Romania ar trebui sa se concentreze pe cresterea economica pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie sa fie foarte prudenta, intrucat pericolele sunt aproape, a declarat, vineri, Hans Timmer, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Vedem progrese in economia tarilor din regiune, rata somajului este mica, chiar mai mica decat cea dinainte de criza economica globala, ceea ce este valabil si pentru Romania. Deficitul de cont curent a scazut, in multe tari sistemele fiscale sunt mai sanatoase, iar povestile sunt de succes. Dar suntem foarte ingrijorati cu privire la unele aspecte", a spus expertul.
El s-a referit la schimbarile tehnologice si la faptul ca vom avea in urmatorii ani o inasprire a politicii monetare.
"Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie intr-un fel pe care nu l-am vazut destul de des in trecut. Iata de ce este foarte important sa fiti foarte prudenti in politicile pe care le adoptati. Sa nu cresteti deficitul de cont curent, sa aveti sub control situatia fiscala, sa aveti un sector bancar foarte stabil si sa aveti grija ca datoriile din sectorul privat sa scape de sub control, pentru ca veti avea nevoie de toate plasele de siguranta in urmatoarea perioada", a continuat Timmer.
Intrebat daca Romania este pregatita pentru a face fata acestor provocari, el a recomandat eliminarea presiunilor inflationiste si tinerea sub control a deficitului... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:38
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de oameni saraci, iar peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi, a declarat, miercuri, Donato De Rosa, economist-sef al Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Exista diferente uriase intre oportunitatile pe care le au locuitorii din orasele mari si cei din zona rurala. Chiar daca PIB-ul per capita al vecinilor vostri, bulgarii, este mai mic, Romania are de departe cea mai mare populatie saraca din UE - peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi", a spus oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca zonele rurale sunt la decenii departare. "Daca esti nascut la tara, nu vei avea acces la o buna educatie si la un sistem medical eficient. In Romania s-au facut multe imbunatatiri in ultimii 30 de ani, dar inca sunt multi oameni ramasi in urma. Exista investitii in infrastructura, dar calitatea este foarte joasa, ceea ce scade competitivitatea firmelor si descurajeaza migratia celor din zona rurala catre zonele urbane, pentru acces la slujbe, educatie si sistem medical", a continuat De Rosa.
Printre cauzele care au dus la aceasta situatie, specialistul a indicat calitatea slaba a institutiilor statului si inconsecventa lor in ceea ce priveste prioritatile si strategiile de crestere, precum si incapacitatea de a se adapta la schimbari.
"O alta problema este ponderea mare a companiilor de stat, in comparatie cu alte... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 17:51
Romania este cea mai performanta tara din regiune, insa exista inca probleme legate de educatie si de faptul ca foarte multi oameni lucreaza in agricultura cu productivitate redusa, a declarat, marti, Thomas Farole, economist principal in cadrul Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa.
Banca Mondiala a lansat marti, la Bucuresti, raportul intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate".
"Am venit cu acest raport in contextul in care ne pregatim de o noua perioada de programare si am vrut sa vedem ce putem schimba la nivelul politicii Uniunii Europene de reducere a disparitatii dintre regiuni", a spus Farole.
Potrivit acestuia, cele mai sarace regiune se afla in centrul si estul Europei, dar si in sudul continentului, iar Romania are cea mai buna performanta din regiune.
"Totusi, sunt probleme in Romania cu faptul ca foarte multi oameni lucreaza in agricultura cu productivitate redusa, iar o alta problema este educatia", a sustinut oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca, in general, se observa o scadere a cererii de munca manuala, odata cu cresterea numarului de joburi in care angajatii isi folosesc inteligenta cognitiva.
Totodata, raportul Bancii Mondiale arata ca exista inca inegalitati semnificative in ceea ce priveste bunastarea, oportunitatile si productivitatea intre regiunile europene.
"In prezent, cele mai sarace regiuni din UE au un PIB pe cap de locuitor de sapte ori mai mic decat regiunile cele mai bogate. Impactul... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 16:05
Romania trebuie sa continue pe calea unui management macroeconomic bun, daca vrea sa creasca standardul de viata al populatiei, crede vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Cyril Muller.
"Romania are nevoie sa continue pe calea unui management macroeconomic bun, pentru ca daca asta nu se va intampla, va fi foarte dificil sa creasca si sa imbunatateasca standardul de viata al populatiei", sustine vicepresedintele Bancii Mondiale, intr-un interviu acordat Agerpres.
Muller se arata rezervat fata de pomenile electorale decise de Parlament in ultima perioada: "Se discuta o serie de initiative legislative, in aceasta perioada electorala, dar va fi interesant de vazut cum vor fi acestea implementate in viitor. (...) Astfel de decizii adoptate in perioade electorale, unele au fost implementate, altele nu, dar importanta este directia".
In context, Muller apreciaza ca Romania a progresat mult in ultimii 25 de ani, insa avertizeaza ca trebuie sa continue ...citeste mai departe despre "Vicepresedintele Bancii Mondiale despre pomenile electorale si cum pot romanii sa aiba o viata mai buna" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 17:11
Guvernul roman trebuie sa fie vigilent, sa isi mentina pozitia in ceea ce priveste reformele si sa evite presiunile ce ar putea ameninta eforturile de consolidare fiscala, avand in vedere situatiile dificile cu care se confrunta regiunea, chiar daca ratele de crestere si performanta economica a Romaniei au in continuare valori extrem de pozitive, a declarat Cyril Muller, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
Reprezentantul institutiei financiare internationale s-a aflat pentru trei zile in Romania alaturi de noul Director de Operatiuni numit pentru tarile Uniunii Europene, Arup Banerji, si Directorul Executiv, Frank Heemskerk, ce reprezinta Romania in cadrul Comitetului Directorilor al Bancii Mondiale.
Banca Mondiala: Romania are multe de recuperat in domeniul transporturilor
"Pe durata vizitei am purtat discutii excelente cu privire la modul in care putem sprijini agenda si vom lucra impreuna in domeniul reformelor privind intreprinderile de stat, ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala avertizeaza: Guvernul Romaniei trebuie sa fie vigilent in contextul dificil din regiune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:48
Presedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, delegatia Bancii Mondiale, condusa de Cyril Muller, vicepresedintele regional pentru Europa si Asia Centrala.
Seful statului roman si reprezentantii Bancii Mondiale au discutat despre "oportunitatile de consolidare a colaborarii dintre Romania si Banca Mondiala, fiind evidentiat interesul Bancii Mondiale de a sprijini, in continuare, reformele economice si institutionale care sa sustina dezvoltarea pe termen lung", a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.
In acest sens, "au fost apreciate rezultatele cooperarii existente pana in prezent intre Romania si Banca Mondiala".
De asemenea, membrii delagatiei Bancii Mondiale au trasat cateva directii de reforma, "in principal in legatura cu sectorul intreprinderilor de stat si imbunatatirea guvernantei corporatiste, rezolvarea problemei cadastrului, dar si necesitatea dezvoltarii si modernizarii unor sectoare cheie, precum cel al ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala: Romania are multe de recuperat in domeniul transporturilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:28
Romania trebuie sa plateasca 113 milioane euro, in 2016, catre Uniunea Europeana si Banca Mondiala, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Astfel, cea mai mare parte a sumei trebuie rambursata catre Uniunea Europeana, respectiv 104 milioane euro. Catre Banca Mondiala vor merge 9,1 milioane euro. Intreaga suma de 113 milioane euro reprezinta plati de dobanzi si comisioane.
In 2015, Romania a platit peste 1,83 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. De asemenea, 2015 a fost si anul in care a fost achitat imprumutul de la FMI. Astfel, ultima transa a fost in februarie si s-a ridicat la 165 milioane euro. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, peste 2,49 miliarde de euro.
In acest an, tara noastra a rambursat Uniunii Europene peste 1,651 miliarde euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital si restul dobanzi si comisioane. Catre Banca Mondiala au fost ...citeste mai departe despre "Cati bani trebuie sa plateasca Romania catre UE si Banca Mondiala, in 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 13:14
Romania a reusit sa aiba rezultate economice bune si tangibile pe termen scurt, dar este nevoie de o viziune si pe termen mediu si lung, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Indermit Gill, economist sef pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale (BM).
"Pe termen scurt, Romania a reusit sa aiba niste rezultate tangibile si este printre putinele tari care au avut astfel de rezultate macroeconomice. Trebuie sa fim mai atenti la resursele noastre de crestere si sunt sigur ca vom avea o abordare mai directa. Noi dorim o crestere economica atat pe termen mediu, cat si lung, si de aceea Guvernul se concentreaza pe mai multe zone: sa curete sectorul intreprinderilor unde se pierd resurse, sectorul energetic si constructia de infrastructura, investitii, sectorul agricol, reforma in sistemul administratiei publice", a aratat Gill.
Economistul sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Indermit Gill, prezinta, luni, la Bucuresti, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), raportul "Cresterea de aur: Restabilirea stralucirii modelului economic european".
Raportul abordeaza perspectiva de crestere pe termen lung in Europa, cu accent pe evolutiile din ultimele doua decenii, si incearca sa identifice ceea ce trebuie facut pentru a asigura prosperitatea in urmatorii 20 de ani. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 10:36
Efectul majorarii TVA se va resimti intr-o crestere a inflatiei cu 2-2,5%, anul acesta, insa va fi temporar si limitat la nivelul catorva luni. BM isi va revuzui in curand prognoza de crestere a economiei romanesti, si pentru acest an nu ar fi exclus sa fim martorii unei contractii mai mari cu un procent peste estimarea initiala a BM de declin 0,5%, desi, deocamdata nu exista o cifra avansata oficial. In schimb, am putea fi martorii unei reveniri a economiei din 2011, crede Pauna, desi ii este greu sa faca estimari, dat fiind nivelul accentuat al incertitudinilor, relateaza NewsIn.Exporturile raman motorul cresterii economice romanesti, spune Pauna.
"Cresterea economiei noastre este strans legata de cea europeana, chiar daca nivelul comertului dintre Romania si Uniune este mai scazut decat media altor 10 tari central si est europene."Scaderea preturilor tuturor claselor de active ar putea atrage investitii noi, insa investitorii sunt inca in expectativa."Cred ca Romania este un loc atractiv pentru investitori pentru stabilirea unor noi unitati de productie, insa incertitudinile pe termen scurt tin investitorii in expectativa: In mod cert, a avut loc o diminuare a preturilor activelor, insa intrebarea este daca aceste preturi au atins nivelul minim", a spus Pauna.Analistul BM sustine ca Romania ar trebui sa-si mobilizeze mai multe resurse interne pentru a creste prin forte proprii.
"Mai intai, insa, trebuie sa stabilizam indicatorii macro".Costurile cu forta de munca sunt,... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 22:30