Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc).
Puteti obtine anularea actelor de executare silita, daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:
Nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperareS-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmariteFirmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemanator unei banciFirmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.
Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.
Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei contestatii la executare, toata executarea silita poate fi anulata, daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.
Conform art.1578 Cod Civil - debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.
In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial - ex. banca/noul creditor - firma de recuperare) sa "uite" sa il informeze despre cesiunii pe debitor, fapt ce-l poate... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 10:06
Legea darii in plata, care va intra la dezbatere in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si apoi in plen, ar urma sa se aplice si creditelor vandute catre recuperatorii de creante, sustine liberalul Daniel Zamfir, initiatorul proiectului.
"Creditul se consuma in continuare si pentru cei urmariti de recuperatori. Imprumutul nu si-a incetat efectul in aceste cazuri si evident ca va intra sub incidenta legii. De altfel, avand in vedere ca recuperatorii cumpara aceste imobile la preturi foarte mici, dupa care le executa si le vand la preturi mult mai mari decat au platit pe creanta, aplicarea legii nu le va aduce pierderi.
Sunt si cazuri in care banca deja a executat imobilul inainte sa vanda creanta neperformanta, insa oricum firmele de recuperare cumpara creante nesigure. Dupa aplicarea legii darii in plata, vor fi sistate actiunile de urmarire din partea recuperatorilor", a explicat Daniel Zamfir, citat de Bursa.
Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor ...citeste mai departe despre "Darea in plata se aplica si creditelor vandute recuperatorilor? Initiatorul legii versus BNR" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 10:33
Sistemul bancar va incheia curat anul 2014, desi cu pierderi, iar in 2015 se va relua activitatea de creditare si, in timp, liniile de finantare retrase de bancile mama din Romania vor reveni, pentru ca actionarii bancilor cred in potentialul tarii noastre, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
"In finalul anului 2014 cred ca vom avea un sistem curat, un sistem bancar care va digera cu succes aceasta posibila pierdere anuntata recent de Banca Nationala si ca in anul 2015 va putea sa plece in sistemul bancar, din nou, o activitate care sa se apropie cat se poate de ceea ce trebuie sa faca o banca comerciala, adica sa dea credite. Sigur, atragerea de depozite ramane un lucru important, dar fiecare banca isi asigura acest lucru in mod diferit. Sunt convins ca oportunitatile vor reaparea si toti banii care au fost retrasi din liniile de finantare vor fi adusi inapoi, pentru ca Romania are un statut extraordinar in ceea ce priveste oportunitatile. Sunt convins ca actionarii care au retras o parte din liniile de finantare le vor aduce inapoi, pentru ca exista destul de multe elemente care au dus la concluzia ca actionarii din bancile din Romania au mare incredere in aceasta piata", a declarat, vineri, Radu Ghetea, intr-o conferinta de , potrivit Agentie.
In opinia sa, Romania nu va duce lipsa de finantare, ci va trebui sa treaca peste problema legata de lipsa de afaceri bancabile.
"Antreprenorii ar trebui sa fie mai seriosi, mai determinati,... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 14:44
Gradul mic de recuperare a datoriilor de catre banci de la companiile intrate in insolventa are impact asupra politicii ulterioare a institutiilor de credit fata de firme in ceea ce priveste finantarea acestora, apreciaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.
"Din datele pe care le avem, aproape 90% din societatile in insolventa au ajuns in faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe ganduri pentru ca bancile intra in jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca in aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile se regasesc mai devreme sau mai tarziu in politica pe care o banca o are fata de societatile comerciale", a declarat Oprescu miercuri la o conferinta pe teme fianciare.
El apreciaza ca este nevoie de o revenire la principii de disciplina financiara mult mai puternica, astfel incat bancile sa nu priveze de credite clientii fezabili, din cauza practicilor "nesanatoase" ale unor firme care s-au folosit de legea insolventei pentru a-si proteja probabil bunuri personale.
Blocajul produs in economie de firmele intrate in insolventa este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.
Volumul creditelor acordate de banci si institutii financiare nebancare companiilor care se afla in insolventa in prezent este de 5,4-5,5 miliarde euro, reprezentand 10% din totalul creditului neguvernamental.... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 12:31
Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru institutiile de credit in acest an. Desi continua sa erodeze rezultatele financiare, specialistii financiari avertizeaza ca nu exista in prezent solutii care pentru stoparea cresterii ratelor neperformante.
Ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi acordate de banci a ajuns in decembrie 2013 la 21,87%, fata de 18,24% la finalul lui 2012, conform ultimelor statistici publicate de Banca Nationa a Romaniei. In 2010, rata creditelor neperformante era de doar 11,85%, asadar de 2 ori mai mica.
"Este foarte greu sa se gaseasca o solutie pentru stoparea creditelor neperformante, iar daca s-ar putea gasi, ea ar o solutie de ordin general. Asta ar inseamna o crestere a veniturilor populatiei, ceea ce nu se pune in discutie in momentul de fata. Eu nu vad posibilitatea ca de pe o zi pe alta sa asistam la o imbunatatire a raportului de rambursare", a declarat analistul economic Mircea Cosea, pentru Business24 .
Spre exemplu, in cazul liderului pe piata bancara BCR, rata creditelor neperformante (NPL) din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2013 a fost de 29,2%, mentinandu-se stabila fata de trimestrele anterioare in baza unor eforturi de recuperare eficiente, vanzari de portofolii si in pofida reducerii totale a portofoliului de credite.
Procedura de "write-off" a creditelor neperformante
Banca Nationala a Romaniei discuta cu auditorii financiari... mai mult
Sambata, 08 Martie 2014, ora 09:15
Bancile ar putea vinde in urmatorii cinci ani 80% din activele reposedate, iar in urmatorii doi ani pana la 40%, a declarat, miercuri, Razvan Gheorghe, managing partner al companiei Activ Property Services.
"Bancile se chinuie acum cu executari si disponibilizari de portofolii si ced ca va fi o ocupatie care le va lua mult timp. Ceea ce au ei, eu cred ca 80% se poate vinde in cinci ani, iar in urmatorii doi ani vor putea sa vanda in jur de 30-40%", a spus Razvan Gheorghe.
Acesta a explicat ca prin active reposedate ale bancilor are in vedere cladiri rezidentiale, comerciale, dar si terenuri, iar bunurile au intrat in posesia bancilor sau se afla acum in procedura de executare silita si urmeaza sa fie vandute. Potrivit estimarilor sale, pierderea se situeaza la sub 50 de centi la dolar.
Razvan Gheorghe a anuntat ca activitatea Cushman & Wakefield Romania va fi continuata de Activ Property Services, care va oferi intreaga gama de servicii ca si pana acum, nu numai pentru Romania, dar si pentru Republica Moldova, in calitate de Alliance Partner Cushman & Wakefield.
Proprietatea companiei Cushman & Wakefield a fost transferata incepand cu 1 iulie catre Razvan Gheorghe, directorul general din acest moment.
Acesta estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de un milion de euro, in scadere fata de 1,4 milioane de euro in 2012.
Acesta a explicat ca perioada prin care trecem nu este una de criza, ci una de normalitate si ca lumea agentilor imobiliari s-a... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:02
Bancile de pe piata locala incep ofensiva pentru recuperarea creantelor de la datornici, dupa pierderi record de 2,1 miliarde de lei anul trecut si o rata de neperformanta de 18%. Miza este reducerea pana la jumatate a perioadei care precede procedura de executare.
Iar momentul este propice, dupa ce ultimele modificari ale Codului de procedura civila aduc o fluidizare a procesului de valorizare a bunurilor executate silit.
BCR isi face "armata de recuperatori"
Primul semnal vine din partea BCR, care a zguduit finantele Erste Group cu pierderi record de 1,2 miliarde de lei in 2012. Rezultatele sunt puse pe seama unei majorari cu 68% a costului cu provizioane, in contextul in care banca mai atinge un record nedorit pe piata romaneasca: o rata de neperformanta de peste 26%.
BCR a inregistrat o pierdere record in 2012
"Anul acesta vom vedea la BCR o scadere puternica a costului cu provizioanele pentru pierderi din credite. De asemenea, se vad deja unele efecte ale programului de crestere a eficientei bancii, iar cea mai mare parte a costurilor de restructurare au fost prinse pe 2012. Sper ca vom avea un profit in Romania anul acesta", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
Cu alte cuvinte, liderul pietei bancare din Romania trebuie sa-si amelioreze urgent portofoliul de credite. In acest context, Erste Group intentioneaza sa creeze la BCR o divizie de recuperare a creantelor de dimensiuni nemaintalnite pe piata bancara din Romania, cu o schema de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:00
Bancile din Romania au vandut in primele zece luni credite cu o valoare cumulata de circa 1,5 mld. de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat pentru NewsIn directorul general al Kruk International.
Valoarea totala a creantelor cumparate in primele zece luni de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2,8 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. Pana la jumatatea anului trecut au vandut preponderent bancile mari si medii, insa in ultimele 12 luni au inceput sa vanda si bancile de talie mica si medie care nu facusera niciun fel de tranzactie de vanzare. De asemenea, in prezent sunt in curs de derulare licitatii pentru portofolii care apartin unor banci care nu au vandut niciodata creante", a mentionat directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"De anul acesta, bancile au inceput sa vanda nu doar creante de retail si ci credite pentru IMM. Bancile vand preponderent credite de retail, insa exista deschidere si catre segmentul al creditelor pentru IMM-uri.", a explicat Isabela Iacob.
Directorul general al Kruk International a subliniat ca marea majoritatea a bancilor au vandut cel putin... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 16:07
"Sectorul bancar, in momentul de fata, nu este in stare sa reia creditarea. Bancile stau pe un munte de credite neperformante care atrag tot efortul si care le blocheaza din multe puncte de vedere. Si asa o sa se intample in continuare. Cand stai pe miliarde, in credite neperformante, nu stai sa te gandesti unde sa mai dai credit. Ramani concentrat cum sa-ti recuperezi banii", a declarat Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Este tintirea cursului de schimb principalul obiectiv monetar in 2011?
BNR ar trebui sa vizeze si o oarecare relansare economica. Din pacate, nu considera acest lucru ca fiind foarte important.
Ma astept ca BNR sa fie cat mai focusat pe inflatie, ceea ce se traduce printr-un curs cat mai apropiat de cel actual.
Asta nu inseamna ca sunt neaparat de acord cu aceasta abordare, dar pana la urma BNR decide acest lucru.
Care dintre componentele monetare va ramane in plan secund, va fi neglijata?
Probabil ca niciuna nu va fi neglijata. Cea care va fi neglijata este cresterea economica.
Ar trebui ca statul sa fie mai agresiv in a lasa cursul sa se deprecieze, ca sa sustina o relansare economica, o ajustare economica mai eficienta.
O economie se poate ajusta in doua feluri: fie prin curs, fie prin castiguri de productivitate.
Macar pe sectorul privat, eficientele au crescut destul de mult si nu vad unde sa mai creasca.
Ajustarea trebuie facuta si cu... mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 23:50