Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1600 companii cu actionariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este insa contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Topul celor mai mari... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:42
Regatul Unit a dezvaluit duminica noua moneda de 50 de pence, conceputa pentru a marca iesirea tarii din Uniunea Europeana, ea fiind inscriptionata cu mesajul "Pace, prosperitate si prietenie cu toate natiunile" si cu data Brexit-ului, 31 ianuarie 2020.
Circa trei milioane de monede vor fi distribuite incepand de vineri, 31 ianuarie, de banci, oficii postale si centre comerciale, alte sapte milioane urmand sa fie puse in circulatie mai tarziu in cursul acestui an, transmite Reuters.
"Retragerea din Uniunea Europeana este un punct de cotitura in istoria noastra si aceasta moneda marcheaza inceputul acestui nou capitol", a declarat ministrul britanic de finante Sajid Javid.
Ministerul britanic de Finante stabilise initial ca noua moneda de 50 de pence sa fie inscriptionata cu 29 martie 2019, data initiala la care fusese prevazut Brexitul inainte ca disputele dintre sustinatorii si adversarii iesirii din UE sa conduca la amanarea acestuia.
Citeste mai departe despre "UK lanseaza in circulatie noua moneda de 50 de pence cu ocazia Brexitului" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 22:40
Bancile britanice detin suficient capital pentru a face fata simultan unui Brexit fara acord si unui razboi comercial global, a anuntat joi Banca Angliei (BoE), ca parte a evaluarii sale bianuale privind riscurile financiare, transmite Reuters.
De asemenea, BoE a confirmat ca se va concentra si mai mult asupra riscurilor, cum ar fi criptomonedele, socurile legate de lichiditati si fondurile care investesc in active nelichide.
"Probabilitatea observata a unui Brexit fara acord a crescut de la inceputul anului. Sistemul bancar britanic ramane suficient de solid pentru a face fata socurilor economice si financiare care ar putea fi asociate cu Brexit", se arata in raportul Comitetului de politica financiara (FPC) al Bancii Angliei. Institutia avertizeaza ca "stabilitatea financiara nu este acelasi lucru cu stabilitatea pietelor. Volatilitatea semnificativa si modificarea preturilor activelor sunt de asteptat in cazul unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana".
De asemenea, Banca Angliei atrage atentia ca tensiunile comerciale dintre SUA si China au sporit riscurile financiare globale, pe fondul cresterii numarului companiilor cu un grad ridicat de indatorare in Statele Unite, Europa continentala si in alte regiuni.
FPC si Autoritatea de reglementare a pietei financiare din Marea Britanie (FCA) vor analiza daca fondurilor de investitii ar trebui sa li se ceara sa stabileasca o perioada mai lunga de timp pentru retragerea banilor de catre... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:36
Bancile din zona euro care opereaza in Marea Britanie trebuie sa fie pregatite pentru Brexit pana in luna martie, deoarece orice temeri legate de supervizare trebuie rezolvate in urmatoarele saptamani, a afirmat Andrea Enria, presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, transmite Reuters.
"In privinta grupurilor bancare din zona euro cu operatiuni in Regatul Unit, ne concentram pe managementul riscului, capacitatea de tranzactionare si viitoarele activitati ale sucursalelor lor britanice", a declarat Enria, la un eveniment organizat de Parlamentul European.
Aceasta a dat asigurari ca majoritatea procedurilor de autorizare pentru relocarea in zona euro a bancilor cu sediul la Londra este finalizata sau va fi in urmatoarele saptamani.
Institutiile financiare cu sediul in Londra trebuie sa solicite o licenta noua sau sa o extinda pe cea actuala pentru a putea oferi servicii bancare in blocul comunitar si dupa Brexit.
Banca Centrala Europeana discuta cu aproximativ 50-60 de firme obtinerea unor licente post-Brexit, a anuntat recent institutia financiara cu sediul la Frankfurt.
Bancile care vor acces la Uniunea Europeana dupa Brexit trebuie sa-si infiinteze mai mult decat ''o cochilie goala'' in blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancara Europeana (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de munca si al afacerilor din Londra.
Marea Britanie va iesi din UE in luna martie 2019,... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 09:32
Uniunea Europeana intentioneaza sa ofere companiilor de servicii financiare cu sediul in Marea Britanie doar un acces limitat la piata unica europeana dupa Brexit, conform unui proiect consultat de Bloomberg.
UE vrea sa incheie cu Regatul Unit un aranjament similar acordului sau comercial cu Canada, se arata in documentul consultat de Bloomberg, transmite Reuters.
Daca propunerea va fi acceptata, uriasa industrie a serviciilor financiare din Marea Britanie, inclusiv banci, companii de asigurari si fonduri de investitii, vor avea o capacitate limitata de a-si vinde multe dintre serviciile lor companiilor europene.
Oficialii UE au o atitudine dezaprobatoare fata de orice alt model comercial care ar permite Regatului Unit sa-si mentina acelasi nivel al accesului la piata unica europeana in timp ce paraseste blocul comunitar.
Orice acord de liber schimb cu Marea Britanie ar putea include sectorul serviciilor financiare, dar cu restrictii severe, sustine Bloomberg.
Diplomati implicati in discutii au declarat recent pentru Reuters ca negociatorii Uniunii Europene apreciaza ca exista spatiu redus de manevra pentru discutii cu Marea Britanie privind mentinerea dupa Brexit a sistemului de tip "pasaport", prin care bancile cu sediul in Regatul Unit pot oferi gratuit servicii in UE.
In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 15:48
In timp ce politicienii britanici se lupta sa ajunga in 2018 la un acord care va reduce ingrijorarile mediului de afaceri cu privire la Brexit, pentru unele industrii acest acord va veni prea tarziu.
Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, in absenta unor modificari spectaculoase, marile banci globale vor incepe sa isi puna in aplicare planurile de mutare la inceputul anului urmator, pentru a fi sigure ca vor avea noi birouri in interiorul Uniunii Europene in momentul in care Marea Britanie va iesi din blocul comunitar.
In plus, premierul britanic Theresa May nu poate sa impiedice bancile sa puna in aplicare planurile lor de rezerva, a declarat una dintre surse.
"Daca la inceputul anului urmator nu vom avea o directie clara a negocierilor, cred ca jucatorii din industria bancara vor trebui sa ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Societe Generale, Severin Cabannes, adaugand ca banca intentioneaza sa creeze 300 de noi locuri de munca la Paris.
Potrivit lui Cabannes, banca va avea nevoie de aproximativ un an pentru aceasta transformare.
In conditiile in care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de banci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group si Royal Bank of Scotland Group vor incepe sa mute angajati, infrastructura si capital spre noile birouri din blocul comunitar in primul trimestru al anului urmator, au declarat sursele citate de Bloomberg.
Chiar daca bancile ar... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:51
Banca Angliei (BoE) estimeaza ca pana la 75.000 de locuri de munca din domeniul serviciilor financiare ar putea fi pierdute in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza realizata de BBC.
Cifrele BoE sunt valabile in cazul unui scenariu rezonabil, mai ales daca nu se va ajunge la un acord specific in domeniul serviciilor financiare post-Brexit, dar s-ar putea modifica in functie de viitoarele relatii comerciale dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.
Multe locuri de munca din domeniul serviciilor financiare vor fi mutate pe continent, iar Marea Britanie va pierde un numar substantial de slujbe in acest sector, estimeaza Banca Angliei.
Institutia a cerut bancilor si altor institutii financiare, cum ar fi fondurile speculative, sa-si prezinte planurile in eventualitatea in care Marea Britanie va face afaceri cu UE conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), ceea ce a fost descris de unii analisti un "hard Brexit". Aceasta inseamna ca bancile cu sediul in Regatul Unit isi vor pierde drepturile de pasaport.
In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Insa, acest lucru este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.
Drepturile de pasaport sunt un factor important care... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 20:20
Sefii bancilor americane prezente in Londra au avertizat autoritatile britanice ca, daca nu li se va prezenta un plan clar post-Brexit, atunci vor pleca din tara.
Acest ultimatum i-a fost prezentat premierului britanic Theresa May la o intalnire pe care a avut-o in aceasta saptamana in New York cu mai multi investitori americani, inclusiv cu reprezentanti ai Goldman Sachs, Morgan Stanley si BlackRock.
Potrivit informatiilor obtinute de The Telegraph, seful Guvernului de la Londra nu a dorit sa ofere informatii legate de modul in care vor fi purtate negocierile pe tema Brexit, insa i-a asigurat pe cei prezenti la masa rotunda ca totul va fi "in interesul national".
In replica, oamenii de afaceri i-au explicat ca nu pot lua decizia de a investi sume uriase de bani in urmatoarea perioada daca sunt lasati in ceata si nu primesc unele asigurari.
"Mesajul a ...citeste mai departe despre "Ultimatum pentru Londra: Marile banci americane ameninta sa plece din Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 21:20
Bancile s-ar putea muta din Marea Britanie, daca aceasta tara va iesi din Uniunea Europeana, dand astfel o lovitura Londrei.
Doi giganti in domeniu au inceput deja sa conceapa un plan pentru a pleca din statul insular, arata Times.
JPMorgan e foarte aproape de a infiinta o unitate in Luxemburg, care sa se ocupe de tranzactiile din regiune, deschizand calea prin care banca americana isi va transfera afacerile din Marea Britanie, in cazul in care regatul va iesi din UE.
E aproape sigur ca sute de locuri de munca vor fi transferate in statul liliputan. Londra ramane sediul principal, dar doar deocamdata. Daca Brexit-ul va deveni realitate, atunci JPMorgan isi va lua "la revedere" de la englezi.
Lovitura neasteptata pentru Guvernul de la ...citeste mai departe despre "Pericolele care pandesc Marea Britanie daca va iesi din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:48