Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de referinta de 4,8657 lei pentru un euro, in scadere cu 0,03% fata de nivelul de 4,8672 consemnat miercuri. Dolarul a coborat cu 1,03%, la 4,1210 lei pe unitate.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,8672 lei pentru un euro, in scadere cu 0,01% fata de nivelul de 4,8675 consemnat marti. Dolarul a crescut cu 0,04%, la 4,1637 lei pe unitate.
Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii octombrie 2020 a fost de 4,8733 lei pe unitate.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a scazut joi cu 1,03%, de la nivelul de 4,1637 lei pe unitate inregistrat miercuri la 4,1210 lei pe unitate.
Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.
Lira sterlina a coborat cu 0,4%, la 5,3854 lei pe unitate, fata de nivelul de 5,4071 lei pe unitate consemnat miercuri.
Francul elvetian a scazut cu 0,36% la 4,5417 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins miercuri, de 4,5582 lei pe unitate.
Aurul a fost cotat la 254,1832 lei pentru un gram, in urcare fata de pretul inregistrat miercuri, de 252,9346 lei. ...citeste mai departe despre "Leul a crescut, joi, la 4,8657 unitati pentru un euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 13:21
Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica si financiara, a apreciat, marti, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu ocazia semnarii unui protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale si a lansarii cartii "Economia pe intelesul tuturor", scrisa de presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
"Potrivit unei statistici a Bancii Mondiale, pe o scara de la zero la o suta, Romania are un indice de 31, sub media generala. Mai avem destule de facut in eforturile de a creste ceea ce noi numim la Banca Nationala cultura economica si financiara din aceasta tara. Daca ne uitam la acest indice, suntem inca sub medie si mai avem multe de facut", a subliniat Isarescu.
Guvernatorul a vorbit despre volumul de educatie economica, aratand ca, fara o crestere a nivelului de educatie financiara, nu poti sa-ti explici nici lucrurile simple, iar aceasta carte isi propune sa explice economia pe intelesul marelui public.
"Exista un moment al extazului si acesta tine foarte putin - cand iei un imprumut si primesti bani. Apoi, vine o perioada grea, chiar sadica, atunci cand trebuie sa banii inapoi", a subliniat guvernatorul, vorbind despre educatia financiar-bancara.
La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezent la lansarea lucrarii semnate de Lucian Anghel, a apreciat ca aceasta este o carte complicata, chiar daca se adreseaza publicului larg, deoarece in sistemul financiar s-au produs schimbari importante.
"Este... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:40
Banca Natioanala a Romaniei a decis, din nou, reducerea dobanzii cheie cu 0,25%, pana la 5,25%, un nou nivel minim, prin care Banca Centrala doreste stimularea economiei romanesti.
"Banca Nationala a mai sprijinit o astfel de politica reducand dobanda, dar bancile comerciale nu au raspuns cum trebuiau. Cred ca trebuie sa luam initiativa bancii ca o initiativa de stimulare a creditarii economiei, dar care ramane aleatorie pentru ca bancile comerciale au propria lor politica si pot sa fie foarte putin influentate de ceea ce se intampla la nivelul BNR", a declarat analistul financiar Mircea Cosea pentru Business24.
Este la a treia astfel de reducere a dobanzii cheie de la inceputul anului. In noiembrie 2011, BNR a redus dobanda pana la 6%, iar apoi, in ianuarie, a mai taiat inca 25 puncte de baza, pana la 5,75%. In februarie a urmat o a doua reducere in 2012, pana la 5,50%. Cea de-a treia scadere din 2012, anuntata joi, da peste cap prognozele analistillor.
"Prognoza noastra era ca ca BNR sa se opreasca la 5,5%. Faptul ca au mai redus-o implica faptul ca ne vom modifica prognoza", a declarat Vlad Muscalu, economist ING.
In ceea ce priveste efectele asupra pietei, Muscalu sustine ca este destul de dificil de estimat. "Nu stim exact daca probabilul impact de scadere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate companiilor sau populatiei este rezultatul acestei decizii sau rezultatul intarziat al deciziilor din trecut", sustine economistul, motivand opinia sa... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 14:30
Deprecierea monedei nationale pana la cel mai scazut nivel din istorie in raport cu euro nu reprezinta un atac speculativ, a aratat vineri seara, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
"Nu s-a intamplat nicio schimbare semnificativa in baza economica din tara. Cererea de valuta a fost mai mare", a aratat Vasilescu, citat de Agerpres.
Moneda nationala s-a depreciat vineri in raport cu euro, iar Banca Nationala a Romaniei /BNR/ a anuntat un curs de 4,3783 lei pentru un euro, in crestere cu 1,11 bani (+0,25%) fata de valoarea de 4,3672 lei anuntata in sedinta anterioara. Acesta este cel mai redus nivel al leului din istorie in raport cu euro.
Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, BNR stabilind o cotatie de 3,3544 lei, mai mult cu 0,66 bani (+0,20%), decat se stabilise joi, respectiv 3,3478 lei pentru un dolar.
Gramul de aur a fost cotat, vineri, la 177,7899 lei, in crestere cu 0,5571 lei (-0,31%) fata de valoarea de 177,2328 lei, cat se anuntase in sedinta precedenta.
Consilierul guvernatorului BNR a aratat, in acest context, ca singurii afectati de aceste evolutii sunt cei care au credite in alte monede decat cele in care isi castiga veniturile. mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 10:10
Alpha Bank Romania a obtinut validarea din partea Bancii Nationale a Romaniai a unui nou pachet de produse ajustate in conformitate cu noile norme de creditare pentru persoanele fizice.
Potrivit bancii, cateva dintre prevederile noilor norme se refera la modificarea perioadei maxime de acordare a creditelor de consum, aceasta fiind de pana la 5 ani si modificarea avansului solicitat pentru creditele ipotecare. Astfel, pentru creditele ipotecare in euro avansul minim este de 25%, in timp ce pentru creditele in lei acesta este de minim 15%.
Banca anunta ca a aplicat in acelasi timp si o reducere a marjelor la creditele ipotecare in lei de 2 puncte procentuale. Clientii care incaseaza salariile prin Alpha Bank beneficiaza in plus de o reducere suplimentara a marjei de 0,25 puncte procentuale.
"Aplicarea noilor norme de creditare va aduce clientilor informatii suplimentare in acest sens, cum ar fi implicatiile indatorarii, riscurile evolutiilor adverse ale cursului de schimb in cazul accesarii unui imprumut in euro, astfel incat acestia sa poata alege produsele care li se potrivesc cel mai bine." a declarat Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank Romania.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat, in sedinta din 28 octombrie 2011, Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Regulamentul a intrat in vigoare la sfarsitul lunii ianuarie. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 15:37
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 12 decembrie 2011, o moneda din aur dedicata aniversarii a 190 de ani de la Revolutia din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, a anuntat vineri institutia.
Moneda are o valoare nominala de 100 lei, are forma rotunda, cu margine zimtata, diametru de 21 milimetri, greutate de 6,452 grame si un tiraj de 500 de exemplare.
Aversul prezinta o compozitie sugerand trecerea Oltului de catre pandurii lui Tudor Vladimirescu, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, valoarea nominala "100 LEI" si anul de emisiune "2011".
Reversul prezinta portretul lui Tudor Vladimirescu, un grup de panduri si o imagine de epoca a manastirii Tismana, anul "1821" si inscriptia in arc de cerc "TUDOR VLADIMIRESCU".
Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferenta emisiunii numismatice dedicata aniversarii a 190 de ani de la Revolutia din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu este de 1.770,00 lei.
Monedele din aur din emisiunea numismatica dedicata aniversarii a 190 de ani de la Revolutia din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu au putere circulatorie... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 12:15
Rezervele valutare la BNR au scazut in noiembrie cu 454 de milioane euro, de la 32,2 miliarde euro la 31,7 miliarde euro, intr-o perioada in care dealerii bancilor au suspectat frecvent banca centrala ca a intervenit pe piata valutara prin vanzari indirecte de euro pentru a sustine moneda nationala.
BNR a inregistrat in noiembrie iesiri de la rezerva valutara de 1,55 miliarde euro, reprezentand, potrivit unui comunicat al bancii centrale, alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
BNR nu publica detalii privind iesirile sau intrarile din rezervele valutare si nici date despre eventualele interventii pe pietele valutare, cu exceptia serviciului lunar al datoriei publice, anuntat in avans.
Potrivit BNR, platile scadente in luna noiembrie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, au insumat 292 milioane euro.
In aceeasi luna, au fost contabilizate intrari la rezerva valutara de 1,1 miliarde euro, provenite din alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:11
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 4,6%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 5,1%, transmite NewsIn.Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5%, de la 3,6% cat era estimarea anterioara.
Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la nivelul de 7,93%, de la 8,34% in luna mai.
"Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi sperm ca cel putin in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. El a aratat ca incepand cu lunile mai si iunie a avut loc o corectie "extrem de puternica" a preturilor volatile, iar persistenta deficitului de cerere ajuta la reducerea inflatiei."Cererea de consum treneaza in continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concenteraza in a-si rambursa creditele si, in al doilea rand, nu are curajul sa se antreneze in noi credite", a spus Isarescu.El a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb a crescut fata de inceputul anului, dar este in continuare mai mica decat in cazul zlotului polonez si forintului maghiar.
"Cresterea volatilitatii se pare ca este legata destul de bine de prima de risc. Am vazut o usoara crestere odata cu accenturarea temerilor de criza din zona euro. In ultimel zile vedem... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 11:44
Bancile centrale vor oscila intre obiectivul inflatie si cel al competivitiatii, considera Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, care adauga ca intensificarea fluxurilor de capital strain va face ca dobanda sa redevina principalul instrument de politica monetara, precizeaza Mediafax."Deocamdata nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de inalta (...)
In 2005 - 2008 cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea prin pret.
Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei si a concurentei pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu as spune doar noul Cod al Muncii", a spus Croitoru la un seminar organizat de CFA Romania.
In opinia lui Croitoru, Guvernul trebuie sa faca loc sectorului privat, mai ales ca in perioade de crestere economica, deficite mai mici nu inseamna neaparat cheltuieli publice mai mici.
Oficialul bancii centrale a aratat ca toate statele emergente se confrunta cu presiuni inflationiste, mai ales prin inflatie importata, care pun probleme bancilor centrale, iar aprecierea monedei ajuta doar temporar la aplanarea inflamarii preturilor de consum.
Consilierul guvernatorului BNR a explicat ca pe termen lung, interventiile pe piata prin cumpararea de valuta urmata de sterilizare s-au dovedit neproductive, intrucat se ajunge in... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:36