune de euro-obligatiuni care majoreaza rezerva valutara a tarii cu 750 milioane euro pe sase ani.
El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.
Georgescu a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:52
Grecia a lansat joi o emisiune de obligatiuni pe o perioada de zece ani, cu scopul de a colecta circa 5 miliarde euro, a declarat pentru AFP o sursa a Ministerului grec de Finante, relateaza NewsIn.Organismul ce gestioneaza emisiunea a confirmat lansarea procedurii si a anuntat ca a mandatat bancile britanice Barclays si HSBC, banca japoneza Nomura si bancile grecesti National Bank of Greece si Piraeus Bank.
"Am demarat procedura, cererea este destul de mare, am luat legatura telefonic cu investitori institutionali care sunt entuziasmati de masurile guvernamentale", a declarat presedintele organismului de gestionare a datoriei de stat, Petros Christodoulou, pentru site-ul financiar euro2day.gr.
Grecia se confrunta de cateva luni cu o criza financiara fara precedent, care a ingreunat considerabil conditiile de imprumut pentru Grecia.
Sub presiunile Uniunii Europene, guvernul socialist de la Atena a luat miercuri masuri drastice de austeritate, pentru a face economii suplimentare de 4,8 miliarde euro, cu scopul de a reduce deficitul si de a recapata increderea pietelor.
Masurile au fost salutate de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International (FMI).
Ministrul grec de finante, Georges Papaconstantinou, anuntase miercuri ca guvernul va lansa o emisiune de titluri de stat cu scadenta la 10 ani, "la momentul oportun". mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 14:58