Senatul a aprobat, miercuri, prin lege, infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei - S.A, care va avea ca obiectiv sprijinirea antreprenoriatului si dezvoltarea socio-economica a tarii.
Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD-ALDE prevede ca BDR - S.A. (Banca) este o entitate juridica autonoma si independenta capabila sa incheie orice tip de contracte in scopul indeplinirii atributiilor sale, poate participa la achiziti publice si poate detine sau instraina orice bunuri in acord cu obiectul sau de activitate.
Obiectivul Bancii este de a sprijini anteprenoriatul si dezvoltarea socio-economica a Romaniei prin promovarea investitiilor si asigurarea finantarii, prin derularea de servicii financiare si de consultanta, si prin emiterea de titluri de valoare si strangerea de fonduri sau de capital in scopul sustinerii acestor servicii, se arata in proiectul de lege.
Banca ar urma sa acorde o atentie deosebita nevoilor IMM, prin masurile de Ajutor de stat (in conformitate cu Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare sau prin masuri de finantare, in conformitate cu Regulamentul de minimis) si marilor proiecte de infrastructura.
Banca de Dezvoltare a Romaniei va putea acorda imprumuturi directe cu conditia sa nu excluda finantarea viabila din partea bancilor comerciale, a investitorilor privati si a altor intermediari financiari privati. De asemenea, poate sa ofere finantare in conditiile pietei si sa obtina rentabilitate echivalenta cu cea... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 15:05
Se discuta in aceste zile din ce in ce mai intens despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FDSI) al Romaniei, despre necesitatea si modalitatea de structurare si functionare a lui. Subiectul a fost lansat inca din campania electorala, iar acum multi asteapta cate ceva de la acest fond.
Unii se gandesc ca el va face "marete, din nou", niste companii de stat, altii ca va masca ineficientele acestor companii sau ca fondul este doar un instrument de a scoate in afara bilantului statului niste deficite si datorii viitoare, scrie consultantul financiar Cristian Tudorescu pentru Curs de Guvernare.
Mai nou, se vehiculeaza varianta de a avea doua astfel de fonduri, cu domenii de actiune diferite, insa intrebarile de baza enumerate mai jos raman valabile.
Ideea de Fond Suveran suna bine atunci cand se citeaza exemplul Norvegiei. El exista acolo de cateva decenii, investeste si la nivel international, iar uneori devine un "buffer" in perioadele de criza sau de incetinire economica.
Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale
Insa atat geografic, cat si cultural, Romania este departe de Norvegia, iar acest exemplu este pur si simplu din alta liga.
Mai aproape de noi, Polonia a incercat crearea unui astfel de vehicul suveran. Fondul polonez isi propune sa incurajeze anumite domenii - cum ar fi sectorul energetic sau sprijinirea firmelor poloneze orientate catre export si extindere regionala. S-a... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 10:09
In ciuda opozitiei Statelor Unite si Japoniei, 57 de state au aderat la Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (AIIB) dezvoltata de China, iar dincolo de ceea ce cred contestatarii institutiei financiare de la Beijing aceasta poate avea un efect benefic in sistemul de guvernare economica globala.
Din punctul de vedere al fostului secretar al Trezoriei americane, Larry Summers, aparitia AIIB reprezinta momentul in care Statele Unite a pierdut dreptul exclusiv de a creiona sistemul economic global.
In replica, presedintele Bancii Asiatice de Dezvoltare, Takehiko Nakao, nu considera evenimentul ca unul capital, desi admite ca pot fi facute diverse interpretari simbolice pe acesta tema.
Cine are dreptate depinde in mare masura si de deciziile prin care membrii de prim rang vor stabili structura operationala a bancii, explica Andrew Sheng si Xiao Geng, doi experti de vaza ai Institutului Global Fung, intr-un editorial din Project Sindycate.
China ia partea leului
Cum pana acum AIIB nu a anuntat o abdicare de la principiul prin care cel mai mare contribuabil are si ultimul cuvant de spus, este de asteptat ca Beijingul sa-si asume acest rol.
Asa cum Statele Unite coordoneaza politica Bancii Mondiale, iar Europa pe cea a FMI, China va avea un rol covarsitor in trasarea politicii economice a AIIB.
Acest lucru implica si asumarea unui rol de lider global pentru China, pe care celelalte state, inclusiv puterile traditionale, ar trebui sa-l accepte.... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 18:05
Eurobank Ergasias, Alpha Bank, National Bank of Greece si Piraeus Bank au anuntat ca vor depune oferte separate pentru preluarea bancii de stat Hellenic Postbank.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor este marti, iar acordul de vanzare trebuie incheiat pana luni, 15 iulie, potrivit conditiilor convenite de guvernul elen cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, transmite Bloomberg.
Hellenic Postbank, a cincea banca din Grecia dupa active, a primit o recapitalizare de 4 miliarde euro de la stat dupa ce a separat activele neperformante de operatiunile viabile.
Banca are depozite de 12 miliarde euro.
Fondul Elen de Stabilitate Financiara a contractat serviciile Goldman Sachs drept consilier pentru privatizare.
Sectorul bancar elen trece printr-un proces de consolidare in urma crizei severe din ultimii ani.
Eurobank si National Bank of Greece au fost nevoite in acest an sa-si amane fuziunea dupa ce statul a cerut deloc doua banci sa atraga separat capital suplimentar. Alpha a preluat Emporiki Bank de la Credit Agricole, iar Piraeus a cumparat Millennium Bank, Geniki Bank si operatiunile elene ale bancilor cipriote Laiki si Bank of Cyprus. mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 11:57
Bancile trebuie sa isi separe sectorul de retail, prin care preiau depozitele populatiei, de cel de investitii, care presupune riscuri ridicate. Scopul este protejarea economiilor populatiei de posibilele pierderi ale segmentului de investitii.
Aceasta concluzie apartine unui grup de experti, format la initiativa Comisiei Europene pentru a analiza structura bancilor din Europa. Grupul este condus de Guvernatorul Finlandei, Erkki Liikanen, relateaza Reuters.
Expertii atrag atentia si asupra riscurilor creditelor ipotecare si subliniaza ca acestea ar trebui sa aiba la baza rezerve de capital mai mari.
Barclays, Deutche Bank si BNP Paribas sunt principalele banci europene care ar fi vizate de o astfel de masura.
Grupul condus de Liikanen a propus si instituirea unui mecanism prin intermediul caruia detinatorii de obligatiuni emise de banci ar urma sa preia si datorii, in cazul in care acestea dau faliment sau recurg la un plan de salvare. Bancherii ar trebui sa accepte astfel de obligatiuni ca parte a pachetelor de beneficii.
Desi acest raport va reaprinde dezbaterile din Europa privind reforma structurilor bancare, este improbabil ca factorii decidenti sa ia masuri in acest sens. Atentia lor este concentrata in aceasta perioada pe realizarea uniunii bancare si instituirea noului mecanism de supraveghere al bancilor.
Mai probabil, institutiile europene vor prefera sa ceara sporirea rezervelor de capital pentru afacerile riscante sau sa monitorizeze... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:34
Listarea unitatilor de fond ale ETF Tradeville, administrare de SAI Vanguard Asset Management, vor fi listate in maxim 45 de zile lucratoare, in contextul in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis certificatul de inregistrare, potrivit unui comunicat de presa.
ETF BET Tradeville este primul fond deschis de investitii romanesc, care va fi tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Prin structura lui, ETF-ul combina avantajele unui fond deschis cu cele ale unui fond inchis tranzactionabil. Investitorii vor avea oportunitatea de a-si asuma expuneri diversificate pe piata locala la un pret scazut si la costuri mai reduse de tranzactionare.
Fondul administrat de Vanguard Aseet Management replica structura indicelui BET care este compus din cele mai lichide zece companii listate la BVB (Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BRD Groupe Societe General, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Biofarm, Bursa de Valori Bucuresti, Electromagnetica, SSIF Broker).
ETF BET Tradeville se adreseaza investitorilor individuali, dar si celor institutionali, care vor sa isi construiasca o expunere diversificata, pe piata locala de actiuni, cu reducerea efortului operational. Intr-o prima faza, Tradeville va subscrie blocurile de titluri de participare care vor face posibila listarea la BVB. Dupa listare, orice investitor fie de persoana fizica, fie persoana juridica, va putea tranzactiona prin bursa unitati de fond, pretul initial fiind de cinci lei.... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:12
Marile banci din lume ameninta din nou economia globala prin portofolii investitionale riscante. Analistii sustin ca, in mare parte, investitiile bancilor seamana cu jocul la ruleta, fiinda acestea mizau pe niste evolutii economice necunoscute.
Bank of International Settlements (BIS) cu sediul la Basel, in Elvetia, o organizatie internationala care promoveaza cooperarea monetara internationala si financiara prin activitati de coordonare a politicilor in domeniu, a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca marile banci din lume ameninta din nou economia globala prin portofolii investitionale riscante.
In raportul sau anual, organizatia trage un semnal de alarma, indicand ca bancile fac in prezent greseli similare cu cele care au dus la actuala criza economica pe plan mondial.
Investitii cu grad ridicat de risc
Potrivit BIS, bancile considerate prea mari pentru a falimenta continua sa investeasca in proiecte cu un grad extrem de ridicat de risc pentru ca in caz de esec sa poata conta pe sprijinul contribuabililor.
In raportul sau, organizatia, care activeaza ca o banca pentru bancile centrale (adica ofera servicii financiare numai pentru bancile centrale), indeamna guvernele lumii sa introduca noi reguli pentru a descuraja un astfel de comportament din partea institutiilor bancare.
Adrian Manaila, actionar majoritat la casa de brokeraj Elda Invest, a declarat pentru Business24 ca populatia, dar si pietele financiare, asteptau ca dupa caderea Lehman... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:51
Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia, s-a asociat cu firmele de brokeraj din Romania EFG Securities, BT Securities si Romcapital, pentru a intermedia oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP). "Renaissance Capital participa la consortiu prin subsidiara sa din Londra", au declarat, marti, pentru MEDIAFAX surse din consortiu.
EFG Securities este firma de brokeraj detinuta de Eurobank EFG, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Grecia, iar BT Securities este controlata de Banca Transilvania (TLV).
Romcapital este o firma independenta de brokeraj din Timisoara. Ofertele pentru intermedierea operatiunii trebuie depuse pana miercuri.
Initial, ofertele aveau termen de transmitere data de 9 martie, insa Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat o amanare de o saptamana.
Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri.
Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In piata se cunosc deja sase consortii formate atat din societati de intermediere din Romania, cat si companii mari din mediul financiar din strainatate.
BRD (BRD) va merge in consortiu cu Societe Generale si Citibank, CEC Bank si Alpha s-au aliat cu banca japoneza de investitii Nomura, iar BCR intra in consortiu cu JP... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 22:15
Ministerul Comunicatiilor si reprezentantii mai multor banci de investitii, printre care Citibank, Goldman Sachs si Rothschild, au avut discutii despre posibila listare pe piata de capital a actiunilor detinute de stat la operatorul Romtelecom, potrivit ministrului de resort Valerian Vreme, citat de Mediafax.Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicatiilor a solicitat OTE prezentarea, pana la finele anului 2010, a unei oferte de cumparare a pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen.
Pe de alta parte, ministerul a initiat demersuri pentru listarea pe bursa, proces care se face prin intermediul unui consulatant, respectiv o banca de investitii", a declarat vineri Vreme.
El a aratat ca s-a intalnit cu reprezentantii mai multor banci de investitii, printre care Citibank, Goldman Sachs sau Rothschild, care si-au prezentat oferta.
"Alegerea consultantului se va face impreuna cu OTE", a precizat ministrul Comunicatiilor.
In anul 1998, Goldman Sachs a furnizat statului roman servicii de consultanta in procesul de vanzarea a unui pachet de actiuni reprezentand 35% din capitalul social al Romtelecom catre grupul elen OTE, alaturi de dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiunile operatorului.
De asemenea, Goldman Sachs a facut parte, alaturi de CA-IB, ABN-AMRO si Rotschild, dintr-un consortiu care a depus, in noiembrie 2005, o oferta pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa.... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 16:50