Banca Mondiala (BM) a blocat fondurile de 45 de milioane dolari destinate Republicii Moldova, conditionand deblocarea sumei de actiuni decisive pentru solutionarea problemelor din sectorul bancar.
"Ar fi ilogic si iresponsabil ca Banca Mondiala sa transfere banii actionarilor sai prin 'usa din fata', in timp ce exista riscuri ca sume si mai mari de bani publici sa fie pierdute prin 'usa din spate' din cauza fraudelor si a coruptiei din sectorul bancar", a mentionat seful Bancii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, intr-o declaratie citata de presa de peste Prut.
Republica Moldova e in pericol ca stat, sistemul financiar sangereaza, va fi pierduta reduta Chisinau? - analiza de Dan Dungaciu
"Banca Mondiala poate oferi sprijin unei tari doar atunci cand bugetul national al tarii este sustenabil si reflecta deciziile in materie de politici. Guvernul va trebui sa emita obligatiuni de stat pentru a proteja deponentii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul tarii pentru 2015 nu... citeste mai departe despre "Moldova ramane cu ochii in soare: Banca Mondiala a blocat o suma uriasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 09:45
Banca Mondiala este dispusa sa ofere autoritatilor transnistrene ajutor tehnic in valoare de 3,5 milioane de dolari, relateaza Jurnal.md, precizeaza NewsIn.Banii urmeza sa fie directionati spre dezvoltarea sistemului de canalizare si asigurare cu apa, pentru reabilitarea drumurilor, a scolilor, a gradinitelor si institutiilor de protectie sociala, relateaza Olvia-press, citata de Jurnal.md.
Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a avut o intalnire in acest sens cu reprezentantul Bancii Mondiale in Republica Moldova, Melanie Marlett.
In cadrul intrevederii, liderul separatist a insistat asupra faptului ca ajutorul tehnic sa fie oferit doar in mod direct, prin intermediul bancii centrale de la Tiraspol.
La randul sau, Melanie Marlett a precizat ca reprezentantii Bancii Mondiale sunt dispusi sa elaboreze in comun actele necesare.
Banca Mondiala ofera asistenta financiara si tehnica tarilor sarace.
Aceasta este alcatuita din doua organisme: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociatia Internationala de Dezvoltare, din care fac parte 186 de state.
Anterior, liderul regimului separatist transnistrean s-a declarat marti, intr-o intrevedere cu seful Misiunii OSCE in R.Moldova, Philip Remler, ofensat de faptul ca organismele internationale acorda sprijin financiar Chisinaului, dar nu si Tiraspolului, relateaza INFOTAG.
"Acesta este acordat ca ajutor atat pentru R.Moldova, cat si pentru Transnistria. Dar nu este niciun folos din... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:11
Numarul persoanelor sarace din Romania va creste pana la sfarsitul acestui an si va ajunge la 1,5 milioane, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Pe fondul crizei economice, rata saraciei va creste de la 5,7% in 2008 la 7,4% in acest an.Avutia gospodariilor va fi afectata pe de o parte de reducerea locurilor de munca si cresterea somajului, iar de cealata parte din cauza reducerii sumelor de bani trimise de romanii aflati in strainatate. Potrivit raportului, cei care au un venit de cel mult 3 dolari pe zi intra in categoria celor care traiesc in conditii de saracie absoluta.
Cei mai multi romanii saraci se afla in mediul rural. Totodata, Moldova si Oltenia sunt regiunile cu cele mai putine familii bogate. La polul opus se afla Bucurestiul, unde numarul de saraci reprezinta doar 1,9% din numarul de locuitori. 43% din numarul de saraci din acest an sunt copiii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani.
In plus, expertii UNICEF si cei ai Bancii Mondiale estimeaza ca numarul copiilor saraci va creste in acest an cu 96.000, de la 256.000 in 2008. Un efect al saraciei va fi cresterea numarului de copii abandonati.
Si Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii a intocmit un portret al saracului autohton: acest provine din familii cu multi copii, are nivel scazut de educatie, lucreaza in agricultura, in propria gospodarie sau este somer. mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 22:29