Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc).
Puteti obtine anularea actelor de executare silita, daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:
Nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperareS-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmariteFirmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemanator unei banciFirmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.
Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.
Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei contestatii la executare, toata executarea silita poate fi anulata, daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.
Conform art.1578 Cod Civil - debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.
In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial - ex. banca/noul creditor - firma de recuperare) sa "uite" sa il informeze despre cesiunii pe debitor, fapt ce-l poate... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 10:06
Numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns, in martie 2016, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si noua luni.
Astfel, in perioada analizata, s-a inregistrat o crestere de 10.656 de persoane fata de luna precedenta, pana la 725.955, potrivit datelor Biroului de Credit, publicate vineri.
Un numar al restantierilor la banci si IFN-uri atat de ridicat nu a mai fost inregistrat din iunie 2013, cand 740.180 de persoane erau inregistrate cu rate neplatite la timp, potrivit seriilor de date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), consultate de News.ro.
Martie a fost a treia luna la rand in care numarul restantierilor a crescut.
Valoarea sumelor restante a urcat in martie la 11,43 miliarde lei (2,55 ...citeste mai departe despre "Record de restantieri: Tot mai multi romani sunt inglodati in datorii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Mai 2016, ora 16:07
Pe langa prejudiciul creat statului roman, Victor Becali mai are si alte probleme.
Agentul FIFA are datorii la Volksbank de aproape 10 milioane de euro, suma acumulata din contractarea a patru credite, informeaza Wowbiz.
In decembrie 2007, Victor Becali a imprumutat 2.170.000 de euro, iar apoi a continuat dupa cum urmeaza: 2.900.000 euro in 2009, 835.000 euro si 3.970.000 euro in septembrie 2012.
In plus, Victor Becali mai trebuie sa inapoieze 1.325.000 euro, prejudiciul din Dosarul Transferurilor.
Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, marti, la inchisoare cu executare ...citeste mai departe despre "Victor Becali, plin de datorii - Iata cati bani trebuie sa returneze" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 16:31
Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat vineri presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea.
Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene la fel ca si bancile din intreaga lume sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.
"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.
Directorul Societe Generale a precizat ca sectorul bancar este constient de faptul ca profiturile vor scadea pe masura ce modelul de afaceri se va adapta la noile cerinte, insa a adaugat ca problemele cu care se confrunta sectorul bancar sunt agravate si de faptul ca trebuie sa respecte unele cerinte contrare.
Una din problemele identificate de Frederic Oudea este ca definitia activelor lichide potrivit normelor Basel III este mult prea ingusta. "Bancile sunt constiente de necesitatea unui nou cadru de reglementare. Ceea ce cerem este ca aceste reguli sa fie revizuite avand in vedere criza din zona euro", a spus Frederic Oudea.
O alta problema identificata de directorul Societe Generale este ca normele Basel III forteaza un... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:13
Autoritatea de reglementare a pietei financiare din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC) a cerut bancilor sa faca publice mai multe detalii cu privire la expunerea lor la datoriile suverane europene, un factor important in falimentul recent al MF Global Holdings.
Reprezentantii SEC au declarat ca informatiile publice prezentate de institutiile financiare europene au fost inconsistente atat in substanta cat si in prezentare, informeaza Reuters.
Cei de la SEC au accentuat faptul ca acest lucru impiedica investitorii sa vada clar la ce riscuri se expun bancile, atat individual cat si unele fata de altele, si cum afecteaza expunerea la datoriile suverane rezultatele de operare.
SEC a cerut ca bancile sa dezvaluie expunerile directe si indirecte, separat in functie de tara si de tipul de expunere, suverana sau non-suverana, cat si detalii despre operatiunile de hedging.
In SUA, grijile cu privire la expunerea la datoriile europene se refera in principiu la Morgan Stanley si banca de investitii Jefferies Group.
In plus, MF Global a cerut sa fie pus sub protectia falimentului, pe fondul unei crize de lichiditate, stimulata de ingrijorarile investitorilor si clientilor in legatura cu cele 6,3 miliarde de dolari aflate in plasamente expuse la datoriile suverane ale Belgiei, Irlandei, Italiei, Portugaliei si Spaniei.
SEC incearca sa afle mai multe despre cum reduc bancile riscul de pierderi la credite, inclusiv la derivate, ceea ce ar putea reduce riscul... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 09:23
Romanii trebuie sa constientizeze ca o parte din datoria externa a Romaniei, de 90 de miliarde de euro, a fost alimentata de populatie, prin credite sau masini luate in leasing, afirma guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Cand vorbim de credit, v-as ruga din toata inima sa spuneti cetatenilor ca atunci cand s-a luat un credit s-a creat un debit, pentru ca atunci cand se ajunge la datorie parca a facut-o Dumnezeu. Intr-o tara care a suferit atat de mult in anii '80, datoria devine un fel de bau-bau", a spus Isarescu.
El a aratat ca si populatia trebuie sa constientizeze ca este responsabila intr-o masura importanta pentru datoria externe a Romaniei din prezent.
"O parte din datoria de 90 si ceva de miliarde de euro, o parte de 20 miliarde este publica. Suparare mare. (... ) Da cele cateva milioane de masini luate in leasing nu sunt credit si in partea cealalta nu sunt debit?", a afirmat Isarescu.
El a aratat ca firmele au datorii care cumuleaza 30 de miliarde de euro, iar restul revine bancilor.
"Unii dintre noi isi amintesc cum in anii '70, dupa zece ani de prosperitate au venit zece ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica. Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a mai spus Isarescu. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 13:35
Principiile economice fundamentale nu mai conteaza in acest moment. Cel mai important lucru este daca guvernele SUA si vest europene au destula vointa si bani pentru a salva sistemul financiar global de la dezastru.Rezerva Federala si-a luat angajamentul de a mentine dobanzile de referinta cat mai aproape de zero pana cel putin la mijlocul lui 2013.
Prin acest gest, Fed a reusit (pentru cateva ore) sa creasca bursele americane dupa doua zile de declin dramatic, mai ales in randul actiunilor financiare.
Vestea a venit la o zi dupa ce Banca Centrala Europeana a primit cu bratele deschise rolul de salvator, cumparand datoriile suverane ale Italiei si Spaniei.
Urmarea pasului facut de BCE a crescut valoarea obligatiunilor pe cale de scufundare ale celor doua state si le-a dat un moment de respiro institutiilor cale le detin.
Notiunea conform careia guvernele mondiale nu vor permite o prabusire economica a parut ca da roade, la mai putin de doua saptamani dupa ce Congresul SUA a amenintat sa arunce in flacari speranta poporului.
Intrebarea esentiala este cat va dura increderea invesitorilor in puterea politicienilor.
Scufundarea Bank of America
Actiunile Bank of America au cazut cu 20% pe 8 august. Pe langa problemele de pe piata financiara globala, Bank of America s-a lovit si de probleme la creditare ipotecara.
AIG (American International Group), salvata de guvernul american, a dat in judecata Bank of America pentru a recupera 10 miliarde de dolari din pierderile... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 15:31
Presedintele ING, Misu Negritoiu, a declarat joi, pentru The Money Channel, ca rezolvarea problemelor clientilor care nu isi pot plati ratele inseamna o rescadentare sau o amanare a unei rate sau doua, si nu iertarea datoriilor, si ca OUG 50/2010 nu rezolva aceste probleme, potrivit Newsin. Potrivit lui Negritoiu, sunt si clienti care se plang fara sa aiba probleme reale.
"In primul rand, trebuie sa discutam pe baza problemelor reale ale clientilor. Sunt si clienti care se plang fara sa aiba probleme reale. Rezolvarea in termeni bancari inseamna o rescadentare sau o amanare a unei rate sau doua. Datoriile nu se iarta.
Cine a imprumutat bani trebuie sa-i dea inapoi. Trebuie sa invatam sa ne limitam la ceea ce ne putem permite. Asta trebuie sa fie o lectie pentru viitor.
Au fost clienti carara le-am explicat de ce, cateodata, nu e bine sa platesti imprumutul in avans si de aceea comisionul de plata in avans nici nu ar trebui sa-i intereseze, dar este o chestiune reala", a spus Negritoiu.
Guvernul a aprobat pe 9 iunie Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicata pe 11 iunie in Monitorul Oficial.
Printre prevederile OUG 50 se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a... mai mult
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 13:06
Comitetul European pentru Supravegherea Sectorului Bancar (CEBS), institutia care a organizat testele de stres asupra celor 91 de banci europene, a cerut detalii unor banci germane, printre care si Deutsche Bank, cu privire detinerile de titluri suverane ale acestora, informeaza Financial Times, precizeaza NewsIn.Respectivele banci nu au transmis detaliile legate de expunerea lor la datoriile suverane ale statelor aflate in dificultate, conform declaratiilor secretarului general al institutiei de reglementare, Arnoud Vossen.
Cele sase banci germane ar fi trebuit sa publice expunerea acestora la datoriile suverane odata cu rezultatele testelor de stres, vineri, 23 iulie, conform declaratiilor facute de Vossen.
Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate- singura banca germana care a picat testele de stres, DZ Bank, WGZ Bank si Landesbank Berlin nu au publicat respectivele informatii despre activele detinute sub forma de obligatiuni si titluri de stat si despre repartizarea acestora.
Toate celelalte banci europene, mai putin ATEbank din Grecia, care a picat si ea testul, s-au conformat in publicarea datelor.
"Am cazut de acord impreuna cu toate organismele de supraveghere si cu bancile implicate asupra publicarii individuale a expunerii la riscurile suverane", a declarat Vossen.
Secretarul general CEBS a precizat ca a cerut autoritatilor financiare din Germania, BaFin si Bundesbank, detalii suplimentare cu privire la refuzul institutiilor respective.
Oficialii germani din... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 15:43