Guvernatorul Bancii Nationale a Ucrainei, Yakiv Smolii, foarte respectat de mediul de afaceri si de occidentali, a demisionat miercuri denuntand "presiuni politice" asupra institutiei sale, o decizie care trebuie sa fie aprobata de parlament, noteaza AFP.
Yakiv Smolii, in functie de doi ani, a facut cunoscut intr-un comunicat ca i-a prezentat demisia presedintelui Volodimir Zelenski. El nu i-a numit direct pe cei pe care ii acuza de "presiuni politice sistematice", mentionand doar imposibilitatea de "a-si exercita functia in mod eficient".
Solicitata de AFP, presedintia de la Kiev nu a reactionat deocamdata.
Conducerea Bancii Nationale a Ucrainei este vizata de atacuri din partea unor deputati, in special din partidul prezidential si considerati ca apropiati ai controversatului oligarh Igor Kolomoisky.
Acesti deputati, printre altele, au redactat un proiect de rezolutie acuzand Banca Nationala ca a dus o "politica extrem de periculoasa pentru tara care a agravat artificial criza economica".
In iunie, acest document a atras criticile ambasadorilor din tarile G7 in Ucraina. "Atingerea adusa independentei Bancii Nationale ii va afecta pe ucraineni, va dauna increderii investitorilor si va pune in pericol sprijinul international" acordat Kievului, au declarat ei pe Twitter intr-un comunicat comun.
Independenta Bancii Nationale a Ucrainei este o conditie cheie pentru Fondul Monetar International (FMI) al carui sprijin financiar este crucial pentru o tara... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 07:23
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat joi ca intentioneaza sa plateasca dividende mai mari guvernului de pe urma profitului anual de 49 miliarde franci (50 miliarde dolari) pe care il prognozeaza pentru anul 2019, gratie castigurilor realizate de pe urma obligatiunilor si actiunilor straine pe care le-a cumparat pentru a limita tendinta de apreciere a francului elvetian, transmite Reuters.
Potrivit rezultatelor anuale preliminare publicate joi, SNB a realizat in 2019 un profit de aproximativ 40 de miliarde de franci de pe urma pozitiilor valutare si un castig de 6,9 miliarde franci de pe urma detinerilor de aur. Gratie profitului total de 49 miliarde franci realizat anul trecut, dupa pierderile de 15 miliarde franci in 2018, Banca Nationala a Elvetiei va plati dividende in valoare de doua miliarde de franci catre guvernele si cantoanele elvetiene si va purta discutii cu Ministerul de Finante cu privire la alte posibile distribuiri pentru 2019 si 2020.
Realizarea de profit nu face parte din mandatul Bancii Nationale a Elvetiei, care se concentreaza pe stabilitatea preturilor si sustinerea economiei elvetiene. Pentru a-si atinge obiectivele, banca centrala a Elvetiei a derulat o campanie indelungata destinata reducerii valorii francului, o moneda cautata de investitori in perioade de incertitudine geopolitica, dar a carei apreciere afecteaza economia elvetiana dependenta de exporturi.
Profitul semnificativ realizat de SNB reflecta castigurile generate de banca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 12:00
Romania are cea mai mica pondere in PIB a indatorarii gospodariilor, sub 15%, potrivit unui raport inclus in publicatia electronica Focus on European Integration Q1/19 al Oesterreichische Nationalbank (Banca Nationala a Austriei).
Totodata, insa, are si cea mai ridicata pondere a gospodariilor vulnerabile la obligatiile financiare aferente creditelor contractate, cu cel mai mare procentaj al unui raport intre obligatiile de plata si venitul lunar de peste 40%, ceea ce se constituie intr-un risc relativ ridicat de neplata.
Doar 15% din PIB credite pentru populatie
Astfel, aparent stam mult mai bine fata de cea mai ridicata rata consemnata de Polonia (34%) si de media a zece state din centrul si sud-estul Europei (grup abreviat CESSE-10 in lb. engleza, ce include Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia, Polonia, Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania), care au avut o medie de 26% in anul 2017 (vezi graficul de mai jos).
Trebuie subliniat ca, in afara de Ungaria, Romania este singura tara din grupul CESSE-10 care a inregistrat o scadere a ponderii datoriei gospodariilor in PIB atat in perioada 2008 - 2013 (cand s-au manifestat efectele crizei economice) cat si in intervalul 2013 - 2017 (dupa depasirea crizei si reluarea cresterii economice robuste).
De retinut, OECD atragea atentia in 2017 asupra riscurilor potentiale crescute de avansul creditelor. In regiunea CESSE-10, ponderea creditelor imobiliare se situeaza undeva pe la 60% din total, adica la... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:43
Intr-un moment in care Rezerva Federala americana si alte mari banci centrale se pregatesc sa puna capat programelor de relaxare cantitativa, Banca Centrala a Ungariei (NBH) intentioneaza sa demareze un astfel de program, informeaza Bloomberg.
Incepand din luna ianuarie 2018, Banca Centrala a Ungariei va incepe sa cumpere obligatiuni ipotecare (mortgage-backed securities n.r.), ultima sa decizie destinata reducerii dobanzilor.
Spre deosebire de majoritatea bancilor centrale care se concentreaza pe tintirea inflatiei, Banca Centrala a Ungariei vrea sa influenteze creditele pe termen lung pentru cumparatorii de case si sa ajute Guvernul de la Budapesta, care se confrunta cu una din cele mai mari datorii din Europa de Est.
Obiectivul NBH este sa stimuleze cresterea economica a Ungariei, care se situeaza in urma altor economii din regiune, si sa impiedice o revenire la creditele in valuta care au impus Ungariei sa solicite ajutorul FMI in 2008.
"Exista doua lucruri de care si cei mai vehementi critici ai nostri nu ne vor acuza: ca nu am fost suficienti de activi sau creativi. Colegii nostri bancheri au simtit cu siguranta acest lucru in actiunile noastre deliberate si hotarate", a declarat recent viceguvernatorul NBH, Laszlo Windisch, la o reuniune a directorilor de banci.
Forta care sta in spatele transformarii monetare a Ungariei este Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei si aliat al premierului Viktor Orban, care a preluat postul de guvernator al NBH in... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:15
In urma cu un an si 9 luni, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) lua prin surprindere pietele financiare renuntand la plafonul fix de tranzactionare al francului in raport cu moneda euro.
Intre timp, analistii Bancii Americii si cei ai UBS Group au ajuns la concluzia ca echipa de economisti din subordinea presedintelui SNB Thomas Jordan nu a incetat niciodata sa gestioneze din umbra evolutia francului pe piata Forex, conform Bloomberg.
Jocuri obscure
In opinia economistilor din cele doua institutii financiare, noul prag neoficial pe care Banca Nationala a Elvetiei il intretine este de 1,08 euro, cu aproape 10 procente mai avantajos decat cel abandonat la inceputul anului 2015.
In cursul acestui an, moneda elvetiana a atins de patru ori pragul superior de 1,08 euro pentru a cobori rapid sub aceasta valoare, argumenteaza cei care au lansat teoria interventionismului din umbra intretinut de Thomas Jordan.
Intentia de a feri francul elvetian de o apreciere rapida pare totusi sa aiba costuri usturatoare pentru Banca Nationala a Elvetiei.
Pentru a feri francul de salturi prea rapide, SNB a fost nevoita sa cumpere euro de pe piata, atingand in acest moment o rezerva valutara de 630 miliarde, o adevarata comoara, dar si o vulnerabilitate in cazul unor fluctuatii neprevazute ale monedei unice europene.
In ianuarie 2015, aceeasi situatie l-a fortat pe Jordan sa renunte la pragul fix de tranzactionare al valutei din Tara Cantoanelor intr-un moment in care rezerva... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 08:29
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a confirmat vineri ca a inregistrat anul trecut pierderi de 23,3 miliarde de franci (23,45 miliarde de dolari), in principal din cauza fluctuatiilor valutare, dar cu toate acestea institutia va distribui dividende in valoare de un miliard de franci catre autoritatile federale si cantoanele elvetiene.
Aprecierea monedei elvetiene a provocat SNB pierderi de 19,9 miliarde de franci in urma scaderii valorii rezervelor sale valutare, transmite Reuters.
La inceputul lui 2015, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat dupa aceasta decizie, francul s-a apreciat cu 40%, iar moneda euro a atins un minim record de 0,8500 franci.
Elvetienii, chemati sa decida prin referendum daca bancile comerciale vor mai putea ...citeste mai departe despre "Criza francilor: Banca Nationala a Elvetiei a raportat pierderi record in 2015" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:43
Guvernatorul Bancii Nationale a Republicii Moldova, Dorin Dragutanu, a demisionat luni.
El a anuntat si demisia intregii conduceri a Bancii Nationale, potrivit Publika.
Dorin Dragutanu a spus ca si-a dat demisia la presiunile unor politicieni.
"Astazi am prezentat demisia noastra de la conducerea Bancii Nationale. Conform legii Bancii Nationale sunt trei luni in care trebuie sa asiguram interimatul. Noi vom ramane cat va fi nevoie pentru a asigura buna functionare. Noi suntem gata sa plecam si maine. Guvernarea are cu cine sa ne inlocuiasca", a declarat guvernatorul BNM intr-o conferinta de presa.
"Facem apel politicienilor sa se abtina de la noi declaratii si sa lase BN sa-si faca treaba eficient. Este un motiv impus de presiuni ...citeste mai departe despre "Toata conducerea Bancii Nationale a Moldovei si-a dat demisia, din cauza presiunilor politice" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:40
Comportamentul bancilor austriece pe piata est-europeana a fost unul responsabil si nu exista riscuri ascunse in activitatea de creditare a acestora, afirma Guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Claus Raidl.
Declaratia oficialului vine in contextul in care institutiile financiare austriece, precum Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, au devenit cei mai mari creditori in statele foste comuniste din Europa de Est, potrivit Agerpres.
"Nicio banca austriaca nu a acordat bani in mod iresponsabil. Avem unele probleme ca urmare a incetinirii economice, a creditelor in valuta si a situatiei politice din unele tari, astfel ca trebuie sa ne adaptam", a declarat marti, intr-un interviu, Raidl.
Anul trecut, Banca Nationala a Austriei a cerut bancilor austriece sa reduca creditarea in tarile din Est pana la nivelul depozitelor pe care le strang de pe pietele locale.
Agentia de rating Fitch a confirmat ieri ca bancile straine au redus 'moderat' finantarea catre subsidiarele lor din regiunea CEE dupa criza financiara din 2008.
Cu toate acestea, Raidl afirma ca nu ar dori ca bancile austriece sa intoarca spatele regiunii Europei de Est.
"Angajamentul si investitiile bancilor austriece in regiunea Europei Centrale si de Est este o poveste de succes daca luam in considerare perioada ultimilor zece ani", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.
Autoritatile de la Viena au trebuit sa nationalizeze Hypo Alpe-Adria-Bank... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:31
Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza ca francul va continua sa se apreciaze si sustine ca este pregatita sa ia masuri, in caz contrar, potrivit lui Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse, care a facut afirmatiile pentru ziarul SonntagsZeitung.
"Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul, noteaza Bloomberg.
Banca Nationala a Elvetiei va majora limitele, pentru ca francul este "supraevaluat intr-un mod semnificativ".
In opinia lui Buehrer, cursul valutar ar trebui sa fie de 1,3 franci sau de maxim 1,4 franci pentru un euro. El a mai aratat ca impactul incetinirii cresterii economice globale si aprecierea francului sunt din ce in ce mai vizibile.
Cresterea francului a avut un efect negativ puternic asupra exporturilor Elvetiei, stat a carui economie se bazeaza in proportie de 50% pe produsele vandute peste granite.
Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului
Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.
"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981.
Au existat argumente conform carora Banca Nationala a Elvetiei... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:12