Prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale vor fi revizuite, in jos, din cauza epidemiei de coronavirus, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, care a atras atentia in special asupra impactului epidemiei asupra lanturilor de aprovizionare, transmite AFP.
"Prognoza de crestere va fi revizuita in jos, cel putin pentru prima jumatate a lui 2020, partial din cauza faptului ca ritmul de crestere al Chinei va fi afectat de virus, dar si din cauza lanturilor de aprovizionare", a declarat David Malpass, cu prilejul unei discutii cu fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizata de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center.
La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a anuntat ca se asteapta la o usoara relansare a ritmului de crestere a economiei mondiale in 2020, mizand pe un avans de 2,5%, dupa un avans de 2,4% anul trecut.
David Malpass a atras atentia asupra faptului ca parte din produsele chineze erau transportate catre clienti de avioanele comerciale care transportau si pasageri. Insa, in ultimele zile, mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La randul sau, Janet Yellen se asteapta la un "efect important" asupra cresterii economiei chineze, cel putin in primul trimestru si chiar in al doilea.
"China reprezinta o parte importanta din economia mondiala, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor tari", ceea ce va alimenta o puternica incertitudine, a adaugat... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:31
Casa Alba i-a informat pe actionarii Bancii Mondiale ca presedintele Donald Trump intentioneaza sa il desemneze pe David Malpass, un oficial din cadrul Trezoreriei SUA, pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.
La inceputul acestui an, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a instiintat boardul institutiei financiare internationale ca intentioneaza sa demisioneze din functie, incepand cu data de 1 februarie 2019.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International.
Desemnarea lui David Malpass, unul dintre criticii Bancii Mondiale, in postul de presedinte al institutiei financiare internationale ar urma sa fie anuntata in mod oficial miercuri.
O sursa diplomatica europeana a dezvaluit ca administratia Trump a informat deja mai multe state despre nominalizarea lui David Malpass, adaugand ca este putin probabil ca actionarii europeni de la Banca Mondiala sa blocheze numirea persoanei desemnate de Trump.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare actionar al Bancii Mondiale. Cu toate acestea, David Malpass sau oricare alta persoana nominalizata de SUA trebuie sa obtina aprobarea boardului executiv al Bancii Mondiale, o instanta compusa din 12 membri.
Chiar daca SUA controleaza 16% din drepturile de vot in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 10:23
Banca Mondiala (BM) a eliminat o sectiune critica dintr-un raport despre economia Chinei, dat publicitatii recent, motivand ca sectiunea respectiva nu a fost analizata intr-un mod adecvat.
Institutia cu sediul in Washington a adus critici Beijingului si a cerut accelerarea reformelor in sectorul financiar, domeniu in care statul are un rol crucial, informeaza AFP, potrivit Yahoo News.
Expertii Bancii Mondiale au explicat, in raportul publicat miercuri, ca daca aceasta problema nu va fi rezolvata, atunci vor fi puse in pericol "cele trei decenii de evolutie remarcabila" de care a avut parte a doua cea mai mare economie a lumii.
Investitiile prost gandite, supraindatorarea si un sistem bancar slab reglementat - acestea sunt ingrijorarile exprimate de institutie in raportul respectiv.
Ulterior, vineri, ...citeste mai departe despre "Decizie controversata a Bancii Mondiale: A eliminat dintr-un raport o sectiune critica despre China" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 13:46
Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (AIIB) - institutia financiara la care au aderat si 14 state europene - va fi, cu capitalul sau de pornire de 100 de miliarde de dolari, de doua ori mai mare decat BERD si poate influenta in mare masura peisajul institutiilor financiare multilaterale.
Un studiu al think-tank-ului Comisiei Europene, European Political Strategy Centre (EPSC), arata ca institutia ar fi un instrument al Chinei nu numai pentru dezvoltare economica, ci si pentru urmarirea obiectivelor sale strategice - ca de exemplu accelerarea resuscitarii Drumului Matasii.
Miscare periculoasa a Bancii mondiale a Chinei - ar putea bulversa mediul financiar international
Statele UE, 14 dintre ele care au devenit membri, au facut-o pe baze individuale si nu coordonat, iar institutiile europene nu sunt reprezentate, un mare minus din punctul de vedere al expertilor. Timpul nu este insa pierdut si Comisia Europeana ar putea coordona reprezentarea UE.
Cum schimba China ...citeste mai departe despre "Clona Bancii Mondiale - o oportunitate si pentru Europa sau doar un instrument de putere al Chinei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 08:54
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) ar putea simplifica procedura de acordare a imprumuturilor rapide, sustin o parte din reprezentantii tarilor cu statut de membru fondator.
Puterea decizionala ar urma sa fie mutata catre sefii institutiei, eliminand astfel multe dintre intalnirile cosiliului de administratie al bancii, au declarat pentru Bloomberg reprezentantii unor state membre AIIB.
Prea simplu, prea periculos
Propunerea de a transfera puterea decizionala in privinta aprobarii creditelor rapide in mainile directorilor bancii urmeaza sa fie discuta la Singapore in cadrul reuniunii membrilor AIIB de saptamana aceasta.
Procedura reprezinta o simplificare a regulilor dupa care functioneaza celelalte institutii financiare internationale, FMI, Banca Mondiala sau Banca de Dezvoltare a Asiei, dar poate crea un precedent periculos.
China, in special, vrea sa reduca procedura de acordare a creditelor de investitii in infrastructura pentru a evita convocari dese ale reprezentantilor celor 56 de tari membre AIIB.
"In trecut au fost o multime de plangeri legate de modul in care consiliile de administratie au solutionat cererile de imprumut, asa ca este loc pentru imbunatatiri", afirma Justin Lin Yifu, fost economist sef al Bancii Mondiale.
"In acelasi timp, cred ca o minima supraveghere din partea membrilor consiliului este de dorit", mai spune acesta.
La foc automat
Deciziile pot fi luate mult mai rapid si mai eficient fara a mai... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 08:55
Noua banca de investitii in infrastructura dezvoltata de guvernul de la Beijing a reusit sa adune aproape 50 de state membre, in ciuda opozitiei acerbe a Washingtonului.
Pana la termenul limita de aderare, fixat pentru 31 martie, Banca Asiatica de Investii in Infrastructura (AIIB) racolase o buna parte din aliatii SUA din Europa, Asia si Orientul Mijlociu.
De altfel, ca absente notabile din structura membrilor noii banci raman doar Statele Unite si Japonia, observa reporterii agentiei Reuters.
Schimbarea polilor de putere
La nivel global, din acest moment se poate vorbi de o migrare a polilor de putere, pe masura ce initiativa Chinei s-a bucurat de suportul mai mult sau mai putin sovaielnic al Coreei de Sud, Australiei, Marii Britanii, Italiei, Frantei si Germaniei.
Pe ultima suta de metri, inclusiv Israelul a depus o cerere de inscriere in banca internationala dezvoltata de Beijing.
In acest moment, AIIB este vazuta ca o institutie care poate spori considerabil influenta regionala si globala a Chinei.
Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a declarat ca Washingtonul saluta aparitia noii banci, atata vreme cat AIIB va juca un rol important in completarea operatiunilor efectuate de celelalte institutii bancare internationale si va respecta criteriile de functionare impuse de acestea.
Americanii au exercitat un lobby puternic pentru a impiedica implicarea statelor aliate din diferite regiuni in proiectul AIIB, temandu-se ca banca de la Beijing va... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:39
1Marea Britanie a dat tonul virand 50 de miliarde de lire sterline, inca de saptamana trecuta, in Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei, o copie "Made in China" a mult mai cunoscutei Banci Mondiale.
Acum, alt trei tari europene, Germania, Franta si Italia, au decis sa sfideze Washingtonul, care vede in institutia financiara lansata de chinezi un rival al Bancii Mondiale, si au semnat pentru a deveni membri BIIA, arata publicatia Financial Times.
Australia cedeaza tentatiei
La presiunea Washingtonului, Australia, un alt aliat al Statelor Unite din zona Asia-Pacific, a refuzat initial oferta venita din parte Chinei, dar acum anunta ca isi va regandi pozitia.
Decizia tarilor europene reprezinta clar un refuz al variantei propuse de administratia Obama de a pastra distanta fata de noua institutie bancara si mentinerea unor standarde ridicate in acordarea creditelor de investitii.
Pion financiar pentru controlul Asiei
Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei este doar un element din strategia Chinei de a crea noi institutii economice si financiare care sa aiba un impact major in politica internationala a tarii.
Eforturile Chinei in acest sens sunt parte a unei competitii derulate impotriva Statelor Unite pentru obtinerea controlului asupra pietei asiatice in urmatoarele decenii.
Primul pas facut de Marea Britanie a fost comentat la Casa Alba drept o miscare usor de anticipat, care se inscrie in trendul general al politicii adoptate de... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 12:35
1Banca Mondiala va recomanda reforme destinate sistemului financiar chinez, masura facand parte dintr-un set mai amplu de propuneri menit sa scape statul de dependenta fata de exporturi, dupa cum a declarat, sambata, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Reformele sunt menite sa creasca increderea autoritatilor statului chinez in faptul ca economia nationala nu va fi destabilizata de schimbarile din comertul mondial, a mai spus Zoellick, citat de mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 12:38