Profitabilitatea sistemului bancar din Romania este - inainte de impunerea taxei pe active - mai buna decat media europeana, dar nu exceptionala, insa impunerea acestei taxe ar putea sa o transforme din mai buna in mai slaba decat media europeana.
De asemenea, nu ar fi exclus, in acest scenariu, sa asistam la cateva iesiri de banci din Romania, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, intr-un articol publicat pe pe blogul Opinii BNR.
"Atacul declansat asupra bancilor - concretizat in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.114/2018 si de un set de trei legi aflate in dezbatere in Parlament - are la baza o premisa fundamentala: aceea ca bancile comerciale prezente in Romania au o profitabilitate mai mare decat omoloagele lor din alte state europene.
Din aceasta premisa - daca este adevarata - pot decurge doua concluzii: noile prevederi legale nu vor determina bancile sa-si reduca activitatea in Romania ('nu pleaca cainele de la macelarie'); bancile vor accepta, fara entuziasm, sa-si reduca marja de profit, dand credite mai ieftine. Dar ce se intampla daca premisa este gresita, iar bancile din Romania nu sunt mai profitabile decat cele din Uniunea Europeana? Mai sunt valabile in acest caz cele doua concluzii?", se intreaba Valentin Lazea.
El afirma ca, pentru a face comparatii internationale, sursa cea mai credibila o constituie Consolidated Banking Data produsa de Banca Centrala Europeana. In aceasta baza de date, profitabilitatea... mai mult
Duminica, 17 Februarie 2019, ora 15:48
Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) a organizat, marti, o conferinta de presa pentru a prezenta, in detaliu, efectele dezastroase pe care OUG 114/2018 le va avea asupra economiei, daca va fi mentinuta in forma actuala.
Reamintim ca aceasta ordonanta, adoptata de Guvern pe 29 decembrie 2018, impune noi taxe companiilor din mai multe domenii. Printre ele se numara si bancile, care ar urma sa achite trimestrial o taxa pe active, calculata in functie de nivelul ROBOR. Intr-o astfel de situatie, profiturile obtinute de banci se vor reduce drastic.
In context, vicepresedintele Bancii Transilvania, Tiberiu Moisa, a tinut sa explice de ce banca trebuie sa obtina profit pentru a putea incuraja dezvoltarea economiei romanesti.
Potrivit lui Moisa, mediul de business poate fi privit ca un soi de piramida a carei baza este alcatuita din IMM-uri, in vreme ce la varf sunt asezate marile companii.
"Haideti sa ne gandim la IMM-uri. Multa lume le priveste ca pe o masa compacta dintr-o zona omogena, in care activeaza sute de mii de firme. In realitate, insa, zona nu este nici compacta, nici omogena. Noi am fost foarte aproape de acest sector, in ultimii ani, si am vazut bine cum este el organizat.
Exista baza alcatuita din foarte multe firme mici. Acestea nu au garantii, nu au foarte mult acces foarte bun la know-how. In schimb, au daruirea antreprenorului, care vrea sa se dezvolte. La varf, in schimb, sunt companiile mari. Pentru firmele mari, accesul la finantare nu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:38
Ministerul Finantelor a trimis Parlamentului o lista cu bancile care nu ar fi declarat profit in ultimii cinci ani (si deci nici nu ar fi platit impozit pe profit in aceasta perioada).
Despre aceste banci a vorbit si ministrul Ionut Misa marti, cand a fost audiat in Parlament pe acest subiect.
Hotnews a publicat azi aceasta lista:
1. Banca Columna
2. Banca Comerciala Carpatica
3. Banca Comerciala Feroviara
4. Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania
5. Banca Comerciala Romana
6. Banca de Investitii si Dezvoltare
7. Banca Internationala a Religiilor
8. Banca Renasterea Creditului Romanesc Credit Bank
9. Banca Romana de Scont
10. Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece
11. Banca Romana de Credite si Investitii
12. Banca Turco Romana
13. Bancpost
14. Bank Leumi Romania
15. Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania
16. Bankoop - Banca Generala de Credit si Promovare
17. BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti
18. Credit Agricole Bank Romania
19. Credit Europe Bank Romania
20. Garanti Bank
21. Idea Bank
22. Marfin Bank Romania
23. National Bank of Greece Sucursala Bucuresti
24. Nova Bank
25. OTP Bank Romania
26. Patria Bank
27. Piraeus Bank Romania
28. Porsche Bank Romania
29. ProCredit Bank
30. The Royal Bank of Scotland PLC Edinburgh
31. Veneto Banca SPA Italia Montebelluna Sucursala Bucuresti.
Banca Comerciala Romana (BCR) a transmis ca a platit profit in anii 2016, 2015,... mai mult
Marti, 19 Septembrie 2017, ora 18:25
Institutiile de credit din Europa au reusit sa genereze venituri mai consistente in economia din zona, cresterea profitului raportat in Europa fiind mai mare decat cea din Statele Unite pentru prima oara de la declansarea crizei economice din 2008.
Pentru anul in curs, analistii prezic o crestere de 6,7% a veniturilor date de actiunile cuprinse in indicele Stoxx Europe 600, cu bancile europene intretinand acest trend de crestere a profitului la un nivel de 18 procente, arata Bloomberg.
Sector performant
In prima jumtate a anului, sectorul bancar s-a dovedit cea mai performanta industrie din Europa, profitabilitatea actiunilor emise de institutiile de credit fiind de 17%, Barclays, UBS si Credit Suisse fiind vedetele tranzactiilor de pe piata europeana de capital.
"Pentru prima data, dupa atata vreme, este mai rentabil sa investesti in companiile din Europa in loc de cele americane", a comentat Louis de Fels, managerul fondului Raymond James Asset Management International, cu un portofoliu de 60 de miliarde.
"Deprecierea suferita de euro, efectele programului de relaxare cantitativa, dobanzile scazute si un pret scazut al petrolului au ajutat companiile europene sa performeze in acest an", spune de Fels.
Din perspectiva sa, analistii ar trebui sa isi refaca prognoza pentru anul in curs, pe masura ca trendul descendent inregistrat de moneda unica europeana se mentine, iar reprezentantii Rezervei Federale dau ca sigura o crestere a dobanzii de referinta pe... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 11:47
1Horia Ciorcila a fost reconfirmat in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, dupa ce actionarii i-au reales, marti, pe cinci dintre membrii CA si au votat numirea a doi noi membri, odata cu aprobarea capitalizarii profitului din 2013 si a bugetului pe acest an.
Actionarii au aprobat un nou mandat in CA pentru Horia Ciorcila, ales ulterior presedinte CA, Roberto Marco Marzanati - vicepresedinte, Radu Palagheanu - membru, Costel Ceocea - membru si Vasile Puscas - membru si au numit doi noi membri - Thomas Grasse (Bankakademie Frankfurt - Business School of Finance and Management - Bachelor in Banking) si Ivo Gueroguiev (master of science in International Business - University of National and World Economy, MBA - University of Alberta).
A mai candidat pentru o pozitie de membru si Carmen Retegan, care a facut parte din Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) din 2010 pana in prezent.
La AGA de marti, actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului social cu 352,7 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul inregistrat pentru 2013, precum si un nou program de rascumparare de actiuni, vizand 0,77% din titluri.
Banca a inregistrat anul trecut un profit net de 374,9 milioane de lei.
Capitalul social al bancii va creste de la 2,206 miliarde lei la 2,55 miliarde lei.
Institutia de credit a optat si in anii trecuti pentru capitalizarea unei parti din profitul inregistrat in... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:45
Erste Group Bank, al treilea mare creditor din Europa Centrala si de Est, a estimat, luni, ca profitul sau operational ar putea scadea cu 5% in 2013 si a anuntat ca va emite actiuni in valoare de 660 milioane de euro (867 milioane de dolari), transmite Reuters.
Al treilea mare creditor din Europa Centrala si de Est a anuntat ca va achita in trimestrul trei din 2013 capitalul participativ, fara drept de vot, de 1,76 miliarde de euro, primit in timpul crizei financiare. Doua treimi din suma a venit de la statul austriac iar restul de la investitori privati.
Luni dimineata actiunile Erste au scazut la bursa de la Viena cu 4%, la 21,07 euro.
Erste se asteapta la o usoara imbunatatire a performantelor economice in Europa Centrala si de Est in a doua jumatate a anului chiar daca ratele de crestere vor ramane moderate.
"Erste Group estimeaza ca rezultatul operational ar putea scadea cu pana la 5% in 2013, din cauza asteptatului declin al venitului operational, care va fi doar partial compensat de costurile operationale mai scazute", se arata in declaratia bancii austriece.
Costurile de risc ar urma sa scada la aproximativ 10-15% in 2013, in special datorita imbunatatirii situatiei in Romania, unde banca a reafirmat ca se asteapta sa obtina profit in acest an. mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 15:37
Bancile din Indonezia sunt cele mai profitabile dintre institutiile de credit active in cele mai mari 20 de eonomii ale lumii, randamentul mediu al capitalului investit fiind de 23% la cele mai mari cinci banci ale tarii.
Randamentul capitalului investit, un indicator care arata cat de bine sunt folositi banii actionarilor, este mai mare decat in cazul bancilor din China, unde se situeaza la 21% pentru bancile de marime similara, cu valoare de piata de peste 5 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.
In Canada randamentul este de 20%, in timp ce in SUA se situeaza la 9%.
Profitabilitatea bancilor din Indonezia ar putea fi chiar mai mare, daca acestea nu s-ar numara si printre cele mai ineficiente institutii de credit in functie de raportul dintre cheltuieli operationale si active totale.
Castigurile bancilor in Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, sunt sustinute de marjele nete din dobanzi, diferenta dintre dobanzile percepute la credite, in medie 12%, si cele platite la depozite.
Marja neta medie pentru cele mai mari cinci banci locale este de 7 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel din randul tarilor membre G20, noteaza Bloomberg, citand cele mai recente date disponibile.
"Vor sa crediteze la dobanzi mai mari, pentru ca au un cost prea mare pentru furnizarea serviciilor bancare, determinat de ineficienta. Daca reduc costurile, pot sa scada si rata pentru imprumuturi fara sa scada neaparat profiturile", a declarat, la... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 15:04
Industria bancara din Europa Centrala si de Est continua sa arate o profitabilitate buna si va avea in anii urmatori rezultate peste cele inregistrate in Europa de Vest, potrivit analistilor grupului bancar italian UniCredit, citati de Bloomberg.
"Cu un randament al capitalului investit estimat la 10,9% pentru anii 2012-2015, regiunea va inregistra o rata de profitabilitate atractiva si mai sustenabila decat cea din Europa de Vest", se arata intr-un raport al departamentului de analiza strategica al UniCredit, cea mai mare banca occidentala dupa active din Europa Centrala si de Est.
Autoritatile de reglementare, liderii politici si bancile centrale incearca sa protejeze Europa impotriva contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro. Noi cerinte privind lichiditatea institutiilor de credit occidentale, care controleaza 75% din sistemul bancar din estul Europei, au limitat creditarea necesara pentru finantarea companiilor si populatiei.
Activele bancare totale din regiune au crescut chiar si in timpul crizei declansate de prabusirea Lehman Brothers si in timpul crizei datoriilor din Europa, chiar daca ritmul a fost mai lent, arata studiul, publicat, marti, la Viena. Avansul activelor bancare in intervalul septembrie 2008 - septembrie 2012 a fost de 7,3%, la 2.900 de miliarde de euro.
"Avansul mai lent al activelor totale vine in contextul abordarii mai prudente, deteriorarii calitatii activelor si oportunitatilor limitate de investitii. In plus, raportul... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 16:15
Repercusiunile crizei financiare si situatia sociala de la nivel mondial isi lasa amprenta pe sistemul bancar mondial. Unele dintre cele mai importante banci din lume si din Romania au raportat profituri in scadere cu pana la 75 de procente.
Incertitudinile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si fluctuatiile cursului valutar, cauzate de schimbarile guvernamentale, reprezinta o parte dintre motivele pe seama carora sunt puse rezultatele financiare slabe ale unor banci precum: Credit Agricole, Cyprus Bank Romania sau Unicredit Tiriac Bank.
Problema iesirii Greciei din zona euro este repusa in discutie pe masura ce cresc sansele ca un nou guvern grec al extremistilor de stanga care au anuntat ca vor refuza ajutorul primit din partea Troicai si implicit a masurilor de austeriate si a reformelor structurale.
Un astfel de scenariu ar putea fi dezastruos pentru sistemul financiar din intreaga lume. "In primul rand, ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi. Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective", a declarat acum ceva timp
economistul Dragos Cabat, pentru Business24.
Piata bancara este puternic afectata si de tulburarile sociale din statele zonei euro, alegerile organizate in Franta sau schimbarea guvernului din Romania, reflectandu-se in evolutia cursului valutar.
Daca... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 13:01