Banca Mondiala si statul roman au agreeat de principiu termenii contractuali de asistenta in proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov, documentele urmand sa fie supuse aprobarii intr-o reuniune a board-ului Bancii Mondiale programata pe 26 iulie 2018.
Documentul care urmeaza sa fie aprobat de Banca Mondiala are drept obiectiv declarat "demonstrarea unui nivel imbunatatit al capacitatii de constructie a autostrazilor" de catre Romania.
Costul asistentei este de 43,3 milioane dolari, cu 23% mai mult decat prevedea memorandumul aprobat de fostul guvern Mihai Tudose in noiembrie 2017.
Banii ii vom plati (in transe, pentru ca evident e vorba de un credit care va fi contractat de Ministerul Finantelor) pentru ca Banca Mondiala "sa ajute" la, atentie: "a consolida capacitatile institutionale din Romania de a implementa si finanta proiecte majore de infrastructura rutiera" si, implicit, la pregatirea proiectului autostrazii Ploiesti-Brasov.
In teorie, pare o decizie buna sa ceri ajutorul Bancii Mondiale ca sa inveti cum trebuie gestionate proiectele de infrastructura. Realitatea demonstreaza insa ca pana si expertii Bancii Mondiale sunt cateodata nevoiti sa se declare invinsi de intrigile tesute in aparatul birocratic romanesc. Dovada: proiectul de reforma al ANAF.
O conditie nenegociabila a Bancii Mondiale: "Noi nu lucram cu Narcis Neaga"
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru Curs de Guvernare ca discutiile pe marginea acestui potential nou proiect cu... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 09:12
Banca Mondiala a publicat, luni, un nou studiu Doing Business, in care analizeaza de aceasta data reglementarile comerciale aplicabile companiilor locale in 22 de orase din Bulgaria, Romania si Ungaria, in comparatie cu cele aplicabile in alte 187 tari.
Intre observatiile principale ale studiului:
Reglementarile aplicabile mediului de afaceri si punerea acestora in aplicare difera semnificativ atat intre, cat si in interiorul Bulgariei, Romaniei si Ungariei - cele mai mari decalaje existand in interiorul Bulgariei si RomanieiNicio localitate nu exceleaza in toate cele cinci domenii masurate; fiecare dintre cele 22 de localitati comparate se situeaza in prima jumatate a clasamentului la cel putin un indicator si in a doua jumatate a clasamentului la cel putin unul dintre ceilalti indicatoriBucurestiul ocupa pozitii in prima jumatate a clasamentului la majoritatea indicatorilor masurati, demonstrand potential pentru gestionarea eficienta a unui volum crescut de solicitari de servicii din partea sectorului privatOrasele romanesti s-ar putea inspira din exemplul dat de Timisoara pentru a imbunatati procesul de solutionare a litigiilor comerciale
Specificul romanesc
Potrivit studiului Bancii Mondiale, cele mai mari diferente la nivel subnational se inregistreaza in Bulgaria si Romania.
In Romania, Bucurestiul depaseste cu 17 pozitii Craiova (care se afla la coada clasamentului) la indicatorul privind constituirea unei societati comerciale, iar Timisoara se afla cu 17... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 09:26
Banca Mondiala avertizeaza ca alegerile care vor avea loc luna decembrie, in Romania, sporesc riscul cresterii cheltuielilor suplimentare si a incetinirii implementarii reformelor structurale. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale.
In "Raportul economic pentru regiunea Europa si Asia Centrala (ECA): Polarizare si Populism" lansat miercuri de Banca Mondiala, se arata ca Romania trebuie sa implementeze reformele structurale, care vor sprijini imbunatatirea capacitatii de productie, inculzand masurile de combatere a coruptiei, de consolidare a administratiei publice si a intreprinderilor de stat.
De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de munca, tinand cont ca rata somajului ramane ridicata atat in randul tinerilor, cat si a celor cu o calificare de munca slaba.
"Romania are o economie destul de stabila si inregistreaza crestere economica. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala avertizeaza Romania: Alegerile din acest an cresc riscul in economie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 22:58
Presedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, delegatia Bancii Mondiale, condusa de Cyril Muller, vicepresedintele regional pentru Europa si Asia Centrala.
Seful statului roman si reprezentantii Bancii Mondiale au discutat despre "oportunitatile de consolidare a colaborarii dintre Romania si Banca Mondiala, fiind evidentiat interesul Bancii Mondiale de a sprijini, in continuare, reformele economice si institutionale care sa sustina dezvoltarea pe termen lung", a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.
In acest sens, "au fost apreciate rezultatele cooperarii existente pana in prezent intre Romania si Banca Mondiala".
De asemenea, membrii delagatiei Bancii Mondiale au trasat cateva directii de reforma, "in principal in legatura cu sectorul intreprinderilor de stat si imbunatatirea guvernantei corporatiste, rezolvarea problemei cadastrului, dar si necesitatea dezvoltarii si modernizarii unor sectoare cheie, precum cel al ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala: Romania are multe de recuperat in domeniul transporturilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:28
Sistemul de justitie din Romania ar trebui sa puna accent pe confiscarea bunurilor furate si returnarea acestora catre pagubiti, fiind necesara o eficienta mai crescuta pentru combaterea coruptiei, a declarat Ismail Radwan, specialist al Bancii Mondiale pentru managementul sectorului public.
"Vad ca nu trece o saptamana fara ca un personaj cunoscut sa nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din Romania sa se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperati.
Politicienii si oamenii de afaceri corupti sunt arestati, dar ies dupa un an sau doi si se bucura in continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public", a afirmat Radwan la Foreign Investors Summit 2015.
El a aratat ca trebuie crescuta eficienta guvernelor si combaterea coruptiei.
Specialistul Bancii Mondiale a punctat ca, in ultimul an si jumatate, a stabilit relatii cu Guvernul si cu premierul pentru a rezolva o serie de probleme majore pentru ...citeste mai departe despre "Specialist al Bancii Mondiale: In Romania coruptii sunt arestati, dar ies dupa un an-doi si se bucura de averea furata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 15:44
Banca Mondiala (BM) a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual "Global Economic Prospects" publicat miercuri de institutia financiara internationala.
In schimb, a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015.
"Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala are vesti bune despre economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:00
Romania a facut progrese enorme in dezvoltarea economiei, dar in pofida acestor progrese ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana, peste 30% din populatie traind cu mai putin de 5 dolari pe zi, a declarat pre?edintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim.
El s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta si a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este cu deosebire impresionant in contextul mediului extern nesigur si al continuarii crizei din zona euro.
"Cu toate aceste, in ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din Uniunea Europeana. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi. As dori sa atrag atentia asupra persoanelor care traiesc cu un venit atat de mic, inclusiv populatia roma de aici, din Romania, si din alte parti ale Europei. Consider ca este un imperativ moral pentru toate guvernele sa instituie sisteme de asigurari sociale pentru cei mai saraci si sa investeasca in invatamant si sanatate pentru cei care sunt cel mai nevoiasi", a spus presedintele Bancii Mondiale, dupa intalnirea cu premierul Ponta.
Jim Yong Kim a apreciat faptul ca venitul mediu al romanilor a crescut de la un sfert din media europeana la aproape jumatate din media europeana, iar veniturile a 40% din popula?ie, respectiv ale categoriilor cu cele mai mici castiguri, cresc mai repede decat cele ale restului populatiei.
Presedintele Bancii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:58
Estimarea de crestere economica pentru 2011 nu va fi modificata dupa misiunea in curs a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, care se va incheia in 8 februarie, a aratat Sudharshan Canagarajah, economist sef pe politici economice pentru Europa si Asia Centrala al BM, potrivit Mediafax.Estimarea oficiala privind cresterea economica din 2011 este de 1,5%.
Intrebat daca pe parcursul misiunii au aparut elemente care sa duca la o revizuire a estimarii de crestere economice, Canagarajah a raspuns ca nu.
"Nu va exista o revizuire a estimarii de crestere economica", a adaugat oficialul Bancii Mondiale (BM), intr-o conferinta de presa. Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in 25 ianuarie a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se analizeaza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010, vizita urmand sa se incheie in data de 8 februarie.
Banca Mondiala a organizat joi o conferinta de presa in care a anuntat ca va realiza opt studii pe politici sectoriale, respectiv despre cresterea economica, "competitivitatea agriculturii", "mediul de afaceri si industrie", "productivitate, inovatie si competitivitatea exporturilor", piata fortei de munca, sustenabilitatea fiscala, investitii straine directe si fondurile... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:25
Intr-un top al statelor Uniunii Europene, publicat de Banca Mondiala, tara noastra nu este nici pe ultimul loc si nici printre primele ci este situata la mijloc.Institutia avertizeaza totusi ca situatia fiscala din Romania este dramatica indiferent de contextul favorabil in care se vorbeste despre bugetul adoptat vineri de Parlamentul de la Bucuresti, informeaza Antena 3.Expertii Bancii Mondiale sunt de parere ca Romania va resimti criza financiara din plin si toata responsabilitatea pentru diminuarea efectelor acesteia cade asupra Guvernului. Acesta are datoria de a adopta restrictii fiscale semnificative. De altfel aceasta este si unica optiune a politicienilor."Politica fiscala profund prociclica in contextul unei economii supraincalzite, alaturi de deteriorarea semnificativa a colectarii veniturilor bugetare in ultimele luni ale anului trecut au dus la inregistrarea unui deficit bugetar record de 5,2% din PIB", precizeaza raportul Bancii Mondiale.Problemele economice de baza ale Romaiei au fost provocate pana in prezent de scaderea exporturilor si investitiilor straine in Romania.Potrivit raportului, o mare parte din vina pentru situatia economica actuala din tara noastra o poarta statul prin nefinantarea cresterii pensiilor, reducerea contributiilor sociale si a alocatiilor acordate autoritatilor locale. mai mult
Sambata, 21 Februarie 2009, ora 15:27