Daca ai plati fixe la date fixe, pe care trebuie sa le faci lunar si nu vrei sa iti bati capul prea mult cu acest lucru, atunci cea mai buna solutie este sa apelezi la operatiunea numita "Standing order".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa iti faci viata mai usoara cu o singura operatiune bancara.
Aceasta operatiune este una automata si o setezi, la inceput, pentru date si sume care se pliaza pe nevoile tale. In general, Standing order este folosita pentru alimentarea planurilor de economii, dar nu este o operatiune exclusiva a acestor produse bancare.
Asa ca, daca ai de platit rate fixe pentru un credit, pentru un leasing sau chiar o chirie, atunci poti apela la operatiunea Standing order, pentru a face platile necesare fara sa mai pierzi tu timp.
Daca vrei sa beneficiezi de serviciul Standing order, va trebui sa mergi la banca pentru a incheia un protocol pentru fiecare beneficiar cu care vrei sa folosesti operatiunea.
Astfel, vei semna un contract prin care mandatezi banca sa execute, la date fixe, sumele stabilite in prealabil de comun acord, prin ordine de plata in favoarea beneficiarilor.
De asemenea, vei fi obligat sa alimentezi contul astfel incat, atunci cand vine scadenta pentru executarea ordinelor, banca sa aiba banii necesari pentru a face platile. Asa, fara sa te mai deranjeze, banca va face periodic platile pe care le-ai dispus, acestea urmand sa apara pe extrasul de cont.
Rubrica "Profu' de bani" este... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 08:30
Daca vrei sa iti inveti copilul sa fie responsabil cu propriile finante, oricat de nesemnificative ar fi acestea, cea mai buna metoda este sa-i oferi un card bancar special pentru el.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, cum sa iti educi copilul sa cheltuiasca banii cat mai eficient.
Mai toate bancile au astfel de produse care se adreseaza minorilor cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, 12 si 18 ani, 14 si 26 ani, dar si pentru alte categorii similare, varsta depinzand de banca pe care o alegi.
Avantajul unor astfel de produse este ca ele nu pot fi folosite la orice comerciant online sau offline, astfel ca exista un oarecare control in privinta cheltuielilor pe care cel mic le poate face.
Unele dintre aceste carduri au comisioane zero pe toata linia, de la card pana la administrarea contului, astfel ca nu va trebui sa iti faci probleme. Mai mult, suma pe zi pe care copilul o poate cheltui este limitata de tine, prin urmare, poti controla si mai bine gestionarea de catre copil a sumelor de bani.
Mai mult, daca vrei, poti sa-i accesezi un card contactless, dar, dupa regula obisnuita, in acest caz limita pentru achizitii este de 100 de lei. Pentru orice achizitie peste aceasta suma, utilizatorul trebuie sa introduca codul PIN.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Credit cu dobanda fixa sau variabila? Calculele pe care trebuie sa ti le faci
Cum sa economisesti bani in mod eficient.... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 08:30
Dupa criza financiara mondiala din 2008, s-a creat o piata destul de importanta pentru creditele nebancare (creditele de la IFN - Institutii Financiare Nebancare), astfel ca romanii au inceput sa apeleze la aceste institutii, avand nevoie rapid de bani, lucru pe care bancile nu-l puteau realiza.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, despre ambele produse si ce avantaje si dezavantaje au.
In cazul unui credit bancar, putem discuta de sume mai mari, de multe ori de pana la 20.000 de lei, fara garantie. Daca percepem acest lucru ca pe un avantaj, atunci si dobanzile cu care vin aceste imprumuturi le putem vedea la fel, pentru ca sunt mult mai mici decat in cazul unui credit IFN.
De asemenea, perioada de rambursare a acestor credite este mult mai mare decat la un IFN, mergand pana la 5 ani, in medie.
La capitolul dezavantaje, se poate pune birocratia stufoasa de care este nevoie pentru un astfel de imprumut si raspunsul, uneori greoi, pe care-l ofera banca. In plus, pentru a accesa un credit bancar, ai nevoie de un venit stabil.
La creditul IFN, banii se pot lua, daca nu in ore, atunci in maximum doua zile. De asemenea, creditul se poate accesa de la un "robotel" sau chiar online, in baza unui numar mic de acte. Acestea sunt doar cateva dintre avantaje. Unele IFN-uri nu percep nicio dobanda la primul credit accesat de la ele.
La dezavantaje putem nota dobanzile extrem de mari, in unele cazuri si de aproape 10.000%, precum si perioada... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 08:23
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita, in mod public, Parlamentului sa nu aprobe in forma actuala pachetul "dedicat" sectorului financiar-bancar, respectiv asa-zisele "legi anti-camatarie".
"CDR observa cu ingrijorare ca, in ciuda semnalelor de alarma trase in mod repetat de catre Banca Nationala a Romaniei, Comisia Europeana, mediul privat sau de comunitatea bancara din Romania, pachetul de legi 'dedicat' sectorului financiar-bancar - asa-zisele 'legi anti-camatarie' - isi continua cursul in Parlament, una dintre acestea fiind deja adoptata de Camera Deputatilor (Legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive - PL-x nr. 664/2019)", atrage atentia organizatia.
Potrivit sursei citate, membrii CDR recunosc atat importanta masurilor de intarire a protectiei oferite consumatorilor, cat si a dezvoltarii economice, sens in care acesti actori importanti ai economiei - consumatorii, dar si sectorul financiar - joaca un rol fundamental in cresterea sanatoasa si sustenabila a economiei. Insa, in opinia lor, aceste deziderate nu pot fi atinse prin proiecte legislative care, daca vor fi adoptate si vor intra in vigoare in forma in care au fost propuse, vor avea un impact negativ semnificativ, chiar contrar fata de scopul declarat de initiator, atat asupra consumatorilor, cat si asupra mediului de afaceri.
"Asadar, consideram ca este extrem de important sa reamintim ca exista in dezbatere parlamentara - fie foarte aproape de votul final, fie in... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 11:44
Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca pe tot globul, masurile impuse de autoritati si organele competente ale fiecarui stat pentru a-i incetini efectele si a minimiza potentialele daune prezinta diverse forme si abordari.
Atunci cand aceste masuri vin pe fondul unei recesiuni de mult anticipate, confruntarea cu o criza financiara in era COVID-19 este inevitabila.
Este cunoscut faptul ca, in timp ce economiile intra in declin si rata ocuparii fortei de munca scade drastic, cazurile de frauda cresc in timpul recesiunilor. Lucrand in domeniul criminalisticii si al conformitatii de peste doua decenii, am fost martori a patru crize majore.
Dupa fiecare criza, am observat fenomene de crestere a fraudei, precum si daunele aduse de acestea companiilor, institutiilor si statelor.
In cazul crizei care va urma acestei pandemii, asteptarile sunt similare. Un sondaj realizat de Deloitte a aratat ca peste 60% dintre companii se asteptau la o crestere a fraudei ca urmare a crizei financiare globale din 2008.
Chiar daca in ultimul deceniu s-a discutat intens despre conformitate in zona AML (Anti-Money Laundering- combaterea spalarii banilor) si KYC (Know Your Customer - cunoasterea clientelei), domeniul propriu-zis si profesiile aferente acestuia sunt relativ noi.
Cel mai probabil, majoritatea profesionistilor care lucreaza astazi in acest domeniu nu au avut experienta unei recesiuni sau a unei incetiniri economice reale cat au lucrat in departamente... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:22
Troianul bancar Ginp, care a dobandit capacitatea de a insera mesaje text false in aplicatiile SMS obisnuite in martie, a dobandit acum o noua functionalitate - una care profita de pandemia din acest moment.
Odata ce este descarcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comanda de la atacator pentru a deschide o pagina web intitulata "Coronavirus Finder", care pretinde ca, in apropiere, exista persoane infectate cu COVID-19. Pentru a vedea unde se afla acesti indivizi, victimei i se solicita sa plateasca .75 euro.
Daca victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagina de plata. Cu toate acestea, dupa ce datele de plata sunt introduse, victima nu este taxata cu suma respectiva si nici nu primeste informatii despre cei "infectati".
In schimb, informatiile personale si detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.
Ginp este un troian care a evoluat rapid de la prima sa aparitie, dobandind constant noi capacitati de infectare. In plus, desi in trecut, tintele au fost in primul rand rezidenti ai Spaniei, numele acestei ultime versiuni ne sugereaza ca atacatorii intentioneaza sa vizeze si alte tari.
"Atacatorii cibernetici au incercat, de luni de zile, sa profite de criza Coronavirus, lansand atacuri de phishing si creand malware pe aceasta tema. Este prima oara, insa, cand vedem un troian bancar care incearca sa profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales ca Ginp este un troian atat de eficient. Incurajam... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 19:08
Industria bancara din Romania se simte mizerabil de peste 10 ani incoace, pentru ca nu este masurabila, a declarat, marti, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, intr-o conferinta de specialitate.
"Sistemul bancar se afla in ochiul furtunii, adica al economiei, o expresie pe care am folosit-o si anul trecut. Din 2014 si pana in prezent am numarat cam 50 de legi care au trecut prin Parlament pe domeniul bancar. Industria bancara din Romania finanteaza 75% din totalul finantarii Romaniei. Deci, noi nu suntem nu numai banci, ci si finantatori. Factorul declansator al teoriei 'Consumerism vs Creditare' a fost in anul 2010, cand s-au taiat salariile bugetarilor. Atunci, industria bancara nu a perceput ideea ca trebuie sa fie activa, iar atunci mai mult de jumatate dintre clientii persoane fizice au capatat adversitate fata de sectorul bancar. La momentul acela, noi trebuia sa exprimam ca nu noi suntem de vina, contractele sunt aceleasi. Perceptia consumatorilor romani fata de creditare a inceput sa se schimbe", a spus Danescu.
Reprezentantul ARB a mentionat ca, la momentul actual, industria bancara se simte nemasurabila, anonima si irelevanta.
"Industria bancara se simte mizerabil de peste 10 ani incoace, pentru ca nu este masurabila. Industria bancara din Romania a coborat de la 40% total credite in Produsul Intern Brut la 26%. Este acesta un rezultat sau un factor generator de perceptie? Eu spun ca este un rezultat al factorului... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:22
eGO, primul serviciu de car sharing din Romania cu flota exclusiv electrica, devine accesibil, din aceasta luna, tuturor posesorilor de card bancar, indiferent de banca emitenta.
Lansat la finalul anului 2017 in parteneriat cu BCR, eGO este un brand 100% romanesc, disponibil in Bucuresti, si ofera o flota exclusiv electrica de 40 masini BMW i3, destinata atat clientilor corporate, cat si mediului retail, persoane fizice.
Peste 3,800 de utilizatori au incercat deja serviciile eGO si au simtit placerea electrizanta de a conduce un BMW i3, bucurandu-se de principalul beneficiu oferit de sistemul de car sharing: platesti cat timp utilizezi efectiv masina.
Astfel, ai la dispozitie o masina cu stil si design inovator ori de cate ori ai nevoie de ea, fara a avea grija unor costuri suplimentare generate de o masina in proprietate personala, precum costuri de intretinere, asigurari, taxe sau parcare.
In prezent, serviciul este folosit in procent de peste 80% de clienti din retail, persoane cu stil de viata activ, care fac decizii inteligente in ceea ce priveste cheltuielile lunare.
Utilizarea masinilor din flota eGO aduce beneficii importante precum zero costuri de combustibil, zero costuri de incarcare, atat in reteaua dezvoltata de Primaria Capitalei, dar si in statii din benzinarii si parcari ale unor hipermarketuri, parcare gratuita in toate spatiile publice special amenajate, zero emisii poluante.
Cu o cifra de afaceri de aproximativ 1 milion de euro in 2018,... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 10:32
Replici taioase imbracate in metafore intre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pe tema modificarilor la taxa impusa bancilor prin Ordonanta 114. In timp ce Isarescu considera ca, in ciuda modificarilor, taxa pe activele bancilor ramane una croita gresit, Teodorovici spune ca haina poate fi croita perfect, dar n-o sa vina bine, daca cel caruia ii este destinata s-a ingrasat.
"Spun ca este o forma imbunatatita. Daca o haina este croita gresit, cu greu mai poti sa o faci sa cada bine, ramane cu unele probleme", a caracterizat Mugur Isarescu, in cadrul briefing-ului de presa de marti, modificarile aduse la taxa pe active.
Guvernatorul BNR a precizat ca, pentru ca taxa modificata a bancilor, s-a actionat in mai multe directii.
"Consiliul de Administratie (al BNR - n.red.) le-a dat membrilor sai din Comitetul Macroprundetial, din care facem noi parte si Ministerul de Finante, un mandat (...): unu, ca textul modificat al ordonatei sa rupa legatura dintre nivelul taxei (pe activele bancilor - n.red.) si ROBOR; al doilea, din activele taxate sa le scoata pe cele sensibile, de exemplu, rezervele minime obligatorii sunt oricum obligatia bancilor, un fel de taxa - nu poti sa le taxezi de doua ori; (...); al treilea obiectiv a fost ca nivelul de taxare sa fie redus, astfel incat sa nu cream un pericol pentru stabilitatea financiara. Din acest punct de vedere, toate obiectivele pe care ni le-a dat Consiliul de Administratie au fost... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:38