Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
In vreme ce discursul guvernamental intern este unul optimist in ceea ce priveste performantele ANAF, documentele Bancii Mondiale contin note pesimiste legate de ritmul de implementare al programului de reorganizare al Fiscului roman.
Oficiali ai Bancii Mondiale au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca inclusiv decizii continute de ultima hotarare de guvern privind reorganizarea ANAF nu sunt in concordanta cu proiectul finantat de BM.
Proiectul si banii
Ministerul Finantelor a deschis un credit la Banca Mondiala de 91,8 milioane de dolari in anul 2013, bani cu care urmeaza sa restructureze, reformeze si sa dezvolte Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Implementarea corecta si eficienta a proiectului ar urma sa ridice toti indicatorii de performata ai Fiscului roman - de la digitalizare, instruirea personalului, imbunatatirea relatiei cu contribuabilul - cu rezultate in cresterea gradului de colectare si reducerea evaziunii fiscale.
Imprumutul ar urma sa fie ...citeste mai departe despre "Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Banca Mondiala, nemultumita de reorganizarea ANAF" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 09:44
Banca Mondiala spera sa-si creasca creditarea cu 50% in urmatorii 10 ani prin reducerea costurilor, relaxarea restrictiilor cu privire la suma maxima pe care o poate acorda sub forma de credite si perceperea unor comisioane mai mari de la statele bogate pentru unele servicii, au declarat vineri, pentru Reuters, surse din interiorul institutiei internationale.
In prezent, portofoliul de credite al Bancii Mondiale este de aproximativ 200 de miliarde de dolari.
Potrivit surselor care au dorit sa-si pastreze anonimatul, saptamana aceasta boardul Bancii Mondiale a semnat un plan vizand cresterea creditarii cu 100 de miliarde de dolari, iar detaliile planului ar urma sa fie definitivate inaintea reuniunilor de primavara ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, care vor avea loc in luna aprilie.
Aceasta ar urma sa fie prima mare realiniere strategica a Bancii Mondiale efectuata dupa 1996 in ideea de a face institutia mai eficienta si mai adecvata la ceea ce au nevoie tarile. Potrivit noii strategii, banca va cauta modalitatile prin care poate majora portofoliul de credite pentru a putea ramane relevanta pe piata, in conditiile unei competitii crescute pentru fonduri de dezvoltare.
In prezent, tarile cu venituri medii, inclusiv primii cinci debitori ai Bancii Mondiale (China, Brazilia, Turcia, India si Indonezia) se pot baza mai mult pe finantarea privata si imprumuturi bilaterale. Cu toate acestea, Banca Mondiala considera ca aceste tari, care au in... mai mult
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 11:03
Cele 188 de state membre ale Bancii Mondiale (BM) au aprobat strategia presedintelui institutiei, Jim Yong Kim, pentru un plan de eficientizare a activitatilor, care sa raspunda mai bine nevoilor clientilor si sa reduca saracia, in paralel cu restrangerea costurilor.
"Pentru prima oara in istoria bancii, avem o strategie care sustine intarirea intregii organizatii. Vom lua decizii care ne vor permite sa fim mai selectivi si sa alegem proiecte care sa ajute mai mult tarile in indeplinirea prioritatilor", a declarat Kim reporterilor, la Washington, transmite Bloomberg.
Strategia Bancii Mondiale prevede mai multe investitii in tarile fragile, care ies din conflicte sau inca le traverseaza. Institutia se va concentra si pe combaterea schimbarilor climatice si pe imbunatatirea sanatatii si a educatiei, mai ales in cazul femeilor.
Kim a preluat conducerea Bancii Mondiale in iulie 2012 si s-a angajat sa transforme institutia, care a devenit prea fragmentata si precauta.
Sprijinul din partea statelor actionare ii permite lui Kim sa modifice modelul financiar al organizatiei si sa reduca cheltuielile, dupa ce a schimbat managementul si a reorganizat structura.
Kim a afirmat intr-un interviu din aceasta saptamana ca va reduce bugetul anual al Bancii Mondiale cu 400 de milioane de dolari, in decurs de trei ani, inclusiv prin desfiintarea unor posturi.
"Prea mult timp Banca Mondiala nu a urmat propriile sfaturi. Am amanat deseori decizii dificile. Luam propriul... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:44
Banca Mondiala (BM) trebuie sa reduca cheltuielile de functionare, numarul de angajati si sa puna capat birocratiei, care descurajeaza statele membre, a declarat vineri presedintele instituitiei, Jim Yong Kim.
"Ne-am angajat sa fim un partener cu care sa se lucreze usor. O institutie dedicata dezvoltarii nu poate fi operationala atunci cand clientii sai sunt dezorientati de organizarea sa", a aratat Kim in plenul adunarii anuale a Bancii Mondiale-FMI, care a inceput vineri la Washington.
Kim a reafirmat dorinta de reorganizare a Bancii Mondiale, pentru a raspunde frustrarii echipei sale si a combate divizarea institutiei, unde diversele departamente sunt reticente sa colaboreze unele cu altele.
In conditiile constrangerilor financiare, seful Bancii Mondiale a confirmat un plan de economii in valoare de 400 de milioane de dolari, in trei ani, care va include reducerea costurilor deplasarilor si a infrastructurii si analizarea strategica a efectivelor.
Kim a declarat joi la televiziunea Bloomberg ca fiecare post va fi evaluat pentru a vedea daca persoana care il ocupa contribuie la misiunea Bancii Mondiale, iar in caz contrar vor avea loc reduceri de personal.
In discursul sau, Kim a anuntat crearea unui departament special, insarcinat cu evaluarea programelor bancii.
Organizatia non-guvernamentala Oxfam a salutat ofensiva BM impotriva birocratiei, in speranta ca imbunatatirea eficientei va avea ca rezultat cresterea resurselor disponibile pentru proiectele... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 11:32
Banca Mondiala intentioneaza sa-si reduca bugetul cu 400 milioane de dolari, ca parte a procesului de reorganizare destinat eficientizarii activitatii institutiei, a declarat directorul financiar Bertrand Badre, transmite Reuters.
Economiile, care nu au fost inca anuntate oficial, fac parte din primul proces major de reorganizare din ultimii 17 ani. Cifra de 400 milioane de dolari va fi prezentata statelor membre saptamana aceasta, la reuniunea anuala a Bancii Mondiale, alaturi de noua strategie a bancii, de axare pe lupta impotriva saraciei.
Suma de 400 milioane de dolari va fi economisita pe durata a trei ani si reprezinta o reducere cu 8% a cheltuielilor anuale ale bancii, care se ridica la cinci miliarde de dolari, a declarat Bertrand Badre.
Criticata indelung pentru procedurile birocratice lente in aprobarea creditelor, Banca Mondiala s-a confruntat in ultimul timp cu o concurenta mai mare din partea fondurilor pentru dezvoltare. Multe state emergente, de exemplu, se bazeaza mai mult pe imprumuturile bilaterale si pe finantarea privata. Ca raspuns, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a lansat o noua strategie din 1996, pentru a servi mai bine interesele statelor membre.
Fiecare 100 de milioane de dolari reinvestite in operatiunile bancii ar putea ajuta la mobilizarea a inca unui miliard de dolari pentru a fi cheltuiti in vederea dezvoltarii, a explicat directorul financiar al Bancii Mondiale.
"Nimanui nu-i plac reducerile de costuri, este un... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 09:47
Marile economii emergente, asa-numitele tari BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - discuta infiintarea unor institutii financiare internationale prin care sa combata dezechilibrele economice si volatilitatea valutara.
In cazul in care o astfel de organizatie va fi creata, ea va ameninta pozitia traditionala in economia globala, ocupata in prezent de Banca Mondiala (BM) si FMI.
Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.
De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.
"Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.
Miza noilor institutii: Influenta in deciziile economice la nivel international
Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:53
Peste 15 banci germane reprezinta o amenintare pentru economiei Germaniei, in cazul in care vor da faliment, sustine "jandarmul" financiar german, care le-a cerut bancilor sa isi pregateasca "testamentele".
Jandarmul financiar german BaFin (Bundesanstalt fur Finanzdienstleistungsaufsicht) a cerut bancilor sa-si pregateasca "testamentele", adica documentele care detaliaza modul in care ar dori sa fie reorganizate sau desfiintate in cazul unei crize care le-ar ameninta supravietuirea, transmite AFP.
rima institutie de credit din Germania, Deutsche Bank, va trebui sa-si depuna "testamentul" pana la sfarsitul anului.
Deutsche Bank este singura banca germana care figureaza pe o lista de 28 de banci sistemice de rang mondial actualizata joi de Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB). Acest organism a fost mandatat de tarile G20 pentru a intari legislatia bancara la nivel international.
Commerzbank, a doua banca a tarii, a fost scoasa de pe lista FSB deoarece si-a redus considerabil talia de la declansarea crizei financiare. BaFin prevede ca grupul sa-si depuna "testamentul" in cursul anului viitor.
Celelalte institutii de credit pe care BaFin le considera sistemice, precum bancile publice regionale (Landesbanken), vor avea termen pana la sfarsitul anului 2013 pentru a-si formula doleantele.
Obiectivul acestei masuri este de a se evita pe cat posibil recurgerea la ajutoare publice. In contextul crizei financiare din 2008-2009, guvernul german a trebuit... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 11:30
Avand probabil impresia ca nu suntem suficient de morti, Banca Mondiala vrea sa incerce sa ne mai dea o data in cap spre a se asigura de deplinul succes. Impresia este insa gresita. Noi - asa ca expresie eufemistica pentru economia romaneasca - suntem insa morti de-a binelea! Retetele din anii '90 prescrise de Banca Mondiala in materie de industrie, agricultura, banci, sistem energetic si transport feroviar au fost urmate cu scrupulozitate si rezultatele au fost maxime.
In cativa ani fosta industrie a fost demolata si nimic nu s-a pus in loc.
Agricultura a fost desfiintata si Romania, una dintre tarile cu pamanturile cele mai bune din Europa, traieste masiv din importuri agroalimentare.
Sistemul energetic a fost dezmembrat, asa cum a cerut Banca Mondiala, pentru ca partea sa rentabila - respectiv distributia - sa ajunga la straini, in timp ce statul a ramas cu productia, dar, fara banii din distributie, nu mai poate investi in dezvoltari si modernizari.
Intregul sistem bancar a fost preluat de banci straine, cu consecintele bine cunoscute de-acum de toata lumea.
Iar compania integrata ce administra caile ferate, dezmembrata si ea la sugestia Bancii Mondiale, a ajuns in faliment in toate componentele ei, accentuand prin implicatie dezastrul din sistemnul rutier.
Se insala Banca Mondiala daca crede ca mai avem nevoie de inca o lovitura in cap. Ne-a venit deja de hac definitiv de la primele lovituri.
Invazivitatea acestora n-a lasat spatiu de manevra. Cel mai... mai mult
Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:30