Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea prin care Banca de Export Import a Romaniei (EximBank) va prelua Banca Romaneasca, prin achizitionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia, informeaza marti institutia.
EximBank, infiintata in anul 1992, are ca actionar majoritar statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, care detine 95,374% din capitalul social. EximBank opereaza atat in numele statului, cat si in nume propriu oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finantari, cofinantari, refinantari, garantari, alte operatiuni bancare, asigurari si reasigurari ale operatiunilor de comert exterior romanesc.
Banca Romaneasca, inregistrata si functionand in conformitate cu legea romana, este membra a grupului National Bank of Greece, care detine 99,28% din capitalul social al acesteia. Banca Romaneasca este o banca comerciala care ofera o gama larga de servicii bancare de retail si corporate.
In conformitate cu prevederile Legii concurentei (nr. 21/1996), aceasta operatiune este o concentrare economica si trebuie supusa controlului Consiliului Concurentei.
Ca urmare a finalizarii acestei tranzactii, cota de piata a EximBank va creste la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a bancii in top 10 institutii financiar-bancare din Romania.
Citeste mai departe despre "Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care Eximbank preia Banca Romaneasca" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 14:09
EximBank a semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca, ceea ce o va situa in top 10 institutii financiar-bancare din Romania.
"EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca. In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca universala", anunta joi Eximbank.
Potrivit sursei citate, ca urmare a finalizarii acestei tranzactii, cota de piata a EximBank va creste la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a bancii in top 10 institutii financiar-bancare din Romania.
"Ministerul Finantelor, in calitate de actionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun inceput in potentialul extraordinar al acestui demers care, iata, vine sa incununeze preocuparea permanenta a autoritatilor romane de intarire a prezentei, a rolului si a impactului sistemic al bancilor cu capital de stat pe piata bancara locala.
Avem incredere ca noua entitate va actiona ca un factor important de sustinere a cresterii economice a tarii prin suportul financiar pe care il va acorda tuturor segmentelor de piata, fie ca vorbim despre persoane fizice, sau companii", a declarat ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
"Sunt incantat sa anuntam aceasta tranzactie care creeaza o banca romaneasca de referinta ce va pune in valoare atat experienta Bancii Romanesti pe segmentul de retail banking, cat si abilitatea demonstrata in timp de EximBank de a... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 21:55
Banca Nationala a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank Romania pentru achizitionarea pachetului sau de actiuni detinute la Banca Romaneasca, in valoare de 99,28%, finalizarea tranzactiei urmand sa aiba loc la inceputul anului viitor, a anuntat divizia din Romania a OTP Bank, intr-un comunicat de presa.
Tranzactia implica actiunile Bancii Romanesti (BROM) detinute de Banca Nationala a Greciei, precum si achizitia portofoliului suplimentar din Romania apartinand altor subsidiare ale acesteia.
Informatii despre tranzactie au aparut in presa inca de saptamana trecuta.
"Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate. OTP Bank Romania doreste sa puna si la dispozitia clientilor Banca Romaneasca oferta din cadrul programului de conversie a creditelor in CHF.
Incheierea financiara a tranzactiei va avea loc la inceputul anului 2018. OTP Bank Romania si Banca Romaneasca vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lina", mentioneaza OPT Bank Romania.
In privinta valorii tranzactiei, oficialii bancii nu au dezvaluit detalii, finalizarea acesteia fiind supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere.
"Reprezentantii National Bank of Greece si ai OTP Bank Romania au semnat acordul privind achizitionarea Bancii Romanesti. Partile nu doresc sa dezvaluie detaliile financiare ale tranzactiei.
Finalizarea tranzactiei este supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere.... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 10:05
OTP Bank a ajuns la un acord pentru preluarea Bancii Romanesti, de la National Bank of Greece (NBG), continuand seria de achizitii in Europa Centrala si de Est, au declarat vineri doua persoane apropiate situatiei, citate de Reuters.
"Este un acord. Divizia NBG va fi vanduta catre OTP", a spus o sursa din Atena.
Conducerea OTP a anuntat anterior public ca este interesata de preluarea Bancii Romanesti, ca si a altor banci din regiune, pentru extinderea prezentei in Europa Centrala.
NBG vrea sa vanda active in Balcani, inclusiv operatiunile din Romania, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene, a declarat in aceasta luna directorul general Leonidas Fragiadakis.
"Acest eveniment de fuziune-achizitie a fost anticipat. OTP ar putea avea o cota de 3,6% pe piata din Romania, fata de o tinta a conducerii de 5%. Pretul ar putea fi acelasi cu cel din Croatia", a spus Norbert Harcsa, analist la Ipopema.
OTP a cumparat Splitska Banka de la Societe Generale, la un pret apropiat de valoarea contabila.
OTP, care va obtine reteaua Bancii Romanesti de circa 110 sucursale, ar urma sa restituie si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de aceasta de la NBG.
In afara de Banca Romaneasca, Fragiadakis a spus ca NBG va vinde si operatiunile din Serbia, Albania si Cipru, in cadrul acordului cu autoritatile de reglementare.
OTP ar putea fi intersata si de preluarea diviziei din Serbia a NBG, Vojvodanska Banka.
Banca din... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 15:39
Banca Romaneasca a fost sanctionata cu 40.000 de lei pentru incasarea de comisioane ilegale la creditele ipotecare si la cele de nevoi personale, in total fiind prejudiciati 27.000 de clienti, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca.
Presedintele ANPC a anuntat intr-o conferinta de presa ca a sanctionat Banca Romaneasca, cu 40.000 de lei, si a dispus si masuri complementare de aducere la conformitate a tuturor contractelor in termen de 30 de zile.
Marius Dunca a precizat ca, in urma analizei contractelor de credit, analiza facuta dupa o serie de sesizari facute la ANPC, s-a constatat ca exista mai multe nereguli atat la creditul ipotecar, cat si la creditul pentru nevoi personale.
In replica, Banca Romaneasca afirma ca va contesta procesele verbale si ordinele emise de ANPC.
"Am luat act de decizia ANPC si dorim sa facem cateva precizari cu privire la modul in care institutia a interpretat implementarea Ordonantei de Urgenta 50/2010 de catre Banca Romaneasca. Implementarea OUG 50 de catre Banca Romaneasca a avut drept scop alinierea denumirii comisioanelor, conform cadrului legislativ, dar pastrand esenta economica a acestora. Mai mult, Banca Romaneasca nu a comisionat aditional clientii ai caror contracte au fost modificate in 2010.
In acest moment, am initiat demersul de contestare a proceselor verbale si a ordinelor emise de ANPC pentru spetele mentionate in cadrul deciziei institutiei,... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 20:35
Banca Romaneasca acorda, incepand cu luna aprilie, companiilor finantare rapida si simplificata, pe baza facturilor emise prin intermediul sistemului de verificare firme online - RisCo.
Solutia de factoring oferita de Banca Romaneasca prin intermediul RisCo este disponibila in lei, se acorda pe o perioada de 12 luni si finanteaza pana la 80% din valoarea facturilor eligibile.
Noutatea acestui produs este reprezentata de faptul ca oricine, oricand poate avea acces simplu si rapid la solutia de finantare: companiile acceseaza pagina https://www.risco.ro/factoring/formular-aplicare, completeaza campurile indicate si transmit formularul. In maximum 24 de ore, un reprezentant RisCo le contacteaza telefonic pentru analiza si trimite aplicatia catre Banca Romaneasca.
Factoringul oferit prin intermediul RisCo este unul dintre cele mai accesibile produse de finantare din piata, cu o rata a dobanzii ROBOR 1M + 3,65% si un comision de factoring cuprins intre 0,1% si 0,4%.
In pagina dedicata produsului pe site-ul RisCo se pot estima, cu ajutorul unui calculator, costurile aferente in cazul finantarii facturilor, precum si profitabilitatea obtinuta de firma tinand cont de marja profitului operational al companiei si costurile produsului.
Factoringul imbunatateste lichiditatile companiei prin finantare la cerere, preia din efortul de administrare, monitorizare si raportare a facturilor emise catre clienti. Astfel, o parte dintre angajati pot fi alocati pentru alte... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 11:45
Banca Romaneasca a emis in favoarea companiei Romgaz Medias o scrisoare de garantie bancara in valoare de peste 81,8 milioane lei, la ordinul companiei Inspet SA, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai bancii.
Instrumentul financiar este destinat garantarii restituirii unui avans incasat de asocierea Condmag - Inspet de la Romgaz Medias, in baza unui contract pentru executarea lucrarii la instalatia de comprimare si uscare a gazelor naturale aferente depozitului Sarmasel din judetul Mures.
"Prin aceasta tranzactie sustinem parteneriatul traditional cu INSPET SA, in realizarea acestui proiect complex privind modernizarea unuia din obiectivele de interes national - depozitul de gaze de la Sarmasel - unul dintre cele mai mari din tara noastra. Banca Romaneasca continua astfel obiectivul strategic stabilit pe anul 2013 de a sprijini proiectele complexe de infrastructura si de a sustine cu produse structurate clientela corporate", arata Cosmin Calin, director executiv Unitatea Corporatii in Banca Romaneasca.
Banca Romaneasca are un capital social de peste 700 milioane lei, iar actionarul majoritar este National Bank of Greece (NBG), care detine 99,279% din capitalul social. mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 15:50
Fitch Ratings a retras joi ratingurile atribuite institutiei financiare Banca Romaneasca, controlata de grupul elen National Bank of Greece (NBG), dupa ce a confirmat calificativul pe termen lung al bancii la "B-", cu perspectiva negativa.
"Ratingurile au fost retrase dupa ce emitentul a incetat sa participe la procesul de evaluare. Totodata, emitentul nu mai este considerat de Fitch ca relevant pentru zona de activitate a agentiei. Fitch nu va mai furniza ratinguri sau analize privind acest emitent", se arata intr-un comunicat transmis joi de Fitch Ratings.
Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen lung al Banca Romaneasca la "B-", cu perspectiva negativa, in timp ce ratingul pe termen scurt a fost reafirmat la "B".
Banca Romaneasca detine si NBG Leasing, detinuta pana anul trecut de National Bank of Greece, care mai este prezent in Romania prin compania de asigurari Granata, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 13:28
Banca Romaneasca a primit un plafon de 21 milioane euro pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa 3 de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a anuntat luni banca, informeaza NewsIn.Valoarea garantiilor acordate intregului sistem bancar se ridica la 200 milioane euro.
"Am reusit sa atingem o cota de piata de 10% in cadrul acestui program, cota de piata pe care dorim sa o consolidam in perioada urmatoare", a declarat Lakis Couninis, director executiv, Unitate Retail in cadrul Bancii Romanesti.
Banca Romaneasca a avut in 2010 un plafon de 70 milioane euro, fiind acordate peste 1.600 de credite.
Valoarea medie a unui credit contractat a fost de peste 40.000 de euro, in marea majoritate a cazurilor fiind preferate apartamentele cu doua camere, in blocuri vechi.
Banca precizeaza ca, de la inceputul programului si pana in prezent, peste 2.600 de persoane au accesat un credit Prima Casa, se arata in comunicat.
Costurile creditelor sunt EURIBOR la trei luni, plus o marja de 3,95% si respectiv ROBOR la trei luni, plus o marja de 2%, la care se adauga contravaloarea comisionului de gestiune datorat catre FNGCIMM.
Costul evaluarii proprietatii finantate este suportat de catre banca, se mai arata in comunicat.
Astfel, pentru un credit Prima Casa in valoare de 40.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, se va plati o rata lunara de 231 euro. mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 15:45