Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung si scurt ale Cyprus Popular Bank la nivelul "D" (intrare in incapacitate de plata) si cele ale Bank of Cyprus la "RD" (intrare selectiva in incapacitate de plata), de la "B", din cauza pierderilor impuse creditorilor importanti, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine in urma acordului incheiat luni dimineata intre autoritatile de la Nicosia si Eurogrup, ca o preconditie pentru furnizarea pachetului de asistenta financiara de zece miliarde de euro Ciprului.
Faptul ca Bank of Cyprus va continua sa opereze in Cipru, in timp ce Cyprus Popular Bank va fi lichidata a dus la diferentierea ratingurilor lor pe termen lung ("D" pentru Cyprus Popular Bank si "RD" pentru Bank of Cyprus).
Plafonul ratingului de suport al celor doua banci a fost revizuit la "NF" de la "B", iar ratingul de suport a fost retrogradat de la "4" la "5", ca rezultat al pierderilor impuse creditorilor importanti, apreciaza Fitch.
Hellenic Bank, suporta consecintele
De asemenea, agentia a plasat marti sub supraveghere cu implicatii negative ratingul Hellenic Bank, a treia banca din Cipru. O plasare sub supraveghere cu implicatii negative inseamna ca Fitch ar putea cobori ratingul intr-o perioada de timp relativ scurta.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:08
O purtatoare de cuvant a Bancii centrale a Ciprului a anuntat, duminica, discutii purtate cu potentialii creditori asupra stabilizarii sectorului bancar al tarii, semnaland progrese in negocierile in curs de desfasurare pentru un plan de salvare, informeaza Associated Press.
Aliki Stylianou a declarat ca aceasta evolutie pune bancile pe calea de a recastiga credibilitatea dupa ce au pierdut miliarde de euro din cauza datoriei Greciei.
Ciprul a solicitat ajutor financiar in iunie de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. Dezacorduri cu "troica" inca raman, cum ar fi privatizarea intreprinderilor de stat.
Dar planul de salvare depinde de cat de multi bani vor avea nevoie bancile pentru a-si reveni si o cifra preliminara este de asteptat la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii decembrie.
Vestea vine dupa ce agentia internationala de rating Moody"s a avertizat vineri ca ar putea retrograda si mai mult Ciprul in categoria junk din cauza ritmului lent al discutiilor asupra planului de salvare. mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 08:30
Standard and Poor's a retrogradat ratingul Ciprului cu o treapta, de la "BB plus" la "BB" in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii). Ratingul Ciprului se afla in continuare sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la Grecia.
Standard & Poor's Ratings Services considera ca autoritatile de la Nicosia trebuie sa negocieze un pachet de asistenta financiara pentru recapitalizarea sistemului bancar al tarii.
S&P se asteapta ca UE, BCE si FMI sa furnizeze Ciprului un ajutor de 11 miliarde de euro sau aproximativ 60% din PIB-ul tarii.
Agentia estimeaza o crestere a datoriei guvernamentale de peste 10% din PIB in 2012 si 2013, ajungand la nivelul record de 108% in 2013. De asemenea S&P se asteapta ca economia Ciprului sa se contracteze cu 1,5% in 2012 si, in cel mai bun, caz sa stagneze anul viitor.
Bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anuntat Autoritatea Bancara Europeana, care nu a precizat suma de care are nevoie fiecare banca in parte.
Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru sunt cauzate nu numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 15:23
Fitch Ratings a revizuit in scadere (de la "BBB minus" la "BB plus") in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza expunerii bancilor locale pe Grecia, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, Fitch a retrogradat si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Ciprului, de la "F3" la "B". In schimb, plafonul de tara a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflecta cresterea nivelului capitalului de care au nevoie, in opinia Fitch, bancile cipriote, fata de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine in principal ca urmare a expunerii celor mai mari trei banci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank, la Grecia si mai putin ca urmare a deteriorarii asteptate a calitatii activelor in Cipru.
Fitch: Bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital
In plus, pe langa cei 1,8 miliarde de euro (10% din PIB-ul Ciprului) de care are nevoie Cyprus Popular Bank, Fitch estimeaza ca bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital, posibil pana la patru miliarde de euro (23% din PIB). Desi majoritatea pierderilor sunt asociate cu expunerea bancilor cipriote la Grecia, rata creditelor neperformante pentru creditele interne din Cipru a crescut de asemenea semnificativ in ultimul an deoarece... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 14:50
Moody's a scazut ratingul principalelor trei banci din Cipru, din cauza expunerii prea mari in Grecia. Analistii economici sustin ca actuala decizie nu face decat sa limiteze si mai mult nivelul de finantare externa, bancile din Romania fiind astfel obligate sa-si limiteze activitatea si posibilitatile de expansiune.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca a sosit vremea ca asa-zisele "puteri" bancare sa iasa la lumina. "Ciprul are o expunere si o dezvoltare a sistemului bancar mai mult decat posibilitatea sa economica, fiind o tara cu o piata bancara dezvoltata prin speculatii si aporturi externe de capital, efectele crizei ajungand si aici", a declarat specialistul.
Politica bancara "libertina"
Cosea este ferm convins ca bancile care apartin unor tari vulnerabile din punct de vedere economic, vor avea probleme. El spune ca piata bancara romaneasca se poate astepta le ceva efecte cauzate de retrogradarea bacilor cipriote, insa la un nivel redus.
Economistul sustine ca Romania a avut o politica libertina de dezvoltare a sistemului bancar, prin penetrarea capitalului strain. El spune ca s-a permis orice, oricum, iar de multe ori, banci de dimensiuni foarte mici deveneau mai importante in Romania decat in tara de origine.
Mircea Cosea este de parere ca va urma o perioada de selectie naturala a bancilor care activeaza pe pietele externe, iar cele cipriote vor fi primele care vor avea de suferit din acest punct de vedere.
Analistul... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:34
Moody's Investors Service a efectuat marti actiuni de rating asupra principalelor trei banci din Cipru, prezente si in Romania, din cauza riscului crescut al iesirii Greciei din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Agentia apreciaza ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro.
Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la "B1" la "B2", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.
Moody's a plasat ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung "B3" ale Cyprus Popular Bank (CPB) sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. In cazul Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la "Ba3" la "B1", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.
Aceste actiuni de rating asupra bancilor cipriote reflecta estimarea Moody's privind riscul crescut al iesirii Greciei din zona euro, mai ales in urma alegerilor de duminica din statul elen.
Cele trei banci au operatii extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute.
Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:46