Comisia Europeana (CE) a trimis din greseala date confidentiale catre 13 dintre cele mai mari banci din lume, intre care JP Morgan si Goldman Sachs, intr-o investigatie antitrust in domeniul instrumentelor derivate.
CE a explicat ca informatii confidentiale au fost lasate in mod accidental in documente, de catre firme de avocatura care reprezentau bancile investigate. Dupa descoperirea acestui fapt, bancile care au primit informatiile au fost solicitate sa le distruga fara sa le parcurga, relateaza Bloomberg.
"Accesul la informatii a fost facut posibil de erori comise de unii membri ai departamentelor IT ale unor firme de avocatura, care reprezinta companiile investigate", a spus Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului antitrust Joaquin Almunia. El a adaugat ca CE isi declina orice responsabilitate legata de faptul ca proprietarii documentelor folosesc software nepotrivit la redactarea unor informatii confidentiale.
Investigatia, referitoare la asigurarile pentru riscurile de neplata (CDS-Credit Default Swap), care include HSBC si Deutsche Bank, este una dintre anchetele prioritare efectuate de UE, alaturi de de cea privind manipularea dobanzii interbancare Libor. Comisia a acuzat in iulie bancile, compania Markit Group si International Swaps & Derivatives Association (ISDA), intr-o opinie motivata, ca au colaborat pentru a impiedica Deutsche Boerse si Chicago Mercantile Exchange sa intre pe piata CDS-urilor, in periaoda 2006-2009.
Executivul UE... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:53
Marea Britanie va adopta propuneri menite sa sporeasca standardele in sistemul bancar, in urma unui sir de scandaluri privind remuneratia bancherilor.
Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat luni ca va implementa principalele propuneri stabilite de Comisia parlamentara britanica pentru standardele bancare (PCBS), infiintata anul trecut dupa ce Barclays a fost anchetata pentru manipularea dobanzii Libor, pentru care a acceptat sa plateasca o amenda de 453 milioane de dolari, precum si pentru comercializarea ilegala a unor produse financiare, transmite Reuters.
Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmariti indici din lume.
Propunerile Comisiei includ noi reglementari pentru o mai buna monitoriza a modului in care se comporta bancherii. Principalele propuneri vor fi adaugate propunerii de reformare a sistemului bancar, care se dezbate in Parlamentul de la Londra.
"Reformarea sistemului bancar marcheaza urmatorul pas din planul Guvernului de a schimba intregul sector, de la salvare la redresare, si de a da asigurari ca bancile din Marea Britanie demonstreaza cele mai ridicate standarde si sunt capabile sa sprijine afacerile si sa conduca redresarea economiei", a afirmat Osborne.
Acesta a explicat ca va colabora cu autoritatile de reglementare pentru a se stabili o legatura mai stransa intre plata bancherilor si performanta lor, pentru ca... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:55
Mai multe banci au intentionat sa se retraga din consiliul care stabileste indicele Libor, insa au fost obligate sa renunte la idee dupa ce institutia de reglementare din Marea Britanie le-a avertizat cu privire la implicatiile unei astfel de decizii.
Autoritatea pentru Servicii Financiare (ASF) a trimis recent scrisori catre mai multe banci importante, printre care banca franceza BNP Paribas si grupul olandez Rabobank, in care le-a cerut sa nu se retraga din consiliu, dupa ce sefii acestor banci i-au informat pe membrii Asociatiei Bancherilor Britanici, organizatia care supervizeaza indicele de dobanda interbancara, ca intentioneaza sa iasa din acest mecanism de decizie, scrie Wall Street Journal.
Libor se stabileste in functie de estimarile cu privire la costurile de imprumut dintre banci. Bancile sunt reticente sa se implice in acest proces, in urma scandalului privind manipularea LIBOR, in care sunt anchetate mai multe banci.
Citeste mai multe despre Bancile vor sa iasa din consiliul care stabileste LIBOR, autoritatile nu le lasa pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 17:00
Bancile care au manipulat indicele de dobanda LIBOR ar putea fi actionate in instanta de catre fondurile de investitii BlackRock, Fidelity Investments si Vanguard Group. Cele trei institutii evalueaza in prezent efectele manipularii indicelui de dobanda LIBOR.
Litigiile legate de manipularea LIBOR "au potentialul sa devina cea mai mare serie de procese rezultata din criza financiara, deoarece indicele influenteaza atat de multe tranzactii si este de baza pentru extrem de multe contracte. Este ca si cum s-ar descoperi ca rapoartele privind inflatia sunt incorecte", comenteaza pentru Bloomberg John Coates, profesor de drept si economie la Harvard Law School.
LIBOR este stabilit zilnic de Autoritatea Bancara Britanica in baza unor estimari transmise de marile banci privind costurile de credit pe piata interbancara in diverse valute, de la dolar la yenul japonez, la diferite maturitati, de pana la 12 luni.
Indicele influenteaza dobanzi in intreaga lume, de la obligatiuni si derivate financiare la credite ipotecare si imprumuturi auto. LIBOR a fost descris in trecut de Asociatia Bancara Britanica drept "cel mai important numar din lume".
Autoritatile de reglementare a pietelor financiare din tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia sau Elvetia ancheteaza manipularea LIBOR de catre marile banci care raporteaza zilnic estimarile privind dobanzile de pe piata interbancara.
Barclays, amendata cu 450 milioane de dolari in scandalul manipularii LIBOR... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:45