Prin Legea darii in plata s-a stabilit un mecanism prin care cei cu credite imobiliare care indeplinesc anumite conditii sa poata sa-i transmita bancii dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat si sa scape astfel de datorii.
Mecanismul se pune in miscare printr-o notificare a datornicului catre creditorul sau, in conformitate cu cerintele impuse de lege.
Tocmai pentru ca este cea care pune in miscare lucrurile si pentru ca efectele sale sunt foarte importante, e necesar sa fie facuta cu seriozitate si cunoscand anumite aspecte dinainte. In conditiile in care un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei a declarat recent ca numarul notificarilor de dare in plata a ajuns la aproximativ 7.000, va explicam astazi patru aspecte esentiale legate de aceasta procedura legala.
Primul pas pentru datornicul cu un credit ipotecar care vrea sa apeleze la mecanismul darii in plata este sa faca acea notificare pe care o prevede Legea nr. 77/2016:
"In vederea aplicarii prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei", stabileste legea.
Prin intermediul acestei notificari, printre altele, datornicul ii pune in vedere institutiei financiare doua date diferite la care sa se intalneasca cu un reprezentant al acesteia pentru a face actele de dare... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 07:58
A devenit deja traditie ca legile, cu cat sunt mai proaste si mai populiste, sa fie votate cu mai mare entuziasm.
Iar legea darii in plata, adoptata in unanimitate dupa reexaminarea din Senat, nu avea cum sa faca exceptie.
Este, probabil, una dintre reglementarile care vor lovi din greu nu atat sectorul bancar, ci pe toti cei care sperau sa isi ia o casa sau sa vanda o casa in perioada urmatoare.
Forma adoptata de Senat, legea criticata nu numai de BNR, ci si de Comisia Europeana, nu are decat o singura modificare: introducerea unui plafon de maximum 150 de mii de euro pentru creditele imobiliare care ar urma sa fie stinse prin aceasta lege. Un plafon decent pentru Capitala, dar urias pentru provincie.
Pentru ca stupizenia sa fie totala, amendamentul a fost introdus de un pesedist, deci social-democrat, deci cu poporul, nu de un liberal, care ar trebui sa fie atent cu echilibrele pietei libere.
Niciun alt amendament al BNR nu a fost admis si legea ramane o mare veselie:... citeste mai departe despre "Legea darii in plata - cadoul otravit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 12:02
Bancile din Romania iau in considerare inasprirea intr-o anumita masura a conditiilor pentru creditele imobiliare.
In ultimele 4 trimestre, prognozele legate de imprumuturi au ramas nemodificate, insa situatia s-ar putea schimba de la inceputul anului.
"In perioada urmatoare (primul trimestru din 2016), institutiile de credit estimeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in cazul companiilor si al imprumuturilor de consum destinate populatiei, in timp ce pentru creditele imobiliare se prognozeaza o inasprire intr-o anumita masura a standardelor", se arata in sondajul Bancii Nationale a Romaniei privind creditarea, remis Ziare.com.
Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgataBRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!
Schimbarea de strategie are loc in contextul legii darii in plata, ce va fi dezbatuta din nou in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o la reexaminare in decembrie 2015.
E ...citeste mai departe despre "Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa de la banca" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 10:55
Legea privind darea in plata, asa cum este acum redactata, nu raspunde unei probleme sociale, ci ii avantajeaza pe cei care au cumparat imobile inainte de criza, in scop speculativ, si poate genera falimentul unei banci, a declarat, vineri, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.
"Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine.
Legea (privind darea in plata - n.red.) prevede transferul oricarui imobil, or, legea, asa cum este redactata in momentul de fata, vorbeste de transmiterea catre creditor a ...citeste mai departe despre "Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 19:24
Programul guvernamental Prima Casa se afla aproape de final. Business24 iti prezinta ofertele alternative pe care bancile le pun la dispozitia celor care vor sa-si achitizioneze o locuinta, dar care rateaza trenul Prima Casa.
Patru banci din tara au acordat aproximativ 90% din creditele acordate prin programul guvernamental Prima Casa. BCR a vandut cele mai multe credite ipotecare, in valoare de peste 1 miliard de euro, urmata de BRD, Alpha Bank, Raiffeisen si CEC Bank.
Anul acesta, valoarea medie a unui imprumut imobiliar in Romania s-a situat in jurul sumei de 37.800 euro, in scadere fata de anul trecut, cand valoarea medie a fost de 41.200 euro. Valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.
Ce dobanzi s-au practicat
BCR, cea mai mare banca din Romania, din punct de vedere al activelor detinute, a acordat credite la o dobanda variabila, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 3,95%.
BRD a acordat credite Prima Casa doar in euro, diponibile in doua variante de dobanda: EURIBOR 3M + 3,65%, pentru creditele acordate pe o perioada maxima 20 de ani, respectiv de EURIBOR 3M + 3,75%, pentru imprumuturile acordate pe 30 de ani.
Alpha Bank dat credite Prima Casa in lei si euro, cu dobanzi de 7,09%), respectiv 4,787%.
Raiffeisen Bank afiseaza o marja de dobanda preferentiala la creditele Prima Casa in lei si euro pentru clientii care au un cont curent la banca, de 2,2% fata de 2,4%... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 15:17
Proprietarii a 81 de apartamente din ansamblul Terra Residence, situat langa Bucuresti, pot ramane fara locuintele pe care le-au platit. Proprietarii spun ca au platit apartamente deja ipotecate de dezvoltator in favoarea finantatorului ansamblului rezidential, BCR.
Astfel, cei care au facut un credit ipotecar ca sa-si cumpere casa de la dezvoltator s-au trezit cu doua ipoteci pe aceeasi proprietate, iar cei care au platit "cu banul jos", fara credit, au descoperit ca locuinta le este ipotecata.
Cei care au cumparat locuintele sunt speriati de faptul ca, in cazul in care dezvoltatorul nu-si va plati creditul la banca, pot ramane fara apartamente, dar vor plati in continuare creditul luat pentru achitarea acestei locuinte.
BCR si o firma care a executat lucrari in ansamblul rezidential Terra Residence au cerut demararea procedurii de insolventa a companiei care dezvolta proiectul rezidential.
Cei de la BCR afirma ca banca nu are nici o problema legala in acest caz. Dezvoltatorul complexului imobiliar, Thomas Daniel, a incheiat cu fiecare client in parte un contract de vanzare-cumparare. Potrivit acestor intelegeri, "dezvoltatorul este acela care trebuia sa solicite ridicarea ipotecilor. Or, acest lucru nu s-a intamplat. Interesant este si faptul ca in contracte nu se preciza nici cand si nici cum va fi ridicata ipoteca. In acest context, vina este doar a dezvoltatorului", explica reprezentantii BCR.
Din momentul lansarii, in urma cu trei ani, apartamentele din Terra... mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 10:42