Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.
Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.
Motor gripat
Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.
Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.
"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.
Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.
Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.
Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.
"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
50 de state si-au trimis reprezentantii la ceremonia de semnare a cadrului legal sub care va opera Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), institutie financiara internationala creata de Beijing.
Australia a fost primul stat invitat sa semneze noul cod de reguli sub care va opera banca internationala din China. Alte sapte state sunt asteptate sa semneze tratatul, oficialii de la Beijing dorind ca banca sa devina operationala pana la finalul anului, arata ziarul Hurryiet Daily News.
Reguli noi
AIIB este vazuta ca o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, institutii financiare aflate sub un control al SUA, respectiv al Japoniei.
Noua banca internationala creata de China are 57 de membri de pe 5 continente si va avea un capital de investitii de 20 de miliarde de dolari in prima faza, urmand ca acesta sa creasca pana la 10 de miliarde.
Institutia este vazuta ca un instrument prin care China isi poate creste influenta politica si economica in diverse regiuni le globului.
De altfel, fostul sef al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke i-a criticat recent pe congresmanii din Statele Unite, considerand ca acestia au incurajat China sa creeze AIIB prin neacordarea unei influente mai mari in forurile decizionale FMI si BM pentru economiile emergente.
Prezent la ceremonia de semnare a cadrului legal al AIIB, presedintele Xi Jinping a declarat ca banca reprezinta o "realizare a actiunilor concrete si eforturilor depuse de toate... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:00
2Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (AIIB) - institutia financiara la care au aderat si 14 state europene - va fi, cu capitalul sau de pornire de 100 de miliarde de dolari, de doua ori mai mare decat BERD si poate influenta in mare masura peisajul institutiilor financiare multilaterale.
Un studiu al think-tank-ului Comisiei Europene, European Political Strategy Centre (EPSC), arata ca institutia ar fi un instrument al Chinei nu numai pentru dezvoltare economica, ci si pentru urmarirea obiectivelor sale strategice - ca de exemplu accelerarea resuscitarii Drumului Matasii.
Miscare periculoasa a Bancii mondiale a Chinei - ar putea bulversa mediul financiar international
Statele UE, 14 dintre ele care au devenit membri, au facut-o pe baze individuale si nu coordonat, iar institutiile europene nu sunt reprezentate, un mare minus din punctul de vedere al expertilor. Timpul nu este insa pierdut si Comisia Europeana ar putea coordona reprezentarea UE.
Cum schimba China ...citeste mai departe despre "Clona Bancii Mondiale - o oportunitate si pentru Europa sau doar un instrument de putere al Chinei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 08:54
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) ar putea simplifica procedura de acordare a imprumuturilor rapide, sustin o parte din reprezentantii tarilor cu statut de membru fondator.
Puterea decizionala ar urma sa fie mutata catre sefii institutiei, eliminand astfel multe dintre intalnirile cosiliului de administratie al bancii, au declarat pentru Bloomberg reprezentantii unor state membre AIIB.
Prea simplu, prea periculos
Propunerea de a transfera puterea decizionala in privinta aprobarii creditelor rapide in mainile directorilor bancii urmeaza sa fie discuta la Singapore in cadrul reuniunii membrilor AIIB de saptamana aceasta.
Procedura reprezinta o simplificare a regulilor dupa care functioneaza celelalte institutii financiare internationale, FMI, Banca Mondiala sau Banca de Dezvoltare a Asiei, dar poate crea un precedent periculos.
China, in special, vrea sa reduca procedura de acordare a creditelor de investitii in infrastructura pentru a evita convocari dese ale reprezentantilor celor 56 de tari membre AIIB.
"In trecut au fost o multime de plangeri legate de modul in care consiliile de administratie au solutionat cererile de imprumut, asa ca este loc pentru imbunatatiri", afirma Justin Lin Yifu, fost economist sef al Bancii Mondiale.
"In acelasi timp, cred ca o minima supraveghere din partea membrilor consiliului este de dorit", mai spune acesta.
La foc automat
Deciziile pot fi luate mult mai rapid si mai eficient fara a mai... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:55
Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, s-a declarat gata sa initieze discutiile pentru o colaborare cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), rivala recent creata la Beijing.
Kim a afirmat ca vede AIIB si alte institutii financiare din China mai degraba ca pe viitori parteneri in sectorul investitiilor de dezvoltare la nivel global, relateaza Wall Street Journal.
Kim a anuntat ca vrea sa analizeze aceasta colaborare in cadrul discutiilor din timpul reuniunii de primavara a membrilor Bancii Mondiale, programata pentru saptamana viitoare.
"Daca bancile internationale, inclusiv cele noi, se dovedesc capabile sa formeze aliante, sa colaboreze si sa sustina dezvoltarea, atunci vom beneficia cu totii, in special cei afectati de vulnerabilitatea financiara", a declarat Kim in cadrul unui discurs sustinul la Centrul pentru Studii Strategice Internationale din Washington.
Pana acum, AIIB, noua banca infiintata de China, a strans in randul membrilor fondatori aproape 50 de state, inclusiv aliati ai SUA care nu au tinut cont de opozitia acerba a Washingtonului la acest proiect.
De altfel, China si Fondul Monetar International sunt printre organismele care au contestat influenta Statelor Unite in politica financiara internationala, construind alte institutii care sa functineze in paralel cu Banca Mondiala.
Noua banca internationala infiintata la Beijing consolideaza influenta Chinei in politica globala, limitand rolul major detinut pana acum... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:53
Noua banca de investitii in infrastructura dezvoltata de guvernul de la Beijing a reusit sa adune aproape 50 de state membre, in ciuda opozitiei acerbe a Washingtonului.
Pana la termenul limita de aderare, fixat pentru 31 martie, Banca Asiatica de Investii in Infrastructura (AIIB) racolase o buna parte din aliatii SUA din Europa, Asia si Orientul Mijlociu.
De altfel, ca absente notabile din structura membrilor noii banci raman doar Statele Unite si Japonia, observa reporterii agentiei Reuters.
Schimbarea polilor de putere
La nivel global, din acest moment se poate vorbi de o migrare a polilor de putere, pe masura ce initiativa Chinei s-a bucurat de suportul mai mult sau mai putin sovaielnic al Coreei de Sud, Australiei, Marii Britanii, Italiei, Frantei si Germaniei.
Pe ultima suta de metri, inclusiv Israelul a depus o cerere de inscriere in banca internationala dezvoltata de Beijing.
In acest moment, AIIB este vazuta ca o institutie care poate spori considerabil influenta regionala si globala a Chinei.
Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a declarat ca Washingtonul saluta aparitia noii banci, atata vreme cat AIIB va juca un rol important in completarea operatiunilor efectuate de celelalte institutii bancare internationale si va respecta criteriile de functionare impuse de acestea.
Americanii au exercitat un lobby puternic pentru a impiedica implicarea statelor aliate din diferite regiuni in proiectul AIIB, temandu-se ca banca de la Beijing va... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:39
1
Zvonurile care au circulat pe pietele de capital, potrivit carora Franta isi va pierde ratingul AAA, au alimentat ingrijorarea investitorilor si au contribuit la declansarea celei mai mari cresteri de la criza din 2008, a indicatorului european, care masoara costurile de asigurare a datoriilor, impotriva riscului de plata.
Cel mai rapid au reactionat bancile din Asia. O banca a oprit liniile de credit catre marile banci franceze, iar alte cinci analizeaza serviciile financiare pentru schimburi comerciale si riscurile liniilor de swap, noteaza Reuters.
Chiar daca agentiile de evaluare au negat zvonurile potrivit carora statul francez isi va pierde ratingul, panica a cuprins pietele financiare din Franta.
Agentiile de evaluare Fitch si Moody's anuntasera, ieri, ca nu vor modifica ratingul AAA, cu perspectiva stabila, pentru Franta. Anuntul a fost dat tot la solicitarea Reuters, dupa ce zvonurile privind scaderea ratingului Frantei au facut ca bursa de la Paris sa scada in aceasta saptamana, scrie Le Figaro.
O divizie a Fitch, Fitch Solutions, a anuntat ca majorarea primelor de risc, in Franta si Germania, ar putea reflecta preocuparile pietei cu privire la capacitatea zonei euro de a sprijini tarile care se confrunta cu probleme, din Europa.
Franta si Marea Britanie sunt statele europene amenintate de riscul scaderii ratingului, in contextul in care au avut o crestere economica foarte mica dar imprumuturi mari. Atat Franta, cat si Marea Britanie au... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 17:54