Guvernul ar trebui sa regandeasca intregul sistem de protectie sociala din Romania, intrucat tinerii nu gasesc nicio forma de protectie in mecanismul actual, iar autoritatile sa ia in calcul inclusiv renuntarea la cota unica in favoarea unui impozit progresiv, a declarat, vineri, Hans Timmer, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Motivul pentru care politicienii pierd voturi din zona populatiei tinere este faptul ca sistemele de protectie sociala nu mai sunt valabile, astfel ca tarile trebuie sa-si regandeasca sistemele sociale si reglementarile de pe piata muncii, asa incat sa nu mai fie avantajati doar cei cu joburi permanente", a spus el, prezentand concluziile unui studiu al bancii pe aceasta tema.
Timmer a aratat ca piata muncii a evoluat, odata cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde sa iasa la pensie.
"Nu venim cu recomandari specifice, dar guvernele si societatile vor trebui sa regandeasca reglementarile existente pe piata muncii, sa le faca mai flexibile, ca sa pregatim toata societatea pentru ce va urma. Nu poti sa ramai cu reglementarile din economia veche, de pana acum", a subliniat el.
Reprezentantul Bancii Mondiale s-a referit si la cota unica, adoptata de mai toate statele est-europene, precizand ca trebuie analizat inclusiv daca acest sistem mai este de actualitate.
"Sfatul nostru ar fi sa reganditi tot sistemul de... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 14:32
Introducerea impozitului pe venitul global va determina o scadere drastica a veniturilor bugetare, iar din textul documentului rezulta o inechitate fiscala intre rezidentii unei gospodarii, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Conceptul de 'gospodarie', ca pilon de baza al noului sistem, nu este reglementat de legislatia romaneasca, iar definitia fiscala creste din start complexitatea acestui nou sistem fiscal.
Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizeaza in mod individual si numai optional (daca este in beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formata din sot, sotie si copii.
Totodata, din textul documentului pot fi observate si alte aspecte, unele generatoare de inechitate fiscala (ex. tratamentul fiscal diferit intre rezidenti), alte neconcordante (ex. persoana responsabila cu indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a impozitului pe venitul global -IVG- de catre gospodarie; termenul de plata a IVG etc.) ", se arata intr-un comunicat remis presei luni de CDR.
Potrivit acestuia, introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de retinere la sursa si plata lunara a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobanzi etc.), precum si a celui de plati anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activitati independente, chirii etc.), va determina o scadere drastica a incasarii veniturilor bugetare in anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va insemna... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 16:27
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
FMI anticipeaza ca autoritatile romane vor lua masuri astfel incat reducerea a cotei unice la 10% sa nu fie promulgata, in contextul in care Guvernul si-a reiterat angajamentul puternic fata de acordul de finantare externa, iar o astfel de masura ar duce la ratarea tintei de deficit bugetar in 2011, anunta Mediafax.Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse.
"Votul recent dat de Senat pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10% ridica unele ingrijorari. In primul rand, daca masura va fi adoptata sub forma unei legi ar crea un decalaj suplimentar semnificativ in bugetul pentru 2011 si ar duce la depasirea tintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, o conditie pentru primirea urmatoarelor transe de la FMI si UE", a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
El a mentionat ca, in al doilea rand, masurile dificile, dar necesare, adoptate in luna iulie pentru solutionarea problemelor fiscale incep sa dea rezultate, mai exact veniturile isi revin, cheltuielile se reduc catre niveluri mai sustenabile, iar increderea in economia romaneasca isi revine atat pe plan local, cat si international.
"Initiative pentru repararea continua a sistemului de taxe creaza instabilitate in mediul de afaceri si submineaza revenirea economiei", considera Franks.... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 15:41
Banca Mondiala a recomandat Romaniei eliminarea sporului de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat, potrivit unui raport comandat de fostul guvern in 2008 si aflat, in prezent, in analiza reprezentantilor Executivului."Stimulentele pentru performanta sunt subminate de ponderea acordata sporului de vechime si legaturii slabe cu responsabilitatile muncii. Prin urmare, cei care au responsabilitati mai mici pot acumula salarii mai mari doar datorita numarului de ani lucrati in sectorul public. Sporul de vechime trebuie redimensionat in timp si eliminat in final", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
Institutia recomanda Executivului sa imbunatateasca "practicile actuale de monitorizare a ocuparii si salarizarii" si atrage atentia ca "alocatiile si bonusurile reprezinta o cota mult prea mare din totalul remuneratiei".
"Guvernul poate sa ia masuri pentru a realiza o strategie a reformei salariale: in primul rand, ar putea incepe prin a stabili categorii de sporuri si a elabora o abordare gradata a fiecareia.
Unele vor fuziona cu salariul de baza imediat, altele se vor rafina sau redenumi si pastra ca sporuri, unele vor putea fi eliminate in timp si altele eliminate cu totul. Se vor inlocui cu garantii astfel incat angajatilor sa nu le scada salariul in urma acestor schimbari", se subliniaza in document.
Expertii Bancii sugereaza autoritatilor de la Bucuresti sa ia exemplul tarilor europene unde "primele se... mai mult
Sambata, 07 Martie 2009, ora 21:25