Unele banci elvetiene, mai exact UBS si Credit Suisse, au inceput sa inchida conturile bancare private ale unor clienti din Rusia.
Se pare ca cele doua banci vor sa incheie legaturile cu anumiti clienti, mai exact cei care detin mai putin de cinci milioane de dolari in conturile lor, singura conditie pentru a ramane fiind plata unei taxe lunare de 1.000 de franci elvetieni, arata New Europe Investor.
Bancile elvetiene, obligate sa dea Kremlinului informatii despre conturile rusilor
Bancile neaga acest lucru, dar UBS a anuntat ca cei care sunt clienti ai sai trebuie sa aiba ...citeste mai departe despre "Cum le baga bancile elvetiene bete in roate rusilor bogati" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 11:04
Tot mai multe banci elvetiene au inceput sa perceapa dobanzi clientilor pentru depozitele sau conturile in franci, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa ceara bani pentru depozitele institutiilor financiare, relateaza Bloomberg.
Credit Suisse Group a anuntat ca intentioneaza sa impuna dobanzi clientilor institutionali si companiilor mari pentru unele active, iar UBS analizeaza o masura similara.
Cea mai veche banca din Geneva, Lombard Odier, a inceput joi sa taxeze conturile in numerar pe care nu le administreaza si a caror valoare este de peste 100.000 de franci elvetieni (116.000 dolari). Banca a precizat ca dobanda va fi de 0,75%, la acelasi nivel cu dobanda la depozitele la vedere impusa saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei, care a intrat joi in vigoare.
Zuercher Kantonalbank, cea mai mare institutie bancara cantonala din Elvetia, va impune la randul ei o dobanda de 0,75% pentru unele depozite mari si ar putea modifica nivelul dobanzilor pentru economii si alte conturi.
Banca centrala a Elvetiei a socat in urma cu o saptamana pietele valutare, prin eliminarea plafonului valutar de 1,2 franci pentru un euro, introdus acum trei ani, si reducerea dobanzilor pentru depozitele la vedere ale bancilor.
Banca centrala a Canadei a taiat miercuri dobanda cheie pentru imprumuturile overnight, ca reactie la scaderea preturilor petrolului, iar Danemarca a redus de doua ori dobanda de politica monetara, luni si joi, de la 0,05% la -0,35%, pentru a... mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 09:40
Cele mai mari doua banci ale Elvetiei, Credit Suisse si UBS, ar putea anunta reduceri masive de locuri munca odata cu rezultatele financiare trimestriale.
Grupul bancar UBS ar putea desfiinta 3.000-5.000 de locuri de munca, iar banca rivala Credit Suisse, tot din Elvetia, ar putea anunta renuntarea la 1.000-2.000 de posturi, potrivit cotidianului Der Sonntag.
UBS vrea sa desfiinteze 900 de slujbe la operatiunile IT, impreuna cu circa 2.000-4.000 la divizia de investment banking si alte departamente. Reducerile de personal au ca scop diminuarea costurilor pentru a compensa declinul profitabilitatii, informeaza Chicago Tribune, citat de Mediafax.
Marile grupuri bancare la nivel global reduc costurile, ca urmare a eforturilor de a respecta noi cerinte privind capitalul, dar si din cauza problemelor economiei globale.
Un purtator de cuvant al UBS a refuzat sa comenteze.
Credit Suisse, care a refuzat sa comenteze asupra informatiilor privind desfiintarea de posturi, a anuntat in trimestrul al doilea reduceri de costuri de 1 miliard de franci (1,1 miliarde de dolari), dupa ce a indeplinit un obiectiv anterior de a diminua cheltuielile cu 2 miliarde de franci.
Potrivit planului initial, Credit Suisse vroia sa desfiinteze 3.500 de locuri de munca. La sfarsitul lunii iunie, numarul de angajati era de 48.200, cu 1.500 mai putini ca la sfarsitul anului trecut. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:25
Germania si Elvetia au semnat un amendament la acordul referitor la taxarea conturilor secrete detinute de germani in bancile elvetiene, inasprind prevederile pentru evazionisti, insa opozitia germana vrea in continuare sa blocheze intelegerea, apreciind-o prea permisiva.
Amendamentul a fost introdus tocmai pentru a obtine sustinerea acordului de catre landurile germane dominate de opozitie si aprobarea in parlament, transmite Reuters.
Ministerul german de Finante a anuntat, joi, ca cele doua tari au convenit cresterea taxei retroactive asupra fondurilor cetatenilor germani ascunse in conturi din Elvetia de la 19-34% la 21-41%.
Cele doua parti au stabilit si impunerea unei taxe de 50% in cazul celor care mostenesc conturi bancare in Elvetia si nu vor sa le declare.
Versiunea modificata a acordului da dreptul autoritatilor germane sa inainteze 1.300 de cereri Elvetiei pentru investigatii in cazuri de evaziune fiscala, fata de aproape 1.000 in intelegerea initiala.
In plus, termenul de la care germanii trebuie sa anunte autoritatile elvetiene ca-si scot banii din tara a fost mutat de pe 31 martie anul urmator la 1 ianuarie, pentru a limita un exod catre alte paradisuri fiscale.
Germania a redeschis negocierile cu Elvetia asupra acordului semnat in septembrie, dupa ce principalul partid de opozitie, SPD, a anuntat ca il va bloca in camera superioara a parlamentului german, unde coalitia cancelarului Angela Merkel nu are majoritate.
SPD a precizat joi,... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:51
Autoritate elvetiana pentru supravegherea pietelor financiare, FINMA, suspecteaza patru banci elvetiene de spalare de bani provenind de la lideri din Africa de Nord, potrivit unui comunicat al institutiei.
FINMA a inspectat 20 de banci elvetiene, pentru a examina legaturile lor cu magnati nord-africani, in urma deciziei guvernului de a ingheta bunurile fostilor lideri din Tunisia, Egipt si Libia, precum si a celor din anturajul lor.
S-a descoperit ca patru banci - ale caror nume nu au fost precizate - nu au examinat atent tranzactiile clientilor lor nord-africani. Deci ar putea fi vorba despre spalare de bani, iar FINMA va efectua o ancheta ce ar putea duce la sanctiuni. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 19:05
Bancile elvetiene vor fi obligate sa furnizeze informatii despre depozitele clientilor rusi, un acord urmand sa fie semnat pana la sfarsitul saptamanii de oficialii celor doua tari, a anuntat miercuri ministrul de Finante rus Alexei Kudrin."Vom aproba acordul astazi (n.r. - miercuri) in cadrul unei sedinte guvernamentale si la sfarsitul saptamanii il voi semna impreuna cu Elvetia", a detaliat ministrul rus, potrivit Ria Novosti. Rusia va primi informatii din partea bancilor elvetiene in cazul unor posibile evaziuni fiscale sau spalari de bani. Pentru obtinerea datelor, autoritatile ruse trebuie sa initieze procedurile legale necesare. Elvetia a transmis la inceputul anului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 80.000 de informari cu referire la romani care au avut conturi in bancile elvetiene. Statele Unite, Marea Britanie si Franta au initiat masuri similare cu privire la cetatenii lor. mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 11:41
Bancile elvetiene vor trebui sa ofere date despre conturile clientilor rusi, dupa ce Berna si Moscova vor semna un acord in acest sens saptamana aceasta, a anuntat ministrul rus de finante, Aleksei Kudrin, relateaza NewsIn."Vom aproba acordul astazi la o reuniune guvernamentala si, pana la sfarsitul saptamanii, il voi semna impreuna cu Elvetia", a precizat el."La cerere vom primi informatii despre conturile celor care nu platesc taxele, daca Rusia initiaza proceduri juridice pentru investigarea evaziunii fiscale sau a spalarii de bani", a declarat Kudrin.SUA, Marea Britanie si Franta au initiat deja masuri similare cu privire la cetatenii lor, a adaugat el. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 11:37
Germania si Elvetia vor semna la 10 august un acord privind banii neimpozitati ascunsi in bancile elvetiene, institutiile de credit urmand sa plateasca doua miliarde franci (2,5 miliarde dolari) drept garantie incasarea taxelor de catre Germanoa, potrivit publicatiei SonntagsZeitung.Secretul bancar foarte strict, care a permis Elvetiei sa-si construiasca o industrie bancara de mii de miliarde de dolari, a fost criticat puternic in ultima perioada si a cauzat dificultati in relatiile cu statele care vor sa depisteze evazionistii. Autoritatile au negociat cu oficiali din Germania si Marea Britanie acorduri bancare timp de mai multe luni. Liniile generale au fost convenite anul trecut, potrivit Mediafax.
Potivit unor surse bine informate, citate de SonntagsZeitung si citate de reuters, bancile din Elvetia vor plati doua miliarde de franci elvetieni Germaniei drept garantie ca persoanele care au depozite nedeclarate si vor plati taxele. Pentru Marea Britanie, garantiile vor fi de 500 de milioane de franci.
Daca Germania va incasa din taxe cel putin patru miliarde de franci, atunci garantia va fi inapoiata bancilor.
Germanii detin aproximativ 200 de miliarde de franci (202 miliarde de dolari) in conturi bancare netaxate din Elvetia. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 09:51
Bancile elvetiene au in vedere sa solicite clientilor straini sa se conformeze obligatiilor lor fiscale in strainatate, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor Elvetiene, Patrick Odier, publicatiei NZZ am Sonntag, relateaza AFP."Noi, bancile, trebuie sa realizam un model economic in care onestitatea fiscala sa fie un obiectiv, cand este vorba de acceptare de bani", a afirmat Odier.
"Putem, de exemplu, sa cerem o declaratie pe propria raspundere in care clientul confirma ca sumele sale au fost impozitate corespunzator", a explicat el.
Aceasta masura ar putea fi aplicata doar pentru tarile cu care Elvetia a incheiat un acord bilateral, potrivit sefului asociatiei.
Bancile elvetiene sunt in prezent sub o presiune internationala pentru a-si reforma normele privind secretul bancar, care ar favoriza evaziunea fiscala.
Presiunea s-a intensificat odata cu procedura ce a vizat in Statele Unite banca elvetiana UBS, care in cele din urma a fost nevoita sa divulge numele a circa 4.450 de titulari de conturi care au fraudat fiscul american. mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 18:35