Romania ar trebui sa directioneze fondurile europene disponibile, impreuna cu alte surse de finantare, pentru a asigura dezvoltarea zonelor urbane intr-un mod durabil, incluziv si competitiv, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale privind dezvoltarea urbana durabila pentru perioada de programare 2021-2027, elaborat impreuna cu Comisia Europeana si actorii relevanti din Romania, parte a initiativei "Catching-up Regions".
Cele mai dinamice regiuni din Uniunea Europeana (UE) fie au una sau mai multe zone metropolitane sau aglomerari urbane intre granitele acestora, fie sunt aproape de o astfel de zona dintr-o alta regiune.
Polonia si Romania au fost primele tari care au testat aceasta initiativa, activitatea fiind extinsa punandu-se accentul pe determinarea modului in care regiunile pot sa devina mai competitive si mai incluzive.
"Analiza noastra arata clar ca orasele si aglomerarile urbane sunt motoare de crestere in Romania si in UE in sens larg", a afirmat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, remis, marti, AGERPRES.
"Pentru a ajuta centrele urbane sa prospere, acestea au nevoie de o abordare globala a investitiilor si furnizarii de servicii, care sa evite fragmentarea pe sectoare sau oprirea dezvoltarii la limita administrativa a unei localitati", a adaugat ea.
Printre recomandarile facute de Banca Mondiala pentru perioada de programare 2021-2027 se numara: o... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:32
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a avut miercuri o intrevedere cu o delegatie a Bancii Mondiale, printre subiectele abordate numarandu-se si necesitatea identificarii unor solutii menite sa imbunatateasca gradul de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania, potrivit Newsin. Delegatia Bancii Mondiale a fost condusa de directorul de tara pentru Europa Centrala si tarile Baltice, Peter Harrold.
"In cadrul intalnirii, ministrul Udrea a prezentat stadiul de derulare a Programului Operational Regional, iar discutiile s-au axat in principal pe necesitatea identificarii unor solutii menite sa imbunatateasca gradul de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Totodata, a fost prezentat unul dintre cele mai importante proiecte ale MDRT, Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, accentul fiind pus pe rolul acestuia in sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale.
Un alt subiect abordat a vizat importanta continuarii, prin intermediul Bancii Mondiale, a unor proiecte ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ministrul Udrea reiterand interesul institutiei pe care o conduce in valorificarea expertizei reprezentantilor Bancii Mondiale in acest sens. mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 16:23
Guvernul Romaniei ar putea primi contra cost consultanta din partea Bancii Mondiale, in special pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, potrivit intelegerii dintre executiv si oficialii institutiei financiare mondiale, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de BM, transmite NewsIn.In cadrul discutiilor "s-au avut in vedere o implicare sporita a Bancii in legatura cu administratiile regionale si locale si o trecere graduala la serviciile de consultanta platite ale Bancii Mondiale pentru Guvernul Romaniei, in special in ce priveste sporirea capacitatii Romaniei de a absorbi fondurile UE", se arata in comunicat.Directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, Peter Harrold, a fost in Romania in perioada 17-21 martie.
Alaturi de managerul biroului Bancii Mondiale in Romania, Francois Rantrua, si de o echipa de specialisti ai Bancii Mondiale, Harrold s-a intalnit cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, cu presedintele Traian Basescu si cu secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.In discutiile cu oficialii romani, Harrold a reafirmat sprijinul Bancii Mondiale pentru agenda de reforme a Romaniei.
Domeniile prioritare de colaborare ce vor fi stabilite de Banca Mondiala, in stransa cooperare cu Guvernul si alti parteneri, in special cu Uniunea Europeana ar putea include reformele administrative si monitorizarea politicilor sectoriale,... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2010, ora 14:22