Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei. Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.
Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015. Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant. Creditului neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.
In perioada... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
Ca masura de ordin prudential in materie de creditare, BNR a modificat Regulamentul 17/2012 in sensul instituirii de la 1 ianuarie 2019 a unui prag de indatorare calculat in raport cu venitul net de 40% la creditele in lei si 20% la cele acordate in valuta, plus alte cinci procente in cazul in care este vorba despre achizitionarea unei locuinte.
Aparent, este o scadere semnificativa fata de cele maxim 70% acceptate anterior de institutiile de creditare (bancare sau nebancare) doar ca s-a schimbat in mod fundamental baza de raportare.
Mai precis, in noile conditii, se simplifica analiza si se face abstractie de nivelurile estimate pentru cheltuielile de subzistenta, ajustarile pe tipuri de venituri si ajustarile de socuri privind cursul de schimb, rata dobanzii sau venitul disponibil.
BNR a precizat, luand in considerare noile conditii, diminuarea pentru o persoana cu venit net de 3.000 de lei si scaderea de la inceputul anului viitor a ratei maxime lunare care poate fi accesata de la 1.413 lei la 1.200 lei. Hai sa vedem, simplificat, ce se va intampla in practica si care vor fi efectele pentru o persoana in lei (ca sa nu complicam expunerea cu valuta si situatia familiala).
Precizari de la BNR dupa ce a limitat gradul de indatorare. Cine sunt cei afectati
Prima observatie este ca nivelul de cost de viata obligatoriu (deja prezumat a fi dat "no matter what" in fiecare luna) acceptat la analiza bancara care rezulta din datele prezentate oficial ar fi de 981 de... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 11:53
Legea privind darea in plata, asa cum este acum redactata, nu raspunde unei probleme sociale, ci ii avantajeaza pe cei care au cumparat imobile inainte de criza, in scop speculativ, si poate genera falimentul unei banci, a declarat, vineri, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.
"Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine.
Legea (privind darea in plata - n.red.) prevede transferul oricarui imobil, or, legea, asa cum este redactata in momentul de fata, vorbeste de transmiterea catre creditor a ...citeste mai departe despre "Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 19:24
Banca Nationala face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei. "Asul din maneca" ce i-a mai ramas, considerat a fi un stimulent suplimentar pentru creditare , il constituie reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).
"S-a ajuns in punctul in care nivelul rezervelor minime obligatorii probabil ca incepe sa fie interesant pentru faza urmatoare a politicii monetare", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% si 20%.
Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.
Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, a declarat in cadrul unei conferinte la Universitatea din Craiova ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga bani din tara".
RMO, un instrument de politica monetara a bancii centrale
Dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, astfel incat daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, singura solutie pe care o mai are este sa mearga pe reducerea rezervei minime obligatorii.
"Toate conditiile din... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:16
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.
Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).
"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.
"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.
Daca Banca... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
Banca Centrala Europeana a avizat proiectul BNR privind modificarile regulamentului de acordare a creditelor, solicitand institutiei conduse de Mugur Isarescu sa aplice toate elementele cuprinse in Recomandarea CERS/2011/1 a Comitetului European pentru risc sistemic.
In esenta, documentul la care se face referire cuprinde norme extrem de stricte pentru acordarea imprumuturilor bancare, potrivit Hotnews.ro.
Conditiile de creditare pentru finantarile in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca cine solicita imprumutul nu obtine veniturile in moneda creditului. Clientii vor trebui sa demonstreze ca pot rambursa sumele chiar daca moneda nationala se depreciaza sever.
proiectul regulamentului privind unele conditii de acordare a creditelor se aplica bancilor, institutiilor financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul special la BNR, institutiilor de plata si celor emitente de moneda electronica cu un nivel semnificativ al activitatii de creditare.
Institutiile de credit supravegheate de banca centrala vor fi obligate sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a imprumuturilor in valuta, fata de cele in lei, pentru populatia si companiile care nu sunt protejate de riscul valutar, adica obtin veniturile in alta moneda decat cea a creditului solicitat.
Totodata, pentru aceasta categorie de clienti, creditorii vor acorda finantari daca sunt indeplinite anumite criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:15
Bancile au luat in aprilie credite pe termen scurt (Lombard) de la BNR pentru prima data in acest an, in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piata, si au constituit depozite la banca centrala de 19,5 miliarde lei, in scadere cu peste o treime fata de martie.
Bancile au luat in aprilie credite pe termen scurt (Lombard) de la BNR pentru prima data in acest an, in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piata, si au constituit depozite la banca centrala de 19,5 miliarde lei, in scadere cu peste o treime fata de martie.
"Marimea sumelor sugereaza ca nu a fost o eroare de management al lichiditatii, ci pare mai degraba o reducere brusca a accesului la finantare, fiind posibil vorba de un participant la piata de talie mare. Asemenea evenimente neobisnuite, pe fondul unei piete in care informatiile publice sunt limitate, s-ar putea sa duca la cresterea ratelor de dobanda la termen", apreciaza Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
ING Bank: La nivelul sistemului bancar exista un deficit de lichiditate semnificativ
Valoarea totala a creditelor acordate bancilor prin Lombard sugereaza un deficit de lichiditate mediu zilnic de 480 milioane de lei.
Potrivit datelor prezentate de ING Bank, exista un deficit de lichiditate semnificativ la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 5 miliarde lei, in ultimele 5 luni, in timp ce ratele de dobanda au fost deosebit de scazute, ceea ce sugereaza... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 15:50
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca bancile se pregatesc sa relaxeze conditiile de creditare, dar a precizat ca de acum incolo creditarea va intra "intr-o noua epoca".In nici un caz relaxarea nu ar putea sa priveasca incalcarea unor conditii minime de creditare. Adica poate ca sa spunem cu avans mai mic, sau fara avans, dar important e dovada ca poti da creditul inapoi. Cine are un loc de munca sigur are si sansa unui credit.
Nici intr-un caz de acum incolo creditarea nu va mai fi posibila fara o relatie pofta de consum egal pofta de munca", spune Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, citat de Cotidianul.
Pe de alta parte, bancherii sunt rezervati.
Oamenii inca sunt retinuti, oamenii inca au temeri, consuma si mai putin, apeleaza si mai putin la credite, bancile sunt supralichide, dar n-au cui sa dea credite, revirimentul e extrem de timid.
Mi-e greu sa cred ca acest lucru se va schimba intr-o masura semnificativa inainte de, hai sa zic, sfarsitul anului", spune Dan Pascariu, bancher, citat de acelasi cotidian. mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 10:42
Bancile au avut in trecut aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar incearca in prezent sa isi aleaga o nisa de piata, in functie de care vor stabili si investitiile pe care le vor realiza, a declarat prim vice-presedintele Credit Europe Bank Romania, Omer Tetik. Acesta considera ca principalele probleme cu care se va confrunta sectorul bancar anul viitor vor fi gestionarea creditelor neperformante si a retelelor foarte mari cu volume mai scazute ale activitatii. "Din punct de vedere al investitiilor, acestea vor depinde de fiecare banca si de strategia aleasa. In trecut toate bancile au avut aproape aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar fiecare institutie incearca in prezent sa aleaga o nisa.
De exemplu, la Credit Europe Bank nisa pe partea de retail banking este CardAvantaj si astfel organizam reteaua si structura acesteia in functie de nevoile acestor clienti. Nu avem nevoie de sucursale cu 100 sau 200 de metri patrati si 20 de angajati, ci de puncte mici, dar mai dese. In plus, folosim pentru vanzare si canale alternative", a declarat pentru MEDIAFAX Tetik.
El a explicat ca banca utilizeaza CardAvantaj ca pe "un carlig", mai exact ca incearca sa vanda si alte produse clientilor care au ales deja cardul. Totodata, Tetik anticipeaza ca profiturile bancilor vor reveni in urmatorii 2-3 ani la nivelurile din ultimii ani, dar ca se vor baza pe eficienta, nu neaparat pe marjele dobanzilor.
"Daca... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 14:39