Proiectele senatorului Daniel Zamfir, care a plecat din PNL la ALDE, privind plafonarea dobanzilor la credite si limitarea sumelor percepute de recuperatori, au primit unda verde de la Guvern.
Astfel, Executivul a transmis Parlamentului ca sustine proiectul prin care suma pe care societatile de recuperare a creditelor o pot solicita debitorilor este plafonata, informeaza Profit.ro.
Guvernul afirma ca plafonarea sumelor percepute de recuperatori este justificata si citeaza din motivarea initiatorului, potrivit caruia "societati comerciale avand ca obiect de activitate recuperarea creantelor, cumpara la sume derizorii drepturi de creanta, demarand sau continuand masuri agresive de executare silita impotriva consumatorilor, drenand de resurse patrimoniul acestora si grevand fractiuni importante din veniturile lor viitoare, care vor fi deturnate de la destinatiile lor normale: intretinere familiala, facturi la utilitati, educatia copiilor, ingrijirea sanatatii, activitatile sportive si culturale".
Totodata, Guvernul sustine partial si proiectul prin care se limiteaza dobanda anuala efectiva (DAE) la de 2,5 ori dobanda legala (2,25% in prezent) in cazul creditelor ipotecare si la 18% in cazul creditelor de consum.
Executivul precizeaza ca Parlamentul este in masura sa decida, dar a tinut sa exprime sustinerea pentru prevederea care stabileste ca "in raporturile juridice dintre consumatori si profesionisti, inclusiv comercianti, dobanzile penalizatoare pot produce... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 11:45
BNR nu sustine proiectul privind plafonarea dobanzilor, se arata intr-o scrisoare trimisa de guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, sefului Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, Gheorghe Simon (PSD).
"Stabilirea unui regim de limitare a dobanzii anuale efective (DAE) la creditele destinate consumatorilor, in mod arbitrar, nediferentiat pe categorii de produse si fara o fundamentare a plafoanelor respective in functie de caracteristicilor produselor de creditare este de natura a produce dezechilibre in piata creditului si a afecta stabilitatea financiara", se arata in scrisoarea obtinuta de Ziare.com de la surse din Comisie.
BNR precizeaza ca isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare pentru reglementarea acestei situatii, prin introducerea unor praguri de dobanda care sa nu perturbe piata financiara.
"Considerand faptul ca in anumite situatii bine definite pot aparea distorsiuni ale functionarii mecanismelor de piata, fiind necesara instituirea unor masuri exceptionale, BNR isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare si cu autoritatile relevante pentru reglementarea judicioasa a problematicii in discutie, prin introducerea unor praguri de dobanda stabilite pe baza unor criterii functionale, care sa nu creeze efecte disruptive asupra pietei financiare", subliniaza Banca Nationala a Romaniei.
Ce solutii are BNR
Astfel, specialistii BNR propun o metodologie ce porneste de... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:28
Plafonarea dobanzilor in 2008 de catre Banca Nationala a Romaniei a avut loc dupa un esec de piata in conditiile in care bancile comerciale luau bani de la banca centrala cu 15%, iar cele din piata se situau la 200-300%, i-a explicat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, senatorului Daniel Zamfir, la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului.
"Avantajul economiei de piata este libertatea preturilor. Acesta este avantajul. Noi facem parte, uitati, toata echipa de aici, dintr-o generatie care am trait in alt sistem si marele avantaj al economiei de piata este ca preturile sa se stabileasca relativ liber pe piata.
De aici vin o sumedenie de alte avantaje. Ele pot sa fie preturile plafonate, pentru ca dobanda este un pret, ca si cursul, cu atentie si cand. Ca principiu, cand avem un esec al pietei. Se numeste market failure. Adica piata nu functioneaza din anumite considerente.
Sunt piete care nu functioneaza normal si atunci autoritatea poate sa intervina cu plafonari, cu interventii pe piata, dar ele trebuie in general evitate.
Nu raspund la intrebarea pe care mi-ati pus-o dumneavoastra indirect, daca e bine sau nu sa plafonam...dar va raspund in principiu.
Am vazut ca s-a adus ca argument faptul ca, in 2008, noi, banca centrala, am intervenit cu o plafonare. Pai atunci a fost un market failure. A fost un esec de piata.
Si am sa va spun de ce. Banca Nationala a Romaniei avea o facilitate prin care... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 17:04
Plafonarea dobanzilor, prevazuta intr-un proiect aflat in dezbaterea Parlamentului, ar putea duce la reducerea creditelor acordate populatiei, la scaderea consumului si ar putea afecta investitiile, ducand la o atenuare a cresterii economice, arata un studiu realizat la solicitarea bancilor.
Drept urmare, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) solicita Parlamentului asigurarea unui dialog real si constructiv in dezbaterea celor trei proiecte initiate de senatorul liberal Daniel Zamfir: limitarea dobanzilor la credite, sumele ce pot fi cerute de recuperatori si eliminarea calitatii de titlu executoriu al contractelor.
Un studiu realizat de catre KPMG Advisory arata ca impactul individual, cat si cel cumulat al celor trei propuneri legislative ar putea fi o incetinire a cresterii economice, o scadere a consumului si investitiilor, cat si la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat, pe langa alte efecte ce vor afecta consumatorii in mod direct si imediat.
In cazul propunerilor legislative privind plafonarea dobanzilor si eliminarea caracterului de titlu executoriu al unui contract de credit, studiul KPMG arata ca o potentiala reducere a creditarii populatiei cu 5% ca urmare a diminuarii capacitatii institutiilor de credit de a finanta sectorul privat este estimata sa conduca la reducerea consumului cu 1,39%, a investitiilor cu 0,17% si a PIB cu 1,80%.
In cazul propunerii legislative privind limitarea valorii... mai mult
Luni, 12 Martie 2018, ora 13:38
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum, astfel ca dobanda pentru creditele ipotecare nu va putea depasi cu mai mult de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale.
Propunerea legislativa, initiata se senatorul PNL, Daniel Zamfir, stabileste regimul dobanzilor penalizatoare in raporturile juridice dintre consumatori si profesionisti, inclusiv comercianti, precum si faptul ca dobanda conventionala, atat cea remuneratorie, cat si cea penalizatoare, platibila conform contractului de catre consumator, nu poate depasi cu de 2,5 ori mai mult dobanda de referinta a Bancii Nationale.
Propunerea legislativa prevede ca masurile dispuse se aplica si contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii.
Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia economica si Comisia juridica, "dobanda efectiva anuala privind contractile de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si contractele de credit pentru condumatori, nu poate depasi: a) de mai mult de 2,5 ori dobanda legala, in cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.90/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare; pentru evitarea oricarei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioada mai mare de 10 ani, garantat cu o ipoteca asupra imobilului cumparat, construit,... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 19:11
Dobanzile pentru creditele ipotecare si de consum ar putea fi plafonate, dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost adoptat de senatorii din comisiile de Buget, Economica si Juridica. Mai trebuie insa sa treaca de Senat si camera Deputatilor.
Aparent, se poate spune ca masura este buna, pentru ar micsora povara romanilor care au credite la banci sau la IFN-uri. O analiza a posibilelor efecte arata ca de fapt nu este deloc asa. Asta pentru ca exista riscul ca accesul la credite sa fie limitat, institutiile bancare sa introduca diverse comisioane de acordare a imprumuturilor si, in plus, masura ar putea duce la inflorirea... camatariei.
Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, a declarat pentru Ziare.com, ca daca proiectul de lege va fi adoptat in forma actuala, este posibil ca bancile sa nu mai acorde credite usor, iar populatia va fi prima care va avea de suferit.
"S-ar putea sa avem constrangere la accesul la credite. Asta este unul dintre pericole, adica la banci sa fie o inhibare sa dea credite si nu stiu daca mai ajuta populatia. In Europa sunt situatii extrem de diferite de la o tara la alta si toate intre ele sunt complet diferite si sunt complet diferite de ce s-a propus la noi.
Intentia este de a stabiliza dobanzile mai ridicate, dar raportarile sunt bazate pe niste studii de impact, aprofundate, atente. La noi cifrele nu stiu cum au fost alese. Situatiile sunt extrem de diferite, nu exista un calapod, trebuie spus foarte clar ca nu toate tarile au... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 00:00
Plafonarea dobanzilor la credite, dezbatuta in Parlament, va genera efecte in lant, la care politicienii nu s-au gandit, sustine Bogdan Glavan, care avertizeaza ca o lege nu poate anula logica economica dupa care functioneaza o piata libera.
"Omul trebuie sa invete ca nu tot ce zboara se mananca. Daca cineva iti promite un castig mare, atunci trebuie sa fie vorba de asumarea unui risc important. Cand un bancher iti vara sub nas un contract, fa bine si citeste-l", a postat miercuri pe Facebook Bogdan Glavan, profesor de economie.
In cazul de fata, este vorba despre intentia Parlamentului de a plafona dobanzile la credite.
"Sustinatorii acestei propuneri nu s-au gandit - dar poate noi ar trebui sa o facem - ca orice asemenea masura va genera efecte in lant. Cei care trateaza omul intr-o maniera mecanicista comit o eroare fundamentala: omul nu e un pion, sa-i dai un bobarnac si sa-l azvarli de pe tabla de sah; nu poti ca printr-o lege sa anulezi logica economica si stimulentele complexe care ii anima si pe bancheri si pe debitori", a mai comentat Bogdan Glavan.
Citeste mai multe despre: Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator.
Acesta sustine ca efectele plafonarii "se vor rostogoli asupra altora", pentru ca bancile vor reactiona, cum e si normal, la noile restrictiile care le sunt impuse.
"Cetateni care pana azi puteau sa ia un credit vor descoperi ca nu se mai incadreaza in noile... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 15:09