Bancile trebuia sa informeze clientii cand au luat credite in franci elvetieni asupra riscurilor la care se expun, pentru ca face parte din etica profesionala a bancilor, iar daca insitutia de credit are o parte de raspundere, trebuie sa si-o asume, apreciaza directorul general BRD, Philippe Lhotte.
"Pentru clientii care au luat la un moment dat credite in franci elvetieni, era important sa fie informati cu privire la riscuri, banca trebuie sa informeze clientii, face parte din etica profesionala a bancilor, din bunul simt al meseriei noastre. Sunt clienti care trebuia sa stie de la bun inceput ca pot exista riscuri, printre care rata de schimb", a declarat joi Lhotte in conferinta de presa ocazionata de anuntarea rezultatelor BRD pentru anul trecut, potrivit Mediafax.
El si-a exprimat indoiala ca toti cei peste 75.000 de debitori in franci elvetieni au fost informati corect si avertizati asupra riscului de catre bancile care i-au creditat.
"Exista 75.000 de clienti care au facut credite in franci elvetieni si nu sunt sigur ca tot atatia clienti au fost avertizati de aceste riscuri", a spus Lhotte.
Directorul BRD a precizat ca banca pe care o conduce are cinci astfel de credite in portofoliu si urmeaza sa propuna clientilor respectivi conversia in lei, la cursul dinaintea aprecierii puternice a francului, la jumatatea lunii ianuarie.
"Sunt cinci clienti, am vazut dosarele, eu sper ca si peste 20-30 de ani sa ramana clientii nostri. Cand banca a acordat... mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 14:44
Gorj, Braila si Brasov conduc topul judetelor unde soldul creditarii a crescut cel mai mult in prima jumatate a anului, cu un avans de 21,9% in Gorj si de 2,24% in Braila, respectiv 1,27% in Brasov, in conditiile in care soldul total in sistemul bancar s-a redus cu 1,54% fata de decembrie 2013.
Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a ajuns la finele lunii iunie la 216,7 miliarde lei, de la un nivel de 220,09 miliarde lei la sfarsitul anului trecut. Din totalul imprumuturilor, cele in moneda locala reprezinta 90,51 miliarde lei (cu o pondere de circa 42%), iar cele in valuta exprimate in lei cumuleaza 126,18 miliarde lei.
In prima jumatate a anului, doar patru judete au consemnat o dinamica pozitiva a volumului total de creditare, respectiv Gorj (+21,97%), Braila (+2,24%), Brasov (+1,27%) si Vaslui (+0,6%), potrivit datelor BNR.
Top 10 este completat de judetele cu cele mai mici scaderi inregistrate la creditele totale, de sub 1%. Astfel, in judetul Neamt soldul finantarilor bancare s-a redus cu 0,02%, fiind urmat de Prahova (-0,26%), Teleorman (-0,78%), Sibiu (-0,86%), Dolj (-0,93%) si Constanta (-0,99%).
Nivelul creditelor aferente Capitalei s-a comprimat cu 1,84% de la finele anului trecut, ajungand la 86,66 miliarde lei.
Totodata, restantele totale ale populatiei si firmelor s-au redus cu 4,3% in primul semestru fata de decembrie 2013, la 31,28 miliarde lei, atingand minimul ultimelor 14 luni, iar fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 08:35
Creditarea a inceput sa-si revina in primele patru luni ale anului la nivelul sistemului bancar, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, aratand ca a tras concluzia in urma intalnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR.
"Ieri (luni - n.r.), la prezentarea facuta de guvernator in fata membrilor ARB - am fost invitati la intalnirea trimestriala - parca pentru prima oara am constat cu totii ca se dezmorteste ceva in cea ce priveste creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Ghetea intr-o conferinta de presa cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii pe care o conduce.
El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a inregistrat in primele patru luni un avans al creditarii pentru persoane fizice cu 15% ca numar si cu 56% ca volum fata de acelasi interval al anului trecut.
"Este foarte interesant ca in anii precedenti a fost un declin al creditarii pentru persoane fizice, dar iata ca se reia creditarea pe acest segment. Avem si produse care sunt cerute, dar se confirma ca persoanele fizice incep sa fie mai interesate de credit", a spus Ghetea.
Pe segmentul persoanelor juridice, volumul de creditare a avansat cu 22% in perioada mentionata.
"De mult n-am mai vorbit de cresteri de doua cifre, lucru care ne da speranta, fiind prima treime a anului cu semne atat de bune, creste activitatea de creditare", a mai spus Ghetea.
Datele BNR arata ca la finele lunii martie soldul creditelor... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:00
Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru institutiile de credit in acest an. Desi continua sa erodeze rezultatele financiare, specialistii financiari avertizeaza ca nu exista in prezent solutii care pentru stoparea cresterii ratelor neperformante.
Ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi acordate de banci a ajuns in decembrie 2013 la 21,87%, fata de 18,24% la finalul lui 2012, conform ultimelor statistici publicate de Banca Nationa a Romaniei. In 2010, rata creditelor neperformante era de doar 11,85%, asadar de 2 ori mai mica.
"Este foarte greu sa se gaseasca o solutie pentru stoparea creditelor neperformante, iar daca s-ar putea gasi, ea ar o solutie de ordin general. Asta ar inseamna o crestere a veniturilor populatiei, ceea ce nu se pune in discutie in momentul de fata. Eu nu vad posibilitatea ca de pe o zi pe alta sa asistam la o imbunatatire a raportului de rambursare", a declarat analistul economic Mircea Cosea, pentru Business24 .
Spre exemplu, in cazul liderului pe piata bancara BCR, rata creditelor neperformante (NPL) din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2013 a fost de 29,2%, mentinandu-se stabila fata de trimestrele anterioare in baza unor eforturi de recuperare eficiente, vanzari de portofolii si in pofida reducerii totale a portofoliului de credite.
Procedura de "write-off" a creditelor neperformante
Banca Nationala a Romaniei discuta cu auditorii financiari... mai mult
Sambata, 08 Martie 2014, ora 09:15
Datorita potentialului relativ modest de crestere pe care il ofera acest an afacerilor din domeniul bancar, fuziunile vor reprezenta o strategie dezirabila si in 2014. Dincolo de avantajele strategice evidente ale reorganizarii pietei, fuziunile vin la pachet si cu o serie de riscuri care pot afecta piata romaneasca, precum restructurarile masive de personal si politizarea conducerii.
"Nu vom asista numai la fuziuni, ci si la achizitii sau repozitionari la modul general. Dat fiind potentialul relativ modest de crestere al activitatii in anul urmator, este foarte posibil sa vedem o ragandire a strategiilor diversilor jocatori, in special a celor care nu au o pozitie foarte buna in piata si nu au avut nici rezulate foarte bune", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliului Fiscal.
Fuziunile reprezinta o necesitate in acest moment, ca urmare a situatiei generale vulnerabile in care se gaseste sistemul bancar romanesc. Ca urmare a influentelor interne si externe, analistul economic Mircea Cosea considera ca fuzinile vor fi probabil vor fi calea pe care o vor alege bancile pentru a supravietui in viitor. Totusi, analistul avertizeaza ca ele trebuie privite cu atentie pentru ca au efecte negative si efecte pozitive care se inscriu in trendul general al politicilor bancare europene si mondiale.
Aspectele pozitive si negative ale fuziunilor pe piata bancara
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, daca se... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:30
Dobanzile creditelor in lei au coborat aproape de nivelul celor in euro, iar introducerea posibilitatii de conversie a monedei unui imprumut creeaza premisele unei cresteri pronuntate a cererii de credite in lei in acest an. Business24 a discutat cu analistii financiari, pentru a afla care ramane cea mai avantajoasa moneda pentru contractarea unui credit in 2014.
"Exista o reticenta din partea oamenilor in a se imprumuta pentru ca exista o incertitudine cu privire la evolutiile viitoare, daca piata isi revine si daca incepem sa avem un consum mai bun" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Inca de anul trecut, analistii estimau ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce ar genera o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala. Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat bancile nu au agreat aceasta alternativa si nu au apasat pedala in sensul reducerii dobanzilor la creditele in lei.
Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinta folosit la imprumuturi) a scazut la 2%. Daca se adauga marja bancii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezulta un cost al creditului ipotecar in lei de 5,7%. La varianta in euro, EURIBOR la trei luni plus o marja de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezulta un cost de 5,9%.
Acum sunt insa si alte elemente care pot conduce la o crestere a creditarii in moneda nationala si in favoarea reducerii... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 13:38
Marinel Burduja va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii (actuala ATE Bank) din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey).
"Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus si care se va realiza cu asumarea unor active si pasive. Avizarea noii conduceri intra in vigoare la data finalizarii tranzactiei", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza.
Cinteza a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.
In luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.
Intreaga operatiune a fost coordonata de Marinel Burduja, fost prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania timp de sapte ani, care a parasit banca in mai 2012.
Inchiderea tranzactiei a fost conditionata de finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si de obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.
Pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei banci va fi detinuta de Roxana Moldovan,... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:07