Banca Mondiala (BM) a anuntat joi ca este pregatita sa aloce 160 de miliarde dolari in urmatoarele 15 luni pentru a ajuta tarile sa reactioneze la consecintele sanitare imediate ale pandemiei COVID-19 si sa sprijine redresarea economica, informeaza AFP.
Consiliul de administratie al BM a aprobat joi "un prim set de operatiuni de ajutoare de urgenta pentru tarile in curs de dezvoltare din intreaga lume", se arata intr-un comunicat in care este mentionat un "prim set de proiecte, in valoare de 1.9 miliarde de dolari" destinat unui numar de 25 de tari.
"In cadrul acestei proceduri accelerate, este in curs de pregatire sprijin pentru un alt grup de 40 de tari", a declarat presedintele institutiei David Malpass in timpul unei conferinte telefonice, precizand ca se urmareste "remedierea consecintelor imediate asupra sanatatii" ale pandemiei.
"Avem deja operatiuni de raspuns in domeniul sanatatii in peste 65 de tari", a afirmat el.
"Ne straduim sa consolidam capacitatea tarilor in curs de dezvoltare de a raspunde la pandemia COVID-19 si sa scurtam timpul necesar redresarii economice si sociale", a adaugat David Malpass. Totodata, a subliniat necesitatea unei "actiuni de amploare" pentru tarile cele mai sarace, care sunt cele mai vulnerabile si care vor fi "probabil cele mai afectate".
"Acestea sufera o dubla presiune, economica si in planul sanatatii", a precizat oficialul BM.
Ca raspuns la intreruperile pe scara larga ale lantului de aprovizionare, BM sprijina,... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 09:21
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale vor fi revizuite, in jos, din cauza epidemiei de coronavirus, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, care a atras atentia in special asupra impactului epidemiei asupra lanturilor de aprovizionare, transmite AFP.
"Prognoza de crestere va fi revizuita in jos, cel putin pentru prima jumatate a lui 2020, partial din cauza faptului ca ritmul de crestere al Chinei va fi afectat de virus, dar si din cauza lanturilor de aprovizionare", a declarat David Malpass, cu prilejul unei discutii cu fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizata de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center.
La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a anuntat ca se asteapta la o usoara relansare a ritmului de crestere a economiei mondiale in 2020, mizand pe un avans de 2,5%, dupa un avans de 2,4% anul trecut.
David Malpass a atras atentia asupra faptului ca parte din produsele chineze erau transportate catre clienti de avioanele comerciale care transportau si pasageri. Insa, in ultimele zile, mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La randul sau, Janet Yellen se asteapta la un "efect important" asupra cresterii economiei chineze, cel putin in primul trimestru si chiar in al doilea.
"China reprezinta o parte importanta din economia mondiala, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor tari", ceea ce va alimenta o puternica incertitudine, a adaugat... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:31
Sumele transferate de catre locuitorii unei tari bogate spre tara lor de origine mai saraca ar urma sa ajunga la 550 miliarde de dolari in 2019 si vor deveni principala sursa de finantare externa a statelor emergente, a indicat Banca Mondiala, citata de AFP.
Institutia financiara a confirmat de asemenea ca 2018 a reprezentat un an record pentru astfel de transferuri, care adeseori reprezinta o sursa indispensabila de venit pentru beneficiarii din tarile emergente, cu 529 miliarde de dolari, o crestere de 9,6% in decurs de un an, conform unui comunicat dat publicitatii luni.
In total, transferurile catre strainatate intre indivizi, incluzand si pe cele destinate tarilor bogate, s-au ridicat la 689 miliarde de dolari in 2018 fata de 633 miliarde de dolari cu un an in urma.
Fondurile spre Asia de Est si Pacific au crescut cu 7%, iar cele destinate Asiei de Sud - cu 12%.
'Cresterea generala este stimulata de o imbunatatire a economiei si a situatiei ocuparii fortei de munca in SUA si de o revenire a fluxurilor din tarile din Golf si din Federatia Rusa', a subliniat Banca Mondiala.
India a fost principala destinatara a acestor fonduri, cu 79 miliarde de dolari, urmata de China (67 miliarde), Mexic (36 miliarde), Filipine (34 miliarde) si Egipt (29 miliarde).
Costurile pentru un transfer de 200 de dolari au fost de 7% in medie in primul trimestru al anului 2019, a mai spus Banca Mondiala, care isi exprima regretul in mod regulat ca aceste costuri sunt prea... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 11:24
Presedintele SUA, Donald Trump, l-a desemnat, miercuri, pe David Malpass pentru functia de presedinte al Bancii Mondiale, in efortul de reformare a institutiei internationale.
David Malpass, in varsta de 62 de ani, in prezent subsecretar pentru Afaceri internationale in cadrul Departamentului Trezoreriei din SUA, a fost consilier economic in echipa de campanie electorala a lui Donald Trump, informeaza postul NPR.
"Este o mare onoare", a reactionat Malpass, prezent alaturi de Trump, subliniind ca doreste sa contribuie la eforturile de mai buna integrare a femeilor in economie.
"Sunt foarte optimist in legatura cu faptul ca vom putea crea crestere in strainatate care va contribui sa ne ajute in lupta impotriva saraciei extreme si va spori oportunitatile economice pentru tarile in curs de dezvoltare", a aratat el.
Malpass a lucrat si in cadrul Administratiei George H.W. Bush si a fost economist-sef la grupul de investitii american Bear Stearns.
David Malpass probabil va incerca sa ofere Statelor Unite un rol mai influent in cadrul Bancii Mondiale, a declarat un oficial din cadrul Administratiei de la Washington citat de site-ul Axios.com.
In trecut, David Malpass a criticat institutii internationale precum Banca Mondiala, catalogandu-le, potrivit CNBC, drept "intruzive" si "reticente fata de schimbari".
Pentru a deveni presedinte al Bancii Mondiale, David Malpass trebuie sa primeasca aprobarea reprezentantilor tarilor care detin controlul asupra... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 21:36
Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar aceasta nu s-a tradus in reducerea saraciei, iar problema incluziunii este predominant o constanta rurala, 70% dintre cei saraci traind in aceste zone, arata un raport al Bancii Mondiale.
"Aproximativ 45% din populatia tarii se afla in zonele rurale, unde saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decat in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intampla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene", se precizeaza in documentul citat de Mediafax.
Raportul arata ca peste 900.000 de persoane (4,5%), traiesc in saracie extrema in zonele marginalizate din Romania (3,2% din mediul urban si 6,2% din populatia rurala).
"Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone sufera de o combinatie de strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in randurile minorilor", se arata in raport.
"Serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent", spun realizatorii... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 15:26
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de oameni saraci, iar peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi, a declarat, miercuri, Donato De Rosa, economist-sef al Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Exista diferente uriase intre oportunitatile pe care le au locuitorii din orasele mari si cei din zona rurala. Chiar daca PIB-ul per capita al vecinilor vostri, bulgarii, este mai mic, Romania are de departe cea mai mare populatie saraca din UE - peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi", a spus oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca zonele rurale sunt la decenii departare. "Daca esti nascut la tara, nu vei avea acces la o buna educatie si la un sistem medical eficient. In Romania s-au facut multe imbunatatiri in ultimii 30 de ani, dar inca sunt multi oameni ramasi in urma. Exista investitii in infrastructura, dar calitatea este foarte joasa, ceea ce scade competitivitatea firmelor si descurajeaza migratia celor din zona rurala catre zonele urbane, pentru acces la slujbe, educatie si sistem medical", a continuat De Rosa.
Printre cauzele care au dus la aceasta situatie, specialistul a indicat calitatea slaba a institutiilor statului si inconsecventa lor in ceea ce priveste prioritatile si strategiile de crestere, precum si incapacitatea de a se adapta la schimbari.
"O alta problema este ponderea mare a companiilor de stat, in comparatie cu alte... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 17:51
Organizatia Natiunilor Unite ar putea adopta, spre sfarsitul acestui an, rezolutia Bancii Mondiale privind eradicarea saraciei extreme de pe glob in urmatorii 15 ani.
Acest lucru ar insemna ca, pentru prima data, orice familie din lume isi va putea permite un frigider sau alte bunuri care le-ar usura viata.
O analiza BBC ne arata si cat de realist este acest program al celor doua organizatii.
China, factor de dezvoltare
O mare parte din drum a fost deja parcursa.
Fata de perioada de inceput a anilor '80, cand 52% din populatia tarilor in curs de dezvoltare traia cu mai putin de 1,25 de dolari/zi, procentul a fost redus la doar 15%.
In termenii exprimati de programul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) al ONU, putem spune ca tinta de a injumatati rata saraciei extreme pana in 2015 a fost atinsa cu 5 ani mai devreme.
In 1990, peste o treime din populatia lumii (36%) traia sub pragul saraciei.
Procentul s-a redus la jumatate in doar 20 de ani si ca urmare a dezvoltarii economice rapide a Chinei.
Populatie in crestere
In acest moment, un miliard de persoane sunt in continuare atinse de flagelul saraciei extreme.
Africa Sub-Sahariana este singura zona de pe glob unde rata saraciei este in crestere continua de peste 3 decenii.
Chiar daca in Africa procentul populatiei care traieste in conditii de saracie extrema a scazut in procente, in termeni reali cifrele sunt aproape duble, tinand cont de cresterea populatiei globale in... mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 15:00
Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei, dar in pofida acestor progrese ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana, peste 30% din populatie traind cu mai putin de 5 dolari pe zi, a declarat pre?edintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.
El s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.
"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, dupa intalnirea cu premierul Ponta.
Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din popula?ie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.
Presedintele Bancii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:58