Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) a organizat, marti, o conferinta de presa pentru a prezenta, in detaliu, efectele dezastroase pe care OUG 114/2018 le va avea asupra economiei, daca va fi mentinuta in forma actuala.
Reamintim ca aceasta ordonanta, adoptata de Guvern pe 29 decembrie 2018, impune noi taxe companiilor din mai multe domenii. Printre ele se numara si bancile, care ar urma sa achite trimestrial o taxa pe active, calculata in functie de nivelul ROBOR. Intr-o astfel de situatie, profiturile obtinute de banci se vor reduce drastic.
In context, vicepresedintele Bancii Transilvania, Tiberiu Moisa, a tinut sa explice de ce banca trebuie sa obtina profit pentru a putea incuraja dezvoltarea economiei romanesti.
Potrivit lui Moisa, mediul de business poate fi privit ca un soi de piramida a carei baza este alcatuita din IMM-uri, in vreme ce la varf sunt asezate marile companii.
"Haideti sa ne gandim la IMM-uri. Multa lume le priveste ca pe o masa compacta dintr-o zona omogena, in care activeaza sute de mii de firme. In realitate, insa, zona nu este nici compacta, nici omogena. Noi am fost foarte aproape de acest sector, in ultimii ani, si am vazut bine cum este el organizat.
Exista baza alcatuita din foarte multe firme mici. Acestea nu au garantii, nu au foarte mult acces foarte bun la know-how. In schimb, au daruirea antreprenorului, care vrea sa se dezvolte. La varf, in schimb, sunt companiile mari. Pentru firmele mari, accesul la finantare nu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:38
Managementul Bancii Transilvania (BT) a anuntat ca a fuzionat cu Bancpost pe 31 decembrie 2018.
"Suntem bucurosi sa anuntam ca Banca Transilvania si Bancpost au devenit o singura banca.
Este un pas inainte in povestea bancii noastre, in care achizitiile Bancpost, Victoriabank si Volksbank Romania au un loc aparte.
Prima reinventare BT a avut loc in anul 2001, odata cu inceperea extinderii la nivel national a retelei de unitati", au scris, intr-o declaratie comuna, reprezentantii managementului Grupului Bancii Transilvania, adica Horia Ciorcila (presedintele Consiliului de Administratie) si Omer Tetik (directorul general al BT).
Prin fuziunea cu Bancpost, Banca Transilvania ajunge la 3 milioane de clienti, iar Grupul Financiar Banca Transilvania la 10.000 de angajati.
Infiintata acum aproximativ 25 de ani, BT a creditat, in ultimii zece ani, aproape 75.000 de companii, a platit taxe la bugetul de stat de peste 3,7 miliarde lei si a investit peste 1,1 miliarde lei in dezvoltarea activitatii.
Integrarea Bancpost in BT a inceput in aprilie, dupa ce Consiliului Concurentiei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si-au dat acordul pentru realizarea fuziunii.
La finele lunii noiembrie 2017, BT a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.
Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 226 de milioane de euro din... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 20:31
Banca Volksbank Romania va fi achizitionata de catre Banca Transilvania, intreaga tranzactie depasind suma de 700 de milioane de euro.
Astfel, cea mai mare parte a acestei sume, 630 de milioane de euro, este reprezentata de rambursarea unor linii de finantare acordate de actionarii Volksbank pentru filiala romana a bancii, scrie Ziarul Financiar.
Restul de 81 de milioane de euro sunt platiti de Banca Transilvania pentru capitalul Volksbank Romania, care se ridica la 430 de milioane de euro.
Veste buna pentru romanii cu credite in franci la Volksbank
Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania,... citeste mai departe despre "Volksbank Romania, cumparata de Banca Transilvania - care este pretul tranzactiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:48
Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a aprobat preluarea Volksbank Romania, contractul urmand sa fie semnat miercuri, 10 decembrie.
Tranzactia vizeaza achizitia a 100% din titlurile bancii.
Banca Transilvania si Volksbank vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, ulterior urmand integrarea Volksbank, arata Banca Transilvania, intr-un comunicat transmis Bursei.
"Incorporarea Volksbank in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale si dupa solicitarea si primirea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente", se precizeaza in comunicat.
Tranzactia a fost avizata marti de catre CA al Bancii Transilvania.
Foto: De la stanga la dreapta: Omer Tetik - Director General, Banca Transilvania; Horia Ciorcila - Presedinte, Consiliul de Administratie, Banca Transilvania si Michael Mendel - Chairman of the Board of Directors, Volksbank Romania.
La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anuntat ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:08
Banca Transilvania negociaza preluarea Volksbank Romania, pe care grupul austriac vrea sa o vanda pentru a acoperi deficitul de capital, transmite Bloomberg.
Discutiile se afla in faza de inceput si nu exista certitudinea ca tranzactia se va materializa, potrivit surselor citate de Bloomberg, transmite Mediafax.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.
In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung.
In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.
Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).
Institutia de credit a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:26
Banca Transilvania a inregistrat in 2013 un profit brut BT de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2012, respectiv un profit net de 374,9 milioane lei, la finalul anului 2013. Activele bancii totalizeaza, la finalul anului 32.066 milioane lei.
Soldul creditelor BT a crescut cu 9% in 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti a crescut cu 11% in 2013, fata de sfarsitul anului 2012, cresterile fiind, in ambele cazuri, peste nivelul bugetat.
"Suntem foarte multumiti de rezultatele noastre, dar mai ales pentru ca am continuat sa fim finantatorii activi ai economiei romanesti si ne-am atins toate obiectivele asumate. 2013 a fost un an foarte bun pentru Banca Transilvania, cu atat mai mult cu cat perioada septembrie - decembrie reprezinta unul dintre cele mai bune trimestre din ultimii ani privind creditarea BT. Sunt foarte increzator in echipa BT si in perspectivele bancii atat pentru anul in curs, cat si pentru anii urmatori", a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Adminsitratie al Bancii Transilvania
In ultimul trimestru din 2013 au fost acordate - atat companiilor, cat si persoanelor fizice - peste 25.000 de credite noi, in valoare totala de 3.179 milioane lei.
"Obiectivul major al bancii, pentru 2014, este cresterea veniturilor si eficientizarea proceselor. Focusul nostru este cresterea responsabila, vanzarile, mentinerea cresterii bazei de clienti, cresterea volumului de... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 08:42
Fondul European pentru Investitii (FEI) si Banca Transilvania au semnat un acord de imprumut in valoare de 7,5 milioane euro, cu scopul de a sustine microintreprinderile si antreprenorii care desfasoara activitati independente in Romania.
Tranzactia a fost semnata in cadrul facilitatii European Progress Microfinance (Progress Microfinance), finantata de Comisia Europeana si de Banca Europeana pentru Investitii si administrata de Fondul European pentru Investitii. Banca Transilvania este a treia institutie din Romania care beneficiaza de aceasta facilitate.
Prin acest acord, se estimeaza ca Banca Transilvania va oferi micro-credite in valoare totala de 15 milioane euro pentru microintreprinderi din Romania, cu precadere antreprenorilor care desfasoara activitati independente. Acest imprumut va spori accesul la finantare pentru aproximativ 1.500 de microintreprinderi romanesti, sustinand spiritul antreprenorial.
European Progress Microfinance Facility (Progress Microfinance) ofera garantii si instrumente de creditare catre microfinantatori intermediari. Aceasta initiativa a fost lansata cu fonduri de 203 milioane euro din partea Comisiei Europene si Banca Europeana de Investitii. Fondul European de Investitii (FEI) actioneaza ca o Companie de administrare pentru Platforma UE de Microfinantare FCP-FIS - Fondul European de Microfinantare Progress, care este principalul motor de implementare a Microfinantarii Progress.
Banca Transilvania se numara printre primele... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 19:28
Banca Transilvania a sistat temporar creditarea pentru populatie, ca sa poata adapta contractele la cerintele ordonantei privind implementarea directivei europene in domeniul creditarii, activitatea urmand sa fie reluata luni, a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv pentru retail al bancii. "Lucram la implementarea creditelor noi. Trebuie sa le aliniem. In principiu, se discuta cu clientii si rugamintea este, pentru cine poate, sa astepte cateva zile pana putem pune la dispozitie formele noi de contracte", a declarat pentru NewsIn, directorul executiv pentru retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor.
Romania a fost obligata sa transpuna in legislatia nationala, pana pe 11 iunie 2010, textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea, motiv pentru care a adoptat, pe 9 iunie, o ordonanta de urgenta in acest sens.
Ordonanta a fost publicata in Monitoruil Oficial pe 11 iunie, iar noile conditii au intrat in vigoare pe 21 iunie.
"Din cate stiu, si la alte banci este aceeasi abordare. A fost cam din scurt, pentru ca au fost zece zile. Am inceput sa lucram la noile forme de contracte ca sa putem alinia toate cerintele. Am terminat aprobarile, pentru ca trebuie aprobari interne. A trebuit sa implementam solutia informatica, deoarece contractele se genereaza automat", a explicat Nistor.
Ea a precizat ca banca va incerca sa reia activitatea de creditare cat mai curand.
"In cursul zilei de luni o sa avem si partea formala de contracte. Oricum, noi intre timp... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 02:34
Banca Transilvania ajusteaza, de la 1 martie, cu 0,5% dobanzile active aferente creditelor in sold care au o dobanda de peste 14,5% pe an, masura vizand imprumuturile in lei ale populatiei si companiilor, a anuntat banca, joi, intr-un comunicat.Banca precizeaza ca pentru creditele nou acordate a scazut deja dobanzile aferente, din 9 februarie, masura nefiind aplicata, insa, si cardurilor de debit si de credit.Scaderea dobanzilor practicate de Banca Transilvania reprezinta o "aliniere a dobanzilor active pentru clientii sai", efectuata "in paralel cu reducerea costurilor la creditele noi".Banca Transilvania are un capital majoritar romanesc, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 15% din capitalul social, este actionar semnificativ. mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 12:31