In Cipru, bancile locale au adoptat politici investitionale foarte riscante, au fost prost supravegheate si slab capitalizate, in special cu fonduri ale actionarilor autohtoni, a declarat directorul general executiv al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"In Cipru, a fost vorba despre un caz clasic de faliment al unei banci, care a implicat un potential risc de a-si pierde economiile pentru cei care aveau depozite negarantate mai mari de 100.000 de euro. Pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro, aceasta amenintare a fost, practic, inexistenta. Sa nu uitam ca aceasta initiativa (de taxare a depozitelor - n.r.) a apartinut exclusiv Guvernului cipriot, nicidecum autoritatilor de la nivelul Uniunii Europene.
Asadar, ce s-a intamplat mai exact acolo? Bancile locale au adoptat politici investitionale foarte riscante, au fost prost supravegheate si slab capitalizate, in special cu fonduri ale actionarilor autohtoni. Atunci cand si-au pierdut investitiile (credite, titluri de stat grecesti), au ajuns in incapacitatea de a nu mai putea atrage capital nou si, prin urmare, au falimentat", a spus Diosi.
Potrivit acestuia, "taxarea" a venit ca o oferta foarte buna pentru marii deponenti care, in asemenea cazuri, pierd, de obicei, totul peste 100.000 de euro.
"Este foarte important sa intelegem intocmai ce s-a intamplat in Cipru. In Romania, pe de alta parte, avem un sistem de garantare a depozitelor foarte bine pus la punct, suntem foarte strict monitorizati de catre BNR,... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 15:13
Datele privind activitatea bancilor cipriote in perioada dinainte de faliment au fost distruse, rezulta dintr-un raport al companiei americane Alvarez and Marshal datand din 26 martie, transmite canalul de televiziune CyBC, indicand ca raportul a fost pus la dispozitia Bancii Centrale a tarii.
Potrivit televiziunii citate, preluata de site-ul bfm.ru, raportul este format din patru parti: prima vizeaza cumpararea de obligatiuni de stat grecesti de catre Bank of Cyprus; a doua - cumpararea de catre aceasta a bancii Uniastrum in Rusia; a treia - extinderea Bank of Cyprus in Romania, care, dupa cum mentioneaza canalul media citat, ocupa cea mai importanta parte a studiului.
Informatiile sunt verificate de procuratura
Raportul mentionat mai include doua anexe cu documente, rapoarte si scrisori ale Laiki Bank si Bank of Cyprus.
Se asteapta ca aceasta informatie sa fie verificata de anchetatori. Informatiile au fost deja furnizate procurorului general Petros Clerides, care a asigurat ca cei vinovati nu vor putea sa evite responsabilitatea pentru incalcarile ce au condus la problemele din sectorul bancar al tarii.
Autoritatile cipriote au inceput anterior investigarea activitatilor bancilor pentru a determina ce actiuni ale acestora au condus la declansarea actualei crize.
Bancile cipriote s-au redeschis saptamana trecuta pe fondul unei restrictii semnificative privind circulatia capitalurilor. Dupa cum a anuntat joi Banca Centrala a Ciprului, aceste restrictii... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:37
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca Ciprul nu are intentia de a parasi zona euro, asigurand populatia ca situatia este "sub control" dupa programul de asistenta convenit cu Uniunea Europeana.
Declaratiile presedintelui vin la o zi dupa ce bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise in ideea de a evita panica in randul deponentilor, transmite Reuters.
"Nu avem intentia de a iesi din zona euro", a spus Nicos Anastasiades la o conferinta a functionarilor publici. "In niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre", a adaugat el.
In schimb, Anastasiades, care a fost numit in functie la inceputul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzandu-i ca au impus "cereri fara precedent care au obligat Cipru sa devina un experiment".
Pentru prima data de la debutul crizei datoriilor in Europa, deponentii bancilor din Cipru au fost obligati sa suporte o parte din costurile planului destinat mentinerii Ciprului pe linia de plutire.
"Am evitat riscul intrarii in incapacitate", a apreciat Nicos Anastasiades. "In pofida tragediei, situatia este tinuta sub control", a adaugat Anastasiades.
Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive.
Bancile din Cipru si-au reluat programul normal
Bancile cipriote... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:15
Cipru va primi un pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sistemului bancar.
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.
Depozitele mai mari de 100.000 de euro se transforma in actiuni
Planul prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei "good bank", cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni.
Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.
Mii de angajati vor fi concediati
Popular Bank of Cyprus va fi inchisa, iar mii de angajati vor fi concediati.
"A fost inca o noapte dificila. Nu exista solutii optime disponibile, ci doar alegeri dificile", le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro.
Situatia dramatica din Cipru
Pana la solutionarea crizei financiare si la punerea in aplicare a... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 09:19
Delegatia FMI in Cipru, condusa de Delia Velculescu, a pus sub semnul intrebarii planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar, ridicand noi obstacole in calea unui acord necesar pentru a evita intrarea tarii in colaps financiar.
Velculescu afirma ca planul de a salva industria financiara a tarii trebuie sa includa si o divizare a Bancii Ciprului, pe langa restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) propusa de oficialii ciprioti, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Initial, FMI parea ca accepta planul propus, potrivit unor surse din guvernul cipriot.
O noua problema aparuta in discutiile dintre Cipru si Troica priveste plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la Banca Centrala Europeana prin mecanismul de lichiditate de urgenta.
Oficialii ciprioti si reprezentanti ai BCE, FMI si UE incearca sa ajunga la un acord inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro duminica seara. Cipru trebuie sa-si asigure din surse proprii fonduri de circa 5,8 miliarde de euro, pentru a debloca imprumuturi de 10 miliarde de euro de la statele euro. mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 18:00
Parlamentul cipriot a aprobat noi masuri pentru controlul capitalului si restructurarea bancilor, parte a eforturilor de a intruni conditiile statelor din zona euro pentru un pachet de imprumuturi externe.
Partidele politice din Cipru si Banca centrala au anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare.
Dupa o zi de negocieri sustinute cu oficialii internationali aflati la Nicosia, Parlamentul a votat, vineri seara, noua legi, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Un nou vot ar putea avea loc sambata pentru impunerea unei taxe pe depozitele mai mari de 100.000 de euro, la cateva zile dupa ce a fost respinsa o propunere care ar fi taxat toate conturile bancare.
Bancile au fost inchise toata saptamana si ar trebui sa-si reia activitatea de marti
In timp ce autoritatile cauta solutii, si ministri de finante din UE discuta, n spatele usilor inchise despre situatia din aceasta tara.
Ministrii de Finante din zona euro discuta un plan de inchidere a Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, considerat extrem inainte de propunerea de taxare a depozitelor, respinsa de Parlamentul cipriot, au declarat vineri patru surse europene.
Liderii din zona euro vor sa inchida Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank
Sursele au spus ca ministrii de Finante din cele 17 state din uniunea monetara analizeaza un plan de inchidere a celor mai mari doua banci din Cipru si inghetarea activelor... mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:25
Parlamentul de la Nicosia a respins cu o majoritate covarsitoare impozitul pe depozitele bancare ca o conditie pentru planul european de ajutorare a Ciprului, insa deponentii, printre care si clienti din Romania, ar putea fi totusi afectati de masurile pe care autoritatile cipriote cauta sa le identifice pentru salvarea tarii de la faliment.
Banca Centrala Europeana a facut cunoscuta originea depunerilor din bancile cipriote - inchise pana saptamana viitoare -, situatie inregistrata la sfarsitul lunii ianuarie, relateaza Reuters.
In total, Ciprul are depuneri in valoare de 56,6 miliarde euro (42,8 miliarde non-banci si 13,8 miliarde banci), iar alte tari din zona euro 16,1 miliarde euro (5,3 miliarde / 10,8 miliarde).
In ce priveste restul tarilor din UE, este vorba despre depozite de 3,1 miliarde (2,3 miliarde / 800 de milioane). Romania figureaza cu depuneri de 100 de milioane de euro din afara sistemului bancar.
Pentru restul tarilor, depozitele ajung la 32 de miliarde de euro (19,2 miliarde / 12,8 miliarde). In timp ce BCE nu a defalcat pe tari depozitele din spatiul extracomunitar, agentia de rating Moody's a anuntat saptamana trecuta ca bancile din Rusia aveau, la sfarsitul lui 2012, plasate in Cipru circa 9 miliarde de euro, si a apreciat ca depozitele companiilor ruse in bancile cipriote ajung la aproximativ 15 miliarde de euro. mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:56
Cipru este un caz special in Uniunea Europeana si nu trebuie comparat cu Romania, dar tara noastra ar putea profita de aceasta situatie, crede analistul sef al BCR, Eugen Sinca, in legatura cu evolutiile financiare de la Nicosia.
"Situatia Ciprului este una atipica la nivelul UE, iar Romania ar putea profita de actuala situatie din Cipru, pentru a redirectiona spre ea capitalurile straine destinate investitiilor", considera analistul sef al BCR.
Acesta considera ca vor fi necesare reglementari mai bune pe plan european cu privire la operatiunile bancare.
"Cipru a avut prevederi prea laxe in ceea ce priveste constituirea de depozite de catre persoanele din strainatate. A avut o pondere mare a depozitelor bancare in PIB si o datorie foarte mare, care a facut imposibila o implicare a sectorului public in redresarea situatiei financiare", a adaugat Sinca.
Parlamentul cipriot a respins planul european de salvare financiara pentru Cipru, dupa critici vehemente provocate de taxa exceptionala pe depozitele bancare. Planul prevedea, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro si a FMI pentru Cipru, aflat in pragul falimentului, o taxa exceptionala de 6,75 % pe toate depozitele bancare cu sume cuprinse intre 20.000 si 100.000 de euro si de 9,9 % pentru sume mai mari. Aceasta taxa trebuie sa aduca la buget 5,8 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:16
Comisia Europeana, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice si financiare, Olli Rehn, a anuntat ca taxa speciala asupra depozitelor bancare, instituita in Cipru in cadrul programului de finantare externa agreat de zona euro, nu se va repeta.
Oficialul a adaugat ca nu se asteapta la o reactie adversa a pietei dupa anuntarea taxei fara precedent in UE asupra depozitelor bancare din Cipru, transmite Bloomberg.
"Fortele din piata inteleg ca marimea problemei sectorului bancar cipriot si riscurile de acolo erau atat de mari incat am fost nevoiti sa luam masuri foarte substantiale.
O astfel de taxa de stabilitate este in mod clar o varianta mult mai buna din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al cetatenilor ciprioti decat un bail-in (sprijinirea unei banci ajunsa in pragul falimentului prin impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni - n.r.) la scara larga, care ar fi condus la consecinte foarte haotice in economia cipriota", a explicat Rehn.
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sambata un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cea de-a cincea tara din zona euro care are nevoie de sprijin international pe fondul crizei datoriilor de stat izbucnita la finele lui 2009 in Grecia.
Acordul include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare din Cipru. Astfel, statul va prelua 6,75% din depozitele mai mici de 100.000 de euro (pragul de garantare la nivelul zonei euro), respectiv 9,9% din depozitele care... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 13:43