Romania are cel mai putin bancarizata populatie din Europa Centrala si de Est, fiind urmata de Bulgaria si Polonia.
Astfel tara noastra are un grad de bancarizare de 56% in randul populatiei de peste 15 ani, cu mult sub media de 80% a Europei Centrale si de Est.
Piata bancara din regiune a suferit o scadere severa dupa criza bancara din 2008, dar a inceput sa-si revina incepand cu 2010.
Gradul de bancarizare al populatiei s-a marit in ultima perioada si este de asteptat sa creasca si in continuare, tinand cont de potentialul inca neexploatat al unor tari precum Romania, Bulgaria si Polonia, arata un studiu al GfK.
Cele mai utilizate produse bancare sunt conturile curente si cardurile.
Astfel, in prima jumatate a acestui an, in Romania, o treime din romani detineau cel putin un cont curent, iar peste 40% din cetatenii tari detineau un card bancar. Cei mai multi, aproape 39%, detineau un card de debit, iar 4,5% un card de credit.
Comparativ, 47% din populatia Europei Centrale si de Est detine un cont curent, in timp ce aproximativ 50% are un card bancar.
Studiul Financial Market Data Services (FMDS) al GfK masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania.
Esantionul celor chestionati in Romania este de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 12:59
Gradul de bancarizare va creste semnificativ daca bancile vor "iesi cu produsele pe strada", intrucat clientii aleg rar sa mearga in sucursale pentru a cere informatii despre noile servicii si produse, a declarat, joi, Ruxandra Avram, sef Serviciu Directia de Stabilitate Financiara BNR, precizeaza Mediafax."Apropo de bancarizare, sa crestem numarul de persoane care sunt clienti bancari, eu zic ca este momentul cel mai bun. Trebuie inceput prin instrumentele oferite (...) Trebuie iesit in fata cu produsul si acesta trebuie sa apara undeva pe strada, in piata, pentru ca nu vine clientul la ghiseu sa intrebe «Ce produse mai aveti?». Trebuie sa le vada foarte clar undeva si atunci bancarizarea va creste in proportii mult mai mari", a spus Avram, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.
Ea a adaugat ca bancile trebuie sa lanseze produse in linie cu asteptarile noilor generatii, exemplificand ca tinerii isi doresc carduri , inclusiv pentru a merge in cluburi fara a mai avea grija banilor in numerar, sau pentru accesa o serie de pagini de web.
Oficialul BNR a aratat ca institutiile de plata, precum societatile de transfer de bani, sunt genul de companii financiare care practica o apropiere mai mare fata de clienti, venind in intampinarea lor.
"Institutiile de plata trebuie sa traiasca si ele, sunt banci care se plimba pe strada, fiind mai aproape de clientii nebancarizati", a mai spus oficialul BNR.
Avram a precizat ca in prezent exista solicitari fie de... mai mult
Joi, 17 Iunie 2010, ora 16:48