Europa trebuie sa vina cu un plan "masiv" de stimulare economica pentru a face fata impactului epidemiei de coronavirus, a declarat luni ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, adaugand ca va propune o serie de masuri la reuniunea de saptamana viitoare a omologilor sai din zona euro, transmite Reuters.
Apelul lui Bruno Le Maire pentru o actiune coordonata la nivelul Europei a venit la scurt timp dupa ce premierul Italiei a anuntat o majorare a cheltuielilor pentru a diminua impactul economic al epidemiei de coronavirus.
"Europa trebuie sa isi dovedeasca utilitatea si eficacitatea politica si in consecinta ma astept din partea Europei la un raspuns puternic, masiv si coordonat pentru a evita riscul unei crize economice dupa epidemie", a declarat Bruno Le Maire pentru postul radio France Inter.
"Trebuie sa decretam mobilizare generala. Trebuie sa lucram la un plan de relansare care ar putea sa includa masuri fiscale, masuri bugetare, scaderi de impozite pentru ca sa putem depasi criza epidemiologica si sa putem relansa economia", a adaugat Bruno Le Maire.
De asemenea, oficialul francez a apreciat ca Banca Centrala Europeana, al carei Consiliu al guvernatorilor se va reuni joi, dispune de o "marja de manevra" pentru a sustine economia si ca ar trebui sa stimuleze bancile comerciale sa acorde mai multe credite IMM-urilor intr-un moment in care epidemia a provocat un val foarte violent care afecteaza sectorul IMM-urilor.
In conditiile in care... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:28
Turcia a eliminat, luni, o clauza care stipula ca mandatul guvernatorului Bancii centrale are o durata de cinci ani, printr-o ordonanta de urgenta publicata cu putin timp inainte ca presedintele Recep Tayyip Erdogan sa depuna juramantul pentru un nou mandat.
Decretul, publicat in Monitorul Oficial, a eliminat o clauza care prevedea ca "guvernatorul Bancii Centrale este numit printr-o decizie a cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat in functie la finalul acestei perioade", transmite Reuters.
De asemenea, s-a renuntat la cerinta ca vice-guvernatorii Bancii Centrale sa aiba o experienta de cel putin 10 ani in domeniul financiar bancar, precum si la prevederea ca vice-guvernatorii sa fie propusi de guvernator.
Incepand de luni, Turcia trece la un regim prezidential, punand capat mai multor decenii de democratie parlamentara, dupa ce Erdogan a castigat peste 52% din voturi la alegerile din 24 iunie.
Investitorii sunt de mult timp ingrijorati de independenta Bancii Centrale a Turciei. Cabinetul Erdogan, care urmeaza sa fie prezentat in cursul acestei zile, va fi urmarit cu atentie pentru semnale cu privire la directia viitoare a politicii monetare si a politicii monetare.
In luna mai a acestui an, Erdogan declara ca in situatia in care va fi reales va exercita un control mai mare asupra politicii monetare, declaratii care au dus la prabusirea lirei pana la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.
Erdogan, care se... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 09:59
Guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arata speriata de perspectiva unei piete a petrolului prabusita pentru mult timp de acum incolo, cat de coruptia institutionalizata din Rusia si lipsa de reforme.
"Ma ingrijoreaza ritmul scazut de implementare a reformelor in economie care ar putea stimula investitiile private", a declarat Nabiullina intr-un interviu Bloomberg, afirmatiile ei punand si mai multa presiune pe umerii lui Vladimir Putin.
Coruptie si nesiguranta
"Intreg setul de masuri menit sa faca Rusia mai atractiva pentru investitiile private este foarte important. Este ingrijoratoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbari", apreciaza guvernatorul Bancii Rusiei.
Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicata la fileu pentru presedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitari din partea guvernului Medvedev de a adopta noi masuri menite sa scoata tara din recesiune.
Oficialii Bancii Rusiei au reusit sa reduca impactul prabusirii pietei petrolului din 2014 recurgand la o depreciere a rublei controlata in ultima instanta printr-un joc abil al dobanzii de referinta, dar intreg sistemul economic din tara ramne in continuare afectat de coruptie si ineficienta.
Raportul Transparency International din 2014 privind nivelul coruptiei plaseaza Rusia pe locul 136 din 174 de tari, alaturi de Nigeria si Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat in 2000, anul de inceput al regimului Putin la Moscova.... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 11:19
2Banca centrala din China vrea sa puna la dispozitia sistemului bancar 200 de miliarde de yuani (32,6 miliarde de dolari), potrivit unor surse din acest sector, in conditiile in care masurile luate pentru facilitarea creditarii nu au condus la accelerarea cresterii economice, transmite MarketWatch.
Fondurile vor fi puse la dispozitia a circa 20 de banci nationale si regionale mari si se vor adauga unei masuri luate luna trecuta, prin care cele mai mari cinci banci de stat au primit 500 de miliarde de yuani.
Autoritatile de la Beijing sunt tot mai ingrijorate ca vor rata tinta de crestere economica pentru acest an, de 7,5%, pentru prima oara de la criza financiara asiatica din 1998.
Decizia bancii centrale chineze scoate in evidenta nervozitatea existenta in randul guvernelor la nivel mondial legata de incetinirea cresterii economice. Bursele au inregistrat scaderi puternice saptamana trecuta, din cauza problemelor economice si a temerilor investitorilor privind capacitatea de reactie a autoritatilor.
Unul dintre principalele motive de ingrijorare este incetinirea cresterii economice in China. Germania, cea mai mare economie din Europa, pentru care China este a cincea mare piata de export, a raportat recent scaderea productiei prelucratoare.
Australia se confrunta cu deprecierea monedei nationale
Australia, care a beneficiat de o crestere economica solida, peste cele din alte state dezvoltate, datorita exporturilor in China, se confrunta cu deprecierea... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 09:15
Performantele inregistrate de economiile Statelor Unite ale Americii si ale Marii Britanii par sa ascunda in spate o serie de metode neconventionale aplicate de bancile centrale ale celor doua state, printre acestea numarandu-se si sporirea masei monetare prin noi emisiuni de bancnote.
Metoda a fost subiect de discutie intre presedintii bancilor centrale din toata lumea, reuniti recent in cadrul summitului de la Jackson Hole-Wyoming.
Risc asumat
Consiliile de administratie ale Rezervei Federale americane si ale Bancii Centrale din Anglia au decis sa intervina pe piata monetara din cele doua tari, cu noi emisiuni de bani, inca de la sfarsitul anului trecut.
Dublata de lansarea pe piata a unor titluri de stat, masura aparent inflationista a generat o crestere a veniturilor si o stimulare a investitiilor. Un risc pe care cele doua organisme bancare si l-au asumat, dar care a dat roade fata de alte masuri conservatoare adoptate de reprezentantii Bancii Japoniei sau ai Bancii Centrale Europene. Stimularea economiei prin sporirea masei monetare este si ideea pe care reprezentantii Bancii Centrale Europene, in frunte cu presedintele Mario Draghi, ar trebui sa se axeze, titreaza analistii de la The Economist.
Euro bate pasul pe loc
Zona euro, una dintre cele mai influente piete monetare din lume, a tinut piept cu brio recesiunii economice de acum cinci ani, insa evolutia economica din regiune este limitata la plafonul atins in 2011. Banca Centrala Europeana... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:40
Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,5% a economiei Romaniei, similara cu cea estimata pentru 2013, indicatorul urmand sa accelereze usor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale a institutiei financiare internationale.
Banca Mondiala a imbunatatit astfel estimarile pentru 2013 si 2014 in cazul Romaniei fata de editia de anul trecut a raportului, dar a redus cresterea economica previzionata pentru anul viitor.
Astfel, BM anticipa anul trecut pentru Romania o crestere economica de 1,6% in 2013, 2,2% in 2014, respectiv 3% in 2015.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat marti ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea.
Economia a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.
Crestere de 2,2% pentru anul trecut
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, fata de o prognoza initiala mai precauta, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul si institutiile financiare internationale anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.
Romania are in derulare un acord in valoare de... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 11:12
Sefii bancilor centrale din Japonia si Marea Britanie anticipeaza ca propriile masuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini cresterea economica globala dupa ce Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca programul de relaxare cantitativa.
Programul prin care Banca Japoniei preia active din piata pentru a spori lichiditatea a inceput sa-si faca efectul in economie, a declarat guvernatorul institutiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferintei anuale a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, gazduita de Rezerva Federala, transmite Bloomberg.
Viceguvernatorul Bancii Angliei, Charlie Bean, a afirmat ca angajamentul asumat recent de banca centrala a Marii Britanii, de a mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim pana cand somajul va cobori la 7%, va facilita un cost redus de finantare pentru guvernul britanic si va creste increderea companiilor si consumatorilor.
"Nu credem ca toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala. Mai este mult de lucru in Europa si Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Declaratiile celor trei lideri ar putea sa amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminenta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala, temeri resimtite in principal pe pietele emergente.
Principalele monede emergente, in frunte cu rupia indiana, au scazut puternic in ultimele saptamani,... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:02
Banca Nationala a Ungariei (NBH) a decis, marti, sa reduca dobanda de politica monetara cu un sfert de punct pana la 4,75%, un nou record istoric, in incercarea de a scoate economia din recesiune pe fondul inflatiei scazute.
Decizia comitetului de politica monetara de la NBH era una asteptata de 25 din cei 26 de analisti intervievati de Bloomberg.
"Surpriza ar fi fost daca banca centrala nu ar fi redus dobanda astazi, avand in vedere scaderea masiva a randamentului obligatiunilor in ultimele saptamani si faptul ca inflatia se afla la cel mai scazut nivel din ultimi 38 de ani", a declarat Zoltan Arokszallasi, economist la Erste Group Bank AG.
Noul guvernator Gyorgy Matolcsy a aratat recent ca Banca centrala a Ungariei este doar la inceputul reinnoirii politicii monetare. De asemenea, Matolcsy a anuntat recent ca Banca centrala a Ungariei va utiliza o parte din rezervele sale valutare pentru a acorda IMM-urilor credite preferentiale. Inca inainte de numirea in functia de guvernator, Matolcsy a apreciat ca Banca centrala a Ungariei trebuie sa utilizeze masuri "neortodoxe", inclusiv masuri utilizate de Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala americana pentru a stimula economia.
In schimb, Banca Nationala a Romaniei a lasat dobanda de politica monetara la 5,25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana. mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 17:55
Reprezentantii bancilor centrale considera ca este mai usor sa sustina economiile tarilor decat sa stimuleze expansiunea, pe masura ce perspectiva pierderii inregistrate de Japonia se intrevede la orizont in viitor.
O noua runda de stimulare globala slab corelata a inceput dupa ce Federal Reserve si-a extins programul Operation Twist si organismele similare din Japonia si Europa intentioneaza sa realizeze o relaxare monetara, potrivit Bloomberg.
Greseala consta in faptul ca, desi isi reinnoiesc eforturile de salvare, creatorii de politici monetare amana previziunile de revenire completa si risca expunerea ultimelor actiuni la cele mai mici lovituri. Acest lucru favorizeaza perspectiva extinderii slabe pe termen lung, asemanatoare cu stagnarea suferita de Japnia incepand cu anii '90.
"Experienta Japoniei arata ca bancile centrale pot sa diminueze cele mai grave efecte ale mediului economic actual, dar va fi foarte greu pentru aceste institutii sa stimuleze cererea", spune Peter Dixon, economist in cadrul Commerzbank AG din Londra. Acesta prezice o perioada indelungata de "crestere lenta si rata ridicata a somajului", in randul tarilor industriale cu datorii mari.
Investitorii ar trebui sa se pozitioneze in sensul actiunii pe piata monetara, chiar daca acest lucru nu va fi de ajuns, spune Jan Loeys, reprezentant al JPMorgan Chase & Co. Oficialii JPMorgan anticipeaza o crestere de 1,4% la nivel global anul acesta.
Bancile centrale evita sa actioneze pe piata... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:31