Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfarsitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"In perioada ianuarie - iunie 2020, datoria externa totala a crescut cu 5,579 miliarde euro. In structura: datoria externa pe termen lung a insumat 78,983 miliarde euro la 30 iunie 2020 (70,9% din totalul datoriei externe), in crestere cu 7,2% fata de 31 decembrie 2019; datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 iunie 2020 nivelul de 32,469 miliarde euro (29,1% din totalul datoriei externe), in crestere cu 0,8% fata de 31 decembrie 2019", potrivit datelor BNR.
In perioada ianuarie-iunie 2020, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,497 miliarde euro, comparativ cu 4,373 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie 2019; in structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,127 miliarde euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 376 milioane euro, balanta veniturilor primare a adus o contributie pozitiva de 1,123 miliarde euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 504 milioane euro.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 352 milioane euro (comparativ cu 2,697 miliarde euro in perioada ianuarie - iunie 2019), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat valoarea neta de... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:16
Scenariul de baza al Bancii Nationale a Romaniei presupune reducerea graduala, treptata, a dobanzilor, fara a destabiliza cursul, a explicat Cristian Popa, CFA, Membru al Consiliului de Administratie al BNR in cadrul celei de-a treia editii a dezbaterilor "Pulsul Pietei Financiare" organizate de Asociatia pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania, citat de Agerpres.
"Banca Nationala a Romaniei actioneaza pentru asigurarea stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare, iar cursul valutar este perceput de catre romani ca un indicator de stabilitate financiara, de aici, atentia speciala pe care i-o acordam. In opinia mea, scenariul de baza la care ne uitam este reducerea graduala, treptata, a dobanzilor, fara a destabiliza cursul. De regula, o reducere a dobanzii este urmata aproape imediat de o depreciere a monedei, alte state, in care euro este mai putin folosit, nu au probleme in a-si deprecia moneda, la noi insa chiar si o depreciere de 1 ban constituie "breaking news", astfel ca banca centrala este nevoita sa cantareasca cu mare atentie orice decizie de reducere a dobanzii", a declarat Cristian Popa.
El a mentionat ca este importanta si economisirea interna, in moneda locala, pe care BNR nu vrea sa o descurajeze, economia reala dar si Guvernul isi bazeaza finantarea pe depozitele bancare constituite de populatie si companii.
"Cantarim bine orice decizie luam, nu vrem sa luam decizii pripite, de aici si gradualitatea masurilor. Cu toate acestea,... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 16:22
Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns chiar si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care sustine ca bancile sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile, iar BNR nu prea are ce le faca.
Bancile comerciale din Romania sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile din sistem, acestea nefiind ale bancilor mama, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Nu spun ca bancile comerciale sunt mai inteligente decat Banca Nationala, dar sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile. Daca nu sunt reglementari ale bancilor mama, atunci exista o mare problema pentru BNR sa oblige aceste banci sa respecte aceste reglementari. In Romania, multe portofolii de credite au fost externalizate", a afirmat Mugur Isarescu.
Bancile se adapteaza la orice situatie
Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca un guvernator de banca centrala nu ar trebui sa faca astfel de declaratii, chiar daca acesta au acoperire si ca Mugur Isarescu "da dovada de oboseala" cand face astfel de afirmatii.
Ionescu spune ca Mugur Isarescu are o problema de perceptie si a dat dovada de slabiciune, prin aceasta afirmatie. El sustine ca bancile straine se adapteaza in orice situatie, insa nimeni nu poate spune daca si cand anume incalca bancile legislatia.
"Nu stiu daca este vorba de o incalcare a legislatiei, pentru ca este greu de probat asa ceva. Insa, ideea in sine, ca bancile... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:01
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca romanii nu vor simti imediat efectele cresterii economice anuntate de Institutul National de Statistica si a dat ca exemplu situatia din 200, cand dupa trei ani "au inceput sa vada romanii in casele lor ce s-a intamplat", anunta NewsIn. "Aceasta crestere economica pozitiva nu are cum, din punct de vedere economic si matematic, sa se reverse imediat in casele romanilor.
Stiu din experienta anului 2000, atunci cand am obtinut o crestere 'plus' si abia peste vreo doi sau trei ani au inceput sa vada romanii in casele lor ce s-a intamplat. Deocamdata consumul are o curba negativa si va continua sa aiba o curba negativa in Romania pana la sfarsitul anului 2012 si poate chiar in 2013.
Avem nevoie de multe confirmari, de multe cifre pozitive, ca sa ajungem sa se schimbe viata tarii si cea din casele oamenilor", a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.Acesta a tinut sa sublinieze ca este important sa urmeze si alte trimestre "tot cu plus, sa avem cifre care sa arate ca Romania merge inainte, nu sta pe loc si nu merge inapoi". Vasilescu a mai spus ca, desi BNR nu face prognoze de acest tip, toate prognozele din lume pentru 2011 si 2012, in ceea ce priveste PIB, sunt pozitive.Produsul Intern Brut (PIB) al tarii in primul trimestru din acest an a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier), ceea ce inseamna ca Romania... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 12:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 60 luni, in valoare de 289,1 milioane lei (70,4 milioane euro), la un randament mediu de 7,38% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), relateaza NewsIn. Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 983 milioane lei.
La licitatia anterioara, din 7 aprilie, MFP a vandut obligatiuni de tip benchmark, scadente in 43 luni, in valoare de 500 milioane lei (121,7 milioane euro), la un randament mediu de 7,29% pe an MFP vrea sa atraga 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna aprilie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
Astfel, ministerul va mai organiza o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont in aprilie, cu maturitate la 5 luni, cu o valoare programata de un miliard de lei.
De asemenea, Finantele va mai redeschide o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 10 ani, cu o valoare programata de 500 milioane lei.
Totodata, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca pentru trimestrul al doilea din 2011 vrea sa atraga intre 13 si 15 miliarde de lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat.
Ministerul Finantelor Publice a atras circa 41,038 miliarde lei pe parcursul lui 2010. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008. mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 18:06
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 1,298 miliarde de lei (311,3 milioane euro), la un randament mediu de 6,97% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citate de NewsIn.Valoarea anuntata initial a licitatiei era de un miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,562 miliarde lei.
La licitatia anterioara, cu scadenta la 6 luni, din 14 martie, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont in valoare de un miliard de lei (239 milioane euro), la un randament mediu de 6,82% pe an.
Ministerul Finantelor Publice si-a propus sa atraga 3,9 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna martie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.
MFP a anuntat pentru primul trimestru al acestui an majorarea volumului indicativ al emisiunilor de titluri de stat de pe piata interna de la 13-15 miliarde lei la 15-17 miliarde lei.
Ministerul Finantelor Publice a atras circa 41,038 miliarde lei pe parcursul lui 2010. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008. mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 17:09
Romania inregistra la finalul primei luni a acestui an o datorie externa totala de 92,068 miliarde euro, in crestere cu 1,4% (1,3 miliarde euro) fata de finalul lui 2010, a anuntat luni Banca Nationala a Romaniei (BNR), intr-un comunicat preluat de NewsIn.La finalul lui 2010, datoria externa totala a Romaniei se cifra la 90,765 miliarde euro.
Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 79,2% din totalul datoriei externe a Romaniei in ianuarie, potrivit datelor provizorii ale BNR, iar ponderea datoriei pe termen scurt a crescut la 20,8%.
La finalul lunii ianuarie, datoria pe termen scurt a Romaniei insuma 19,155 miliarde euro, in crestere cu 2,2% fata de nivelul de la finalul lui 2010, cand era de 18,746 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale BNR.
Datoria pe termen mediu si lung a ajuns la 31 ianuarie 2011 la 72,913 miliarde euro, fiind cu 1,2% mai mare decat la sfarsitul lui 2010, cand era de 72,019 miliarde euro.
Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a scazut 0,39% (62 milioane euro) in ianuarie fata de finalul lui 2010, pana la 15,739 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a coborat cu 1,3%, la 1,688 miliarde euro.
In schimb, datoria externa negarantata public a crescut la 37,453 miliarde euro, de la 37,198 miliarde euro la finalul lui 2010.
Depozitele constituite pe termen mediu si lung in Romania de nerezidenti au scazut la 8,195 miliarde euro, de la 8,226... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 16:24
Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit de 330 milioane euro, de trei ori mai putin decat castigul realizat in 2009, potrivit Mediafax."Daca sunt excluse pierderile acoperite in 2009 pentru anii precedenti, atunci profitul este comparabil anul trecut.
Altfel spus, impozitele platite la bugetul de stat au fost in linii generale cam aceleasi", au declarat pentru MEDIAFAX surse din banca centrala.
Potrivit legii, BNR vireaza la bugetul de stat 80% din castigul brut, rezultat dupa acoperirea pierderilor din exercitiile financiare precedente.
Anul trecut, BNR a realizat anul trecut un profit brut de 4,6 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), mult mai mare decat castigurile insumate ale tuturor bancilor care au incheiat pe plus, insa profitul net s-a limitat la 300 de milioane lei.
Dupa acoperirea pierderilor din anii precedenti, BNR a avut un castig de circa 1,8 miliarde lei, din care a platit 80% la bugetul de stat, adica in jur de 1,5 miliarde lei. mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 15:50
Initierea procedurii falimentului unei institutii de credit va fi supusa aprobarii prealabile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), care va putea respinge solicitarea bancii respective daca apreciaza ca aceasta nu se afla in stare de insolventa, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.Modificarile legislative sunt prevazute si in memorandum-ul tehnic la acordul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI).
In cazul in care BNR va aprecia ca o institutie de credit nu se afla in stare de insolventa, poate decide instituirea administrarii speciale, in masura in care sunt indeplinite conditiile legale pentru instituirea acestei proceduri. Hotararea BNR de aprobare sau respingere a solicitarii va trebui motivata.
Ordonanta adoptata, miercuri, de Guvern prevede termene scurte, de 10 zile, pentru solicitarea de catre institutia de credit debitoare a aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale a Romaniei, pentru solutionarea cererii de catre BNR si pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului la tribunal.
Totodata, BNR poate transmite judecatorului-sindic si lichidatorului, pe tot parcursul procedurii falimentului, punctul sau de vedere sau informatiile pe care le considera relevante, ori de cate ori considera necesar. Potrivit actului normativ, va fi modificata si ordinea de prioritate la plata creantelor in caz de insolventa.
Astfel, datoriile pe care institutiile de credit aflate in insolventa le au fata de deponenti, in marja garantiei... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 19:25