Schimbarile vor continua in sectorul bancar in 2014 si vor fi determinate de mai multe forte. Reglementarea ramane una dintre cele mai puternice, iar problematica lichiditatilor si a capitalului, precum si cea privind reformele structurale vor continua sa domine agenda industriei.
In plus, e de asteptat ca noi presiuni sa apara in 2014, printre care o presiune in crestere din partea investitorilor privind rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE), se arata in studiul EY - Transforming banks, redefining banking - Global banking outlook 2014-15.
"Multe dintre reformele pe care bancile trebuie sa le adopte vor fi costisitoare atat din punctul de vedere al implementarii, cat si din cel al mentinerii pe termen lung. Drept urmare, impactul asupra costurilor necesare derularii afacerii va fi chiar mai mare in 2014. Investitorii ar putea accepta un randament mai scazut ajustat la risc in cazul bancilor mai sigure, dar chiar si acest randament trebuie sa depaseasca nivelul costului capitalului propriu, estimat la o medie de aproximativ 10-12%", a comentat Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader.
Multe aspecte privind sectorul bancar au ajuns aproape de nerecunoscut la cinci ani dupa declansarea crizei financiare.
Schimbari majore in industria bancara, incepand din 2008
Schimbarile suferite de industria bancara la nivel global, incepand cu 2008, au fost fara precedent.
"In mod normal, randamentul asteptat de catre orice actionar pentru derularea unei... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:35
Presedintele Bancii Mondiale a declarat ca planul de salvare a bancilor spaniole a fost prost implementat si ca nu a dus la o rezolvare a crizei. Analistii sustin ca in Europa au fost aplicate planuri gresite, pentru ca s-a incercat iesirea din criza tot prin factorii care au condus la aparitia ei.
Robert Zoellick a afirmat ca planul de salvare a sistemului bancar spaniol a fost prost executat si a reprezentat o ocazie pierduta pentru a pune capat crizei europene a datoriilor. El a apreciat ca Europa risca sa se confrunte cu o situatie comparabila cu cea provocata de falimentul Bancii Lehman Brothers in 2008 si ca prabusirea monedei euro ar putea declansa o criza mondiala.
Planul spaniol, unul gresit
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca "planul spaniol" a fost aplicat in mai toate statele europene aflate in criza, si ca acesta este unul gresit, fiindca s-a incercat iesirea din criza, tot prin factorii care au condus la aparitia ei.
Cosea este ferm convins ca un ajutor din partea statului pentru banci nu a facut altceva decat sa inchida cercul, pentru ca bancile n-au avut o politica bazata pe restructurare si regandire a pozitiei lor in economie, in sensul unei mai bune refinantari, iar atunci au ajuns la punctul initial al problemei. "Bancile nu isi pot duce pana la capat sarcina, chiar daca sunt refinantate, atata timp cat nu exista o restructurare a economiei reale", a declarat economistul.
Mircea Cosea sustine ca trebuia ca... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:48
Seful Bancii Mondiale, americanul Robert Zoellick, a afirmat duminica dupa-amiaza ca planul de salvare a sistemului bancar spaniol a fost "prost executat" si a reprezentat o ocazie pierduta pentru a pune capat crizei europene a datoriilor.
Adresandu-se liderilor din mediul de afaceri, in ajunul summitului G20 ce va avea loc luni si marti in Mexic, Zoellick a atras atentia ca Europa trebuie sa-si amelioreze raspunsul institutional pentru a linisti pietele.
"Oricine stie ca aceasta reuniune intervine intr-un moment extrem de critic si ca asteptam de la Europa sa ne spuna ce va face", a mentionat el in prezenta liderilor din lumea afacerilor convocati intr-un "B20" (B de la Business), in localitatea Los Cobos din Mexic.
"Pietele stiu sa gestioneze riscurile pe care le cunosc. Dar riscul pe care il cream este acela ca modelul deciziilor noastre politice sporeste incertitudinea si face ca pietele sa fie mai nervoase, fapt cu consecinte negative", a subliniat el.
Citand ca exemplu planul de salvare a bancilor spaniole, Zoellick a apreciat ca "executia acestuia a fost foarte proasta". In opinia sa, pietele nu au inteles bine "rolul jucat de diferitele mecanisme de stabilitate din zona euro, fondurile de salvare si banca centrala".
"Au utilizat munitie grea si le-au distrus", a afirmat seful Bancii Mondiale.
Tarile din zona euro au decis saptamana trecuta sa ajute Spania cu un plan de salvare a bancilor bazat pe imprumuturi de pana la 100 de miliarde de euro, dar... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 09:31
Repercusiunile crizei financiare si situatia sociala de la nivel mondial isi lasa amprenta pe sistemul bancar mondial. Unele dintre cele mai importante banci din lume si din Romania au raportat profituri in scadere cu pana la 75 de procente.
Incertitudinile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si fluctuatiile cursului valutar, cauzate de schimbarile guvernamentale, reprezinta o parte dintre motivele pe seama carora sunt puse rezultatele financiare slabe ale unor banci precum: Credit Agricole, Cyprus Bank Romania sau Unicredit Tiriac Bank.
Problema iesirii Greciei din zona euro este repusa in discutie pe masura ce cresc sansele ca un nou guvern grec al extremistilor de stanga care au anuntat ca vor refuza ajutorul primit din partea Troicai si implicit a masurilor de austeriate si a reformelor structurale.
Un astfel de scenariu ar putea fi dezastruos pentru sistemul financiar din intreaga lume. "In primul rand, ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi. Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective", a declarat acum ceva timp
economistul Dragos Cabat, pentru Business24.
Piata bancara este puternic afectata si de tulburarile sociale din statele zonei euro, alegerile organizate in Franta sau schimbarea guvernului din Romania, reflectandu-se in evolutia cursului valutar.
Daca... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 13:01
Romania este in "discutii avansate" cu Banca Mondiala pentru un credit de un miliard de euro care sa protejeze tara de efectele crizei datoriilor suverane, a declarat ministrul roman al finantelor, Bogdan Dragoi, citat de Bloomberg.
Potrivit acestuia, Consiliul director al Bancii Mondiale ar putea sa se intalneasca la inceputul lunii iunie pentru a discuta aceasta linie de credit de tip preventiv, pe care Romania nu intentioneaza sa o utilizeze. Bogdan Dragoi a precizat ca o pre-conditie pentru acest credit este restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Nu intentionam sa tragem aceste fonduri, le vom pastra ca o rezerva pe fondul crizei economice, avand in vedere ultimele stiri din Spania si Italia. Este bine sa avem o astfel de rezerva, pe langa alte credite", a declarat Bogdan Dragoi.
Temerile cu privire la situatia datoriilor suverane din Europa au reaparut zilele trecute, dupa ce randamentele cerute de investitori pentru a achizitiona bonduri emise de guvernele Spaniei si Italiei au crescut.
Linia de credit de la Banca Mondiala ar fi cea de a treia rezerva a Romaniei dupa cele cinci miliarde de euro obtinute anul trecut in cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Anterior, seful Biroului pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat ca cel mai probabil creditul va avea o maturitate pe trei ani.
Bogdan Dragoi a mai spus ca Ministerul de Finante nu a decis inca daca va rostogoli... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:59
Retragerea bancilor europene din Asia ar putea crea un deficit de finantare de 390 miliarde de dolari in Asia, majorand costurile obtinerii de fonduri si lovind cresterea economica.
Companiile din Asia erau obisnuite cu o lume unde finantarile in dolari erau ieftine si din abundenta. Bancile din regiune au suficiente depozite in moneda locala, dar trebuie sa se imprumute pentru fonduri in dolari.
Odata cu retragerea bancilor occidentale, institutiile de credit asiatice gasesc dificila acoperirea acestui deficit.
Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumutirile din afara sectorului bancar
Nu se cunoaste inca nivelul retragerilor din regiune. La sfarsitul lunii iunie, creditarea catre Asia, fara Japonia, se afla inca in crestere, la nivelul record de 1.450 de miliarde de dolari.
Bancile japoneze cu probleme au redus cu un sfert creditarea pentru Asia de Sud-Est intre 1995 si inceputul crizei financiare asiatice din 1997. Daca o retragere a bancilor europene ar avea loc in limite similare, ar viza aproximativ 390 de miliarde de dolari.
Creditorii europeni asigura doar 2,3% din imprumuturile din afara sectorului bancar in Asia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Institutiile de credit europene sunt, insa, jucatori importanti pe piata interbancara asiatica.
Creditele in dolari depasesc depozitele si expun bancile la fluctuatii ale cursului
In frunte cu BBVA din Spania si grupurile franceze BNP Paribas, Credit Agricole si Societe... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 10:04
Romania se numara printre tarile vulnerabile la criza datoriilor de stat din zona euro, din moment ce sistemul financiar este strans interconectat cu cele din state europene puternic indatorate, iar economia romaneasca a atras investitii masive din Grecia, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, precizeaza Mediafax.Desi expertii BM considera ca o solutionare graduala, lina, a crizei din zona euro este cel mai probabil scenariu, acestia nu exclud posibilitatea unei "ajustari dezordonate", cu un impact sever atat pentru cele cinci state europene dezvoltate aflate in dificultate prin prisma datoriilor ridicate (Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda si Italia), cat si pentru economiile in dezvoltare din regiune.
Insa, chiar si in cazul scenariului optimist, statele in tranzitie si regiunile care au legaturi financiare si economice stranse cu aceste cinci tari s-ar putea confrunta cu "repercusiuni importante", noteaza BM in raportul Perspective Economice Globale 2010.
In timp ce multe dintre statele sarace din Europa, Asia Centrala si Africa sunt expuse in principal pe canalul exporturilor, fiind neclar daca vor gasi alte piete de desfacere in eventualitatea adancirii crizei din zona euro, pentru mai multe tari principalul factor de risc vine din zona financiara.
"Intr-o situatie de risc sunt de asemenea si tarile ale caror sectoare financiare sunt strans legate de aceste state cu grade ridicate de indatorare. Albania, Bulgaria, Romania si Serbia sunt economii care au... mai mult
Joi, 10 Iunie 2010, ora 13:45
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere estimarea pentru economia Uniunii Europene (UE) in 2009, la -4,7%, fata de prognoza de -4% anuntata in aprilie, potrivit raportului privind economia mondiala.Totodata, specialistii Fondului au inrautatit, miercuri, prognoza privind contractia economiei Europei Centrale si de Est in 2009, cu 1,3 puncte procentuale, la un declin de 5%, insa a modificat pozitiv estimarile pentru 2010, cu 0,2 puncte procentuale, la o crestere de 1%., precizeaza Mediafax.
In 2010, Produsul Intern Brut al UE ar urma sa scada cu 0,1%, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat estima FMI in aprilie.
Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza din aprilie cu 0,6 puncte procentuale, la -4,8%, insa a imbunatatit asteptarile pentru anul 2010 cu 0,1 puncte la o scadere de 0,3%.
Raportul FMI modifica si previziunile pentru cea mai mare economie din UE, Germania, aceasta urmand sa scada cu 6,2% in 2009, cu 0,6 puncte procentuale mai mult decat estima institutia in aprilie.
In 2010, declinul PIB al Germaniei este asteptat la 0,6%, comparativ cu -1% in aprilie.
FMI a revizuit in scadere cu 0,7 puncte estimarile pentru Italia in 2009, la -5%, respectiv in crestere cu 0,3 puncte, la -0,1% in anul urmator.
Pentru Spania, specialistii Fondului au coborat estimarea pentru anul 2009 cu un punct procentual, la -4%, si cu 0,1 puncte pentru 2010, la -0,8%.
Economia Marii Britanii va scadea cu 4,2% anul acesta, cu 0,1 puncte mai mult decat anunta FMI in... mai mult
Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:58