Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a aprobat preluarea Volksbank Romania, contractul urmand sa fie semnat miercuri, 10 decembrie.
Tranzactia vizeaza achizitia a 100% din titlurile bancii.
Banca Transilvania si Volksbank vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, ulterior urmand integrarea Volksbank, arata Banca Transilvania, intr-un comunicat transmis Bursei.
"Incorporarea Volksbank in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale si dupa solicitarea si primirea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente", se precizeaza in comunicat.
Tranzactia a fost avizata marti de catre CA al Bancii Transilvania.
Foto: De la stanga la dreapta: Omer Tetik - Director General, Banca Transilvania; Horia Ciorcila - Presedinte, Consiliul de Administratie, Banca Transilvania si Michael Mendel - Chairman of the Board of Directors, Volksbank Romania.
La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anuntat ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:08
Banca Transilvania negociaza preluarea Volksbank Romania, pe care grupul austriac vrea sa o vanda pentru a acoperi deficitul de capital, transmite Bloomberg.
Discutiile se afla in faza de inceput si nu exista certitudinea ca tranzactia se va materializa, potrivit surselor citate de Bloomberg, transmite Mediafax.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.
In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung.
In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.
Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).
Institutia de credit a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:26
Horia Ciorcila a fost reconfirmat in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, dupa ce actionarii i-au reales, marti, pe cinci dintre membrii CA si au votat numirea a doi noi membri, odata cu aprobarea capitalizarii profitului din 2013 si a bugetului pe acest an.
Actionarii au aprobat un nou mandat in CA pentru Horia Ciorcila, ales ulterior presedinte CA, Roberto Marco Marzanati - vicepresedinte, Radu Palagheanu - membru, Costel Ceocea - membru si Vasile Puscas - membru si au numit doi noi membri - Thomas Grasse (Bankakademie Frankfurt - Business School of Finance and Management - Bachelor in Banking) si Ivo Gueroguiev (master of science in International Business - University of National and World Economy, MBA - University of Alberta).
A mai candidat pentru o pozitie de membru si Carmen Retegan, care a facut parte din Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) din 2010 pana in prezent.
La AGA de marti, actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului social cu 352,7 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul inregistrat pentru 2013, precum si un nou program de rascumparare de actiuni, vizand 0,77% din titluri.
Banca a inregistrat anul trecut un profit net de 374,9 milioane de lei.
Capitalul social al bancii va creste de la 2,206 miliarde lei la 2,55 miliarde lei.
Institutia de credit a optat si in anii trecuti pentru capitalizarea unei parti din profitul inregistrat in... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:45
Banca Transilvania a inregistrat in 2013 un profit brut BT de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2012, respectiv un profit net de 374,9 milioane lei, la finalul anului 2013. Activele bancii totalizeaza, la finalul anului 32.066 milioane lei.
Soldul creditelor BT a crescut cu 9% in 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti a crescut cu 11% in 2013, fata de sfarsitul anului 2012, cresterile fiind, in ambele cazuri, peste nivelul bugetat.
"Suntem foarte multumiti de rezultatele noastre, dar mai ales pentru ca am continuat sa fim finantatorii activi ai economiei romanesti si ne-am atins toate obiectivele asumate. 2013 a fost un an foarte bun pentru Banca Transilvania, cu atat mai mult cu cat perioada septembrie - decembrie reprezinta unul dintre cele mai bune trimestre din ultimii ani privind creditarea BT. Sunt foarte increzator in echipa BT si in perspectivele bancii atat pentru anul in curs, cat si pentru anii urmatori", a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Adminsitratie al Bancii Transilvania
In ultimul trimestru din 2013 au fost acordate - atat companiilor, cat si persoanelor fizice - peste 25.000 de credite noi, in valoare totala de 3.179 milioane lei.
"Obiectivul major al bancii, pentru 2014, este cresterea veniturilor si eficientizarea proceselor. Focusul nostru este cresterea responsabila, vanzarile, mentinerea cresterii bazei de clienti, cresterea volumului de... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 08:42
Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primul semestru un profit net de 180,19 milioane lei (41 milioane euro), nivel similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% fata de finalul anului trecut, la 30,12 miliarde lei.
Pentru primele sase luni din 2012, banca a raportat un profit net de 179,6 milioane lei (40,9 milioane euro), iar in primul trimestru din acest an profitul s-a situat la 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro).
Profitul brut a urcat la 209,42 milioane lei (47,68 milioane euro), de la 193,22 milioane lei in primul semestru al anului trecut, potrivit unui comunicat al bancii.
Cresterea activelor cu 2% fata de finele anului trecut a fost determinata in special de investitiile in active disponibile pentru vanzare, care s-au majorat cu 19%, la 7,76 miliarde lei.
"Primul semestru a fost pentru Banca Transilvania conform cu estimarile noastre de la inceputul anului si suntem increzatori ca vom realiza bugetul asumat fata de actionari, pentru 2013. Am reusit sa realizam un profit substantial, desi contextul economic ramane dificil. Vom continua sa fim activi pe piata, sa optimizam modelul nostru de business si, in acelasi timp, sa contribuim la revenirea economiei romanesti", a declarat, in comunicat, presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila.
Veniturile operationale ale Bancii Transilvania s-au pastrat la aproximativ acelasi nivel din primele sase luni ale anului trecut, 733,55 milioane lei.... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 09:52
Actualul presedinte al Credit Europe Bank Romania, Omer Tetik, a fost numit director general al Bancii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, dupa plecarea lui Robert Rekkers, potrivit unui anunt al bancii trimis marti Bursei.
Mai multe surse bancare au declarat pentru Mediafax, pe data de 1 mai, ca Tetik ar putea prelua sefia bancii. Potrivit surselor citate atunci, Tetik si-a anuntat actionarii ca va inceta colaborarea cu banca incepand cu mijlocul lunii mai.
Tetik face parte din conducerea executiva a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca sef al Diviziei Trezorerie si Institutii Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, retea si carduri.
In varsta de 40 de ani, Tetik a absolvit in 1996 Orta Do?u Teknik Universitesi, Facultatea de Economie, specializarea econometrie.
Durata mandatului va fi pana in decembrie 2016, exercitarea efectiva a acestuia urmand sa inceapa dupa obtinerea tuturor aprobarilor si autorizatiilor necesare.
In ianuarie 2012, Robert Rekkers a demisionat din functia de director general al Bancii Transilvania si din cea de membru in Consiliul de Administratie, dupa ce a condus banca timp de noua ani. Rekkers a plecat la grupul Agricover, unde conduce acum Agricover Credit IFN.
Horia Ciorcila a asigurat interimatul
La finele anului trecut, Horia Ciorcila, presedintele CA si actionar al Bancii Transilvania, a primit mandatul administratorilor pentru coordonarea... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 10:15
Banca Transilvania (TLV) a avut anul trecut un profit net de 320,43 milioane lei, in crestere cu 40% fata de 2011, activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, iar soldul provizioanelor cu 27%, a anuntat marti institutia de credit.
"Suntem multumiti de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales ca au fost obtinute in pofida unei volatilitati pronuntate si a multiplelor incertitudini a mediului economic local si european. Cresterea numarului de clienti activi, corelata cu maxime istorice a numarului de operatiuni si a unor performante bune pe unele dintre liniile noastre de business, au dus la consolidarea puternica a pozitiei noastre pe piata.
Vom propune actionarilor nostri capitalizarea profitului obtinut pentru a putea continua cresterea bancii si sustinerea economiei", a declarat intr-un comunicat presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila.
El a adaugat ca in 2013 banca va viza in continuare optimizarea modelului de business, cresterea eficientei si controlul strict al riscurilor.
Profitul operational al Bancii Transilvania a urcat cu 9%, la 720,2 milioane lei, fata de 659 milioane lei in precedentul exercitiu financiar.
Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii si angajamente de creditare au fost de 379,4 milioane lei, comparativ cu 380,8 milioane lei in 2011. Cea mai mare parte a provizioanelor a fost pentru credite. Astfel, suma de anul trecut, de 368,1 milioane lei, a fost cu 13%... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:37
SIF Transilvania (SIF3) a ramas cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri si a incheiat anul trecut un profit record de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro), insa activul net a scazut cu 14,33%, la 1,14 miliarde lei, in principal ca urmare a vanzarii unor pachete de actiuni Erste si BRD.
In luna decembrie, societatea de investitii financiare a inregistrat pierderi pentru a doua luna consecutiv, astfel ca profitul a coborat cu 7,9 milioane lei, de la nivelul de 220,2 milioane lei de la finele lunii noiembrie, potrivit informatiilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Castigul pentru tot anul trecut a depasit cu 2,2% precedentul record inregistrat in 2011, de 207,7 milioane lei, cand SIF Transilvania a vandut catre Erste intregul pachet de actiuni detinut la BCR, pentru 123,6 milioane lei si aproximativ 1% din actiunile Erste.
Efectele tranzactiei cu Erste au fost vizibile si in 2012, cand SIF Transilvania a inceput sa vanda din actiunile primite la banca austriaca. In primele noua luni, societatea de investitii financiare a cedat 0,43% din actiunile Erste si 0,7% din titlurile BRD. Astfel, la finele lunii septembrie, SIF Transilvania mai avea 0,67% din titlurile Erste si 3,07% din titlurile BRD.
Activul net al societatii a scazut cu 0,71% in luna decembrie, de la 1,148 miliarde lei, la 1,14 miliarde lei. Totodata, activul net este in scadere cu 14,33% fata de finele anului 2011, de 1,331 miliarde lei, astfel ca SIF Transilvania a inregistrat cea... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 08:41
Banca Transilvania a inregistrat un profit net de 179,62 milioane lei in primul semestru al acestui an, cu 47% mai mare, fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul brut s-a cifrat la 193,22 milioane lei, mai mare cu 29%, fata de primul semestru al anului 2011.
Veniturile operationale ale Bancii Transilvania in primele sase luni din 2012 au crescut cu 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 772,16 milioane lei. Acest avans s-a datorat cresterii cu 21% a veniturilor din operatiuni financiare, cu 10% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 7% a veniturilor nete din dobanzi.
In primele sase luni din acest an, cheltuielile operationale ale BT au fost de 414,58 milioane lei, fata de 354,75 milioane lei, cat au fost in aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind datorata in principal extinderii activitatii bancii si cresterii cheltuielilor cu personalul cu 20%.
Cheltuielile nete cu provizioanele au fost de 164,36 milioane lei, diminuate fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, datorita utilizarii a 18 milioane lei din provizionul constituit in 2011 pentru acordarea unor bonusuri de performanta angajatilor. Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au fost de 179,13 milioane lei, comparativ cu 156,22 milioane lei, cat au fost la finalul lunii iunie 2011, banca asigurand un control permanent al calitatii portofoliului de credite.
Creditele neperformante, cu... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 11:29