Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa, prin intermediul celor patru banci inscrise in program (Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank), imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 13:32
Dobanzile creditelor in lei au coborat aproape de nivelul celor in euro, iar introducerea posibilitatii de conversie a monedei unui imprumut creeaza premisele unei cresteri pronuntate a cererii de credite in lei in acest an. Business24 a discutat cu analistii financiari, pentru a afla care ramane cea mai avantajoasa moneda pentru contractarea unui credit in 2014.
"Exista o reticenta din partea oamenilor in a se imprumuta pentru ca exista o incertitudine cu privire la evolutiile viitoare, daca piata isi revine si daca incepem sa avem un consum mai bun" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Inca de anul trecut, analistii estimau ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce ar genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala. Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat bancile nu au agreat aceasta alternativa si nu au apasat pedala in sensul reducerii dobanzilor la creditele in lei.
Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinta folosit la imprumuturi) a scazut la 2%. Daca se adauga marja bancii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezulta un cost al creditului ipotecar in lei de 5,7%. La varianta in euro, EURIBOR la trei luni plus o marja de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezulta un cost de 5,9%.
Acum sunt insa si alte elemente care pot conduce la o crestere a creditarii in moneda nationala si in favoarea reducerii... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 13:38
Pincipalul avantaj al conversiei creditelor din valuta in lei, un drept castigat de clienti la finalul anului trecut, in urma votului Parlamentulului European, il reprezinta eliminarea riscului valutar. Business24 explica de ce astfel de "pariuri" financiare raman, totusi, nerecomandabile in viziunea analistilor.
Principalele trei riscuri asumate de catre intitutiile de credit in relatia cu clientii sunt riscul de credit (al bonitati individului), riscul de valuta si riscul ca poate nu are fonduri pe perioada pe care da creditul acela. Iar toate aceste riscuri, se vor comasa in preturi mai mari, potrivit specialistilor contactati de Business24.
Potrivit unei noi directive europene, institutiile de credit vor fi obligate sa negocieze dobanzile clientilor care cer conversia in lei a creditelor in valuta. Directiva adoptata la finele anului trecut si care vizeaza protectia clientilor bancari va intra in vigoare in primavara acestui an si va trebui transpusa in legislatia nationala in termen de doi ani.
"Sunt foarte multi pretendenti la stabilitatea financiara, iar o entitate care se numeste banca, desi are un rol social important, este in primul rand o entitate privata care functioneaza pe principii private, de transaparenta si de responsabilitate. Sa nu uitam ca perspentiva este mult mai lunga", a declarat pentru Business24 secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.
Depozitele au maturitati scurte, in timp ce creditele au cu totul alte maturitati.... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:02
Standardele de creditare pentru populatie au continuat sa se inaspreasca in trimestrul al treilea pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri si s-au mentinut relativ constante pentru creditele de consum, iar pentru trimestrul al patrulea, bancile anticipeaza o evolutie similara, arata un raport al BNR.
"Standardele de creditare au ramas nemodificate in T3/2012 pentru creditele destinate companiilor si pentru creditele de consum acordate populatiei, dar s-au inasprit pentru creditele imobiliare.
Cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, in timp ce in cazul populatiei s-a inregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, precum si o stabilizare a cererii pentru creditele de consum. Bancile anticipeaza pentru T4/2012 o cerere de finantare in scadere usoara din partea companiilor, iar in cazul populatiei se prognozeaza continuarea evolutiei din T3/2012", potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.
In ceea ce priveste sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au mentinut neschimbate in... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 13:01
Bancile au luat in aprilie credite pe termen scurt (Lombard) de la BNR pentru prima data in acest an, in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piata, si au constituit depozite la banca centrala de 19,5 miliarde lei, in scadere cu peste o treime fata de martie.
Bancile au luat in aprilie credite pe termen scurt (Lombard) de la BNR pentru prima data in acest an, in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piata, si au constituit depozite la banca centrala de 19,5 miliarde lei, in scadere cu peste o treime fata de martie.
"Marimea sumelor sugereaza ca nu a fost o eroare de management al lichiditatii, ci pare mai degraba o reducere brusca a accesului la finantare, fiind posibil vorba de un participant la piata de talie mare. Asemenea evenimente neobisnuite, pe fondul unei piete in care informatiile publice sunt limitate, s-ar putea sa duca la cresterea ratelor de dobanda la termen", apreciaza Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
ING Bank: La nivelul sistemului bancar exista un deficit de lichiditate semnificativ
Valoarea totala a creditelor acordate bancilor prin Lombard sugereaza un deficit de lichiditate mediu zilnic de 480 milioane de lei.
Potrivit datelor prezentate de ING Bank, exista un deficit de lichiditate semnificativ la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 5 miliarde lei, in ultimele 5 luni, in timp ce ratele de dobanda au fost deosebit de scazute, ceea ce sugereaza... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 15:50
Dobanzile pe termen foarte scurt au crescut luni fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,69% pe an, fata de 3,60% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 4,19% pe an, de la 4,10% in sedinta anterioara.
Rezultatele vin dupa ce BNR a anuntat luni ca rata creditelor neperformante inregistrate de institutiile de credit din Romania, pe total sistem, ajunsese la 14,18 la suta, la sfarsitul trimestrului trei 2011, fata de 11,67 la suta, la 30 septembrie 2010. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 13:25
Romania este pe locul al treilea in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est dupa ponderea creditelor neperformante in sold, iar fenomenul nu da semne ca a ajuns la varf, ci dimpotriva, situatia continua sa se inrautateasca, desi in alte tari din regiune au aparut semnale pozitive, precizeaza Mediafax.Astfel, potrivit unei analize a Capital Economics, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, de 17,5% din sold, este depasit numai de cele din Lituania (19,2%) si Letonia (17,9%).
Conform analistilor londonezi, o piata intra in "zona fierbinte" inca de la imprumuturi neperformante de numai 7,5% din total.
Cel mai scazut nivel al indicatorului se regaseste in Turcia si Cehia, ambele cu 4,9%, situatii bune fiind intalnite si in Estonia (5,6%) si Slovacia (5,8%).
Dintre tarile aflate in "zona fierbinte", cel mai bine stau Polonia (7,6%), Bulgaria si Ungaria (7,8% fiecare).
Insa, in timp ce in majoritatea statelor creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf, sau chiar au inceput sa scada in cazul Turciei, Romania se numara printre exceptiile de la acest trend, alaturi de Ungaria, unde situatia este insa mult mai grava.
"In timp ce creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf in majoritatea tarilor si scad in Turcia, exista unele exceptii. In particular, numarul creditelor aflate pe lista de supraveghere (aproape de a intra la neperformante) a crescut puternic in Ungaria in ultimele luni si a ajuns acum la 12% din sold. Este valabil si... mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 17:50
Bancile isi asuma prin restructurarea creditelor un nou risc si de aceea procesul nu trebuie inteles de clienti ca o masura de amanare a unei stari de insolventa inevitabila, in conditiile in care acesta este acceptat de institutii ca o alternativa pentru a evita executarea garantiilor, arata ARB. "In actuala conjunctura economica, restructurarea unui credit la care imprumutatii intampina probleme in rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. Solutia este acceptata de banci si prin prisma evolutiilor pietei imobiliare, pentru ca preturile bunurilor aduse in garantie s-au redus simtitor, iar garantiile nu pot fi valorificate la un pret care sa asigure recuperarea creantelor bancilor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), preluat de Mediafax.
Restructurarea creditelor permite imprumutatilor care intampina probleme legate de fluxul de numerar sa modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile imprumuturilor, respectiv dobanda, durata, scadenta sau acordarea unei perioade de gratie.
"Aplicarea schemelor de restructurare se face de catre fiecare banca in concordanta cu normele interne ale acesteia si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate. Comunitatea bancara reitereaza disponibilitatea de a analiza cererile de restructurare a facilitatilor acordate ce vor fi adresate de clienti institutiilor de credit", se mentioneaza in... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2009, ora 11:30
Tot mai multe persoane au fost instiintate in ultima perioada de catre banca finantatoare ca li s-a marit dobanda. Ce este de facut in astfel de situatii? Firesc, primul lucru este sa te asiguri ca banca avea dreptul sa faca acest lucru. Daca in contract nu exista prevederi care sa-i permita creditorului sa umble la costurile imprumutului, atunci poti refuza sa platesti suma solicitata in plus fata de rata normala si te poti adresa autoritatilor abilitate sa desfasoare cercetari in acest sens. In situatia in care decizia bancii de a majora dobanda are acoperire contractuala, atunci poti incerca sa reesalonezi creditul. Desi perioada in care ramai dator fata de banca se lungeste, reesalonarea este singura solutie prin care mai poti obtine rate mai mici. Sfaturile bancherilor se indreapta tot in aceasta directie. "Bancile fac eforturi pentru reesalonarea si restructurarea creditelor. Clientii care simt ca nu mai pot trebuie sa vina la banca ca la doctor pentru a nu ajunge in faza executarii silite", declara in urma cu mai putin de doua saptamani Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Pentru cei care au credite in valuta, pierderile generate de majorarea dobanzii sunt dublate si de cele rezultate in urma deprecierii monedei nationale in raport cu euro. Aceste persoane pot fi tentate sa-si refinanteze creditul in lei, in speranta ca eliminand riscul valutar, vor plati o rata lunara mai mica pe termen scurt si mediu. In prezent, dobanda medie la creditele... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 10:55