Economia romaneasca ar urma sa se contracte cu 5,7% in 2020, dar va inregistra o relansare de 4,9% in 2021, conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA) publicate miercuri de institutia financiara internationala.
"Severitatea recesiunii si magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evolutia crizei sanitare si raspunsul decidentilor, de impactul stimulentelor economice si de consecintele stimulentelor adoptate la nivelul UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, pentru a raspunde la consecintele pandemiei de COVID-19, Banca Mondiala se asteapta ca deficitul fiscal sa ajunga la 9,1% din PIB in 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB inainte de criza. "O reducere substantiala a deficitului in 2021 este putin probabila deoarece Guvernul va trebui sa sprijine procesul de revenire economica", precizeaza Banca Mondiala. Institutia mizeaza anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.
In ceea ce priveste riscurile si provocarile cu care se va confrunta Romania, Banca Mondiala sustine ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale economice si sanitare. "O criza prelungita cu masuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de crestere si ar amana relansarea incipienta a activitatii, crescand in acelasi tip somajul si saracia", apreciaza Banca Mondiala.
Pe de alta... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 11:03
Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar aceasta nu s-a tradus in reducerea saraciei, iar problema incluziunii este predominant o constanta rurala, 70% dintre cei saraci traind in aceste zone, arata un raport al Bancii Mondiale.
"Aproximativ 45% din populatia tarii se afla in zonele rurale, unde saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decat in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intampla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene", se precizeaza in documentul citat de Mediafax.
Raportul arata ca peste 900.000 de persoane (4,5%), traiesc in saracie extrema in zonele marginalizate din Romania (3,2% din mediul urban si 6,2% din populatia rurala).
"Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone sufera de o combinatie de strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in randurile minorilor", se arata in raport.
"Serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent", spun realizatorii... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 15:26
Romania este o tara care in medie se descurca bine, insa discrepantele regionale si sociale nu s-au vindecat, iar acesta se datoreaza faptului ca sectorul public nu poate implementa politici cu care sa le ofere oportunitati tuturor locuitorilor, a declarat, vineri, Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale, la o conferinta organizata de institutie.
"Romania este o tara care in medie se descurca bine, insa discrepantele regionale si sociale nu s-au vindecat. In medie Romania are o crestere puternica insa nu toata lumea beneficiaza de pe urma acestor cresteri si de fapt aceasta incearca sa rezolve strategia. Motivul pentru care aceste diviziuni continua sa existe in Romania si nu dispar, dupa parerea noastra, este legat de slabiciunile cadrului institutional. Faptul ca sectorul public nu poate implementa politici cu care sa le ofere oportunitati tuturor locuitorilor", a spus Tatiana Proskuryakova.
Potrivit sursei citate, Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar care nu s-a tradus in reducerea saraciei.
Tatiana Proskuryakova sustine ca noua strategie de tara a fost pregatita in consultare cu Guvernul, iar obiectivul general al acesteia este consolidarea institutiilor.
Intrebata despre stadiul implementarii proiectului RAMP - Revenue Administration Modernization Project, aceasta a mentionat ca a avut mai multe discutii cu autoritatile si ca nu s-a ajuns inca la o decizie finala. mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 15:27
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de oameni saraci, iar peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi, a declarat, miercuri, Donato De Rosa, economist-sef al Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Exista diferente uriase intre oportunitatile pe care le au locuitorii din orasele mari si cei din zona rurala. Chiar daca PIB-ul per capita al vecinilor vostri, bulgarii, este mai mic, Romania are de departe cea mai mare populatie saraca din UE - peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi", a spus oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca zonele rurale sunt la decenii departare. "Daca esti nascut la tara, nu vei avea acces la o buna educatie si la un sistem medical eficient. In Romania s-au facut multe imbunatatiri in ultimii 30 de ani, dar inca sunt multi oameni ramasi in urma. Exista investitii in infrastructura, dar calitatea este foarte joasa, ceea ce scade competitivitatea firmelor si descurajeaza migratia celor din zona rurala catre zonele urbane, pentru acces la slujbe, educatie si sistem medical", a continuat De Rosa.
Printre cauzele care au dus la aceasta situatie, specialistul a indicat calitatea slaba a institutiilor statului si inconsecventa lor in ceea ce priveste prioritatile si strategiile de crestere, precum si incapacitatea de a se adapta la schimbari.
"O alta problema este ponderea mare a companiilor de stat, in comparatie cu alte... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 17:51
Romania este cea mai performanta tara din regiune, insa exista inca probleme legate de educatie si de faptul ca foarte multi oameni lucreaza in agricultura cu productivitate redusa, a declarat, marti, Thomas Farole, economist principal in cadrul Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa.
Banca Mondiala a lansat marti, la Bucuresti, raportul intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate".
"Am venit cu acest raport in contextul in care ne pregatim de o noua perioada de programare si am vrut sa vedem ce putem schimba la nivelul politicii Uniunii Europene de reducere a disparitatii dintre regiuni", a spus Farole.
Potrivit acestuia, cele mai sarace regiune se afla in centrul si estul Europei, dar si in sudul continentului, iar Romania are cea mai buna performanta din regiune.
"Totusi, sunt probleme in Romania cu faptul ca foarte multi oameni lucreaza in agricultura cu productivitate redusa, iar o alta problema este educatia", a sustinut oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca, in general, se observa o scadere a cererii de munca manuala, odata cu cresterea numarului de joburi in care angajatii isi folosesc inteligenta cognitiva.
Totodata, raportul Bancii Mondiale arata ca exista inca inegalitati semnificative in ceea ce priveste bunastarea, oportunitatile si productivitatea intre regiunile europene.
"In prezent, cele mai sarace regiuni din UE au un PIB pe cap de locuitor de sapte ori mai mic decat regiunile cele mai bogate. Impactul... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 16:05
Bucuresti, Sofia, Budapesta si Varsovia concureaza cu aproape orice orase principale din Europa Occidentala, desi disparitatile dintre orasele principale si secundare din tarile "cu venituri scazute" raman mult mai ridicate decat in orice alte parti ale Europei, se arata in studiul intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate" ("Rethinking Lagging Regions"), publicat luni de Banca Mondiala (BM).
Potrivit sursei citate, in tarile cel mai putin dezvoltate din Europa, orase principale, cum ar fi Bratislava si Bucuresti, seamana mai mult cu Roma, Madrid sau Copenhaga decat cu orice alta parte a propriei lor tari.
Raportul Bancii Mondiale arata ca, in Europa, orasele sunt motoarele de crestere, iar in Romania zonele urbane functionale (ZUF) ale Bucurestiului si ale resedintelor de judet genereaza 90% din totalul veniturilor intreprinderilor.
In timp ce mai putin de 16% din populatia UE traieste in orasele principale, acestea genereaza 23% din PIB-ul tarii. Mai mult, cele 228 de orase secundare europene genereaza inca 45% din PIB-ul UE.
Activitatea economica nu este raspandita egal pe teritoriul Europei, desfasurandu-se, in special, pe campii si pe creste. Principalele regiuni din Europa au, in medie, un PIB per capital de 2,3 mai ridicat decat cea mai saraca regiune din tara lor.
In "regiunile cu crestere redusa", in care orasele contribuie semnificativ la crestere, raman discrepante majore in privinta productivitatii oraselor principale si secundare,... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 15:04
Cele mai sarace regiuni din Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria vor fi in medie mai bogate decat "regiunile cu crestere redusa" din Italia, Spania, Portugalia si Grecia, pana in 2025, daca vor continua tendintele din ultimul deceniu, se arata intr-un studiu publicat luni de Banca Mondiala (BM).
Potrivit documentului intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate" ("Rethinking Lagging Regions"), "regiunile ramase in urma" din Europa includ regiunile "cu venituri scazute" din Europa Centrala si de Est (CEE), multe din ele apropiindu-se rapid de "regiunile cu crestere redusa" din sudul Europei, care se confrunta cu stagnarea productivitatii si somaj ridicat.
In realitate, ierarhia economica a regiunilor europene este in grafic pentru a inregistra o schimbare majora in urmatorul deceniu.
Ambele grupuri de "regiuni ramase in urma" se confrunta, insa, cu dificultati comune care constrang perspectivele de crestere pe termen lung, inclusiv un nivel scazut al participarii la piata fortei de munca, transformari structurale incomplete si deficiente mari la institutii si calificari, sustine Banca Mondiala.
In perioada 2005 - 2015, "regiunile cu crestere redusa" din sudul Europei au inregistrat un avans zero al PIB per capita, comparativ cu o medie anuala de 2,1% in UE.
In schimb, cresterea anuala medie in "regiunile cu venituri scazute" din estul Europei a fost de 4,6%. Daca aceste tendinte vor persista, va fi o restructurare radicala a ierarhiei economice a... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 15:00
Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei, dar in pofida acestor progrese ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana, peste 30% din populatie traind cu mai putin de 5 dolari pe zi, a declarat pre?edintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.
El s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.
"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, dupa intalnirea cu premierul Ponta.
Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din popula?ie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.
Presedintele Bancii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:58
Procentul populatiei din Romania care va trai in saracie in acest an va creste cu 1,7 puncte procentuale fata de 2008, la 7,4%, iar printre cei mai afectati se vor numara copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, realizate de Banca Mondiala."Nivelul saraciei este estimat sa creasca la 7,4% din populatie in 2009, iar proportia copiilor care traiesc in saracie absoluta este anticipata sa urce la 10,7% in 2009, de la 7,8% in 2008", potrivit Bancii Mondiale. In strategie se mai arata ca, desi cea mai mare parte a populatiei sarace locuieste in zona rurala, gradul de saracie este asteptat sa creasca mai rapid in mediul urban - unde este anticipat un avans al saraciei cu 40% in acest an -, decat in cel rural (+30%).
Banca Mondiala anticipeaza ca si antreprenorii - din alte domenii decat agricultura - vor fi afectati, ca urmare a impactului crizei economice. In 2008, numai 5,7% din populatia Romaniei traia in saracie, dupa ce cresterea economica din anii anteriori a scos din saracie sute de mii de oameni.
De altfel, numarul romanilor care traiau in saracie absoluta scazuse de la 2,1 milioane persoane in 2007 la 1,2 milioane persoane in 2008. Grupurile cele mai vulnerabile la saracie erau cu precadere din zona rurala, unde traiesc 75% din saraci.
De asemenea, copiii, in special cei proveniti din familii numeroae, tinerii, romii, somerii si lucratorii in agricultura prezinta un risc ridicat de saracie.
Romania are cele mai mici cheltuieli... mai mult
Sambata, 18 Iulie 2009, ora 16:06