Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au anuntat marti seara ca testeaza capacitatea miilor de angajati al lor de la Washington de a lucra de acasa, in conditiile in care cele doua institutii financiare internationale se pregatesc pentru reuniunilor lor de primavara, care in acest an se vor desfasura online din cauza epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.
FMI a precizat ca peste 2.000 de angajati ai sai vor participa vineri la un "exercitiu de munca de acasa", in cadrul eforturilor de combatere a crizei si ca pregatire pentru reuniunile virtuale de luna viitoare.
Potrivit calculelor efectuate de Reuters, peste 116.110 persoane au fost infectate cu virusul COVID-19 in peste 110 de tari si 4.090 au decedat.
Majoritatea birourilor guvernului american raman deschise, insa personalul Autoritatii de supraveghere a pietei de capital (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC) a lucrat marti de acasa dupa ce un angajat de la sediul din Washington a fost depistat pozitiv cu coronavirus.
"Acest exercitiu ne va permite sa ne intarim si mai mult pregatirea Fondului pentru a-si continua operatiunile si a deservi statele membre in aceasta perioada dificila", a declarat un purtator de cuvant de la FMI.
De asemenea, Banca Mondiala, institutie care are aproximativ 16.000 de angajati si consultanti la Washington, a decis si ea sa restrictioneze accesul in sediul sau central pentru orice persoana care in ultimele 14 zile a fost in Iran, China, Italia si... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 11:18
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Casa Alba i-a informat pe actionarii Bancii Mondiale ca presedintele Donald Trump intentioneaza sa il desemneze pe David Malpass, un oficial din cadrul Trezoreriei SUA, pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.
La inceputul acestui an, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a instiintat boardul institutiei financiare internationale ca intentioneaza sa demisioneze din functie, incepand cu data de 1 februarie 2019.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International.
Desemnarea lui David Malpass, unul dintre criticii Bancii Mondiale, in postul de presedinte al institutiei financiare internationale ar urma sa fie anuntata in mod oficial miercuri.
O sursa diplomatica europeana a dezvaluit ca administratia Trump a informat deja mai multe state despre nominalizarea lui David Malpass, adaugand ca este putin probabil ca actionarii europeni de la Banca Mondiala sa blocheze numirea persoanei desemnate de Trump.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare actionar al Bancii Mondiale. Cu toate acestea, David Malpass sau oricare alta persoana nominalizata de SUA trebuie sa obtina aprobarea boardului executiv al Bancii Mondiale, o instanta compusa din 12 membri.
Chiar daca SUA controleaza 16% din drepturile de vot in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 10:23
Banca Mondiala (BM) a eliminat o sectiune critica dintr-un raport despre economia Chinei, dat publicitatii recent, motivand ca sectiunea respectiva nu a fost analizata intr-un mod adecvat.
Institutia cu sediul in Washington a adus critici Beijingului si a cerut accelerarea reformelor in sectorul financiar, domeniu in care statul are un rol crucial, informeaza AFP, potrivit Yahoo News.
Expertii Bancii Mondiale au explicat, in raportul publicat miercuri, ca daca aceasta problema nu va fi rezolvata, atunci vor fi puse in pericol "cele trei decenii de evolutie remarcabila" de care a avut parte a doua cea mai mare economie a lumii.
Investitiile prost gandite, supraindatorarea si un sistem bancar slab reglementat - acestea sunt ingrijorarile exprimate de institutie in raportul respectiv.
Ulterior, vineri, ...citeste mai departe despre "Decizie controversata a Bancii Mondiale: A eliminat dintr-un raport o sectiune critica despre China" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 13:46
Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (AIIB) - institutia financiara la care au aderat si 14 state europene - va fi, cu capitalul sau de pornire de 100 de miliarde de dolari, de doua ori mai mare decat BERD si poate influenta in mare masura peisajul institutiilor financiare multilaterale.
Un studiu al think-tank-ului Comisiei Europene, European Political Strategy Centre (EPSC), arata ca institutia ar fi un instrument al Chinei nu numai pentru dezvoltare economica, ci si pentru urmarirea obiectivelor sale strategice - ca de exemplu accelerarea resuscitarii Drumului Matasii.
Miscare periculoasa a Bancii mondiale a Chinei - ar putea bulversa mediul financiar international
Statele UE, 14 dintre ele care au devenit membri, au facut-o pe baze individuale si nu coordonat, iar institutiile europene nu sunt reprezentate, un mare minus din punctul de vedere al expertilor. Timpul nu este insa pierdut si Comisia Europeana ar putea coordona reprezentarea UE.
Cum schimba China ...citeste mai departe despre "Clona Bancii Mondiale - o oportunitate si pentru Europa sau doar un instrument de putere al Chinei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 08:54
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) ar putea simplifica procedura de acordare a imprumuturilor rapide, sustin o parte din reprezentantii tarilor cu statut de membru fondator.
Puterea decizionala ar urma sa fie mutata catre sefii institutiei, eliminand astfel multe dintre intalnirile cosiliului de administratie al bancii, au declarat pentru Bloomberg reprezentantii unor state membre AIIB.
Prea simplu, prea periculos
Propunerea de a transfera puterea decizionala in privinta aprobarii creditelor rapide in mainile directorilor bancii urmeaza sa fie discuta la Singapore in cadrul reuniunii membrilor AIIB de saptamana aceasta.
Procedura reprezinta o simplificare a regulilor dupa care functioneaza celelalte institutii financiare internationale, FMI, Banca Mondiala sau Banca de Dezvoltare a Asiei, dar poate crea un precedent periculos.
China, in special, vrea sa reduca procedura de acordare a creditelor de investitii in infrastructura pentru a evita convocari dese ale reprezentantilor celor 56 de tari membre AIIB.
"In trecut au fost o multime de plangeri legate de modul in care consiliile de administratie au solutionat cererile de imprumut, asa ca este loc pentru imbunatatiri", afirma Justin Lin Yifu, fost economist sef al Bancii Mondiale.
"In acelasi timp, cred ca o minima supraveghere din partea membrilor consiliului este de dorit", mai spune acesta.
La foc automat
Deciziile pot fi luate mult mai rapid si mai eficient fara a mai... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:55
China ar putea sa se confrunte cu o criza economica daca nu reduce companiile de stat si nu reformeaza finantele publice, se arata intr-un raport pregatit de Banca Mondiala.
Raportul, intitulat "China 2030", este destinat sa influenteze urmatoarea generatie de lideri chinezi si abordeaza modelul economic urmat de China in ultimele decenii, model care i-a permis acestei tari sa inregistreze un ritm mediu de crestere de aproximativ 10% pe an si sa ajunga a doua economie mondiala.
'Cresterea economica a Chinei risca sa incetineasca rapid si fara avertismente. Acest lucru s-a intamplat in tarile in curs de dezvoltare cu o crestere economica accelerata precum Brazilia si Mexic dupa ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economisti "capcana venitului mediu".
Pentru a evita aceasta capcana, raportul recomanda reducerea rolului companiilor de stat. In plus, raportul cere autoritatilor chineze sa reformeze finantele guvernelor locale si sa promoveze competitia si antreprenoriatul.
Banca Mondiala sugereaza ca firmele de asset-management ar trebui sa supervizeze companiile de stat pentru a se asigura ca aceste firme sunt conduse dupa principii comerciale si nu politice. De asemenea, raportul recomanda o crestere semnificativa a dividendelor platite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la cresterea veniturilor guvernului care astfel va putea sa finanteze noi programe sociale
Un nou congres al partidului comunist chinez ar urma sa aiba... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:23
Castigurile recente aduse de yuanul chinezesc au ajutat la limitarea cresterii preturilor in piata, dar momentan este inca prea devreme pentru a trage concluzia ca Beijingul a castigat batalia cu privire la inflatie, sustine presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. Pe termen lung, China are nevoie sa isi reechilibreze economia, prin stimularea consumului, deoarece tara nu se poate baza exclusiv pe exporturi si pe investitii, pentru a impulsiona crestere, considera Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, care a facut aceste declaratii in cadrul unei vizite de cinci zile, in China."Pe termen scurt, asa cum a mentionat si premierul Wen Jiabao, inflatia este cel mai important aspect pentru China. Si asta pentru ca determina cresterea preturilor la alimente", a mai subliniat Zoellick.
Acesta a mai adaugat ca autoritatile chineze sunt sensibile fata de rata inflatiei, pentru ca "aceasta poate fi...un factor destabilizator, tinand cont de istoria statului chinez".Premierul Wen Jiabao a declarat saptamana trecuta ca o prioritate pentru statul asiatic ramane controlarea ratei inflatiei, in lunile urmatoare, chiar daca economia mondiala se clatina.Ingrijorata de faptul ca majoarea preturilor ar putea determina tulburari sociale, banca centrala a crescut ratele dobanzilor de cinci ori si a crescut rezervele valutare de noua ori, din octombrie.In plus, banca centrala a permis yuanului sa se aprecieze intr-un ritm mult mai rapid, pentru a ajuta la combaterea... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:48
China are potentialul de a creste economic cu 8% pe an in urmatorii 20 de ani, depasind Produsul Intern Brut al Statelor Unite, a declarat miercuri economistul sef al Banci Mondiale, Junstin Lin, transmite Bloomberg, relateaza Mediafax.China poate continua sa exploateze "avantajele intarziatului", imprumutand tehnologiile si sectoarele industriale din tarile dezvoltate la costuri si riscuri scazute, arata Lin intr-un discurs pregatit pentru un eveniment in Hong Kong.
Bazat pe calcule la paritatea puterii de cumparare, China, acum a doua economie a lumii, ar putea deveni de doua ori mai mare decat cea americana in urmatoarele doua decenii, potrivit lui Lin.La cursurile de schimb din piata, economia chineza ar putea s-o ajunga din urma, ca PIB, pe cea americana, a afirmat oficialul BM.Cresterea economica a Chinei a fost, in medie, de 10% pe an in ultimul deceniu, depasind ca PIB, pe rand, Franta, Marea Britanie, Germania si Japonia. mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:23