Comportamentul bancilor austriece pe piata est-europeana a fost unul responsabil si nu exista riscuri ascunse in activitatea de creditare a acestora, afirma Guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Claus Raidl.
Declaratia oficialului vine in contextul in care institutiile financiare austriece, precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, au devenit cei mai mari creditori in statele foste comuniste din Europa de Est, potrivit Agerpres.
"Nicio banca austriaca nu a acordat bani in mod iresponsabil. Avem unele probleme ca urmare a incetinirii economice, a creditelor in valuta si a situatiei politice din unele tari, astfel ca trebuie sa ne adaptam", a declarat marti, intr-un interviu, Raidl.
Anul trecut, Banca Nationala a Austriei a cerut bancilor austriece sa reduca creditarea in tarile din Est pana la nivelul depozitelor pe care le strang de pe pietele locale.
Agentia de rating Fitch a confirmat ieri ca bancile straine au redus 'moderat' finantarea catre subsidiarele lor din regiunea CEE dupa criza financiara din 2008.
Cu toate acestea, Raidl afirma ca nu ar dori ca bancile austriece sa intoarca spatele regiunii Europei de Est.
"Angajamentul si investitiile bancilor austriece in regiunea Europei Centrale si de Est este o poveste de succes daca luam in considerare perioada ultimilor zece ani", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.
Autoritatile de la Viena au trebuit sa nationalizeze Hypo Alpe-Adria-Bank... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:31
Expansiunea bancilor austriece in Europa Centrala si de Est este o poveste de succes, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, transmite Reuters.
Nowotny a explicat ca nu impartaseste punctul de vedere al Fondului Monetar International, care si-a exprimat ingrijorarea privind expunerea bancilor din Austria la Europa Centrala si de Est.
In raportul anual al FMI referitor la Austria se arata ca presiunile financiare suplimentare din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa economiei austriece pe termen scurt, desi fundamentele economice sunt relativ favorabile, dar trebuie intarite mai mult in viitor din cauza crizei datoriilor din zona euro si a efectelor expansiunii bancare "excesiv de ambitioase" catre Europa Centrala si de Est.
"Nu impartasim acest punct de vedere", a afirmat Nowotny referindu-se la evaluarea pesimista a FMI privind expunerea bancilor austriece la Europa Centrala si de Est.
Nowotny: Este putin probabil ca BCE sa devina supervizorul tuturor bancilor din zona euro
Ewald Nowotny, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat ca este putin probabil ca BCE sa devina supervizorul tuturor bancilor din zona euro cand se va concretiza rolul sporit al BCE intr-un sistem bancar mai integrat in cele 17 state care utilizeaza euro.
Liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la infiintarea, pana la finele anului, a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 09:30
Operatiunile bancilor austriece in Europa emergenta sunt, inainte de toate, pe piete stabile, cu perspective bune de crestere, a afirmat miercuri guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, minimalizand astfel decizia agentiei de evaluare financiara Moody's, care a revizuit in scadere ratingurile celor mai mari trei banci din Austria.
"Retrogradarea ar trebui vazuta in contextul reevaluarii intregului sector bancar european, in perspectiva crizei datoriilor din unele state. Aceasta decizie nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui supraestimata", a precizat Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
Ewald Nowotny a reafirmat ca autoritatile de supervizare bancara au luat deja masuri pentru limitarea riscurilor, de exemplu prin introducerea unui sistem de avertizare urgenta in cazul creditelor excesive.
Marti, Moody's a revizuit in scadere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu doua trepte, de la "A1" la "A3", iar perspectiva asociata este negativa, in timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la "A2" la "A3", de asemenea cu perspectiva negativa iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la "A1" la "A2", iar perspectiva asociata este stabila.
In cazul bancilor austriece, actiunile de rating vin ca urmare a vulnerabilitatilor cauzate de conditiile operationale din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente, apreciaza Moody's, care critica... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:20
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul suveran al Austriei, insa a avertizat ca va urmari cu atentie bancile austriece, principalii creditori din Europa Centrala si de Est.
In plus, Fitch va analiza si actiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor.
In Romania sunt prezente bancile austriece Erste, prin Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controleaza operatiunile bancii din Europa Centrala si de Est.
Bancile, criza din zona euro, dar si flexibilitatea economica si masurile de consolidare a finantelor statului, factori analizati de Fitch, au avut rol important si in decizia agentiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters.
Moody's a avertizat in februarie ca ar putea lua o decizie similara.
"Expunerea bancilor austriece fata de Europa emergenta, inclusiv fata de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativa, dar in prezent nu este un risc concret pentru ratingul al Austriei", a declarat, intr-un comunicat, Gergely Kiss, director in cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.
Agentiile de rating vad sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul tarii, in cazul in care statul ar fi nevoit sa intervina din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a sustine... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:32
Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.
Intalnirea de la Viena reuneste inalti oficiali de la banca centrala a Austriei si autoritatea austriaca de reglementare a pietelor financiare FMA, Autoritatea Bancara Europeana si din partea mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Cehia, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
FMA supravegheaza banci, fonduri de pensii, fonduri de investitii si alti furnizori de servicii de investitii.
Oficialii vor discuta reglementarile privind capitalul si lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrala a Austriei si FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria sa limiteze creditarea in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, ceea ce echivaleaza cu conditionarea noilor linii de credit de la bancile-mama de resursele obtinute de pe pietele respective.
Propunerile, menite sa asigure mentinerea ratingului AAA al Austriei, au fost criticate de oficialitati din Europa de Est, ingrijorate ca astfel de limitari pe creditare ar putea incetini cresterea economica din regiune.
Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al bancii centrale a Austriei, Christian Gutlederer, a refuzat sa comenteze informatiile. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:18
Bancile austriece nu au nevoie de capital suplimentar de la stat, in pofida impactului negativ puternic al decizie Ungariei de a permite cetatenilor sa-si plateasca datoriile in valuta la cursuri stabilite sub nivelul pietei, a declarat, marti, ministrul de Finante al Austriei, Maria Fekter, potrivit Mediafax.
"In Est, Ungaria a cauzat pagube majore bancilor austriece", a afirmat Fekter la un post de radio din Austria, preluat de Reuters. Declaratia ministrului urmeaza anuntului de luni al Erste privind amortizari de fond comercial si constituirea de provizioane, care ar urma sa genereze pierderi pentru acest an.
In Ungaria, Erste va constitui provizioane de 450 de milioane de euro.
Fekter a adaugat ca nu are cunostinta, in prezent, despre banci care ar vrea capital suplimentar de la stat. Austria dispune de instrumentele necesare pentru a ajuta sectorul bancar daca ar fi necesar, a spus oficialul.
In Romania sunt prezente mai multe banci austriece, respectiv Erste, Raiffeisen si Volksbank. Totodata, grupul italian UniCredit activeaza pe piata din Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria.
Erste a anuntat, luni, ca va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa taxe), din cauza cresterii economice sub asteptari, in cadrul unui set de masuri "extraordinare", care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, dupa primele noua luni, in ciuda unui profit din... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 18:06
Expunerea bancilor austriece pe Romania a scazut cu aproape 1,79 miliarde euro in perioada iulie - septembrie 2009, pana la 28,31 miliarde euro, dupa ce si in trimestrul II al anului trecut expunerea se diminuase cu 178 milioane euro, potrivit datelor BRI.Statisticile publicate luni de Banca Reglementelor Internationale (BRI), supranumita "banca bancilor centrale", indica o reducere a expunerii pe Romania a bancilor europene cu 3,5 miliarde euro, cea mai puternica retragere fiind operata de bancile din Austria, care au in continuare cea mai mare expunere pe tara noastra.
La sfarsitul lui iunie 2009, bancile austriece erau expuse pe Romania cu 30,10 miliarde euro. Pe total, bancile europene aveau o expunere pe Romania de 77,118 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie de anul trecut, ceea ce reprezenta 95,8% din expunerea straina pe tara noastra, nivel similar cu sfarsitul lui martie 2009.
Bancile europene aveau la sfarsitul lui T2 al anului trecut o expunere de 80,62 miliarde euro. Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu 3,72 miliarde euro in intervalul 1 iulie-30 septembrie 2009, la 80,5 miliarde euro.
Pe locul al doilea in functie de expunere pe Romania se situeaza bancile franceze, cu 10,67 miliarde euro la sfarsitul lui T3 din 2009, ceea ce arata o reducere a expunerii cu 530 milioane euro fata de sfarsitul lunii martie a anului trecut.
Tendinta de reducere a expunerii a fost urmata si de bancile italiene, care se claseaza pe a treia pozitie in functie de... mai mult
Luni, 01 Martie 2010, ora 23:07
Primele sase banci austriece isi vor putea mentine ratele de adecvare a capitalului de rang intai peste pragul de 6% pana la sfarsitul anului viitor in cazul unei recesiuni globale in forma de "W", potrivit testelor de stres derulate de banca centrala a Austriei, transmite Reuters. Banca centrala a anuntat luni, in raportul semestrial de stabilitate financiara, ca raportul va fi cu mult peste medie pentru majoritatea bancilor mari, insa ca unele institutii de credit ar putea necesita capital suplimentar in acest scenariu, relateaza Mediafax.
Testul presupune o noua runda de contractie economica anul viitor, dupa o revenire usoara in 2009, si cresterea creditelor neperformante pentru bancile austriece in Europa emergenta la 16% din totalul soldului de credit.
Cele mai mari banci din Austria sunt Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank si Erste Group Bank.
Erste detine cea mai mare banca din Romania dupa active, BCR, iar Raiffeisen si UniCredit sunt prezente pe piata romaneasca prin subsidiare locale. mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 12:50
Bancile din Austria sufera din cauza expunerii masive in tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, fiind nevoite sa apeleze la imprumuturi de stat, pentru a iesi din criza. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a avertizat Guvernul austriac de faptul ca trebuie sa ia masuri prompte, in special in vederea injectarii de capital in sistemul bancar. Romanii, ungurii si ucrainienii, in special, sunt mari consumatori de credite in valuta, acest lucru reprezentand un adevarat risc pentru bancile austriece, in opinia OCDE. In Romania, bancile austriece sunt prezente prin Banca Comerciala Romana (BCR), controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania, ce apartine de grupul Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac Bank, parte din UniCredit, ale carei operatiuni sunt gestionate de Bank Austria, in aceasta regiune. Efectele problemelor financiare ale bancilor austriece se vad deja si in Romania. Angajatii BCR au fost anuntati, joi, ca li se vor reduce salariile, vor lucra mai putine ore pe zi si mai putine zile pe saptamana si nu li se va mai permite sa efectueze ore suplimentare, pentru a nu fi platiti in plus, intr-un program drastic de reducere a cheltuielilor implementat de Erste. Prin aceste masuri, conducerea bancii austriece spera sa poata plati la timp imprumutul luat de la stat. Spre deosebire de Erste, cel de-al treilea jucator din piata austriaca, grupul Raiffeisen nu va apela la ajutorul guvernului, potrivit directorului... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2009, ora 12:21