Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca mai multe banci comerciale participa, in prezent, la un program de simulare al Bancii Nationale a Romaniei privind crearea bancii punte.
"Asociatia Romana a Bancilor a luat nota si participam intens la programul BNR de simulare a ceea ce inseamna banca punte (care ar prelua creditele neperformante in cazul unei banci cu probleme n.r.), sa vedem ce banca ar putea avea probleme. Este un proces destul de greu, nu este simplu", a spus Ghetea, citat de Agerpres.
Presedintele ARB a apreciat ca demersurile BNR privind simularile pentru banca punte ar putea genera costuri suplimentare bancilor comerciale.
"Ceea ce ma ingrijoreaza personal este ca Banca Nationala a spus ca o sa repetam simularile cu o frecventa destul de mare, aproape lunara. Daca se materializeaza aceasta propunere, vom fi nevoiti sa facem investitii pentru aplicarea acestor programe suplimentare", a subliniat Ghetea.
Ghetea a aratat, de asemenea, ca ar putea fi evitate mai usor fraudele bancare, daca bancile comerciale ar avea un acces mai liber la asa-zisele informatii cu caracter personal, pentru a-i putea verifica mai amanuntit pe solicitantii de credite.
Presedintele ARB estimeaza ca situatia de la nivelul sistemului bancar european poate afecta si evolutiile de pe piata din Romania.
"O medie de 20 la suta la credite neperformante la nivelul sistemului bancar este posibil sa se intample, in conditiile a ceea ce se... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 16:50
Banca-punte prinde contur, dupa ce guvernul a aprobat cadrul legislativ ce permite infiintarea acesteia. Scopul bancii-punte este sa ajute institutiile bancare aflate in dificultate. Decizia guvernului vine dupa trei ani de criza. Este acesta un semn ca sistemul bancare are probleme?
"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, pentru Business 24, in luna decembrie.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca infiinatarea bancii-punte in acest moment nu reprezinta un semn ca sistemul bancar are probleme, ci mai degraba are legatura cu schimbarea guvernului.
La randul sau, nici analistul financiar Aurelian Dochia nu crede ca infiintarea bancii-punte acum este un semn ca sistemul bancar are probleme.
"Nu, in niciun caz. Nu exista deocamdata nicio indicatie in sensul asta (criza in sistemul bancar n.red). De altfel, banca-punte va avea un rol de gestionare, ea nu are fonduri proprii cu care se contribuie la salvarea unor banci. Este un mecanism care urmeaza sa gestioneze in momentele de criza si, in functie de fiecare situatie in parte, va gasi solutiile fie de finantare, fie de lichidare controlata a unei banci.
Toate lucrurile trebuie sa fie facute astfel incat sa produca cat mai putine perturbatii. Nu este legata... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 08:00
Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte, care va prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintata de faliment si va asigura astfel continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor, argumentand decizia prin riscurile existente in sistemul financiar.
In prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) are posibilitatea sa instituie administrarea speciala asupra unei banci cu probleme financiare sau sa aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de catre o alta banca apreciata ca avand o situatie financiara solida.
In baza noului cadru legal, daca se constata sau este previzibila o deteriorare semnificativa a indicatorilor prudentiali si de performanta financiara a unei institutii de credit, daca banca inregistreaza o criza de lichiditate ce poate afecta interesele deponentilor sau altor creditori sau daca fondurile proprii ale acesteia nu depasesc 75% din nivelul minim al cerintelor de capital, Banca Nationala a Romaniei va dispune transferul total sau partial de active si pasive inclusiv catre o banca-punte.
Banca-punte va sprijini institutiile de credit amenintate de faliment
Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrala le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala caderea institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci.
Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 15:30
La doi ani de la inceputul crizei, BNR ia in calcul infiintarea unei banci-punte, care sa preia activele si pasivele unei banci a carei activitate ar putea afecta sistemului financiar romanesc. Interesant este ca BNR vrea sa infiinteze aceasta banca acum, dupa doi ani de criza, desi FMI a laudat sistemul bancar romanesc.
Banca punte este o cerinta relativ recenta a FMI-ului, dar cu "radacini" in economia SUA.
FMI a recomandat Romaniei sa infiinteze o banca-punte pentru a evita falimentele din sistemul bancar, desi in SUA, banca-punte nu a reusit sa salveze colosii bancari, Lehman Brothers si Merrill Lynch.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca ar putea fi vorba de o transformare a Fondului de Garantare.
"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, pentru Business 24.
Pe de alta parte, directorul GEA atrage atentia ca nu trebuie sa ajungem intr-o situatie in care datoria publica sa creasca, tocmai din cauza bancii-punte. "Ar fi periculos sa trecem in datoria publica datoriile unor banci private", spune Liviu Voinea.
"Daca aceasta banca-punte ar fi de stat si ar prelua activelor bancilor private, aflate in dificultate, trebuie vazut cine este actionarul. Statul ca actionar nu mi se pare o propunere fericita", a punctat... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 23:00