Banca Comerciala Carpatica (BCC) anunta ca a incheiat o conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in urma careia clientii bancii pot accesa linii de credit pentru finantarea activitatii curente, potrivit unui comunicat al bancii.
Astfel, acestia beneficiaza de o garantie de stat in proportie de 50%, conform OUG 92/ 2013 referitoare la Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Plafonul de garantare pus la dispozitia Bancii Comerciale Carpatica este de 236,6 milioane lei iar volumul de credite noi ce vor putea fi acordate este de 473 milioane lei.
Programul se va desfasura pe parcursul unei perioade de trei ani, pana in 2016, iar garantiile aferente imprumuturilor contractate de IMM-uri vor fi acordate prin intermediul FNGCIMM.
"Suntem bucurosi sa venim in intampinarea clientilor nostri cu un nou produs de creditare, care sa acopere lipsa temporara de lichiditati a acestora, beneficiind in acelasi timp de o garantie de stat de 50% din valoarea finantarii, precum si de o oferta de costuri avantajoase. Banca Comerciala Carpatica isi continua in acest fel demersul sau de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor in Romania", a declarat Cosmin Bucur, Chief Comercial Oficer in cadrul BCC.
Clientii care vor avea solicitari in cadrul Programului vor putea obtine linii de credit de pana la 5 milioane lei, dobanda perceputa fiind ROBOR 3 luni + 3,5%, fara costuri de acordare, gestiune sau rambursare... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:40
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat primele garantii in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Mai multe solicitari de garantii, pentru firme din Ploiesti, Bucuresti, Giurgiu, Dej, Tulcea si Constanta, se afla in faza de analiza si de completare a documentatiei de credit, CEC Bank fiind cea de-a treia banca care a transmis solicitari de garantare.
Finantatorii care acorda finantari in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Banca Romana de Credite si Investitii.
Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii este un program multianual, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor prin acordarea de linii de credit pentru capital de lucru, de catre finantatori, cu garantie de stat implementat in baza OUG 92/2013.
Liniile de credit au o valoare de maxim 5.000.000 lei/IMM, se acorda pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni si sunt garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:48
Gradul mic de recuperare a datoriilor de catre banci de la companiile intrate in insolventa are impact asupra politicii ulterioare a institutiilor de credit fata de firme in ceea ce priveste finantarea acestora, apreciaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.
"Din datele pe care le avem, aproape 90% din societatile in insolventa au ajuns in faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe ganduri pentru ca bancile intra in jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca in aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile se regasesc mai devreme sau mai tarziu in politica pe care o banca o are fata de societatile comerciale", a declarat Oprescu miercuri la o conferinta pe teme fianciare.
El apreciaza ca este nevoie de o revenire la principii de disciplina financiara mult mai puternica, astfel incat bancile sa nu priveze de credite clientii fezabili, din cauza practicilor "nesanatoase" ale unor firme care s-au folosit de legea insolventei pentru a-si proteja probabil bunuri personale.
Blocajul produs in economie de firmele intrate in insolventa este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.
Volumul creditelor acordate de banci si institutii financiare nebancare companiilor care se afla in insolventa in prezent este de 5,4-5,5 miliarde euro, reprezentand 10% din totalul creditului neguvernamental.... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 12:31
Majoritatea institutiilor de credit cauta solutii pentru acapararea de noi clienti. Creditele de consum sunt vazute ca fiind o sursa facila de venituri din dobanzi si comisioane, astfel ca bancile au indraznit si s-au aruncat pe piata cu oferte. Insa in opinia specialistilor, relansarea creditului de consum ar fi prematura in acest moment.
"Bancile inca sunt fragile. O abordare de tipul asta inseamna o revenire la politicile de risc anterioare. In opinia mea, bancile nu au invatat foarte multe in perioada de criza. Au trecut dintr-o extrema in alta, de la o atitudine extrem de dezinvolta fata de riscul anterior la o actiune extrem de prudenta, dincolo de normal", este de parere Eugen Lascu, consultant financiar.
O schimbare radicala a peisajului bancar in 2014 si o reorientare a bancilor spre anumite nise de clienti a fost anticipata inca de la finele anului trecut de catre Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliul Fiscal.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa de clienti, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.
Principalele obiective ale bancilor in 2014
In opinia lui Lascu, noile norme pe care le da Banca Nationala a Romaniei si noile conditii de stres test vor face ca bancile sa fie in continuare foarte slabite.
"O mare parte din... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 13:10
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare" a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, acesta este de parere ca este foarte posibil ca in 2014 sa vedem activitate de creditare in special in zona creditelor ipotecare, datorita implementarii programului Prima Casa.
Pentru a incuraja creditarea, Banca Nationala a Romaniei a redus marti dobanda de politica monetara de la nivelul de 3,75% la 3,5% pe an, consemnand astfel un nou minim istoric.
Aceasta este cea de-a sasea scadere consecutiva a dobanzii de referinta de la inceputul anului trecut. Insa, potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, prin aceasta reducere BNR a incheiat ciclul de relaxare, nivelul de 3,5% urmand sa fie mentinut pe o perioada indelungata.
"Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:55
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii va semna conventiile de garantare cu 20 de banci care s-au inscris in acest program, urmand ca "in cel mai scurt timp", aceste credite sa fie disponibile pentru antreprenori.
"Finantatorii cu care vor fi semnate conventii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa San Paulo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Banc, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Ate Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank", se arata in comunicatul FNGCIMM.
Beneficiarii acestui program sunt IMM-urile care la data aprobarii creditului indeplinesc cumulativ criteriile de eligibilitate prevazute la art.3 alin(1) din OUG 92/2013.
Valoarea plafonului de garantare aprobat este de 2 miliarde lei, bancile solicitand un plafon de garantii ce depaseste suma de 3 miliarde de lei.
Acest program guvernamental ofera intreprinzatorilor posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maxim 5.000.000 lei/I.M.M., garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni.
Garantia se va acorda la cererea bancii, dupa aprobarea liniei de credit, cu o rata a dobanzii ROBOR + maxim... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 11:03
Acordarea de finantari proiectelor implementate de intreprinderile mici si mijlocii a devenit unul dintre obiectivele cheie ale institutiilor de credit, care s-au concentrat mai mult pe sprijinirea sectorului corporate, lasand astfel populatia "in aer".
Actula guvernare a acordat o mai mare atentie intreprinderilor mici si mijlocii, nu atat cat ar fi trebuit, dar intr-o masura destul de mare incat sa reprezinte un semnal pozitiv.
"Bancile au o experienta deja dureroasa cu populatia. Sunt multe credite neperformante la populatie si din acest motiv bancile au devenit reticente", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Impulsul dat de recenta modificare a dobanzii de referinta cu 0,5% de la inceputul lunii august se reflecta in volumul de finantari acordate sectorului corporate, in timp ce creditarea populatiei ramane fragila.
La 31 august 2013, creditul corporate in lei a inregistrat o crestere de 0,6% comparativ cu luna iulie si o crestere de 2,3% in ultimul an, acest segment preluand mai repede semnalele de scadere a dobanzilor pe piata monetara.
In schimb, piata bancara de retail resimte reticenta din partea institutiilor de credite, iar acest lucru se reflecta si in soldul creditelor acordate personelor fizice care a consemnat o scadere de 0,1% fata de luna anterioara si de 1,7% comparativ cu luna august a anului 2012.
Populatia, un client riscant al bancilor
Bancile, in momentul in care acorda credite, fac un calcul relativ la... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 05:02
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat joi ca bancile mici nu vor mai putea sa acorde credite IMM-urilor dupa implementarea Basel III, avand in vedere noile norme, insa bancile mari,cu capital solid, vor putea sa acorde in continuare credite firmelor mici si mijlocii
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat Ghetea.
Presedintele ARB sustine ca bancile mici locale nu vor mai avea posibilitatea, conform noilor norme, sa dea credite IMM-urilor. "Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra. S-au facut presupuneri ca vom mai avea patru sau sase banci. Intrebarea ramane cate IMM-uri vom mai avea", a mai spus Ghetea.
Comunitatea bancara este ingrijorata ca Europa va aplica cu mare rigurozitate acordul de capital Basel III, in timp ce "bancile din Asia si SUA nu vor face acelasi lucru, cu aceeasi celeritate cu care o vor face bancile europene". mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:46
Creditarea nu va putea fi reluata atata timp cat bancile si IMM-urile nu vor intelege ca trebuie sa imparta riscul si nu sa-l arunce unii in curtea celorlalti, a declarat marti presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Saramet, citat de Mediafax."Atata timp bancile si IMM-urile nu vor intelege ca riscul trebuie impartit si atata timp cat riscul va fi aruncat in curtea altuia, nu se va relua creditarea.
In plus, este nevoie de comunicare.
IMM-urile doresc sa faca profit, dar trebuie sa inteleaga ca si bancile cauta acelasi lucru.
Bancile, de asemenea, trebuie sa inteleaga ca si IMM-urile vor profit, iar sistemul bancar are inca marje de profit peste media inregistrata de firmele mici si mijlocii", a spus Saramet la seminarul MEDIAFAX talks about SME's.
Saramet a mentionat ca din pacate nu exista acest tip de dialog intre banci si antreprenori, pentru ca fiecare pune pe prim plan interesul propriu si apoi pe al celuilalt.
El a adaugat ca profitul ar trebui sa fie corelat cu riscul pe care fiecare parte il prezinta, din acest punct de vedere IMM-urile prezentand un grad mai ridicat de risc decat bancile.
Potrivit statisticilor citate de seful FNGCIMM, doar 15% dintre IMM-uri au apelat la credite bancare.
FNGCIMM a acordat in primele patru luni garantii in valoare de 144 milioane de euro, din care 74% au vizat credite de reinnoire ale liniilor de finantare. Fondul garanteaza pana la 80% din creditele acordate IMM-urilor,... mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 12:00