Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis luni majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai 2018. Asta inseamna ca se vor scumpi creditele romanilor.
Este a treia majorare din acest an a dobanzii de politica monetara. In ianuarie a crescut de la 1,75% pe an la nivelul de 2% pe an, iar in luna februarie a fost majorata iar la 2,25%.
Masura de a creste din nou dobanda de politica monetara vine ca o masura de a tina in frau rata inflatiei, care a urcat in luna martie la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Se scumpesc creditele romanilor. BNR a majorat dobanda cheie pentru a treia oara in acest an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 13:03
Numarul persoanelor fizice, aflate in Biroul de Credit, cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare, a scazut la 704.246 persoane, la finalul anului precedent, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fata de luna decembrie 2014, numarul restantierilor este mai mic cu 0,72%, iar comparativ cu noiembrie 2015 cu 1,07%.
In ceea ce priveste valoarea restantelor, aceasta se ridica la 11,3 miliarde lei, din care peste 4,34 miliarde lei erau in moneda nationala, 4,84 miliarde lei in euro, 2,13 miliarde lei in alte valute si 50,2 milioane lei in ...citeste mai departe despre "Numarul romanilor cu restante la banci, in scadere" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Februarie 2016, ora 10:50
Dobanzile la credite nu pot fi reduse cu mult sub rata inflatiei, insa este nevoie de o stabilizare a acestora pentru stimularea creditarii in moneda nationala, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, apreciind ca este dificil de explicat clientilor volatilitatea Robor.
"Daca vrem sa stimulam creditarea in lei e foarte important sa asiguram o stabilitate a dobanzilor in lei, pentru ca altfel e foarte greu sa-i explici unui client pe care-l inviti sa ia credite in lei ca in luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a afirmat miercuri Cercel.
El a precizat ca dobanzile sunt determinate, in mare parte, de situatia lichiditatii din sistemul bancar, aspect evidentiat de ecartul intre indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, si dobanda de politica monetara, respectiv intre 2,58% si 3,5% pe an.
"Daca in urma masurilor pe zona de credite neperformante, banca centrala va decide o compensare pentru a sustine creditul, cum ar fi sa reduca rezervele minime obligatorii - daca se va decide reducerea, mai degraba atunci se va face, dupa acest exercitiu - atunci va exista in continuare o presiune de reducere a dobanzilor", a explicat Cercel.
Directorul BRD considera, pe de alta parte, ca dobanzile nu pot fi coborate mult sub rata inflatiei, fara a mai exista "foarte mult spatiu de reducere sub 2,5%" pentru dobanda de referinta.
Dobanzile, influentate de evolutia cursului
Totodata, dobanzile au fost... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:28
Eliberarea de fonduri la nivelul bancilor, considerat initial a fi un gest de suprema gentilete pentru relansarea creditarii interne, nu este nici mai mult nici mai putin decat o decizie luata de Banca Nationala a Romaniei in conditii de stres sau de disperare, potrivit specialistilor intervievati de Business24.
"Declaratia initiala pe care banca a facut-o si la care spera intreaga populatie, mergea in sensul unei politici de stimulare a creditarii interne si era o chestiune care depasea chiar anumite imaginatii. Insa lucrurile sunt destul de complicate pentru ca inseamna ca datoria externa a devenit o povara extrem de complicata pentru Romania si se incearca gasirea unor cai care degreveaza putin situatia in sensul implicarii bancilor comerciale in acest proces al platii datoriei externe ", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si a ratelor rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, bancile vor ramane cu lichiditati de 4 miliarde de lei si 500 de milione de euro, bani pe care bancile i-ar putea folosi pentru a-si reduce din datoriile catre bancile-mama, asa cum insusi guvernatorul a recomandat.
"Nu suntem deloc impotriva reducerii expunerilor bancilor din Romania fata de creditorii lor externi. Dimpotriva, chiar e bine sa se reduca datoria in conditiile actuale, in special cea pe termen scurt", a afirmat Isarescu.
Datoria externa, o povara... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 10:59
Banca Nationala face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei. "Asul din maneca" ce i-a mai ramas, considerat a fi un stimulent suplimentar pentru creditare , il constituie reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).
"S-a ajuns in punctul in care nivelul rezervelor minime obligatorii probabil ca incepe sa fie interesant pentru faza urmatoare a politicii monetare", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% si 20%.
Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.
Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, a declarat in cadrul unei conferinte la Universitatea din Craiova ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga bani din tara".
RMO, un instrument de politica monetara a bancii centrale
Dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, astfel incat daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, singura solutie pe care o mai are este sa mearga pe reducerea rezervei minime obligatorii.
"Toate conditiile din... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:16
Standardele de creditare pentru populatie au continuat sa se inaspreasca in trimestrul al treilea pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri si s-au mentinut relativ constante pentru creditele de consum, iar pentru trimestrul al patrulea, bancile anticipeaza o evolutie similara, arata un raport al BNR.
"Standardele de creditare au ramas nemodificate in T3/2012 pentru creditele destinate companiilor si pentru creditele de consum acordate populatiei, dar s-au inasprit pentru creditele imobiliare.
Cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, in timp ce in cazul populatiei s-a inregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, precum si o stabilizare a cererii pentru creditele de consum. Bancile anticipeaza pentru T4/2012 o cerere de finantare in scadere usoara din partea companiilor, iar in cazul populatiei se prognozeaza continuarea evolutiei din T3/2012", potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.
In ceea ce priveste sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au mentinut neschimbate in... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 13:01
Volumul creditelor acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) anul trecut a crescut cu 31%, la 16,5 milioane de lei, cu 31 % mai mare fata de cel realizat in 2010, astfel incat soldul total al acestora a ajuns la 50 milioane lei.
Depunerile efectuate de clienti in 2011 au fost cu 18% peste nivelul anului 2010, iar la sfarsitul anului soldul total a atins cifra de 244 milioane lei.
Numarul de contracte incheiate de clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte in 2011 a crescut cu 37% fata de 2010, in prezent banca avand in portofoliu peste 148.000 de clienti. In ceea ce priveste calitatea contractelor incheiate de clienti anul trecut, sumele economisite de catre acestia au fost cu peste 67% mai mari fata de sumele economisite pe contractele incheiate in 2010.
Nivelul sumei contractate aferente acestor contracte s-a situat, la 31 decembrie 2012, la valoarea de 2,4 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 5% fata de 2010.
"In ultimii ani observam o tendinta imbucuratoare de crestere a economisirii. Pana acum, primii 20.000 de clienti RBL, care au parcurs intregul ciclu de economisire, au investit 220 de milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor lor locative: modernizare, reabilitare, constructie, achizitie locuinte etc".
"Ei au economisit constant si au beneficiat de prima de stat de 25% din economiile anuale (in limita a 250 de euro) si de dobanda bancii. In ultimul an, observam ca parintii pun deoparte din ce in ce mai multi bani pentru copiii lor.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:04
Intensificarea crizei datoriilor din zona euro si perpetuarea indeciziei liderilor politici din Uniunea Europeana si-au pus amprenta asupra sistemului financiar european si, in special, asupra calitatii portofoliilor de credite ale bancilor europene, implicit asupra profitabilitatii acestora.
In prima jumatate a anului, romanii au fost performerii regiunii la categoria intarzieri la plata datoriilor catre banci, cel putin potrivit datelor prezentate in cel mai recent raport privind stabilitatea financiara emis de Banca Centrala a Austriei.
Performantele sectorului bancar din Europa Centrala si de Sud-Est in anul precedent au fost oricum negative per ansamblu, avand in vedere in special ponderea ridicata a creditelor neperformante in totalul creditelor acordate.
Citeste mai multe despre Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante? pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 17:28
Romania se afla pe pozitia a treia in Europa intr-un clasament al statelor in care populatia are ca preferinta creditele bancare, un sfert dintre romani apeland la astfel de imprumuturi, desi doar putin peste jumatate dintre cetateni utilizeaza produse bancare, se arata intr-un studiu GFK, preluat de NewsIn.Studiul arata ca ponderea utilizatorilor de produse bancare in totalul populatiei de peste 15 ani este de 56%, Romania clasandu-se pe locul 13 intre tarile europene analizate, cu o pozitie inaintea Bulgariei.
Printre primele clasate se gasesc tari precum Slovenia si Austria, cu o penetrare a serviciilor bancare de 100%, respectiv 98%, urmate de Croatia si Cehia, cu 90%.In ceea ce priveste preferinta pentru credite, 26% dintre romani apeleaza la aceasta sursa de imprumut, la acelasi nivel cu Ungaria si cu un loc in urma liderului Slovenia, tara in care 32% din populatie s-a dovedit interesata de credite.In martie 2010, in Romania creditele de consum (fara ipoteca) au fost contractate de 18% din populatie, in scadere cu 4 puncte procentuale fata de luna ianuarie, in timp ce creditele pentru achizitionarea unei case sau apartament se plaseaza la doar 4%. In legatura cu intentiile de imprumut in urmatoarele 12 luni, 4% romanii spun ca vor apela la credite de consum si numai 1% la cele pentru locuinta.
In acelasi timp, 11% dintre romanii chestionati declara ca folosesc produse bancare de economisire, mult mai putin decat austriecii (75%), cehii sau bulgarii (peste 2 treimi... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:20